Rodajda ki motorla uzun yol

Motosikleti
250sr
Motorun rodaj bakımı yapılmamışken uzun yola gitmek sorun yaratır mı, devirleri ve hız sınırını rodaja uygun kullansak bile uzun süre aktif seyir halinde olmak rodajı yapılmamış motora zarar verir mi uzun yoldan kastım 200 gidiş 200 dönüş gibi çok uzun değil ama aynı gün içinde 400km oluyor arada tabi motor dinlenecek, bunu rodajdan önce yapmak isteme sebebim rodajın hızlı gelmesi, daha 200kmde ve şehir içinde yapmak zor oluyor bir uzun yola gidip gelsem 1000 olsa da yapıp kurtulsam gibi.

Motosikleti
D400
sabit hızla değil değişken hız ve viteslerle oynaya oynaya gidersen problem olmaz ama insanın da 400 km de canı sıkılır sürekli bunlara yapmaktan

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Üreticiler genellikle rödaj süresince aynı devirlerde sürekli sürülmemesini öneriyorlar. Dümdüz yolda aynı hızda uzun süre seyrederseniz bunu sağlayamazsınız. Onun yerine virajlı yollarda sürerseniz sürekli vites değiştirip deviri bir aşağı bir yukarıya çekebilirsiniz.

Daha önce hiç rödaj sırasında aralıksız uzun yol yapmanın (virajlı olmak koşulu ile) zararlı olduğu ile alakalı bir şey ise duymadım.

Rodaj diye bişey kalmadı diyen inkarcı zındıklar gelmeden yazayım.

Aslında bu ideal olmayan bir şey. Ancak konu zannedilenin aksine motoru "yormak" diye düşünülen yüksek devirli tempolu sürüşler değil, üstteki iki mesajda da arkadaşların bahsettiği değişken devir gereksinimi. Motorun ne olduğuna göre bunun ne kadar önem arz edeceği değişken olmakla birlikte, rodaj süresince olması gereken şey mümkün olduğunca sürekli değişen devirler ve viteslerde kullanım yapılması. Uzun yolda bunu yapmak pek mümkün olmuyor malum.

Bunu sadece rodaj bir an önce bitsin diye yapacaksan, İstanbul'da olduğunu düşünerek konuşuyorum, otoyol falan değil de çık İstanbul turu at, terkostan şileye, ağvadan yeni havalimanına. Böyle dolanarak güzel kmler yaparsın.

Motor CB125F ise bu kadar düşünmene gerek var mı? Muhtemelen yok

Tam bi işkencedir. Bazı motorlarımı şehir dışından aldım ve bazen 600kmye varan yollarda sürerek getirdim. Sorun olmaz fakat sağlıklı olmasını istiyosanız sürekli 5 ve 6. Vites arası geçişler ve hızlanıp yavaşlama şeklinde ilerlemeniz gerekiyor. Yüksek ccde dert değil 90-120 ilerlenebiliyo fakat 250lik bi motorla 50-80 hızlarda seyredince yol bitmiyor bıkıyosunuz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar