eğer turbolu yazmışsak biryerde turbo ibaresini görmüşüzdür muhakkak.
yanlış hatırlamıyorsam aprilia af1 futura, exup lı olarak üretiliyordu.
palavra! 11.000 d/d 160 kmh süratte ciddi manada krankı zorlanan bir motordan bahsediyoruz.
hocam gormussundur ben sana "gormemissindir" demiyorum. ama sonradan turbo uygulanabiliyor. yanlis miyim? turbo derken gercek turbo...
exup basit ifadeyle izah etmek gerekirse: egsoz kelebegi!
cikan gazi azaltir veya cogaltir...
turbo ise sudur: egsoz gazinin tahrikiyle yuksek hizda donen turbinin calistirdigi hava pompasi vasitasiyla yanma odasina normalden daha fazla oksijen gider ve yanma islemi yuksek verimle gerceklesir.
yani sistemler birbirinden cok farkli... exup ta faydali elbette. dusuk devirlerde kelebegi kapatarak ferah gaz cikisi engelleniyor ve motor icindeki kompresin (artmasi saglanmiyor, aslinda) azalmasi engelleniyor. bu sayede her devirde orantili bir guc-tork egrisi elde ediliyor.
gercek "TURBO" uygulamasi atmosferik sistemle calisan bir motorda %30-%40 civarinda guc artisi saglar. 29hp lik bir motora (orn: GT250R) uygulansa ortalama (29/100)*35=10hp civarinda guc artisi saglar.(*)
(*) modifiye uygulamalarinda beygir ve tork artisiyla birlikte motor ve yuruyen aksamdaki bircok komponentte buna bagli olarak degistirilir, guclendirilir. suspansiyondan, frenlere varincaya kadar. aksi halde motorun veya yuruyen aksamin bazi organlari artan guce dayanamayarak elinize gelir...

---------- Mesaj ekleme zamanı: 03:07 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:00 ----------
amacım acaba siz de benim gibi hissediyormusunuz ve madem hepimiz böyle hissediyoruz üreticiler neden bu talebi karşılamıyorlar sorusunun cevabını bulmak.
herneyse... sadede gelecek olursak ben de ayni fikirdeyim. otomobilde 20 yillik tecrubenin ustune motora baslamak istedik. ancak 125 var 250 var sonrasi bosluk ve 600 var 1000 var 1300 var.
benim gibi motosiklet tecrubesi az olanlar icin sanki aradaki birkac basamagi cikartmislar, söküp atmislar ve hadi su merdivenleri cik diyorlar gibi geliyor. kullananlardan ogrendigimiz kadariyla da 250 den 600 e gecis 125 ten 250 ye gecis gibi kolay olmuyormus.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 03:21 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:07 ----------
636hp lik Turbo Hayabusa:
http://www.youtube.com/watch?v=7IUone3p5Tw
413km/h lik Turbo Hayabusa:
http://www.youtube.com/watch?v=rOWhtVuccMI
(turbo nun kompres oranini arttirdikca beygir ve tork artiyor. tabi motor da daha cok yipraniyor)