rodaj ve motor yağı hakkında

merhaba cbr 125 motorumda yağ yakma problemim var bunun için honda bayisinden silindir piston sekman ve subap aldım kendim değiştireceğim tam anlayamadığım 3 konu var rodajda insanların çoğunlukla mineral yağ önerdiklerini gördüm ben de mineral yağ koyup 300 km de değişip 1000 km de tam sentetik yağa geçmeyi düşünüyorum bu şekilde yapmam doğru olur mu. ikinci olarak değiştireceğim parçalar henüz 10000 km de idi ve her 1000 km de bir yarı sentetik yağ ile değiştiriyordum fakat nedense tekrar yağ yakma sorunu başladı az da olsa. rodajı 500 km yapıp bitirmiştim ardından motoru hep tam gücünde kullandım bundan dolayı zarar vermiş olabilir miyim? üçüncü olarak hangi yağ markasını önerirsiniz ben motul kullanıyorum ancak piyasada liqui moly diye bir marka daha var biraz daha pahalı hangisini kullanmam daha sağlıklı olur veya önerebileceğiniz marka var mı başka

Motosikleti
Ns200 15"
Eğer segmanları doğru hizalayıp takmadıysanız kanallardan yağ geçerek yanma odasına giderek yağ eksiltmeye başlayacaktır, eğer ilk marşlarda mavi duman var ve kesiliyorsa subap keçeleri bitik olabilir. 1000 Kilometrede yağ değiştirmek gereksizdir, rodaj ise üretici ne kadar sürede belirlediyse o kadar kilometre yapmanız sağlıklı olacaktır. 300 kilometrede rodaj olmaz, genelde 1000 civarı olur. Yağ konusunda ise Liqui moly, Shell, Motul, Castrol, Putoline vb. gibi markalardan alabilirsiniz önemli olan yağın sertifikası motosikletinizle uyumlu olmasıdır.

ilk parçaları ben değiştirmedim usta topladi güvendiğim birisi bu tarz bir hata yaıpcagını sanmıyorum ayrıca motordan gelen herhangi belirgin bir duman yok soğukken de sıcakken de ikinci olarak 1000 kmde değişmemin nedeni yağın eksilmesi ve o kadar kısa sürede de olsa içinden çıkan yağın simsiyah olmasıydı üçüncü olarak rodajı 300 km yapmayacağım 1000 yapıcagım 300de yağ değişicem 1000 km olunca da tam sentetiğe geçip rodajı bitirmeyi planlıyorumkendi kitapçığında rodaj hakkında yazan tek şey ilk 500 km daha dikkatli kullanmam gerektiği başka da bir bilgi yok ondan emin olmak istedim

cbr 125'i spesifik bilmiyorum ama honda üretimi olduğundan toleransların oldukça düşük olacağını düşünüyorum.
iki anlam çıkarabilirsin.
rodaj o kadar önemli değil ve bu rodaj sandığın kadar uzun olmayacak.

ilk toplamadan sonra mineral yağ kullanman zorunluluk olmamakla birlikte daha iyi bir rodaja olanak sağlayacaktır. fetiş varsa 100km'de bile ilk yağ dökülebilir, yoksa 300 de aman çok geç değildir - eğer sert bir rodaj yapılmayacaksa.

ölüm hali çalışan bir motor olmadığı için 500km'den sonra sıkıştırman 10binde ölmesine neden olmaz aslında. ama hep tam gücünde ne demek? Gerçekten bu km'lerin tamamını öyle dip gaz yaptıysan evet yemişsin denebilir. Böyle bir kullanımın varsa yarı sentetik yağı normal kullanımınla heder ediyor olabilirsin. cbr125 için söylerken emin olamadım ama yani, etmişsin belli ki :D

bir de bu rodajları nasıl yapıyorsun? rodaj motoru zorlamamak zannediliyor, öyle değil. biliyor da olabilirsin tabii yanlış anlama, kaçırmadıysam bahsetmediğin için onu da eklemek istedim. çok yumuşak hiç gaz kolunu çevirmeden rodaj yaparsan o zaman işte sürekli yağ yakar hale gelecektir motor.

tam gücünden kastım yanı devirli kullandım çoğunlukla ve 10k kmnin yaklaşık yarısı top speed denerken geçmiştir muhtemelen :D rodajı da yaklaşık 6k deviri geçmeden sürekli sabit hızda veya gazda gitmeden yapıyorum bilmem gereken daha incelikleri varsa bu işin ögrenmek isterim:) ayrıca ilk birkaç bin kmde mineral yağ kullandım sanırım en doğrusu tam sentetiğe geçmek olucak

Son düzenleme:
Sıfır toplanmış motorun yağı 1000 km de simsiyah oluyorsa sekman piston silindir arasından kartere ciddi kompresyon iniyordur , rektifiyede kullanılan parçalar birbirine uyumlu olmayabilir ne kadar tapagaz kullansanda 10.000 km de yağ yakacak kadar aşınma olmaz , kullanılan yedek parça ucuz Çin malı replika ürünlerde olabilir , piyasada çok bulunan motorların orijinalinden 5 de 1 fiyata piston silindir sekman gibi parçaları bolca mevcut..mineral yağ ucuz diye öneriliyor , temizlik amacıyla kısa sürede değişeceği için tam sentetik pahalı bir yağ yerine ucuzunu tercih ediyorlar , rodajda motora daha faydalı olduğu için değil..son olarak markadan ziyade öncelikle satın aldığın yağ sahtemi orijinalmi bunu sorgula , sonra istediğin markayı kullan..

Son düzenleme:
değişen parçaların orjinal olmayabileceğinden ben de şüpheliyim çünkü intten bilmediğim bir siteden aldım honda kutusunda geldiler fakat içinden çıkan piston motordan çıkan ile birebir aynı değildi yani orijinal olmayabilir tam emin değilim

iki ihtimal var ya ustan birşey atladı yada senin parçalar orjinal spec değil.rodaj 1000kmdir.sonrasında kademeli devir artısı saglanır.atıyorum 3000kmde motorda 7k devirde bagıran motor 10000kmye geldiginde bagırmamaya baslar.top speed denemende makinayı yemiştir.top speed surekli denenecek birşey degil.redlineı 10k olan motorda sürekli gittigin her 10k devir risk ve aşınma demek.belki 5dakka 9k gidersin ama atıyorum 20snden fazla 10k gidemessin.
senin durum belirsiz.parçamı orjinal deil,ustamı hatalı eksik yaptı.senmi gaz kolu dipte gittin.
birdahaki sefer durum şu.
orjinal parça+ subaplar yaylar eksiksiz rektefiye.daha sonra kademeli devir artısı.sorun olacagını sanmam

Otomobillerde de orijinal harici yan sanayi ürünler bolca mevcut , piyasa ustaları yıllar içinde bu markaları da kullanıp nedir ne değildir biliyorlar , hatta bazı parçaların orjinali yerine yan sanayisini tercih ediyorlar çünkü adam daha uzun ömürlü olduğunu deneyerek öğrenmiş , maalesef motosiklet için üretilen yan sanayi parçalarda böyle bir şey yok , internetde satılan ürünler tamamen maliyet odaklı ucuz kalitesiz ürünler , Motomania nın yutupda bu konuda güzel bir videosu var , özellikle mali durumu kısıtlı gençler motorunu çalışır hale getirmek için böyle ucuz parçaları satın alıp kullanıyorlar sonuç çok kısa sürede hüsran , burda suç o parçaları kabul eden ustalarda , onlar baştan sonucu biliyorlar ama ben işçiliğimi alırım ötesi beni bağlamaz modundalar , Motomania gibi aklı başında işini seven adamlar iki katı işçilik versen o parçaları dükkana bile sokmaz , adamıda çok övdüm vallahi tanımıyorum videolarından izlenimim boyle :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar