Rodaj nasıl yapılmalı?

12 Ağustos tarihinde sıfır km dominar 250 aldım. Şuan 600 km oldu, ilk bakımını yeni yaptırdım. Bu zamana kadar yer yer ani gaz açtım, yüksek devirli kullandım. Yeri geldi sakin sürdüm. Bir keresinde 130 km/h hıza çıktım. Genel olarak maksimum 5 bin devirde vites attım, ama bazı zamanlarda 7-8 bin çevirdim.

Tabi bunlar motoru yeni almanın verdiği hazdan olduğunu düşündüğüm hareketlerdi.

Şuan çok daha sakin kullanıyorum ancak kafamda daha önce yaptığım bu hareketlerin motoruma zararının olup olmadığını düşünüyorum.

Sizin görüşleriniz nedir? Rodajı nasıl sürdürmeliyim? Bu hareketlerin motoruma zararı olmuş mudur?

Dinimizde ilk emir nedir? "Oku"

Sıfır kilometre aldıysanız kullanım kitapçığı vardır, oradan okuyun.

Kısaca 5-6 bin devri geçmeden, ama sürekli sabit devirde de gitmeden, değişken kullanımlar gösterin. Ani hızlanma yapmayın. Rodaj sadece motorda olmaz. Örneğin frenleri de yumuşak kullanın. Zaten Bajaj'larda rodaj bakımı gelene kadar vites değişiminde bir ışık vs yok muydu?

Hayır, daha önce yaptıkların anlattıkların gibiyse motoruna faydası olmuştur sadece, zararı değil.
600km oldu, ilk yağ değişti diyorsun, bitti gitti artık yallah tazyik. =) Normal kullanım stilinde devam edebilirsin. Hala yapmadıysan orta devirlerden orta üst devirlere kadar tam gaz hızlanmalar yapabilirsin, motorun belirli bir yağ basıncına ihtiyacı var tam olarak rodaj denen şeyin gerçekleşmesi için, ama zaten 600km olmuş.
Takılmanı gerektiren bir durum yok.

:D

Oku dediğin kitapçıkta sadece vites ve hızla yazıyor her vites için 10 km hız artışı veriyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Tabi ki post açan arkadaşımız için "kitapçığı oku" demek en bilimsel yol, ama..

Adamlar 0-1000 km için 6. viteste maksimum 60 km hızı, 1000-2000 km için 6. viteste 70 km hızı tavsiye etmişler.

Açık konuşmak gerekirse İstanbul şehrinin en medeni semtlerinden birinde ikamet ediyor ve çalışıyorum. Lakin bizim medeni mekanlarda bile bu hızla takılsanız sizi biçerler, aynı gün içi 10 defa öldürürler.

Motosikleti
KAWASAKI Z500SE- HONDA SH125İ
Bende NK150 ile rodajdayim 310km oldu
Maksimum 5.000dd ve 64km hızla sürüyorum motoru ama denildiği gibi sabit devirde uzun sürmeyin diyorlar ama İstanbul’da mümkün değil ben Beylikdüzü’ne giderken yada karşıya Ataşehire geçerken arada MASLAK yapıyorum mecburen 5.000dd 60km hızla gitmek zorunda kalıyorum 15- 20 dk aralıksız

Tabi ki post açan arkadaşımız için "kitapçığı oku" demek en bilimsel yol, ama..

[url]https://i.hizliresim.com/5yfb0ex.png[/url]

Adamlar 0-1000 km için 6. viteste maksimum 60 km hızı, 1000-2000 km için 6. viteste 70 km hızı tavsiye etmişler.

Açık konuşmak gerekirse İstanbul şehrinin en medeni semtlerinden birinde ikamet ediyor ve çalışıyorum. Lakin bizim medeni mekanlarda bile bu hızla takılsanız sizi biçerler, aynı gün içi 10 defa öldürürler.

Buyur buradan yak. :)
Şunu unutmamakta fayda var. Motoru tasarlayan mühendisler, kuzenimiz arkadaşımız gibi bize en iyi önerileri vermek için hazırlamıyor o kitapçığı, daha doğrusu tek amacı bu değil o kitapçığın. Ben bunu yazan firmanın mühendisleriyle oturup 5dk bir konuşmak isterim bunu mesela.. :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:04 ----------

Bende NK150 ile rodajdayim 310km oldu
Maksimum 5.000dd ve 64km hızla sürüyorum motoru ama denildiği gibi sabit devirde uzun sürmeyin diyorlar ama İstanbul’da mümkün değil ben Beylikdüzü’ne giderken yada karşıya Ataşehire geçerken arada MASLAK yapıyorum mecburen 5.000dd 60km hızla gitmek zorunda kalıyorum 15- 20 dk aralıksız

Bu yüzden rodajı otoban gibi açık yollarda yapıyorum ben. Otoban, açık yol denince insanlar sabit hızda gidiyorum km dönüyor diye anlıyor, hayır tam tersine. Yol yeterince boşsa istediğim gibi hızlanıp yavaşlıyorum, bunun için otoban.

Ben rodajı virajlarda yapıyorum. Her viteste oynuyorum ve değerleri geçmeme fırsat pek kalmıyor. En temizi.

Ya otoban çok doğru olmadı aslında ama yine de şehir içinde kısılıp kalma riskinden iyidir.
Ben ilk motoru teslim aldığımgün akşam 7'ye kadar bekledim trafik azalsın diye, sonra direk Riva yoluna çıktım. 150km'de yağ değiştirdim zaten, ondan sonra da 1000'e kadar yine hep şile yoluna çıktım. Virajlı yol motoru tanımak için de güzel oluyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Buyur buradan yak. :)
Şunu unutmamakta fayda var. Motoru tasarlayan mühendisler, kuzenimiz arkadaşımız gibi bize en iyi önerileri vermek için hazırlamıyor o kitapçığı, daha doğrusu tek amacı bu değil o kitapçığın. Ben bunu yazan firmanın mühendisleriyle oturup 5dk bir konuşmak isterim bunu mesela.. :)

Muhtemelen o mühendis de size 5 dk ayırmayıp "hade oradan git İtalyanlarla konuş" diyecek siz de anca "il libro è rosso" diyeceksiniz.

Şuan 700kmyi geçmiş bulunuyorum.

İlk vitesli motosikletim olduğu için ilk zamanlar biraz heyecanlı ve atraksiyonlu kullandım. 500 kmye kadar 3-5 kere Redline, 1 kere de 130 bastım. Ara ara ani gaz açtım, yeri geldi max 5 bin devirde sürdüm.

İlk bakımı 570 kmde yaptırdım.
Bugün biraz Bağdat'ta gazladım, 150 bastım, 2 3 kere redline çevirdim. Dönüşte sakin sakin geldim, arada böyle şeyler yapmanın zararı olmadığını düşünüyorum ancak yanılıyor muyum?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İtalyanca küfür dağarcığım geniştir ya öyle bırakmam =)

Puhaha benim İtalyancam maalesef "risultato importante"den öteye gidemiyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:05 ----------

@tommygun ne diyorsunuz?

Tabi ki rodajı motosiklet üreticisi daha iyi bilir ama 1000 km altı motoru ben de olsam korkar, zorlamazdım. 150 falan çıkmazdım o hızlara.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Ani gaz açmadan, devamlı aynı devirde yol almadan. Devri, en alttan en üste kadar doğru viteste gezdirerek, yapabilirsiniz. Yani motor bağımayacak, ama silkelemeyecekte.

Aynen öyle ama ara ara yapmış olduğum için bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum katılıyor musunuz?

Senin paşa gönlün nasıl isterse öyle davran motoruna. Olmuşla ölmüşe çare yok bir tek :rendeer:

F54

yıl olmuş 2022 ne rodajı arkadaşlar fabrikdan bütün testler yapılmış olarak çıkıyor benzini koyuyorsun devam

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar