Pulsar RS200 Viraj

Herkese merhaba ilk defa vitesli motosikletim oldu. Hiç bi yerde ne bilgi ne video bulabildim. RS200 kullanıcılarına bi sorum olacak. Virajlarda ne kadar yatabiliyor ? Nereye kadar deneyebilirim? Şuanlık stok lastik kullanıyorum kötü olduğunu söyledikleri için çok bişey alamıyorum ama lastiği değiştirince viraj denemek istiyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Uygun yol şartları ve uygun lastiklerle lastik limitleri ölçüsünde yatabilir. Motordan yana bu konuda sıkıntınız olmaz. Motorun amortisörlerinin de yatış esnasında size kelek atmayacağını farz edelim. Tüm şartlar elverişliyse motorun ne kadar yatıp yatamadığı tamamen sürücüyle ilgili bir konudur. Yine de dikkatli olmanızı, yeni bir vitesli motor sürücüsü olarak Pazar sabahları Zafer Akçay'ın videolarına konu olmamanızı tavsiye ederim.

Teşekkürler amacım bianda yatayım gideyim değil yavaş yavaş her seferinde biraz daha yatarak öğrenmek olucak

Hayırlı olsun.

Nasıl bir yanıt almayı düşünüyorsun bu soruyu sorarken?
Lastik profiline göre değişecektir bu, alıp sürmedim ama fotoğraflara baktığımda peglerin çok alçak görünmediğini söyleyebilirim. 50 dereceye inebilir yani. Şimdi bu bilgi ne işine yarayacak? =)

Bununla ilgili bir video/bilgi bulamamanın sebebi, böyle bir bilginin gerekli olmadığı ve hatta var olmadığı.
Bir de açı ile ilgili genelde atlandığını gördüğüm şu durumu unutmamak lazım.
Hemen her motosiklet, hemen her lastiği sonuna kadar kullanabilir. Atıyorum 48 derecede mevcut lastik artık son kısma gelmiş olsun diyelim.
50 derecede rayda gibi yoluna devam da edebilirsin. 45 derecede kayıp düşebilirsin de.
Lastiğin tutuş kaybetmesi "açının bitmesinden" olmaz genelde. Söz konusu açıdayken lastiğin sunabildiği tutuştan fazlası istendiğinde olur, bu da gaz veya fren hareketleri ile ortaya çıkar.

Netleştirmek için bir başka örnek vereyim. Piste çıktığımızda lastik ısıtıcısı olmayan fakirler ilk turu lastiği ısıtma turu olarak atıyoruz. Ama bu demek değil ki 30 dereceden fazla yatmayıp gidiliyor. Yine 42-43-45 derecelere kadar iniliyor ama bu sakin şekilde motoru nispeten sabit hızda sakince devirerek yapılıyor. Sonraki turlarda yine aynı açıya çıkıp daha fazla yatırmadan çok daha hızlı turlar atılabiliyor.

*

Muhtemelen diyorsun ki peki ben ne kadar yatacağını bilmeden nasıl öğreneceğim?
Şimdi zaten sayısal olarak ne kadar bir açıya gelebileceğini bilmenin sana yine faydası yok. Sürüş sırasında yavaş yavaş önce sen ne yaptığında motor ne yapıyor onu öğreneceksin. İşin sayfalarca kitaplarca okunacak bilimsel açıklaması var, ama bu teorik bilgi çok fazla işien yaramaz. Tercihen bildiğin bir virajda git gide biraz daha fazlasını deneyerek bunu bulacaksın. Lastiğin/motorun/kabiliyetinin limitine geldiğinde her şey bir anda puf diye kaybolmuyor, eğer saçma sapan bir hareket yapmazsan. Yani limiti buldum, 50 derecedeyim, 51 olursam düşeceğim gibi bir durum yok, bu şekilde yaklaşma konuya.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Aradığım bilgi aslında nasıl söyliyim direkt olarak şu kadar yatar eder diye bilgi beklemiyorum. Mesela çoğu motorun virajlarda çekilmiş videoları oluyor ve en azından dışardan görüp ufak da olsa bi tahmin yapılabiliyor. İlk motorum dediğim gibi ve asıl olay lastikte mi motorun yapısında mı tam bilmiyorum. Ddneyerek öğreneceğimi düşünüyorum fakat biraz da teorik olarak da öğrenmek için sordum.
Tekrar teşekkür ederim bilgiler için.

Mesela çoğu motorun virajlarda çekilmiş videoları oluyor ve en azından dışardan görüp ufak da olsa bi tahmin yapılabiliyor. İlk motorum dediğim gibi ve asıl olay lastikte mi motorun yapısında mı tam bilmiyorum. Ddneyerek öğreneceğimi düşünüyorum fakat biraz da teorik olarak da öğrenmek için sordum.
Tekrar teşekkür ederim bilgiler için.

Biraz hırt şekilde sorduysam kusuruma bakma, ben de benzer soruları zamanında sorduğum için "böyle bir soru yok" edasında yanıtlıyorum. =)

Dışarıdan gördüğün görüntülerden ne kadar yatabildiği ile ilgili ya da limitin ne olduğu ile ilgili bir tahmine girişme. Öncelikle videodaki görüntünün açısı vs bin türlü sebepten çok yanıltıcı olabilir. En son Haziran başında Uçmakdere'de giderken video çektim, sarkmak yerine terse dik durarak sürdüğüm için videoya bakıyorum ulan yatırmamışım doğru düzgün diyorum, az ileride orta sehpa sürtüyor =)
ve videoda algıladığın açı ile, motosiklete bindiğinde algıladığın açı çok farklı gelecek, hatta farklı sürüş stillerinde aynı açıyı çok farklı algılaman gibi çok değişken durumlar olacak. videolardan alınacak en güzel şey, canyonchasers, motojitsu, motocontrol, keith code, life at lean gibi youtube kanallarını izlemek olur.

işin teorisine gelirsek, motosikletin yatış açısı limiti, motorun ne olduğuna göre değişebilir. örneğin cruiserların yatış açısı genelde egzozlarının sürtmesi ile sonlanıyor, lastikte güzel bir yer kalıyordur tahmin ediyorum. başka bir "normal" motor örneği, Yamaha Niken 43-44 derece civarında geometrisi gereği yere sürtmeye başlıyor ve daha fazla yatamıyorsun.
işte biraz bu bilgiden yanması gereken ışık önemli. çizgi ve vücut konumlaması, virajda yol alabileceğin hızı en az yatış açısı kadar, bazen daha fazla etkiliyor.. örneğin, bir multistrada ile bir yamaha xj6 arka arkaya gidiyorlar darlıkta. iki tane alakasız motor hani. benzer tempodalar ama xj6 hafif hafif arayı açıyor. durdukları zaman xj6'nın lastiğinde 1 parmak babalar gibi chicken strip var, değmemiş oralar asfalta, ama multi'nin lastik sonuna kadar gitmiş. multi'nin viraj kabiliyeti daha mı az? değil. ama o limite daha yakın gitmişken xj6 daha hızlı gitmiş.

modern naked/sport motosikletlerin büyük kısmı genelde ya lastiğin tamamına kadar bir yerini sürtmeden yatabiliyor ya da lastiğin sonlarına doğru sağı solu sürtmeye başlıyor. bu sürtmeler elbette bir uyarı ama şu an bunu uyarı olarak almak için çok uzak bir noktadasın.

motorun yapısına önem vermen veya tahmin etmen güzel. yatış açısı limitini belirleyen şey olmayabilir ama o açıya nasıl gelebildiğin, o açıya gelirken fren / gaz ikilisini nasıl kullanabildiğin ya da kullanamadığın gibi konular motosikletin geometrisi ve kullanılan amortisörler gibi etkenlerle çok değişebiliyor. türkiye'de sürüş eğitimiyle ilgili cemaatin çok büyük kısmı maalesef sadece güvenli sürüş, sistemli sürüş üzerine yoğunlaştığı için bu konular bayağı bir es geçiliyor.

Bilgiler içim teşekkür ederim. Şu lastikleri değiştirdikten sonra kendim öğrenmeye çalışayım. Yavaş yavaş alıştıra alıştıra deneyerek göreceğim =)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bilgiler içim teşekkür ederim. Şu lastikleri değiştirdikten sonra kendim öğrenmeye çalışayım. Yavaş yavaş alıştıra alıştıra deneyerek göreceğim =)

Çok acele etme, önceliğin güvenlik olsun.
Ben de yıllarca maxi scooter kullandıktan sonra vitesli motora geçtim, yeni motorum hem vitesli hem 40kg daha ağır, motora alışma dönemindeyken bir yandan vites olayına alışmaya çalışıyorum bir yandan ayakla arka frene alışmaya çalışıyorum derken virajlarda zorlamıyorum. Geçen gün Tomygun, Cyan ve Killingroad ile köfte yemeye gittik, Killingroad önümde sürüyordu, eğitimli ve tecrübeli olduğu viraj dönüşlerinden belli oluyordu, gaza gelip peşlerinden yardırmadım kendime göre güvenli hızda döndüm virajları. Zaten ben de lastiklerime güvenmiyorum, para ayarlayınca ilk işim yeni bir çift lastik olacak. Yeni lastikleri alınca yol eğitimi alma niyetim de var.

Sizde de yol eğitimi tavsiye ederim ama öncesinde kapalı alanda hakimiyet eğitimini alıp o parkurları tam mükemmel şekilde yapabilmenizi bekliyor eğitmenler, onun üzerine biraz tecrübe biraz pratik de lazım ondan sonra yol eğitimi faydalı olur. Eğitimin faydası sizi takip eden eğitimcinin yanlışlarınızı göstermesi doğru yöntemi söylemesi şeklinde daha düzgün temel olur yoksa yıllarca kendi kendimize çalışsak da eksik bir şey kalır.

viraj işlerine giriceksen o üzerindeki lastiklerle hiç bir şey öğrenemez deneyimleyemezsin.çünkü en ufak bir tutuş kaybında lastik terkardan yola oturmaz yani 2. hakkın olmaz limitini bilemezsin vs.bence güzel bir set lastik al öyle gir bu işlere hemde fren mesafen kısalır

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Sınırsız yatabilirsin ama kalkabilir misin bilemiyorum.
Sınırları zorlamak güven, özveri ve tecrübe ister.
Şu abimiz aynı motorla bu kadar yatabilmiş mesela.:bounce:
bajaj-pulsar-rs-200-3_650x407_41428581865.jpg

bajaj-pulsar-rs-200-2_650x427_71428581850.jpg

bajaj-pulsar-rs-200-4_650x423_61428581878.jpg

Ahanda burada:

Herkese merhaba ilk defa vitesli motosikletim oldu. Hiç bi yerde ne bilgi ne video bulabildim. RS200 kullanıcılarına bi sorum olacak. Virajlarda ne kadar yatabiliyor ? Nereye kadar deneyebilirim? Şuanlık stok lastik kullanıyorum kötü olduğunu söyledikleri için çok bişey alamıyorum ama lastiği değiştirince viraj denemek istiyorum.

stok lastiklerle bayağı yatabiliyor krenajlara kadar .Lastikten daha pahalı masraf çıkıyor haberin olsun . Disk yamulması fian da eklenirse caba.

İmkanın olduğu anda lastikleri değiştir.Naked a göre yatma oranı daha fazla sen lastikleri değiştir mutlaka .

rahmetli barkın abi ''daha yatmaz dediğin an az bişey daha yatma payı vardır'' diye öğretmişti ama rs200 için geçerli diye düşünme bence, sonuçta sport touring grenajlı bir commuter sadece.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar