Rölantide niçin istop ediyor ?

Öğlenden sonra çarşıya inip ngk buji 5 tl , anahtarı 5 tl , tel kilit 20 tl , hanıma kask 22,5 tl , ve motorsiklet yağı aldım 15/ 40 , markası NCR 4 zamanlı motorsikletler için özel olarak üretildiği yazıyor üzerinde firmanın sahibi baş harflerini vermiş bu markaya , niye aldın diye sormayın zaten 1000 km sonra atıcaz bu yağı , kötüde olsa 1000 km de idare eder diye düşündüm .
bujiyi hemen orada söküp değiştirdim çıkan buji simsiyah çıktı isli siyah yani , neyse bu arada ne kadar yakıyor bir deneyeyim dedim 5 tl ,ye 1lt yakıtla 20 km yaptı iki kişiydik 150 kg dı ağırlığımız , şehir içinde biraz fazla yaktı gibime geldi dönüşte motor yine istop etmeye başladı yani bir iyi bir kötü , karbüratörde pislik olduğuna kanaat getirdim fakat akşam olduğu için sökmeye cesaret edemedim haftaya sökücem nasipse. ( patlama yok bu arada )

Yazmayı unutmuşum hava filtren tıkalı ise benzin sarfiyatın artar, hava çekemeyince benzine yüklenir. Karbüratöre bakmadan önce onu kontrol et bence. Hatta filtredeki süngeri çıkar bir dene, ama o şekilde karbüratörün çok çabuk kirlenir. Hava hortumun da katlanıp hava girişini engelleyebilir. Önce bunlara bak derim

1 litre ile 20 km mi? :sunny: salcano wolf şehir içi artçılı 1 litre ile 35 km yi, uzun yolda 40 km yi rahat geçiyor. Titan es te var oda aynı. Kesinlikle çok yakıyor ve karburatörde bi problem var.

Hava filtresinin süngeri simsiyah kirliydi onu geçenlerde attım ve yerine temiz bir eş değer sünger taktım borusu biraz eğikti fakat hava almıyacak şekilde değil di , dikkatimi çeken bir şey yolda örneğin 60 km yle giderken gaza birden yüklenince motor Booo ! diye bağırıyor yani hava filitresi yok veya eksoz susturucusu yok gibi bu niye oluyor ?akşam motor yine rölantide durmayınca moralim bozuldu teo.

Adem , malum motor da sorun var , buji simsiyah ve düzgün çalışmıyor fakat ben yinede bu tip 150 cc motorların 150 kg la yolda rüzgara da karşı bir şekilde 1lt le 30 km den fazla yapacağını düşünmüyorum yani km de 150 krş civarı yakar honda ve yamahacılar kendileri söylüyorlar bunu , bu motoru İzmir de isim sahibi herkesin bilip tanıdığı kişilere yaptıracağım inan sonucuda paylaşacağım inan buradan .

Hava filtresinin süngeri simsiyah kirliydi onu geçenlerde attım ve yerine temiz bir eş değer sünger taktım borusu biraz eğikti fakat hava almıyacak şekilde değil di , dikkatimi çeken bir şey yolda örneğin 60 km yle giderken gaza birden yüklenince motor Booo ! diye bağırıyor yani hava filitresi yok veya eksoz susturucusu yok gibi bu niye oluyor ?akşam motor yine rölantide durmayınca moralim bozuldu teo.

Adem , malum motor da sorun var , buji simsiyah ve düzgün çalışmıyor fakat ben yinede bu tip 150 cc motorların 150 kg la yolda rüzgara da karşı bir şekilde 1lt le 30 km den fazla yapacağını düşünmüyorum yani km de 150 krş civarı yakar honda ve yamahacılar kendileri söylüyorlar bunu , bu motoru İzmir de isim sahibi herkesin bilip tanıdığı kişilere yaptıracağım inan sonucuda paylaşacağım inan buradan .
Benim bujide simsiyah. Motorlar kardeş çıktı :mrgreen:

hava filtresi hortumunda yamukluk, eğiklik, basıklık varsa değiştir. Bujin çok yakıt yaktığı için simsiyah. Bendede var cg. Ne yaparsan yap 1 litreyle 30 km yi geçer. Senin motor 33-35 km yol yapması lazım her şartta.

Filtre hortumu biraz basık fakat kapalı kesinlikle değil , değiştireyim onuda. Allahtan parça gülünç bir şekilde ucuz !.

O bağırtı (boo:) sesi bende de geliyor. Ama genelde yokuşlarda zora gelince. Patlama esnasında egzos sübabının açık kaldığını (hiç kapanmadığını) düşünüyorum. Sübap ayarları yapılınca düzelir bence. Adem'in dediği gibi en az 30 km gitmesi lazım. Benim 14 yıllık motor daha tornavida değmemiş bloğa, ben o kadar yakmıyorum. (100 kg da ben) Rölantide ayar tutmaması rölanti jetinin kirli tıkalı olmasından kaynaklanıyordur. ya da yukarda demiştim, gaz pistonunun rölanti vidasının değdiği yer çukurlaşmışsa ondan yapıyor. Sıfır zımpara ile nazikçe düzelteceksin.

Eskiden bizim Jawa ceylanların hava filitresini çıkarınca aynı sesi veriyordu . Yani bir bozukluk , bir eksiklik olduğu kesin , sübap ayarıda yapılması gerekiyor mu ? 5000 de daha !.

evet ilk sübap ayarın yapılmamış galiba. Bi sübap ayarı yaptır, benzin değerlerini tekrar yaz bakalım.

;) Aslında çok küçük bir detay daha var o da çok etkiliyor. Karbüratördeki gaz pistonunun üstünde, rölanti vidasının değdiği yer, alüminyum olduğu için zamanla deforme oluyor, orada bir çukur oluşuyor. O yarık ve çukur sıfır zımpara ile düzeltilmeli, yoksa günlerce uğraşsan dahi rölanti ayarı tutmuyor, bir yüksek geliyor bir alçak. bakayım resmi varsa ekleyeyim.
Bu detayı bu gün başka bir kuba sahibi arkadaştan duydum aynı şeyleri anlattı , bu motorların hastalığı bu dedi onunkide yeni motor ve rölantide durmuyor , hatta oraya aliminyum kaynak olabilir belki dedi , Teo senden ricam ! ,, bu konuyla ilgili foto varsa ekleyiver ve böyle bir durumda neler yapılabilir , bu motora başka karbüratör uydurulabilir mi ?

Kubalar için neredeyse ömrünün yarısı... ;) 13.000 kmde piston ve krank değiştireni gördüm... Subap ayarlarına mutlaka baktır, aynen hava filtresi açık gibi seste aşırı bir yükselme oluyor. Emme sübabı da açık kalıyor olabilir. Hava hortumunu çıkardığında benzin gelmişse oraya, emme sübabı açık kalıyordur. Daha doğrusu motor soğukken sübaplar kapatıyor ama ısınıp uzayınca sübaplar açık kalıyor. Benimki bir tahmin ama...

Resimlere baktım ama gaz pistonu motorun üstünde kaldığı için foto yok. dur netten bulayım

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:45 ----------

Bu resimdeki gibi ama bunun iğnesini ters tatakmışlar. bu yarığın tarafında ve ya tam karşı tarafında rölanti vidasının değdiği eğimli bir yer var. Orada çukur oluşmuşsa zımpara ile sıfırlayaccaksın. Bunun için karbüratör değiştirilmez yazık olur.

Hava filitreside süngerde yağ pislik vardı onun için attım zaten , 13000 de motormu ? ,, yandık desene !! birde bunların motoru Wyang - Honda işbirliğiyle Çin de üretiliyor deniliyor , karbütatörü ve CDI Japon diyorlar karbüratörde made ın Japon yazıyor iyi Çinli diye aldık bunu !!!.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:59 ----------

Çukur gaz pistonunun üzerindemi oluşuyor yani ?

evet bu parçayı al eline güzelce incele. Metal vura vura çukur yapıyor. O çukuru ve etrafında oluşan çıkıntıyı dümdüz etmen lazım. Valla ben de bu motoru bulamasaydım Kuba kh150-12d alacaktım. Ya aslında bizim millet motorun hoşafını çıkarıyor. Dikkatli kullanımla uzun süre gider yoksa... Egzosun çok çabuk paslandığını biliyorum yalnız

Foto ve bilgi için teşekkürler teo,, pek ala burayı aliminyum kaynakla doldurup tesfiye etsek veya başka sert bir eski piton bulup buraya göre tornada yaptırsak olabilirmi sence ?.
Aslında motoru kötülemek istemiyorum fena bir motor değil yol tutuşu çok iyi çok çevik ve kıvrak , atak bir motor ben bu motorun 2. sahibiyim benden önceki nasıl kullandı bilemiyorum fakat arkadaşta var o da aynı dertten müzdarip , Honda ya niyetlenmiştim , oda Çin ' de üretiliyor dediler , 20 000 de motor yaparsın denildi , rulmanları ses yapıyor falan denilince tereddütte kaldım , bu motor yani kuba az km yapmıştı motoruna anahtar değmediğini gözlemledim , Çin' linin en iyisi dediler , hesaplıda olunca aldım işte ! 50 yaşındayım haftada 1-2 gün biniyorum hanımla 50-bilemedin 100 km yol yapıyoruz nostalji yani anlıyacağın !.

o boooooo sesi debriyaj kaçırması değil demi
ayrıca en ucuz çinli motorvn karbüratöru de japondur . Çinliler karbüratör yapıyor ama yakıt dengesi olmayınca çok yakıyor .
subablara kadar o kadar çok yer varki filtre buji manifolt karbüratör lastikler

Arkadaşlar bu gün , sanayide racing motorları tamir eden bir genç var , ona gidip durumu anlattım , ''abi işim çok , sadece rölantide durmuyorsa getir yapayım dedi ,sübap , hava ayarı yapılması gerektiğinden bahsetti , ev yakın olduğu için hemen gidip getirdim motoru .
Başında bekledim ve neler yaptığına dikkat ettim ,ilk önce motoru çalıştırıp gaz verip egzostaki dumana baktı , ayaktan marşa basarak herhalde kompresörüne baktı ve hemen çok çabuk , sübap kapağını söktü , kontrol etti ve eksoz sübabı çok sıkı tam kapatmıyor dedi ayar yaptı , sentil falanda kullanmadı motoru çalıştırıp tekrar dumanı gözledi , tekrar ayak marşına bastı bir kaç kez, tekrar ayar yapıp , tekrar dumana baktı duman iyice azalmıştı , abi çok az atıyor bir müddet kullan bakalım çıt , çıt diye ses yapacak merak etme alışabilir alışmazsa kapakçıya yollayacağım sorunun çözülecek dedi .
sonra hava filtresini söktü benim taktığım süngeri üfledi , kesti biraz bu olmaz değiştir dedi ( dansitesinin yüksek yani (hava geçirmesinin) orjinaline göre çok zayıf olduğunu bende gözlemledim , piyasada satılıp kullanılan hiç bir sünger , orjinaldeki sünger gibi değil ve bu hata bana ait !! ) hava girişlerini hortumları iyice kontrol etti , be sıra karbüratöre geldi hava yı sonuna kadar kıstı , birkaç tur gevşetti ve çalıştırdı rölante yükdekti az düşürdü biraz daha hava verdi , biraz bekledi tekrar bir ayar yaptı bir tur attı tekrar ayar yaptı ve sonuda tamam oldu dedi .
Bu işlem 15-20 dakika sürdü , borcum ne diye sordum at bir sefte dedi . Depoda çizikler vardı boyatmak yerine motor siyah olduğu için siyah folyo kaplatayım dedim karşımdaki aksesuarcıya bir seftede ona attım depoyu yarım (üstünü ) kapladılar sağ olsun depo ayna gibi oldu , motor iki saat durdu tam soğudu çalıştırıp eve giderken tekrar istop etti bir sefer eve geldiğimde sehpaya alıp çalışmasını devam ettirdim istop etmedi , inanın moralim düzeldi . Fikirlerini doğru veya yanlış hiç önemli değil !!! paylaşan , tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

Abi o şekilde az kullanmayla bu motor seni uzun süre idare eder. Ben bir sıkıntı çıkaracağını zannetmiyorum. Sorunun hallolmasına sevindim. Yalnız motor yüke binince o bağırtı sesi devam ediyor mu? bi deneyip yazabilir misin? Ben de sorunun kaynağını bulmuş olurum... Ayrıca o gaz pistonu olayı çok kolay hallolur. Öyle çukur dediysem büyük bişey değil tükenmez kalemin ucu kadar bir yer. Alüminyum kaynak tutacağını zannetmem, daha çok uğraşırsın. Dediğim gibi sıfır zımpara ile 3 dakkada düzeltmiştim ben. Gerçi sorun halloldu demişsin, heralde oraya bakmana gerek kalmadı.

@mterayes inş debriyaj kaçırması değildir o ses, uğraşmayalım...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar