Rodaj çilesi

Merhaba arkadaşlar bu rodaj denen illet neymiş 7 bini geçemiyorum maksimum hızım 80 km. bugün öğle arasında yaklaşık bi saat gezdim saçma sapan 60 km yaptım :) Evli çocukluyum öğle arasında bin bir eziyet milletin şaşkın bakışları arasında nabıyo la bu manyak :D giyinip kuşanıp bi buçuk saat motora biniyorum. Böyle rodaj biter mi haftada 3 kez motora binsem öğle arasında ki baya meşakkatli bi iş giyin soyun vs.. yapacağım km en fazla 60 70 olacak.

Neyse gelelim sürüşe çıktım otobana millet ayı gibi gidiyo sağdan 70 le gitiyom altıncı viteste sıkıştıranlar mı dersin kornaya basanlar mı dersin totomu kollamaktan önüme odaklanamıyorum kamyonlar tırlar desen ayrı bi dert adam iki seridi ortalamış geliyor. Dedim bu iş böyle olmayacak trafiğe gireyim o zaman da 2. vites sabit hız da gitiyoz artı yavaş gittiğin için terlemesi bol oldu kafa sırılsıklam hava çok sıcak olmamasına rağmen.

Yavaş gitmenin iyi yanı yok mu var bence daha fazla tepki süren var daha iyi planlıyorsun falan filan.

Sorum şu ki bu rodaj nası bitecek ben ne yapayım ?

Selamlar sevgiler tekerinize taş değmesin.

rodaj sabit hızda 1000 km yi tamamlamak olarak algıladıysanız biraz yanlış yoldasınız :)
özellikle trafikte yapılan rodaj daha saglıklıdır bütün viteslerde sürekli vitesi degistirerek kullanılmalı ve rodaj tamamlanmalıdır...

Merhaba sabit hızda gitmemeye çalışıyorum dediğiniz gibi sürekli viteslerle oynuyorum. Ancak 7 bini geçemediğim için 60 70 km ile giderken 4 5 6 vitesler arasında gidip geliyorum.

rodaj sürekli sabit devirde yapılmaz ve çok keyifsiz bir iştir.4 kere sıfır motor alıp rodaj yaptım o kadar lanet bişey yok.

arkadaşında belirttiği gibi tüm vitesleri düzenli kullanman lazım ben z 300 rodajını 1800 km.de bitirdim kitapçıkta 1600 km.yazmasına rağmen sonra yavaş yavaş açtım motoru, rodajı güzelce yap ondan sonra acısını çıkarıyorun zaten :D

ben de uzun bir sürede anca bitirebildim, şehir içi olunca ve şehir dışına zamanın olmayınca zor bitiyor.

bence en mantıklsı sehpada yapmak sanki... koyacaksın sehpaya motoru maksimum 3-4 günde halledeceksin...

Sürücünün yeni motosiklete alışması açısından çok faydalı buluyorum rodajı. İyi tarafından bakın bence.

rodaj döneminde ve rodaj sonrası motorunun uzun ömürlü olmasını istiyorsan ,ani gaz açmalardan kaçın ,yavaş gaz ver, debriyajı yavaş bırak ,kavramaya geçerken hızlı şekilde bırakma, vites küçültmelerinide motoru fazla bağırtmadan, kompresör yaptır ,yavaş yavaş devir düşsün, bunları yaptığın zaman hem rodaj dönemi, yani motoru alıştırma dönemi iyi olur, hemde rodaj sonrası yapmaya devam edersen motorun uzun ömürlü olur, illa 70 ile gitmene gerek yok ,daha yüksek hızlarada çık ,birşey olmaz ama ani gaz açma, ani debriyaj bırakma ve ani vites düşürmelerini yapma, sıfır motorlarda ve araçlarda, hatta pek çok üründe, üretici yüke binecek mekanik parçaların, birbirine alışmadan, zorlanması dolayısı ile çıkacak zararları minumuma indirmek için rodaj dönemine dikkat çekiyor, mantıklı ve yerinde bir uygulama kolay gelsin

köy yolları hep ilgimi çekmiştir benim bu gibi durumlar için. virajları çok, düzlükleri de kısa olur genelde. "şurda bi basayım" dersin, viraj gelir, viraj biter gaz açarsın falan filan.. mini pist gibidir köy yolları.

2 ay olacak nerdeyse böyle lanet bişey yok. Havalardan dolayı binemiyorum da motora kafayı yiyecem herhalde.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Vallahi ben sıfır aldım motosikletimi 2 haftada 710 km oldu :D . Geze geze bitiriyorum rodajımı. ilk 500 km 5bin deviri geçmeden sakin sakin sürdüm , şimdi ise 500-1000 arası 7bini geçmeden hafif atak kullanıyorum . Motoru yavaş yavaş açmak amaçlı...

Rodaj sıkıcıdır evet ama siz de bence yanlış yapıyorsunuz. 80'i geçmemek bence gereksiz. Mühim olan ani gaz açmalardan, motoru zorlayacak hareketlerden ve tapagaz seyretmekten kaçınmak.

Çok iyi ve yararlı bir konu olmuş, birçok arkadaşda yararlı bilgiler vermiş. Motorun sagir kalması diye bir deyim var, bunun tam olarak ne anlama geldiğini birileri açıklayabilir mi, birde bu durum tamamen rodajla ile ilgili mi?

Hocam rodajı bitirmeyi 'iş' olarak görmeyip keyif almak ve motoru tanımak lazım derim.

Öyle aman aman bi rodaj tecrübem yok üç tane motosiklet rodajı yaptım acele etmeden.

Sibop sesi dinliyorum, amortisörlerden ses geliyor mu, kompresyonu nasıl,fren abanınca ne oluyor az sıkınca nasıl

bi bakıyorum,motorun sesini dinliyorum,gıcırtı arıyorum, vites geçişlerinde ufak bi takılma var mı, peglerde

ayağa kalkıp bi yokluyorum yaylanıyorum falan.Abartısız 3000-7000 devir arası tüm viteslerde dans ediyorum gaz

koluyla. Tabii bunlar tüm rodaj süresi boyunca olmuyor, özellikle rodaj süresinin hemen hemen yarısına kadar

trafik olmayan yolda yapıyorum biraz daha kısa sürede, aynı zamanda motora da alışıyor insan gidon turuydu

yüksekliğiydi.

Kalan yarısında sadece devire dikkat ediyorum neredeyse, zaten rodaj yağı değişmiş oluyor,arada da kısa süreli

devir yükseltiyorum özellikle. İkinci bölümde tamamen trafikteyim fakat canını çıkarmadan,yol yapayım da rodaj

bitsin kafasında olmuyorum,bitince ne olcak hep tapagaz gidecek halim yok ya, varsay altında 100cc makine var

hızla işin olmasın derim, yol ver gitsinler,acil durum olursa bas gitsin bişey olmaz, böyle böyle nasılsa

gündelik kullanımda bitecek bigün rodaj, iki üç günde yapılacak rodaj bana pek mantıklı gelmiyor bu arada.Acelen

varsa akşamları zaman ayırmanı tavsiye ederim 2o-30 km olarak Öğle arasını tamamen yakıp rodaj bitirme derdiyle

risk almaktan da iyidir bence. Km'ye bakınca 'ulan rodajını bitimeye uğraşıyoduk kim alır bu km'de motoru'

dediğin günler olsun..

Maksimum hızın önerilen max devirde 80km olması biraz sıkıntılıymış.

Ben rodajdan sonra da rodajda gibi kullanmaya devam ediyorum. Güvenli, uzun ömürlü, ekonomik.

Çok iyi ve yararlı bir konu olmuş, birçok arkadaşda yararlı bilgiler vermiş. Motorun sagir kalması diye bir deyim var, bunun tam olarak ne anlama geldiğini birileri açıklayabilir mi, birde bu durum tamamen rodajla ile ilgili mi?

Motoru uzun süre tam kapasite kullanmadan sürerseniz zamanla kurum bağlar hava akışı zorlaşır. Bundan dolayı tam performans veremez. Bu duruma sağır kalma denir.
Otobana çıkıp bir süre tapagaz giderseniz motor açılır daha rahat çalışmaya başlar. Buna da motor açma denir.

Motosikleti
Suzuki burgman 200
En guzeli rodaj modaj yok bam bam :D çok fazla zorlamadan rutin bir sekilde surmusumdur her rodaj evresinde.yok şu devri gecme yok şu hızı gecme bana hep abarti gelmiştir

İlk 300 km de 5 ve 7 bin devir arası gitmelisin. Sonra ki günlerde motoru çalıştırıp her 15 km 20 km de bir devri biraz arttır. 1000 km ye geldiğinde motoru hafif yokuş yollarda gazla ve 5 dakika git ve sonra normal devirlerde git. Her 30 km de bir gazla ve aynısını yap. Son bişey daha inişli yollarda tapa gaz gitme rodaj döneminde. 1500 km ye geldinse 2000 km ye kadar 10 km de bir tapa gaz kullan 1 km git sonra gazı biraz kes.
2500 km ye geldiginde motorun açılmış olacaktır. Motoru hep alt devirlerde kullanma gitmez sonra o motor.
Rodaj hemen nasıl bitirilir dersen bir depo benzin al çalıstır motoru ve benzin bitene dek çalışsın. Ve yukarda saydığım aşamaları daha erken km de yap. Fakat bunu tavsiye etmem sağlıklı olmadıgı söyleniyor

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar