Bir dizi deneyimimi paylaşmak için geldim.
Daha önce Yamaha ve Honda'dan başka bir motora binmeyen biri olarak ilk defa bir Çin'li motosikletle temasım sıfırını satın alarak oldu.
Honda CB125E, Honda CBF150, Honda NC750, Honda NC750X DCT, Yamaha XCity, Yamaha R25 ve son olarak da RKS RT250 aldım. Aslında Tracer 700 almak istedim ama minimum 6 ay bekleme süresi ve R25 sonrası o yükseklik ve ağırlığa alışabileceğim bir motor almak istedim.
Tarihe not olsun diye: Motosikleti Haziran 2021'de 20.200 TL'Ye aldım. 2 haftada önce teslim aldım ve henüz 400 km oldu, işten fırsat kalsa 1.000 de olurdu. 12.07.2021 Pazartesi servis bakımım var. Oraya kadar olanları özetleyeyim:
1) Ön bilgi: Rodaj'da olduğunda ağırlıklı 4.500-5.500 bandını geçmemeye çalıştım. Hatta ilk 250 km hiçbir şekilde 70 kmh & 4.500 rpm geçmedim.
2) Geçici kronik, kullanıcı deneyimleriyle sabit: 7.000 rpm doğru giderken 6.250-6.750'den itibaren kafa ve çamurluk bitişik bu sebeple bir zırıltı duymaya başlıyorsunuz devir yükseldikçe. Daha üstü için birşey diyorum malum rodajda zorlamadım. Bu kafayı biraz yukarı alarak çözülebilir, kafalarda soru işareti oluşması. Merak edenler için 12.000 rpm var. Verilerine göre max power 8.000 rpm'de 16.5 hp ve max torque 6.500 rpm 18.2 nm fabrika verileri. Max güç kısmını bilemiyorum henüz rodajdayım ancak max torque kısmına katılıyorum. Yamaha R25'te de çok belirgindi.
3) Geçici kronik, kullanıcı deneyimleriyle sabit: ön disk'te zamanla bir yamulma oluşuyor. Serviste çözümlendiğini paylaşan arkadaşlar oldu.
4) Basit birşeydir bence: Ön frene basınca gidon sanki gidon tık edip öne atıyor yani bir somun gevşemiş gibi bir his. Anormali bir durum değil. Serviste bakacaklar zaten.
5) Marş düğmesi takılabiliyor 1 kez başıma geldi diye notlamak istedim ancak buna bir yıldız (*) koyalım en son açıklayayım.
6) Arka süspansiyonu sertleştirmek gerekiyor. Arka da tek amortisör var işini de güzel görüyor ancak 2 kişi binince lastiğin de büyük olması sebebiyle lastik motora sürtüyor. Hatta plakayı koparanlar olmuş böyle. Sertleştirme yapılırsa sorun ortadan kalkacaktır.
7) Kişisel yaşadığım bir diğer sorunu da şöyle notlayayım: debriyajı sıkmama rağmen gaz vermediğimde; yani sürüş enasında giderken stop edebiliyor. Bunu da bayiye göstereceğim.
400 km deneyimlerim bu şekilde.
Şimdi şu (*) koyduğum maddeyi bir açıklayayım: Çinlilerde esas sorunsal bütün kullanıcıların farklı olması sebebiyle farklı kullanım şekillerinde farklı sorunlar ortaya çıkması. Tüm japondan inip çinliye geçenler böyle söylüyor: "Çabuk dağılıyorlar, Sonuçta kalite olarak düşük."
Bu doğru ama kalitesiz ne kadar kalitesiz? Şöyle anlatayım: Tuşlar var hani kornadır vs plastik kalitesi düşük mesela. Grenajlardaki plastik biraz daha az kaliteli. Kullanılan kablolar motor bloğundaki biraz daha açıkta ve dipleri görünebiliyor vs. Gerçi bu çıplak bir model cross olduğu için ben yadırgamadım. Ama mesela pas konusu şu an hiç konuşulmasa da yıkatacağımı sanmıyorum. Doğrudan silerim zaten grenaj çok az. Tavsiyem de o olabilir. R25'te dahi temkinli davrandığım bir konuydu.
Sevdiğim yani led gösterge, vites göstergesi, kalıplı gösterişli olması. Motosikletle kız tavlamak kısmıda bu motorda var, tecrübeyle sabit. Çok kalıplı ve enduro cross olduğundan yoldaki diğer enduro'cuların saygı duyduğu bir sürüş yakalayabiliyorsunuz. Egzozu ben beğeniyorum, stok çok hoş bir ses var.
Gelelim sevmediğim yanlarına, ki alırken de temkinliydim. Hava soğutma motor bloğu. Bu şu demek 11-13 yada 13-17:30 saatlerinde seyahat edecekseniz max 100 km'de bir motoru gölgede dinlendirmek gerekiyor. İlk 200 km'de beni çok zorladı bu durum. Ancak rodaj süresi ilerledikçe km olarak, motor daha geç ısınmaya başladı. Şu an bu konuda memnunum. Ancak başlarda bu biraz can sıkabiliyor. Frenler diyeceğım, çabuk şişiyorlar haliyle sıcakta. Bayiden alırken frenleri süper kontrol ettirin. Sıvıları değiştirin gerekirse. Yaşanan diğer sorunlarda sigorta atması yedek bulunduruyoruz, gaz teli kopması yenisini alıyoruz, buji başlığı olarak CBF150 kullanarak çözülebilir şeyler. Benzin kapağı elde kalıyor, monte değil depoya. 20 TL yakıt ile 3.22 litre yarım depo doluyor. Ortalama 0.15 ile 0.20 kuruş yakıt tüketimi var. RPM oynatırsanız bu yükselir. Sakin kullanımda gayet iyi olduğunu düşünüyorum, lastikler de etken tabi şu an orjinal lastiklerdeyim ben ve dişli lastikler sarfiyatı arttırıyor. Yakında YouTube çekimi yapacağım öncesinde tam tüketim verisi hesaplayabilirsem burada paylaşırım. Aynalar çok yetersizdi başta zamanla alıştığımı söyleyebilirim ancak sorun devam ediyorsa değiştirin, ayna vazgeçilmez bir güvenlik detayıdır, herkes için.
Motosiklette eksik olanlar ise topcase, ön akşam ışıklandırmasının çok yetersiz olması ve en büyük sorunu en sona sakladım: lastikler. topcase tarafında şase bir yere kadar geliyor. kuyruk plastik gibi düşünülebilir. dolayısıyla 45 lt topcase'ler için çok uygun bir motor değil. ön ışıklandırma 250 TL'ye led ışıklarla mükemmel hale getiriliyor. Lastikler biraz problem. RKS motoru üretirken çok büyük tel jant'lar kullanmış. Dolasıyla Anlas Capra ve Capra RD alabiliyorsunuz ancak ön arka set alamıyorsunuz. Boyut uydurup almak gerekiyor. Ben ağırlıklı yolda kullandığım için böyle diyorum. Şu an orjinal lastikler YuanXing marka çinli ve yol için tecrübesiz biri kendini 10 km'de yerde bulabilir. Ayrıca şamyel tarz bir lastik. Bir an önce değiştirmek lazım özellikle yol kullanıcıları. Arazi tarafını ilerde başka sürücü arkadaşlar da yazacaktır diye tahmin ediyorum.
Diğer kullanıcı arkadaşlar ve özellikle 2020 model RT250'lerde arka jant tellerinin parçalandığı olmuş. RKS sessizce 2021 üretimlerinde bunu ortadan kaldırmış. Bayi'den aldığım bir bilgiydi ama 2021'lerde bu sorun yok gibi. Tel jant konusunu hiç sevmeyenlerdenim. Anlamıyorum da sebebini neden halen tel jant konulur. Ancak durum bu.
Son olarak ben motoru 25 km gidiş geliş 50 km mini rotalarda sürdüm. Sıkışık ve açık trafikte her saatte denemeye çalıştım. Çukurlara hızlı girmedim vs. Üzmedi. F/P olduğunu düşünüyorum. Bu fiyatlara böyle motosiklet yok artık. Fiyatı 22.xxx olmuş ama aldığım duyuma göre 24.5xx bandına çıkacağı yönünde.
Merak edenler olduğunu biliyorum. Titreşim var mı? 100 kmh üstü titreşim ayakta ve ellerde başlıyor. Top speed'de 115 ve 135 arası gördüğünü söyleyenler var. Ben iki kez 105'e kadar çıkıp bir görmek istedim. Asfalt çok düzgündü bunu yaparken, hava şartları da motor bloğunu zorlamayacak bir saatteydi: gece ve gündüz çok erken saatler.
Son olarak alınır mı konusundaki fikrim sahip olduğum için değil ama iyi ki almışım diyorum. Sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil, korkularımın üstüne gittim ve psikolojik olarak daha iyi durumdayım. Tracer 700'ü 6 ay bekleseydim şu an çok daha mutsuz olurdum buna eminim. Motosikletsiz hayata direnemeyenlerdenim.
Tekerinize taş değmesin.