Rodaj hakkında

Motosikleti
RKS SRK 125R
Yeni rks srk 125r aldım rodaj için bilgi almak istiyorum 8000 deviri aşmadan sürüyorum sık vites değişiyorum 1 kez artçı aldım sadece ne kadar doğru

XsWlyy.jpg

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Yeni rks srk 125r aldım rodaj için bilgi almak istiyorum 8000 deviri aşmadan sürüyorum sık vites değişiyorum 1 kez artçı aldım sadece ne kadar doğru
Hocam kitapçığında debriyajı nasıl bırakacağınıza kadar yazıyor (yeni başlayanlar için), bildiğim kadarıyla o motor 9.5 düz hesap 10k rpm de kesiciye giriyor yani 5bin deviri geçmeyeceksin. Ekstra arkana birini alacağın zaman arka lastiğin basıncını arttır o da muhtemelen kitapçıkta yazıyordur.

Motosikleti
RKS SRK 125R
80kmde daha 7 8 bim devir arası sürdüm hep 5000 devirde motor yavaş kalıyor nasıl yapıcaz

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Boş ver çok takılma, nasıl olsa sen vaktinden önce yiyeceksin motoru. 125 lik kaçla gidecek?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Motosikletin yanında verilen incecik, kısa basit bir kitapçığı okumaya üşenenler nasıl uzun uzun romanlar vb. diğer kitapları okuyorlar? Okumuyorlar mı?
En fazla yarım saatte okunabilecek bir kitapçık. Yeni motor almışken insan heves eder baştan sona okur.

Ben 9 yaşında ikinci el motor aldığımda yanında kitapçığı yoktu ama merak ettim internetten arayıp pdf halini bulup bilgisayarda açıp baştan sona en az bir kez okudum. Okumak eğlencelidir hem de en verimli bilgi iletme yoludur.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
merak edilen soruların %90'ını chatgbt bile yanıtlıyor. :D

Motosikleti
Motosikletin yanında verilan incecik, kısa basit bir kitapçığı okumaya üşenenler nasıl uzun uzun romanlar vb. diğer kitapları okuyorlar? Okumuyorlar mı?
En fazla yarım saatte okunabilecek bir kitapçık. Yeni motor almışken insan heves eder baştan sona okur.

Ben 9 yaşında ikinci el motor aldığımda yanında kitapçığı yoktu ama merak ettim internetten arayıp pdf halini bulup bilgisayarda açıp baştan sona en az bir kez okudum. Okumak eğlencelidir hem de en verimli bilgi iletme yoludur.
Okumak yeni nesilde olan bir şey değil. İnternette veya yüz yüze birisine soracaklar. Kütüphanenin ne olduğunu bilmeyen adamlar, araştırmanın ne olduğunu bilmez. Biz internetimiz yoktu, her şey kütüphaneden bulduğumuz bilgiye dayanırdı. Ben hala ekrandan uzun bir şey okuyamıyorum. İlla kağıtta olacak. Bazen benim oğlan veya yeğenler bir video falan atıyorlar, bakıyorum bakıyorum bakıyorum bir anlam verip gülemiyorum; ne kadar komikti diye sorduklarında he deyip geçiyorum. Demek ki her neslin bizim zamanımızda diyeceği zaman geliyormuş.

Motosikleti
Okumak yeni nesilde olan bir şey değil. İnternette veya yüz yüze birisine soracaklar. Kütüphanenin ne olduğunu bilmeyen adamlar, araştırmanın ne olduğunu bilmez. Biz internetimiz yoktu, her şey kütüphaneden bulduğumuz bilgiye dayanırdı. Ben hala ekrandan uzun bir şey okuyamıyorum. İlla kağıtta olacak. Bazen benim oğlan veya yeğenler bir video falan atıyorlar, bakıyorum bakıyorum bakıyorum bir anlam verip gülemiyorum; ne kadar komikti diye sorduklarında he deyip geçiyorum. Demek ki her neslin bizim zamanımızda diyeceği zaman geliyormuş.
Ben de eskiden illa ki kağıt olacak derdim ta ki bir arkadaşım bak böyle bir teknoloji var al sende dursun bir kaç ay bak bakalım diye kindle elektronik kitap cihazı verene kadar. O cihazı o kadar sevdim ki 6 ay geri vermedim sonra da zorla ikinci el fiyatına satın aldım, şimdi uzun zamandır onun üzerinden kitap okuyorum. Bilim kurgu romanları okumayı severim, internetten sevdiğim yazarların kitaplarını rahatlıkla bulabiliyorum, mesela asimov'un bütün romanlarını sırayla okumak TV'de dizi izlemekten daha eğlenceli geliyor, em ekranı gözü yormuyor, aynı kitap sayfası gibi, hem şarjı 2-3 hafta gidiyor ki en az 5 yıllık cihaza göre çok iyi.

Bizim zamanımızda diyecek zaman geldi, evde tv olmayan zamanları hatırlıyorum, eve TV ilk defa geldiğinde bizimkiler bir köyde öğretmendiler, ev okulun bahçesinde bir lojman, TV gelince pencere önüne kurulmuştu, evin önüne okuldan sıraları çıkarıp dizilip bütün köy tv izlemeye gelmişti, vizontele filmini izleyince bu yüzden hiç ilginç gelmemişti bana çünkü benzerini yaşamıştık. :)

Evde de çocuklar 7 yaşına gelene kadar TV almamıştım, evde TV olmamasının alışkanlığı ile şimdi evde TV açılıyor, ne izlenecekse izlenip sonra kapanıyor, yani evde sürekli açık duran TV alışkanlığı da olmaması işe yaradı.

ni rks srk 125r aldım rodaj için bilgi almak istiyorum 8000 deviri aşmadan sürüyorum sık vites değişiyorum 1
Yeni motorun hayırlı olsun. Rodaj, motorun tüm hareketli parçalarının (piston-segman, silindir yüzeyi, şanzıman dişlileri vb.) sağlıklı bir şekilde birbirine alışması için çok önemli bir dönemdir. Yaptıklarının bazıları doğru, bazılarını ise biraz geliştirebilirsin.

Doğru yaptığın noktalar:​

• 8000 devri aşmamak: Evet, özellikle ilk 500-1000 km arası yüksek devirden kaçınmak çok önemli.
  • Sık vites değiştirmek: Motoru uzun süre aynı devirde zorlamamak, rodajda faydalıdır.
  • Artçı taşımamak (nadiren): İlk 500 km mümkünse tek binmek iyi olur. Bir kez artçı alman sorun yaratmaz.

Geliştirebileceğin noktalar:​

• Devir aralığını sürekli çok düşük tutma: Motoru boğmak (düşük devirde zorlamak) da zararlıdır. Güç bandının ortasında (örneğin 5.000–7.000 devir arası) kullanmaya çalış.
  • Sabit hızdan kaçın: Uzun süre aynı hızda gitmek yerine, hızını ve devrini ara ara değiştir.
  • Soğuk motoru yükleme: Çalıştırdıktan sonra 1-2 dakika bekleyip yağın dolaşmasına izin ver, sonra yola çık.
  • Rodaj süresi: Genelde ilk bakım 500–1000 km civarında yapılır. Sonrasında yavaş yavaş devirleri artırabilirsin.

Örnek Rodaj Planı:​

• 0–500 km: Max 7–8 bin devir, sık vites değişimi, ani gazdan kaçınma.
  • 500–1000 km: Max 9–10 bin devir, kısa süreli daha yüksek hız denemeleri.
  • 1000 km sonrası: Serviste ilk bakım (yağ+filtre), ardından normal kullanıma geçiş.

Kısaca: Şu an yaptıkların fena değil, sadece motoru boğmadan, devri hafifçe değiştirerek sürmeye devam et. İlk bakım sonrası motoru yavaş yavaş serbest bırakabilirsin.

Motosikleti
Ben de eskiden illa ki kağıt olacak derdim ta ki bir arkadaşım bak böyle bir teknoloji var al sende dursun bir kaç ay bak bakalım diye kindle elektronik kitap cihazı verene kadar. O cihazı o kadar sevdim ki 6 ay geri vermedim sonra da zorla ikinci el fiyatına satın aldım, şimdi uzun zamandır onun üzerinden kitap okuyorum. Bilim kurgu romanları okumayı severim, internetten sevdiğim yazarların kitaplarını rahatlıkla bulabiliyorum, mesela asimov'un bütün romanlarını sırayla okumak TV'de dizi izlemekten daha eğlenceli geliyor, em ekranı gözü yormuyor, aynı kitap sayfası gibi, hem şarjı 2-3 hafta gidiyor ki en az 5 yıllık cihaza göre çok iyi.

Bizim zamanımızda diyecek zaman geldi, evde tv olmayan zamanları hatırlıyorum, eve TV ilk defa geldiğinde bizimkiler bir köyde öğretmendiler, ev okulun bahçesinde bir lojman, TV gelince pencere önüne kurulmuştu, evin önüne okuldan sıraları çıkarıp dizilip bütün köy tv izlemeye gelmişti, vizontele filmini izleyince bu yüzden hiç ilginç gelmemişti bana çünkü benzerini yaşamıştık. :)

Evde de çocuklar 7 yaşına gelene kadar TV almamıştım, evde TV olmamasının alışkanlığı ile şimdi evde TV açılıyor, ne izlenecekse izlenip sonra kapanıyor, yani evde sürekli açık duran TV alışkanlığı da olmaması işe yaradı.
Yalnız Asimov sıralı okunmuyordu yanlış hatırlamıyorsam, değişik bir sırası vardı.
Hakikaten babam anlatırdı 60'lı senelerde, halasının oğlu Almanya'ya işçi gitmiş. Televizyonda dünya kupasını seyretmiş. Kahvede anlatıyor Brezilya-Arjantin karşılaşmasını; benim rahmetlik ulan diyor amma atıyorsun. Brezilya 11, Arjantin 11, 3 te hakem etti 25, hadi bunlar kutuya sığdı, 100.000 seyirciyi nereye soktunuz diye. Bazı teknolojileri uzay yolunda falan görünce aslında bizim kuşakta şok yaşanmadı.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yalnız Asimov sıralı okunmuyordu yanlış hatırlamıyorsam, değişik bir sırası vardı.
Hakikaten babam anlatırdı 60'lı senelerde, halasının oğlu Almanya'ya işçi gitmiş. Televizyonda dünya kupasını seyretmiş. Kahvede anlatıyor Brezilya-Arjantin karşılaşmasını; benim rahmetlik ulan diyor amma atıyorsun. Brezilya 11, Arjantin 11, 3 te hakem etti 25, hadi bunlar kutuya sığdı, 100.000 seyirciyi nereye soktunuz diye. Bazı teknolojileri uzay yolunda falan görünce aslında bizim kuşakta şok yaşanmadı.
Evet, Asimov'un romanları yazıldığı/yayınlandığı sırada okunmuyor, başka bir sırası vardı.
Yani adam yazmış ama yıllar sonra daha öncesinde geçen bir hikaye de yazmış falan. Ama hikayelerin sırasında okuyunca dizi tadında oluyor.
Çoğu yazar için bu durum geçerli.
Geçen yıl da Neal Asher adlı bir yazarın Polity serisini o şekilde okumuştum. Şimdi de Larry Niven'in romanlarını öyle sırayla okuyorum, çok eskiden karışık sırada okumuştum, tekrar döneyim dedim.

Motosikleti
Dominar D250
Ben de şuan rodajdayım, 5000d/d 6.viteste 85-90 km hıza tekabül ediyor, uzun yola çıkmadığım için şehiriçinde idare ediyor ama devirden dolayı tork mu düşük kalıyor bilmiyorum yokuşlarda çok güç kaybediyor, gaz açmak zorunda kalıyorum. Böyle 5000 devir altı kullanmak bir yandan da motoru sağırlaştıracak ve ilerleyen kmlerde motor seri olmayacak gibi de hissiyat veriyor. Rodajın yarısını tamamladım bakalım kalan 250km'yi de bir an önce tamamlayıp bu dertten kurtulmak istiyorum.

Aldığım motosikletin heyecanıyla, hevesle kitapçığın tamamını hiç sıkılmadan okumuştum. Aşırı da keyif almıştım.

Motorun nasıl kullanılacağı, teknik vs. bakımlarının ne zaman yapılacağı gibi tüm bilgileri kitapçığında bulabilirsin.

Çok basit mantığı var devir saatinde maks rakam neyse onu 2'ye böl ve o rakamı geçme. Yani devir çizgin ekranın tam ortasını geçmeyecek de diyebiliriz.

Motosikleti
Motoru satıldı...
Evet, Asimov'un romanları yazıldığı/yayınlandığı sırada okunmuyor, başka bir sırası vardı.
Yani adam yazmış ama yıllar sonra daha öncesinde geçen bir hikaye de yazmış falan. Ama hikayelerin sırasında okuyunca dizi tadında oluyor.
Çoğu yazar için bu durum geçerli.
Geçen yıl da Neal Asher adlı bir yazarın Polity serisini o şekilde okumuştum. Şimdi de Larry Niven'in romanlarını öyle sırayla okuyorum, çok eskiden karışık sırada okumuştum, tekrar döneyim dedim.
Abi konusu nedir acaba bahsettiğiniz kitapların? yakın zamanda işi bırakacağım kesinleşti uzun zamandır kitap okuyamamıştım eğer konusu hoşuma giderse alıp okuyabilirim (Not bu süreçte internetten ne kadar okuyabilirsemle kaldı konu ve benim gibi 18 yaşındakilerin çoğu kitap nedir bilmiyor desem yeridir.)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar