Polislerin Ceza Yazma Mantığı

Motosikleti
D400
Ceza sisteminde merak ettiğim bir gariplik var.
Ya da ben bilmiyorum, ya poliisler göz yumuyor ya da bambaşka birşey.

Çok basit bir örnek vereyim; evimin önünde çevirme noktası var. Bol bol girerim oradaki çevirmeye. Standart her defasında da üşenmez bakarlar benı tanıdıkları halde.
hatta vizem bitmiş haberim yok evimin önünde ceza yedim.

Neyse; akşamları balkonda sigara iciyorum polisler orada. Kasksız motorcular geçiyor, artçısı kasksızlar geçiyor, bağırta bağırta geçenler geçiyor. Bunları neredeyse hiç durdurmuyorlar.

1. Merak ettiğim : Polisler özellikle "problem olmasın da ugrasmayalım" diye mi onları değil de benim gibi full ekipman gezenleri durduruyor?

------

İkinci kısım ise park. Evimin orası upuzun trafiğin deli gibi olduğu bir yer. Yani şöyle söyleyeyim kavşaksız bir 4 yol düşünün, sola dönmek için 3 dakika ugrasıyorsunuz.
Yol boyu 2-3 şeritten oluşuyor. 1 şerit standart olarak araç park edilmiş durumda.

Yol sürekli bu nedenle 1 şerit / 2 şerit olarak devam ediyor. Hatta 2 şerit olanlara bile 4lü açıp araç park ettikleri için 3 şerit yol 1'e düşüyor.

2. Merak ettiğim: mevcut yolun şeridini düşürecek şekilde araç park edildiği için araba ile 3-4 dakikalık yaklaşık 3 km uzunlugundaki bu yol 25 dakika sürüyor. Bu sekilde park etmek yasak değil mi? İşin ilginç yanı sürekli bu yolda polis oluyor, gidip 3 şerite dönen kısımda araç boşlugu bırakılan 50 metrelik alanda (emniyetin önü oldugu için o da) araç durduruyorlar kontrol için vs. Ama adamların ön tarafı komple park nedeniyle trafik oluyor. Burada bir yasak yok mu? Yasak olmadıgı için mi ses cıkarmıyorlar? Çünkü net olarak 2-3 şeritli yolu sabit park eden adamlar 1 şerite düşürüp 4 dakikalık yolu 25 dakikaya çeviriyorlar ve o yolun alternatifi de yok.

Acayip kurulmuş durumdayım; sabah akşam çevirmeye giriyorum ama ortalık yangın yeri kimse ses etmiyor.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
arada bi geceleri benim evin önünde de çevirme oluyordu hep geçeni durduruyorlar karanlık bir de pusu atmışlar bildiğin :D neyse bi gün markete gönderdiler ben de motora bindim gidecektim ki arkasında kız arkadaşı olan bi scooterlı geldi polisleri gördü evin önünde durdu polisler de bunu görüp koşup yakaladılar artçısının kaskı yok diye kaçmayı denemiş evin önünü fenerlerle aradılar uyuşturucuyu attı diye çevirmeyi yapanlar da yunuslar yani kaskın yok diye problem çıkartmıyorlar da böyle saçma sapan bir şey için uyuşturucu satıcısı durumuna düştü çocuk etrafta bir şey bulamayınca da gönderdiler ben de ters yöne gidecektim kaçıyorum sanmasınlar diye onların olduğu taraftan gittim hayırdır kaçacak mıydın dedi gülüp geçtik sormadılar bile
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

park konusundan ben de muzdaribim park etmeleri yasak zaten sağ tarafta da park edilmez işareti var ona rağmen burasını tır otoparkı gibi kullanıyorlar ben de sol taraftaki park yerlerine bırakıyorum motorumu çıkarken hayatımı şansa bırakıyorum hiç görüş yok ses duyabilirsem anca gelen var mı anlayabiliyorum hemen 1 km ötede de karakol var sürekli gelip ceza yazıyorlar ama nafile heralde otoparka bırakmaktan daha ucuz cezası yıllardır buradalar hatta o kadar yüzsüzler ki araçlarıyla gelip araçlarını oraya bırakıp tırlarına binip gidiyorlar konuştum 50 defa da sol tarafa bırakmayın sağ tarafa bırakmanızın bi sıkıntısı yok ama sol tarafa bırakmayın diye hiçbir şey değişmedi güzellikle anlamıyorlar
29sqang.png

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero Dash125
Tamamen amatör bir önyargıyla şöyle düşünüyorum, insanla uğraşan meslekler genelde tavra göre hareket ediyor gibi geliyor bana. Senin "kasksızları durdurmuyorlar" tespitin, yüzünde ve halinde ekşilik ortaya çıkartıyor ve bu hal dikkat çekiyor olabilir. Sonuçta insan beyninin seçmesi gereken bir sürü şey var ve beş yüz kasksız geçse atıyorum, hepsini göremez. Zaten cezanın olayı da caydırıcılık. Birileri ceza yiyecek, diğerleri görecek gibi... Trafikte taslı da var, karbon kasklı da var. Bu yüzden her kasksıza katı giremezsin. O yüzden çok neden ben diye düşünmemek lazım.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Özellikle İstanbul'da trafiği kilitleyecek şekilde yapılan uygulamaların kastî olduğunu düşünüyorum. Diyeceğim bu kadardır. Anlayan anladı...

Ceza sisteminde değil de trafik denetleme uygulama sistemimiz midir neyse artık orada işler dandik.
Dediğine benzer şöyle bir şey anlatabilirim, bu yeşil yelek saçmalığının ilk başladığı zamanlar. Bostancı'da İDO önünde çevirme var, biz de az ötede kahve içiyoruz. Kasksız motorcular geçiyor, bakan yok, sonra random çevirip yelek yok diye bağlıyorlar.

Sene 2017, Aydın otobanından çıkıyorum, çevirdi polis. Ehliyet ruhsat, muayene geçmiş zanneden çömez, sıfırken yazmaz diye bilgilendiren amir falan derken bir kağıt uzattılar al imzala diye. Nedir diye sordum, "bayram boyunca yapılan denetimlerde 45bin sürücüye bilgi verildi" falan filan diye haber olurdu ya, onun istatistiğiymişiz. "Senin zaten her şeyin tam sana bişey anlatmaya gerek yok" dedi amir o yüzden direk imzala demiş. Bu polise bu görevi veren yetkili merci neresiyse eline ayağına tüküreyim ne diyim? Böyle saçma sapan işlerle uğraştırıyorlar insanı.
Yarın bir gün telefon gelir, şuna bakın giderler sırf o işe bakıp 5000 kişiye ceza yazarlar.
Bir de @Cyan 'ın söylediği konu var, kesinlikle bir kaç yerde buna ben de şahit oldum, onun da kaynağını biliyoruz.

ee bir tane aklı başında adam yok ki ülkenin yönetiminde, şu ehliyet ve trafik eğitimi işine el atalım diyen. Böyle asla genele yayılamayacak, pratikte bir şeye etkisi olmayacak bordan çoktan uygulamalarla uğraşıp dururlar işte. Ceza ile olmaz bu iş dememin sebeplerinden biri de budur.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Bir tane aklı başında adam yok ki ülkenin yönetiminde, şu ehliyet ve trafik eğitimi işine el atalım diyen. Böyle asla genele yayılamayacak bordan çoktan uygulamalarla uğraşıp dururlar işte.
Gayet aklı başında adamlar bilakis, ajandaları farklı sadece :) (O ajanda bilinçli eğitimli kitleler istemiyor...)

Gayet aklı başında adamlar bilakis, ajandaları farklı sadece :)

Ajandalarının farklı olduğuna itiraz edemem, ama aklı başında olmadıklarını ispat da edebilirim yemine gerek yok. Ülkedeki kafasızlık seviyesi öyle böyle değil. Benzer bir ajandayla ya da hadi açık söyleyelim kötülük yapmak istesek otursak 2-3 hafta kafa patlatsak, hem daha iyi zarar verecek hem de daha karlı bir sürü işleyiş geliştirebiliriz. Onu bile beceremiyorlar.

Motosikleti
Forza 250
Bence bi sorun yok ya gayet yazıyorlar herkese yazdan beridir 40k ceza ödedim,2 tanesi dışında hepsi kask.Bende buna tutuluyorum hatta bugün bir tane daha yedim.Yav Kaşta yaşıyorum zaten bir ucundan bir ucuna motorla 5 dakika evden bakkala çıkıyorum,denk geliyoruz yiyoruz.

Yazın hissedilen 50 derece sürekli 1-2 dakikalık yerlere gidip duruyoruz hepsinde kask tak çıkar bir dert,kaskı takıyorsun motorun üstünde bıraksan bir dert bırakmasan markette elinde gezdiriyorsun bir dert

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Bence bi sorun yok ya gayet yazıyorlar herkese yazdan beridir 40k ceza ödedim,2 tanesi dışında hepsi kask.Bende buna tutuluyorum hatta bugün bir tane daha yedim.Yav Kaşta yaşıyorum zaten bir ucundan bir ucuna motorla 5 dakika evden bakkala çıkıyorum,denk geliyoruz yiyoruz.

Yazın hissedilen 50 derece sürekli 1-2 dakikalık yerlere gidip duruyoruz hepsinde kask tak çıkar bir dert,kaskı takıyorsun motorun üstünde bıraksan bir dert bırakmasan markette elinde gezdiriyorsun bir dert
kask takmamanın bahanesi olmaz kanın akacağına terin aksın kaç kişi bakkala çıkıyorum diyip öldü haberin var mı

1. madde doğru. ben 97 astra ile geçiyorum herhalde bunun bir şeyleri eksiktir şimdi başımıza bela olur diye çevirmiyorlar ama özellikle mercoları her yerde çeviriyorlar

1. madde doğru. ben 97 astra ile geçiyorum herhalde bunun bir şeyleri eksiktir şimdi başımıza bela olur diye çevirmiyorlar ama özellikle mercoları her yerde çeviriyorlar
Trafikçilerle ilgili olan problemler de vatandaş genelde haklı ekipmanı tam olan birini çevirirken yanından sucu motoru ile kasksız biri geçerken aşırı mantıksız.
Asayiş uygulamasın da trafik denetlemesi olmaz istese ekip çağırıp cezai işlem uygulanır yada uyarı yapıp geç denir.
Asayişte genelde uyuşturucu, silah ,firari ,aranması olan şahıslara bakılır.
Şahinle gezen birinde 2 gram etmeyen esrar çıkıyorken mercedesle gezende 10 gramdan fazla kokain sarılmış sigara esrar çıkıyor.
Lüx araçlar asayişte daha çok çevirmeye giriyor.
Torbacılarda rütbe atladı.
İstanbul'da eşiyle sevgilisiyle torbacılık yapan çok motorcu türedi.( buda bizim camiayı olumsuz etkiledi)
Çoğu uygulamada kadın polis memurları da olur son zamanlar da dikkat ettiyseniz kadınların da üst araması yapılması için.
Haksızlık olduğun da herkes kendini savunsun gerekli yerlere şikayet etsin süreç uzunda olsa sonuç alınır.
Kimse kimseden üstün değildir.
Ama asayiş olarak bakıldığın da 3 saat uygulamaya girseniz çıkan yakalanan alınan şeyleri gördüğünüz de az bile uygulama var diyebilirsiniz :D

Motosikleti
Forza 250
kask takmamanın bahanesi olmaz kanın akacağına terin aksın kaç kişi bakkala çıkıyorum diyip öldü haberin var mı
Ben zaten uzun yolda bu riski almadığım için full ekipman giyinip çıkıyorum cıkıyorum da,şehiriçinde bu riski alıyorsam bundan kime ne aslında ev iş yerim arası 1.5km arada emniyet binası var denk geldikçe geçiriyorlar

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Ben zaten uzun yolda bu riski almadığım için full ekipman giyinip çıkıyorum cıkıyorum da,şehiriçinde bu riski alıyorsam bundan kime ne aslında ev iş yerim arası 1.5km arada emniyet binası var denk geldikçe geçiriyorlar
bu seni soymak için konulan bi yasa değil seni korumak için konulan bi yasa nasıl arabacılar emniyet kemeri takıyorsa sen de kask takmak zorundasın bunun laga lugası yok bir kanun var sen de vatandaş olarak uymak zorundasın

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Polis biraz da tipe göre muamele ediyor gibi geliyor bana. Tip biraz temizse ve "it gibi" değilse çok fazla sizi didik didik etmiyorlar.

Çok basit bir örnek vereyim; evimin önünde çevirme noktası var. Bol bol girerim oradaki çevirmeye. Standart her defasında da üşenmez bakarlar benı tanıdıkları halde.

Neyse; akşamları balkonda sigara iciyorum polisler orada. Kasksız motorcular geçiyor, artçısı kasksızlar geçiyor, bağırta bağırta geçenler geçiyor. Bunları neredeyse hiç durdurmuyorlar.

1. Merak ettiğim : Polisler özellikle "problem olmasın da ugrasmayalım" diye mi onları değil de benim gibi full ekipman gezenleri durduruyor?

------

İkinci kısım ise park. Evimin orası upuzun trafiğin deli gibi olduğu bir yer. Yani şöyle söyleyeyim kavşaksız bir 4 yol düşünün, sola dönmek için 3 dakika ugrasıyorsunuz.
Yol boyu 2-3 şeritten oluşuyor. 1 şerit standart olarak araç park edilmiş durumda.

Yol sürekli bu nedenle 1 şerit / 2 şerit olarak devam ediyor. Hatta 2 şerit olanlara bile 4lü açıp araç park ettikleri için 3 şerit yol 1'e düşüyor.

2. Merak ettiğim: mevcut yolun şeridini düşürecek şekilde araç park edildiği için araba ile 3-4 dakikalık yaklaşık 3 km uzunlugundaki bu yol 25 dakika sürüyor. Bu sekilde park etmek yasak değil mi? İşin ilginç yanı sürekli bu yolda polis oluyor, gidip 3 şerite dönen kısımda araç boşlugu bırakılan 50 metrelik alanda (emniyetin önü oldugu için o da) araç durduruyorlar kontrol için vs. Ama adamların ön tarafı komple park nedeniyle trafik oluyor. Burada bir yasak yok mu? Yasak olmadıgı için mi ses cıkarmıyorlar? Çünkü net olarak 2-3 şeritli yolu sabit park eden adamlar 1 şerite düşürüp 4 dakikalık yolu 25 dakikaya çeviriyorlar ve o yolun alternatifi de yok.

Acayip kurulmuş durumdayım; sabah akşam çevirmeye giriyorum ama ortalık yangın yeri kimse ses etmiyor.
Bayramda Urfa'ya gitmiştik trafik kitlendi otoparkçı bir lavuk trafiği haşat etti polisi aradım abi polis bana trafik sıkışıksa polis arabası nasıl gelsin dedi. Bende polislerin motoru yok mu motorlu trafik polisleri getirin dedim kadın biran şaşırdı olabilir falan dedi. Ülkemizde kimse işini umursamadığı için cezası senin benim gibi efendi giyinen, efendi takılan adamlar yiyor abi. Bu mesele park konusunda da böyle ne yazık ki.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Sıcak, taşıma problemi... haklısın meşakkatli kask takma işi. Maalesef motosiklet kullanmanın doğası böyle.

Köşeyi döndükten sonra 50 mt ileriye gidecek bir arkadaşım, döner dönmez kaydı ve kafayı kaldırıma vurdu. Hızı 15 km bile yoktu. Kask olmasa idi beyin kanamasını garanti ederdi.
Kime ne demek kolay olmaması lazım. Sevdiğin bir arkadaşının başına gelse bile çok üzülüyor, seni tanımadığımız halde biz bile sana üzülürüz. İkinci bir araç karışırsa o araç şoförü üzülür, ailen üzülür vs.vs. yani sadece seni değil başkalarını da ilgilendiren bir durum...

Sonuçta trafiktesin. 300 defa hiç bir şey olmaz 301. de ölürsün.

Gözümün önünden haberlerdeki bir görüntü hiç gitmiyor. Adamın yeni bebeği olmuş. Evden bir şeyler hastaneye götürüyor. 50 cc scooter. Kask yok. Şehir içi trafiğinde hızı da en fazla olsun 30-40. Bir den karşı şeride geçti. Kask yok tabi. Kafasını karşıdan geçen minibüse vurdu. Minibüs kamerasında o adamın kafasını vurması net bir şekilde görülüyor. Adam oracıkta vefat etti. Hala o görüntü gözümün önünden gitmiyor. Kaşın sıcağı lütfen mazeret olmasın ya da elinde kaskın yük olması...

Birinci soruna şöyle cevap verebilirim.

Motosiklet kulübümüzle turlara gittiğimizde ki en az 25 motor olduk şimdiye kadar, çevirmedeki polisler sıkıntısı olan varsa ayrılsın diyor bize.
Evrak sıkıntısı olunca belki çekici çağıracak, belki fuzulen bir dünya evrak dolduracak, üşenebiliyorlar. Kotaları var ayda şu kadar da motosiklet çevireceksin diye. Bizim gibi kalabalığı görüne adamların gözleri parlıyor kotamızı doldurduk diye.

Bizzat çevirmedeki polislerle sohbetimizde kendileri söyledi.

Şehir için de de uğraşmak istemediklerinden durdurmuyor olabilirler. Tabi hepsi için değil. Kesinlikle de hatalı.

Motosikleti
GSX8S
Her ekibin amirinin isteklerine göre değişebilir. Bir yerdekinin müdürü cihazınızda her gün (sallıyorum)100 tane araç çevireceksiniz dediyse, bu adamlar sabahtan beri 35 tane araç çevirmiş ve bunların da bazıları çok vakte mal olmuşsa gün bitmeden sayıyı tamamlamak için sorunsuz görünenleri çevirip esas durdurması gerekeni görmezden geliyor olabilirler. Ya da hiç alakası yoktur, ekip dümdüz tembellik yapıyor olabilir. Daha önce problem çıktığında birilerinin tanıdığı çıktı diye hesap polislere kesildiyse salmış da olabilirler. İhtimal çok bilemiyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar