Rodaj

Rodaj nasıl yapılmalıdır?

• Kullanılan toplam oy
    530
murat_by'a aynen katılıyorum. otomobil motorları bugün ortalama 500,000km gidebilecek dayanıklılıkta üretilirken motosiklet motorlarının 100,000 civarı olduğunu düşünürsek aradaki farkı anlayabiliriz. DD'nin dediği gibi 15-20000kmden önce motorda belirgin bir zarar görülmesede Türkiye'de insanların rodaj da neymiş demesi yüzünden kimse 20000kmdeki bir motora sıcak bakamıyor!!
Eğer motorun kitapçığında rodajın 'R'si geçiyorsa uyarılara uygun kullanın tabi motorunuz sizin için değerliyse!
Bunu sadece rodaj için düşünmeyin yeni bir motorun imalat hatalarından kaynaklanabilecek sorunlarının da çıkabileceğini düşünün.
Ayrıca motor performansı rodaj döneminden sonra belirgin şekilde artar ve yakıt sarfiyatı düşer :cat:

Bu hafta sonu hussarımı (scooter) servise ilk bakım için götürdüm. (550 km) Kitapçığında ilk 3000 km 50-60 km/sa geçmeyin yazıyor. Ben de aynen öyle kullanıyorum. Ustaya da sordum; o da böyle devam etmemi söyledi. Ancak motora ben de yağ katkısı koymayı düşünüyordum, ustaya sorayım da koyayım dedim. İyi ki de öyle yapmışım çünkü sakın öyle yapmamı istedi. Scooterlarda problem oluyormuş galiba. Gerçi benimki 4 zamanlı, tek silindirli, 125 cc bir motor ama gerek yokmuş.

bende cbr 125r var ve ilk yağını 1000km diyorlar ama ben 850km değiştirmek istiyorum shellin özel vsx 10w-40 yağ var motosiklet için sizce nasıl bir yağ iyimidir

juniorR1' Alıntı:
bende cbr 125r var ve ilk yağını 1000km diyorlar ama ben 850km değiştirmek istiyorum shellin özel vsx 10w-40 yağ var motosiklet için sizce nasıl bir yağ iyimidir

10W viskozite ince gelir bence...

Ben crosu 0 aldım 125 cc ilk 500 km maximum 60km kullandım.Yağ değiştirdim 1000 km ye kadar 80 km hız 1000-2000 e kadar 80-100 km hız arası zorluyorum
2000-3000 arası da 100 ve üstünü deneyeceğim zaten 125 likten fazla performans beklemek yanlış olur.

arkadaşlar rodaj bir gerçekliktir ve yapılmak zorundadır genelde ilk 3000 km motor fazla zorlanmamalıdır uzun ömürlü olabilmesi için yeni motorda sürtünme fazladır pistonlar ve sekmanlar rahat hareket edemez bu parçalar ancak 3000 km sonra biraz biraz rahat hareket etmeye başlarlar motorunuz uzun ömürlü olsun isterseniz motorunuzun kullanım klavuzuna uyun orada bütün bilgiler mevcut ama genel kural bu motoru ilk aldığında zorlarsan elinde patlar garantidende düzeltemeyebilirsin en mantıklı olan kulllanım klavuzuna uymaktır olay bundan ibarettir en güzel motor sorun açmayan motordur

saygılar ......... :bounce:

Bildiğim kadarıyla rodaj her türlü motor için gerekli. Sonuçta üretimden yeni çıkmış parçalar var ve bunların bir arada çalışasması sonucunda rodaj tabir edilen metal parçaların birbirine alışması dönemi var. Metalin metale sürtünmesi sırasında minimumda olsa bir aşınma mutlaka ortaya çıkacaktır. Zaten dikkat ederseniz bu dönemde sabit hızlarda ve sabit viteslerde kalmamanız ve devri sürekli değişken tutmanız konusunda uyarılırsınız ki buda parçaların bu dönem içinde birbirine en iyi şekilde alışması içindir. Bu dönem içinde motorda bulunan yağda daha ince bir yağdır ve rodaj dönemi sonunda yağ ve yağ filitresi mutlaka değişmelidirki gerek üretim sorasında gerekse alışma döneminde ortaya çıkan metal tozları ve artıkları tamamen temizlenebilsin zaten ilk bakımada 800-1000km gibi bir mesafe katettikten sonra bu nedenle girilmekte

peki bende Gilera runner 200 xvr var benim olayım nasıl olacak arkadaşlar anlatırsanız sevinirim

arakadaşlar rodaj olayına bende katılıyorum rodaj süresince araç düzgün fabrikanın uyarıları dikkate alınarak kullanılmalıdır mesela bizde bir kartal vardı sıfır aldığımızda 1500 km rodaj süresi olduğunu söylüyorlardı ve babam bana ilk 1500 km geçene kadar arabayı çalıştırmayı bile yasaklamıştı motoru bağıttırıyomuşum falan diye ama rodaj dolduktan sonra 1500 bakıma götürdük servisine bütün vidalarını elden geçiriyorlar yağı bujileri hava filtresi falan değişiyo yeni yağ konulduktan sonra babamla beraber tekirdağa motor açmaya gittik otobanda üç kez motor açmak için deneme yaptık 1.viteste 70 e kadar zorladık arabayı 2.viteste 100 3.viteste 140 4.viteste 180 e çıkana kadar zorladık 5. vitese hiç atmadı o rahatlatıcı vitesmiş araba fazla bağırmasın diye koymuşlarmış ondan sonra tekirdağda köftemizi yedik dönüşte araba 5. viteste zorlanmadan 150 160 yapıyodu şu an araba 150.000kmde ve en ufak bir sorunu yok normalde bu motorlarda 100.000 den sonra aşağı yukarı segman attırmak falan gerekiyomuş bu arda motor tipi tempra motor diye söyleniyor şimdi ise arbada LPG var LPG de bile 160 görüyo biraz daha zorlasam 180 kadar çıkartabilirim sanıyorum ama denemedim rüzgarın az olması lazım ben babam kadar profesyonel değil (bu arada babam 30 yıllık kamyon şoförü)onun yanındayken ben araba kullanıyorum bile demem lazım :) :)

rodaj konusunda kitapta yazanları harfi harfine yerine getirin kim ne derse desin hava benden söylemesi

öncelikle yardım eden herkese teşekkürler. arakdaşlar uzun zamandır süren kıyaslamaların sonunda bi türlü motor beğenememiştim. 2-3 gün önce Honda Kinetic aldım 110 luk... Bize en uygun olanı oydu.. Neyse orası önemli değilde... 2-3 gün içinde 120 kilometreyi buldum 40-50 geçmedim pek.. Rodaj süresi ne kadar yapılmalı sizce... Herkes farklı söylüyo kimi 150 km yeter diyo kimi en aşağı 300 ortalama 500 km diyo.. Aldığım yer 1500 km diyo :) bi acayip oldum.. nedir bunun doğrusu yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

arkadaslar bende vigarasyon olayını bilmiyorum bu konuları yazarsanız sevinirim şimdikden sağolun

Rodaj Hikayemi?

bence rodaj, alinan vasitanin garanti kapsam zamanini sorunsuz kapamasi için yapilmis bir içat gibi geliyor.
tamam, rodaj mekanik kismin alismasi için gerekli olabilir ama bu kadar uzun olmamali. yakarsin bir depo yakit, sonra basarsin gaza.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bilmemki ne desek.bız bu zamana kadar rodajı motorun yayarı ıcın dıye bılrdık.belkı haklısındır ama yınede yapmakta fayda war.

Honda,Yamaha,Kawasaki gibi bilinen bir marka motor almis olsam Rodaj ile pek ugrasmam ama Diger markalarda mutlaka rodaja uymak gerek en azindan motoru tanimak acisindan ve ne zaman ne olacagini bilemeyecegimiz icin bir sure motoru da gözlemlemek iyi oluyor yani.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Ucuz teknolojili motorlarda rodaja uymak gerek, ama abartmamak şartı ile.

motoru tanimak açisindan bir süre rodaj'a uymak elbetteki iyi olacaktir. en azindan kendi sagligimiz için. bu iside yaparken kendimizi fazla kasmamak gerek diye düsünüyorum. hepimiz araçlarimizin motorunun en iyi sekilde açilmasini isteriz. ama bu yetkili kisilerin verdikleri süre doldugunda acaba çokmu geç kalmis oluyoruz unu merek ediyorum.

Süper Moderatör (BBRR)
ikinci depoda bas gaza her vitesde en az 7000 deviri gör hatta 8000 ve vites yükselt 5. vitese geldiğinde son sürat gidiyo olacaksın bakalım ne olcak :sunny:

Ne alakası var ya...Adam sen alışasın düşmeyesin diye söylüyor...Fabrikasında pistonu sekmanı silindiri ona göre test edilip çıkıyor..Bas gaza git kardeşim işin mi yok senin :king:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar