R25 değil MT25 kullanıyorum, aynı motor bloğu olduğu için rahatlıkla yorum yapayım ama ben de.
İlk çalıştırdında tek çizgi, 1-2 dakika aradında iki çizgi, 2-4 dakika arası üç çizgi. Öncekikle buraya kadar her şey normal. Zaten her zaman bu beklemeyi yapıp motoru ısıtıp yola çık.
Dördüncü çizgi, ısı gereğinden yüksek demek. Korkulacak bir seviye değil ama dikkate alıp düşürmek gerek bir iki dakika içinde. Duraklama yapmak, çok sıcak havada sürüş yapmak tetikler, bunlardan kaçın.
Eğer iyice derinlemesine girersen konunun, motor rodajının zaten serin havada yapılması önerildiğine muhakkak denk gelirsin. O yüzden yoğun trafikten ve sıcaktan bu süreçte uzak dur.
Benim de rodajın ilk kısımlarında yoğun trafikte 4. seviyeyi bir kez gördüğüm oldu, bir daha da görmedim.
Beş ve altıncı seviye, arkadaşların da dediği gibi görmemen gereken seviyeler. Bu sıcaklığı görürsen motoru kapat.
Belki zaten dikkat ediyorsundur ama ufak bir iki dipnot.
Dipnot 1: Motor yıkama öncesi motoru kullanma (motor sıcakken su değdirme)
Dionot 2: Motor yıkandıktan sonra tamamen kuruyana kadar da motoru kullanma.
Dipnot 3: Motor durduktan sonra çalışan fanın herhangi bir etkisi yokmuş, boşuna akü harcama, bırak normaş şekilde soğusun.
Dipnot 4: Ben Yamaha servisiyle görüştüğümde ilk 400 km'de 5500 deviri (beşte iki devir), 400km'den (beşte üç devir) sonra 7000 deviri geçmezsem daha iyi olacağını söylemişlerdi. Rodajın ilk yarısı, rodaj işleminin %80'ine tekabül ettiği için sabırlı ol devir konusunda fakat motoru da boğma.
Dipnot 5: Konunun dibine giriyoruz fakat rodaj için sadece km değil, optimum zaman aralığı da vardır. Yani 1000 km'yi bir senede tamamlamak iyi bir fikir değil. Bu konuyu servise de danışmıştım, KM tamamlanmasa dahi motor kullanılmaya başlandıktan 1.5-2 ay sonra yağ değiştirilmesini öneriyorlar bu motorda (hatta km çok azsa yeniden mineral yağ koyup rodaja yine (yeni) bir rodaj yağı ile devam edilir. Özellikle Amerika'da ilk 300-400 km sonrası rodaj yağını değiştirmek (yeniden mineral bir yağla) çok duyulmadık bir şey değil)