Rodaj yağının değişim süresi

Hayırlı günler, birkaç gün önce 2021model 2022çıkışlı 100kmde bir motosiklet aldım,aldığım kişi motoru 1yıldır garajda yatırıyormuş. Ben de yaklaşık şuan 350kmye kadar kullandım fakat motor yağının ve yağ filtresinin değişip değişmeyeceği hakkında net bir bilgi bulamadım,herkes farklı bir bilgi veriyor. Bu içerisindeki yağın rodaj sürecinde bir zararı olur mu? Ben bu yağ ile 1000kmye kadar kullanıp rodaj bakımına mı gitmeliyim yoksa yağ ve yağ filtresini bir an önce değiştirmeli miyim?

marka marka model model değişen bir süre bu aslında tam karşılığınıda göremedim.mesela bazılarında 90 gün 60 gün içinde rodaj süresini tamamlanması tavsiye ediliyor bunu gördüm.sizin motor 1 senedir 100km sürülmüş yatıyormuş.kısaca rodaj dönemi başlamış yani.yinede sorun ama 1 sene olmuş zaten götürüp yağ ve filtresinin değişmesi daha sonra 1000km de tekrar değişmesi gerekir.ben olsam bu şekilde uygulardım bi tık masraflı olucaktır ama daha sağlıklı olur

F54

toplam da 450 km kullanılmış bence beklemeye gerek yok yağı ve filtreyi değiştir sonuçta yağ hava ile teması olduğu zaman bozulduğu söyleniyor üzerinde de nerdeyse 1 yılı geçmiş değişmekte fayda var

Rodajı bitmiş o motosikletin zaten. Rodajda ilk 30 km onemlidir çok. Yaklasik olarakta 100-150 km de bitmis olur.

Rodaj yagi farkli bir yag degil Minarel yag bildiginiz.

Rodaj olayida sandiginiz gibi komplike bir olay degildir. Cok onemlidir fakat tüm motor aksaminda olmaz, krank, subaplar, egzangtrik milleri, yataklar,rulmanlar, sanzuman rodaj olmaz. Buradaki hareketli parcalar zaten fabrikada ısıl islemden gecmistir. Yerlerine takilip motosiklet marş basmistir. Alismistir yani.

Motorda rodaj dedigimiz segmanlarin rodajidir. Segmanlar honlanmis silindir ic yuzeyine tam olarak basacak ve burayi traslayacaktir. Rodaj budur. 1000 km basmamak ile rodaj falan olmaz. Uygun viteste abarmadan gaza yukleneceksiniz ve hizlanacaksinuz, yine uygun devirde gaz birakip kompresyon islemi ile yavaslayacaksiniz. Segmanlar duzgun trasladiklari silindir yuzeyine 360 derece açı ile tam ve hatasiz basarlarsa kompresyon kacagi olmaz ve motor sihhatli calisir, guc kaybi olmaz, bosa yakit sarfetmez,emisyonu artmaz.

Rodaj yagini 150km sonra degistirin. Daha iyi diye rodajda sentetik yag koymayin. Kaydiricilik artacak surec gecikecektir.

Son olarak motosiklet isinmadan rodaj icin gazlamayin ve hararet cok cok onemli rodaj doneminde , asla hararet yapmasin.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Rodaj yağı değil de normal yağ bile olsa bir yıl geçince değişmesi gerekir. hemen yağ değişimine gidin bence.

Rodajı bitmiş o motosikletin zaten. Rodajda ilk 30 km onemlidir çok. Yaklasik olarakta 100-150 km de bitmis olur.

Rodaj yagi farkli bir yag degil Minarel yag bildiginiz.

Rodaj olayida sandiginiz gibi komplike bir olay degildir. Cok onemlidir fakat tüm motor aksaminda olmaz, krank, subaplar, egzangtrik milleri, yataklar,rulmanlar, sanzuman rodaj olmaz. Buradaki hareketli parcalar zaten fabrikada ısıl islemden gecmistir. Yerlerine takilip motosiklet marş basmistir. Alismistir yani.

Motorda rodaj dedigimiz segmanlarin rodajidir. Segmanlar honlanmis silindir ic yuzeyine tam olarak basacak ve burayi traslayacaktir. Rodaj budur. 1000 km basmamak ile rodaj falan olmaz. Uygun viteste abarmadan gaza yukleneceksiniz ve hizlanacaksinuz, yine uygun devirde gaz birakip kompresyon islemi ile yavaslayacaksiniz. Segmanlar duzgun trasladiklari silindir yuzeyine 360 derece açı ile tam ve hatasiz basarlarsa kompresyon kacagi olmaz ve motor sihhatli calisir, guc kaybi olmaz, bosa yakit sarfetmez,emisyonu artmaz.

Rodaj yagini 150km sonra degistirin. Daha iyi diye rodajda sentetik yag koymayin. Kaydiricilik artacak surec gecikecektir.

Son olarak motosiklet isinmadan rodaj icin gazlamayin ve hararet cok cok onemli rodaj doneminde , asla hararet yapmasin.
Hocam zaten motor racing olduğu için hararet 2dişten aşağı inmiyor ve şehir içinde kullandığım için de genelde sürekli fan açıyor. Kompresyon işlemine gelince de 5-6bin devir arasında gaz kesince motordan bariz belirli bir hava sesi çıkıyor bilmiyorum bu doğru mu ya da zararlı mıdır?

Bu motosikletin ne olduğundan başlayıp senin ne beklediğine kadar bir sürü değişkene bağlı.
Bir kere her marka zaten rodajda farklı bir yağ koymuyor, tahmin ettiğim motosikleti aldıysan onda fabrikadan mineral yağ ile geliyor, bir de molibden içeriği çok yüksek standart bir mineral yağdan farklı olarak. Mineral yağ olduğu için de 12 ay aslında haddiden fazla uzun bir süre, ama yağın anında çöp olması diye bir durum da söz konusu değil.

İşin kötüsü, o motosikletin rodajı çoktan bitmiş durumda. Kötüsü derken yapabileceğin bir şey yok yani, iyi yapıldıysa iyidir kötü yapıldıysa kötüdür artık çok bir şey değiştiremezsin.

Ben olsam ne yapardım:
Gider yağı ve filtreyi değiştirir, Motul 5100 ile 1000km'ye kadar devam ederdim. Artık motorun tam gaz görmesi gereken km'ler de çoktan gelmiş. Bu bütün vitesleri bitir sonuna kadar demek değil. Haşırt etmeden (gazı sona getirmesi süresi 1sn'ye yakın sürecek şekilde mesela) tam gaz yapmaktan bahsediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar