pitbull köpekleri hakkında..

kesiliyor dik olması için tabi bu bir tercih =) bnm köpeğin kulaklarını lazerle kestirdik veterinerde çokgüzel oldu ama yıkarken pamuk tıkamak orunda kaldık sonra :D bnm köpek pitbull bu arada

eğitimli bir PiTBuLL videosu

http://www.vidivodo.com/160412/smartest-dog-ever

buyrun izleyin

bi siteden PiTBuLL denince akla gelen cümleler

zaferdiego' Alıntı:
Özgür ruh + sadık dost
Berkun' Alıntı:
Bugsy' Alıntı:
zeymen' Alıntı:
pitbull beslemesem de PitBuLL bence bitmeyen bi aşktır.
pitboy' Alıntı:
En iyi dosttur pitbull bence
sakin_pitbull' Alıntı:
alpaymert' Alıntı:
topcu_emrah' Alıntı:
sadakat+asalet=pitbull
YingYangTwins' Alıntı:
Bı kere daha sölim Tutku : )
KARGO' Alıntı:
pitbull bir sevgidir sevmeyen bilmez aselat + güç + sadakat + aşk dolu bakışlar = PİTBULL
goqchee' Alıntı:
sevebileceğim bütün herşey onda var.... hırs,asalet,maçoluk ve aşkkk
adana_pitbull' Alıntı:
pitbull görecelidir :D
0ares9' Alıntı:
pitbull=sahibinin kişiligini yansıtır :twisted:
sami yılmaz' Alıntı:
serkan_41' Alıntı:
pitbull hastalıkdır pitbull bitmeyenbir aşktır pitbull asaletin şovalyesidir
seytan48' Alıntı:
pitbull + yanlış sahip = ölüm
pitbull + doğru sahip = yaşam biçimi,sevgi,sadakat
Santi' Alıntı:
ErroRPacK' Alıntı:
Hamur ;) Görüntü ve karakter yapısı olarak her şekle sokulabilecek sayılı köpeklerden :D

tek tek bütün yorumları ekledim

Son düzenleme:
arkadaşlar benm de rotum var.
alacağımda millet saldırgan,aşırı güçlü falan dio.
ama inanın o anki ruh halimden anlıo.eğer sinirliysem yanıma gelip sadece oturyo.sevdiğimde oyun oynamıyor.neşeliysem aman yarrabbi!!motoru yıkatmaz bana.
bence yetiştirme çok önmli.hayvanı karanlıkta tutup.acı verip.orasını burasını kesip.şiddet uygulayıp.devamlı bağlı tutarsınız.kusura bakmayın ama pskopat olur yani...

anlamıyolar abi anlamıyolarrrr sevmiolar köpecikleriii :p

anlamak istemeyene hiçbirşey anlatamazsın

eskiden köpeklerden tırsardım
öğrenciyken yaz tatilinde akrabalarımın yanına gitmiştim
3 ay boyunca iri bir bull mastif ile aynı odada kalınca korku morku hiçbirşey kalmadı ve hatta tek başıma gezdirmeye bile başlamıştım :)
çok sevimli yaratıklar
ama şu kediden ufak köpecikler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim

Herkes olaya kendi tarafından bakmış bende biraz kendi tarafımdan bakayım.Ha bu arada hayvan düşmanı değilimdir köpekleri severim ancak başkalarını rahatsız etmeden.

Eğitim demişsiniz tabiki iyi eğitilmiş bir pitbulun çocuklara saldırması zor bir ihtimal,ancak benim sokaklarda gördüğüm çoğu pitbull sahibi apaçi tipler,adam sırf yolda dikkat çekmek için köpek taşıyor, ben bunları görünce gülüyorum, yani eğitilen köpeği bile bozarlar kaldıki o eğitmişse yada yavruyken almış yarım yamalak eğitim aldırmışsa ne olacak? ülkemizde daha insanlar için bile bazı yerlerde okul yok? köpekler için olan nasıl kaliteli olacak.

yukarıda pitbulu savunanlarının çoğunun çocuğu yok eminim, öyle rahat konuşuyorlar,ben çocuğumun hayatını apaçi bir tipin yada normal bir köpek sahibinin aldırdığı yada verdiği köpek eğitiminin iyi olması şansına güvenerek koruyamam.Eğer benim yaşadığım apartmana da bir pitbull gelse direk dava açarım..

Birde şu var pitbull sahipleri bu hayvanların başkalarına saldırma ihtimalini düşünmüyorlarmı? şunu kesin söyliyim benim çocuğuma bir pitbull bir şey yapsa o köpeğin çocuğumda yaptığı yaraların aynısını sahibinede yaparım.Tabi köpeğide itlaf ederim.Bu hayvanları besleyenler için bu risk çok daha fazla bence tekrar düşünsünler şu pitbul işini,,,

.

yukarıda pitbulu savunanlarının çoğunun çocuğu yok eminim, öyle rahat konuşuyorlar,ben çocuğumun hayatını apaçi bir tipin yada normal bir köpek sahibinin aldırdığı yada verdiği köpek eğitiminin iyi olması şansına güvenerek koruyamam.Eğer benim yaşadığım apartmana da bir pitbull gelse direk dava açarım..

Apartmana aslanda gelse kedide gelse çocuğumu korurum ben farketmez.. Korumazsam pitbulda ısırır kedide ısırır ARABADA ÇARPAR..
Sinirinizi anlamıyorum.. Apartmanınıza pitbull değilde kangal yada rotwailer cinsi bi köpek geldi diyelim ? dava açmazmısınız ozaman :)

bir insan neden dövüş köpeği besler, yetiştirir? onu ne kadar sevgi dolu büyütse de bu hayvanın içindeki saldırgan ve güçlü yapı değil midir onu cezbeden? değil derseniz saygı duyarım, ama öyle olsaydı golden yetiştirirdiniz ne biliyim bekçi köpeği, çoban köpeği yetiştirirdiniz. ne kadar sevgi dolu büyütseniz de bu hayvanlar doğası gereği dövüş köpeği nihayetinde. sevgi dolu bir hayvan yetiştirdim ama çenesini kilitleyince 2 tonluk basınç uyguluyor??? sizce mantıklı mı?
asla dövüş köpeği besleyenleri kötülemek istemiyorum(çok sevdiğim arkadaşlarımdan besleyenler var, hatta gezdirmişliğim var), şunu demek istiyorum; insanların sizin köpeğinizden çekinmesini korkmasını garipsemeyin. nihayetinde hayvan bunlar bizim tehdit olarak algılamadığımız bir şeyi onlar tehdit olarak algılayabiliyorlar. sokaktaki bir insan bu köpeğin kendisini tehdit olarak algılamadığından nasıl emin olabilir?

çok bambaşka bir düşünce PiTBuLL dövüş köpeği değildir dövüşte kullanılır ona bakarsanız eğerki canecorsa,rottweiler,DogoArgentino,sivaskangalı,kafkasçobanköpeği,bulterier v.s bunlar gibi o kadra çok köpek varki dövüştürülen ama herkesin kafasındaki şey belli sözüm meclis dışı PiTBuLL 2 ton basıyor çenesi ya bunu her duyduğumda o kadar çok gülüyorumki mantıklı bir yaklaşımda yada doğru bir araştırmada rottweilerın çenesi PiTBuLL a göre daha basınçlı bir diğeride PiTBuLL laboratuvarda üretilmiştir kim ıspatladı bunu yada ıspatlaya bilir hiç kimse sadece kulaktan duyma laflar gerçi ben burda ne kadar anlatsamda herkesin düşüncesi belli bu konuda ama bence ilk başta güzel bir araştırma yapmak lazım bazı şeyleri konuşmak için :wiinkk:

Apartmana aslanda gelse kedide gelse çocuğumu korurum ben farketmez.. Korumazsam pitbulda ısırır kedide ısırır ARABADA ÇARPAR..
Sinirinizi anlamıyorum.. Apartmanınıza pitbull değilde kangal yada rotwailer cinsi bi köpek geldi diyelim ? dava açmazmısınız ozaman :)

Açarım......

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kusura bakmayın arkadaşlar.. dışarda bu kada boş kafalı adam varken.. benimle aynı oksijeni tüketirken..

yaşadığım yerde, kendimi, daha önemlisi (olsaydı tabi) çocuğumun, yada bir başka çocğun sağlığını riske edemem..

ederim diye ortaya çıkanın da alnından öpmek lazım.. çocuğuna yada komşuna ne kadar çok güveniyorsun diye...

Unutmayalım ki; "başkalarının özgürlüğünün başladığı yerde sizin özgürlüğünüz biter."

Eğer bu köpek arkadaşımızı veya ailesinden birini rahatsız edecek kadar zarar veriyorsa şikayetinde haklıdır.Köpekleri bende severim,hatta imkanım olsa bir dogo beslemek isterdim.Ama apartmanda yaşıyorum ve biliyorum ki benim bu zevkim yüzünden diğer insanlar rahatsız olacak.Bu bile benim köpek besleme me engel sayılır.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bende daha önce köpek besledim , çok da seviyorum ama apartmanımda pittbul beslenmesini istemezdim . bu kadar manşet olmuş bir köpeğin çocukların arasında dolaşması kimsenin hoşuna gitmez .pittbul düşmanı falan da değilim . bu işin ticaretini yapan bir arkadasımın köpeklerini de babanannemin evinde az misafir etmedim . eğitildiklerinde çok tatlı çok cana yakın olabiliyorlar , fakat genleri gereği savaşçı köpekler ve küçük bir ısırıkları baya pahalıya mal olabilir .

pitbulların üredilişi

Pitbull’un üretiliş amaçlarından ilki dövüştür. Amerikalılar tarafından bu sebeple üretilmiştir. Pitbull‘un kökeni İngiltere’deki Staffordshire Bulldogların çeşitli Terrierler ile melezleştirilmesine dayanır. Maksat Bulldog’daki kuvvetli kas yapısını alıp, Terrier gibi bir agresif ile birleştirmektir. Böylece Staffordshire Bullterrier adında, bugün bildiğimiz Pitbull’un ilk temellerini oluşturan hayvan ortaya çıkmıştır. İngiltere’de o devrin üst tabaka insanları zevk için ayı, boğa, ve mahkumlara karşı Bulldog ve Terrier melezlerini dövüştürürlerdi. Amerikalılar bu ayı-köpek, boğa-köpek, insan-köpek dövüşleri kombinasyonuna, köpek-köpek dövüşünü eklemek istediler. İngiliz Staffordshire Bullterrier cinsi köpekler genel metabolizma ve kas sağlığı açısında son derece kuvvetli ve dirençli olmalarına rağmen, Amerika’daki diğer ırk köpeklerle karşılaştırıldığında vücut ağırlıklarının daha düşük olduğunu gözlemlediler. Araya başka ırk köpekleri ekleyerek söz konusu köpeğin ırkının fiziksel olarak gelişmesini sağladılar. Dolayısıyla daha yüksek sıklet, daha tahrip verici bir güç unsuru haline getirdiler. Bu noktadan sonrada Amerika’daki kennellar üretilen köpek konusunda ikiye ayrıldılar. Irkın dövüşmesini isteyen ve ırkı bu şekilde rehabilite eden gruba karşı, bu dövüşlerin olmasının yanlışlığını savunan bir grup ortaya çıktı. Dövüşlere karşı olan grup üretilen köpeklere Amerikan Staffordshire terrier ismini verip bu konuda secere veren klüp kurdular. Dövüşü destekleyen grup ise aynı köpeğe Amerikan Pitbull terrier adını verdiler. Günümüze kadar Staffordshire Terrier dövüştürülmemesi ile genlerindeki dövüş özelliğinin daha aza inmesi, Amerikan Pitbull Terrierler ise dövüşe dövüşe aynı zamanda dövüşen yavruların seleksiyonu ile birleştirilmeye gidilmesi ile daha iyi, daha kuvvetli yapıda köpekler elde ettiler.

vala arkadaşlar kim nederse desin şuan 2 tane besliyorum ve 1 yaruda hediye gelmişti onuda kardeşim besliyordu şimdi onuda almaya gidicem PiTBuLL u beslemeyen onun nasıl bir köpek olduğunu bilemez bu arada size PiTBuLL un üredilişini ekledim

PiTBuLL BiZLeR iÇiN YaŞaM TaRZıDıR[/B:wiinkk:]

Son düzenleme:
apartmanda köpek olmaz, hayvanın (hatta insanın bile) doğasına ters düşüyor ve hiçbir zaman mutlu olmuyorlar. Müsait yer varsa, zincir vurulmadan yaşayacaksa en sorunsuz köpekler kangaldır. hem sevimli (bkz. avatar) hem de nerede nasıl davranacağını bilir. yanlız özgürlüğüne düşkün olduğundan eğitime zor gelirler. bizzat sahibi tafarından ve gece saatlerinde eğitilebilirler,çünkü gündüz saatleri dinlenme saatleridir.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Konu hakkında yaklaşık 1,5 saattir internette araştırma yapmaktaydım.
Olabildiğince özetlemeye çalışacağım ama biraz uzun olursada lütfen okuyun, özellikle bu ırkı savunan arkadaşlarımın okumasını rica ediyorum.

Mesajımın sonunda bu ırkın yasak olduğunu ve ilgili kanun maddlelerini belirttim. Fakat diyelimki yasak değil, yinede besleyen arkadaşlara önce neden beslediklerini sormak istiyorum. Neden besliyorsun arkadaşım?

A ırkı bekçiliğiyle ünlüdür, evinin işyerinin güvenliği için beslersin.
B ırkı avcılığıyla ünlüdür, avda kullanmak için beslersin.
C ırkı çobanlığıyla ünlüdür, hayvanları gütmek için beslersin.
D ırkı çocuklarla diyaloğu ile ünlüdür, evde çocuğa arkadaş olsun diye beslersin.
E ırkı zekasıyla kolay eğitilebilirliğiyle ve itaatıyla ünlüdür, polis köpeği - engelli insanlara yardımcı olsun diye beslersin.

Fakat bu ırk tamamen Saldırmak , Dövüşmek , Parçalamak için üretilmiş bir ırktır arkadaşım, neden besliyorsun?

Dikkat ettyisen yaratılmış demiyorum , üretilmiş diyorum.

Bilmeyenler vardır belki, bu ırk İngilizler tarafından köpek dövüşlerinin serbest olduğu zamanlarda üretilmiştir. Dövüşlerde diğer köpek türlerinin hiç şansı olmaması sebebiyle sonradan yasaklamak istemişlersede köpeğin ünü ve kendisi her yere yayıldığı için başarılı olamamışlar. *1

Yani bazı arkadaşlarımız "köpeklerin suçu yok, bütün olay sahibinde ve eğitiminde" diyorlar, kısmen haklılar. Fakat bende sorarım o zaman "fıtratında saldırmak,dövüşmek ve hırçınlık olan bir canlıyı neden evcilleştirmeye, uslandırmaya çalışıp insan içine çıkarıyorsun?" Neden canlının yaratılışına (üretilişine mi demeliydim) karşı geliyorsun.

Kaldı ki "sorun köpekde değil sahibinde, eğitiminde" diyen sen, köpek eğitimine ne kadar vakıf birisin? Bu konu ile ilgili bir eğitimin bir kariyerin var mı? Hayatını bu işe adamış ve konu hakkında uzman olan birisinin yetiştirdiği pitbull bile yeri geldiğinde birilerine saldırabiliyor ise sen kendine nasıl bu kadar güvenebilirsin.

Hayvanın genlerinde dengesizlik var çünkü, elbetteki aklı başında eğitilmiş bir sürü pitbull cinsi var çocuklarla oynayan, sevimli ve zararsız. Fakat yinede her an dengesizleşip birilerine saldırma ihtimali var bu türün.

Onun işi bu çünkü, içinden gelen bu. Neden böyle olduğunu da merak edenler üretilme aşamalarını ne için ve nasıl üretildiklerini okusunlar.

İstisnalar hariç karşı çıkan hemen hemen hepimiz hayvansever insanlarız, ve hatta bir çoğumuz köpek besleyen veya zamanında beslemiş veyahut beslemek için can atan (ben) kişileriz.

Fakat mantık çerçevesinde bu ırk ve benzeri saldırgan ırkların yasaklanması ve üretilmemesi taraftarıyız. Zaten Ülkemizde olduğu gibi dünyanın bir çok yerinde bu ve benzeri ırklar yasaktır.

Bazı gelişmiş toplumlarda hem hayvanın hem sahibinin bazı testlere tabi tutularak çeşitli sınıflarda sertifika verilerek beslenmesine izin veriliyor.

Mesela (tamamen benzetmedir)
* Tasmalı Gezebilir
* Tasmalı ve ağızlıklı gezebilir
* Kalabalık bölgelerde tasmalı ve ağızlıklı bile gezemez

Gibi...Tabii ki çok yüksek vergilerle.

Şimdi gerçek şu dur ki yukarıda bahsettiğim testler filan bizim ülkemizde henüz olamaz. Çünkü ilgilenmemiz gereken daha önemli konular var. Doğal olarak bu ve bezneri saldırgan hayvanların nasıl insanların eline geçebileceğini kontrol edemeyeceğimiz için bir çok dünya ülkesi gibi direk yasaklamak zorundayız.

Lütfen bana "sahip, eğitim, ama" gibi kelimler içeren cümleler kurmayın.

İyi o zaman "silahlarda tehlikeli ama sahibi iyi niyetli ise zararsızdır" diyelim ve silah satın alım ve kullanımını yasalarla belirlemeyelim. İsteyen herkes silah sahibi olsun.

Hatta patlayıcı bulundurma ve taşımayıda bu kapsama alalım, isteyen beline TNT kalıpları bağlayıp dolaşsın şehirde. "Ne yapıyorsun kardeşim ya patlarsa" diyenlere "ben bilinçli bir sahibim kokrma patlamaz" desin.

Bakın çok daha güzel bir örnek vereceğim ;

Silah ruhsatı almak için başvurduğumda neler yapıldığını sayacağım.

* Daha önce basit dahi olsa bir suç işleyip işlemediğime
* Gözlerimin sağlam olup olmadığına
* Kulaklarımın iyi duyup duymadığına
* Ellerimin titremediğine ve bir sakatlığım olmadığına
* En önemlisi Psikolojik olarak bir sorunum olup olmadığına bakıldı.

Bunlar bürokratik birer işlem olarak kağıt üzerinde yapılmadı, her bölümün doktoru tarafında özellikle psikiyatr kısmı çok büyük ciddiyetle yapıldı.

Şimdi sorarım size;

Kendi kendine çalışmayan, patlamayan, kendi kendine karar veremeyen, kızmayan, sinirlenmeyen bir demir parçasına bile sahip olabilmem için bunların yapılması gerekliyken.

Kendi kendine karar verebilen, kızan, sinirlenen, saldıran ve istediğinde öldürebilen bir şeyin
(köpek yada canlı olarak düşünmeyin) birileri tarafından serbestce sahiplenilmesini ve sokaklarda dolaştırabilmesini hayvan haklarına ve hayvan sevgisine bağlamak sizce nasıl bir anlayıştır.

Yukarıda saydığım zorluklar ile kişinin alabilirliğine uzmanlar tarafından karar verilen silahı, kişinin toplum içinde göstermesi dahi yasakken.

Buluğ çağında güce tapan bir çocuğun yada ezik egoları yüzünden bu canavarı bir güç göstergesi olarak parklarda sahilerde gezdiren ahmakların *2 bu hayvanları beslemesine nasıl göz yumabiliriz?

Bu yasağı çiğneyip suç işleyecek kadar çok mu seviyorsun bu köpeği?

O zaman suçu göze alıp kaçak yollardan bir tane edinirsin ve bunu toplumdan gizli olarak çiftliğinde, villanda, bahçende beslersin. Ama insan içine çıkaramazsın. Buna ne kanuni nede vicdanı olarak hakkın yok.

Bu köpek cinsi ile ilgili bir internet sitesinin forumundan bir örnek:

Konu Başlığı :

Adana pitbull saldırısı

Adana'da pitbull dehşeti

Adana'da annesi ile birlikte gittiği parktan evlerine dönerken cadde ortasında Pitbul cinsi bir köpeğin saldırısına uğrayan 7 yaşındaki çocuğun bacağı parçalandı

ADANA
23.03.2009 12:08:27

BöyLe Sorumsuz CahiL insanLarın yüzünden KöpekLerimizi qezdiremez OLduk.

Kardeş köpeğin sahipleri arkadaşımız..istersen tavrını sitede olsun biraz düşür Smile dediğin gibi kötü bir durum ama işte napabılırsın cocuk ustune dogru kosunca köpek saldırmıs..

geçmiş olsun diliyorum 2 tarafada

cok afedersınız ama bazen o pi.ler diyim köpeğin ıssırması için elinden gelen cabayı gösteriyor kıskırtıyor sonrada pitbull ısssırdı
kışkırtırsan ıssırır tabı
tabı

yanı adam kasıtlı bir şey yapmamıs git saldır dememiş cocuk üstüne koşmus
biraz dikkatsiz davranmiş olabilir yada bir an bosluguna gelmis olabilir yada saldıracagını düşünmemiş olabilir
önemli olan bundan sonra pitbulları daha dikkatli gezdirmek ve eğitmek birilerini suclamakla bir yere varılmaz BENCE

Bunun gibi örnekler çok var, sen kendinden yola çıkıp bu türü savunabilirsin. Ama ne yazık ki bu türü sahiplenenlerin genel profiline bakıldığında hiç iç açıcı bir durum yok.

Bilmeyenler için yazalım;

5199 sayılı hayvanları koruma kanununun 14. maddesinin L bendi şu şekildedir:

"pitbull terrier, japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek." yasaktır.

Anı kanunun 1. maddesinde ise ;
"bu kanunun 14 üncü maddesinin (l) bendinde belirtilen hayvanlardan, yurda bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sokulmuş olanların sahipleri; üç ay içerisinde hayvan koruma kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldırmak; altı ay içerisinde kısırlaştırarak kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim etmek zorundadırlar."

Yani "besliyorum, üretiyorum, satıyorum" diyen üyelerimiz eğer bu kanun çıktıktan sonra (2004) bu eylemleri gerçekleştirdiler ise veyahut kanun çıkmadan önce bu hayvana sahip olduklarından dolayı 1. madde de belirtildiği gibi hayvanlarını kayıt altına alıp kısırlaştırmadılar ise cezaya tabii olduklarını unutmamaları gerekir.

2007 yılında kesilen ceza tutarının 3290 YTL olduğunu okudum az önce. Her yılbaşı ceza ve harçlara zam yapıldığına göre şu an bu cezanın 4.000 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Bu başlığa yazdığınız mesajlar, birisi şikayetci olursa savcılık tarafından suç duyurusu olarak kabul edilebilir. Yetkili merciler yasal çerçevede bizden üyenin bilgilerini istediklerinde vermek zorunda olduğumuzu tahmin edersiniz sanırım.

Notlar:

*1 : Üretilmiş derken hayalinizde laboratuarda çalışan çılgın bilim adamı tiplemesi gelmesin, istenilen özelliğe ulaşmak için farklı ırkların çaprazlama yoluyla çiftleştirilip istenmeyen karakterdeki yavrular elenerek diğerlerini istedikleri özellikte elde edene kadar çaprazlamaya devam edip ırkın saflaştırılması ile devam eden bir süreçtir. İnternette daa detaylı bilgiler mevcut.

*2: Besleyenlere değil, insan içinde sahilde parkda gezdirenlere ahmak dedim.

Son düzenleme:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Konu hakkında yaklaşık 1,5 saattir internette araştırma yapmaktaydım.
Olabildiğince özetlemeye çalışacağım ama biraz uzun olursada lütfen okuyun, özellikle bu ırkı savunan arkadaşlarımın okumasını rica ediyorum.

Mesajımın sonunda bu ırkın yasak olduğunu ve ilgili kanun maddlelerini belirttim. Fakat diyelimki yasak değil, yinede besleyen arkadaşlara önce neden beslediklerini sormak istiyorum. Neden besliyorsun arkadaşım?

A ırkı bekçiliğiyle ünlüdür, evinin işyerinin güvenliği için beslersin.
B ırkı avcılığıyla ünlüdür, avda kullanmak için beslersin.
C ırkı çobanlığıyla ünlüdür, hayvanları gütmek için beslersin.
D ırkı çocuklarla diyaloğu ile ünlüdür, evde çocuğa arkadaş olsun diye beslersin.
E ırkı zekasıyla kolay eğitilebilirliğiyle ve itaatıyla ünlüdür, polis köpeği - engelli insanlara yardımcı olsun diye beslersin.

Fakat bu ırk tamamen Saldırmak , Dövüşmek , Parçalamak için üretilmiş bir ırktır arkadaşım, neden besliyorsun?

Dikkat ettyisen yaratılmış demiyorum , üretilmiş diyorum.

Bilmeyenler vardır belki, bu ırk İngilizler tarafından köpek dövüşlerinin serbest olduğu zamanlarda üretilmiştir. Dövüşlerde diğer köpek türlerinin hiç şansı olmaması sebebiyle sonradan yasaklamak istemişlersede köpeğin ünü ve kendisi her yere yayıldığı için başarılı olamamışlar. *1

Yani bazı arkadaşlarımız "köpeklerin suçu yok, bütün olay sahibinde ve eğitiminde" diyorlar, kısmen haklılar. Fakat bende sorarım o zaman "fıtratında saldırmak,dövüşmek ve hırçınlık olan bir canlıyı neden evcilleştirmeye, uslandırmaya çalışıp insan içine çıkarıyorsun?" Neden canlının yaratılışına (üretilişine mi demeliydim) karşı geliyorsun.

Kaldı ki "sorun köpekde değil sahibinde, eğitiminde" diyen sen, köpek eğitimine ne kadar vakıf birisin? Bu konu ile ilgili bir eğitimin bir kariyerin var mı? Hayatını bu işe adamış ve konu hakkında uzman olan birisinin yetiştirdiği pitbull bile yeri geldiğinde birilerine saldırabiliyor ise sen kendine nasıl bu kadar güvenebilirsin.

Hayvanın genlerinde dengesizlik var çünkü, elbetteki aklı başında eğitilmiş bir sürü pitbull cinsi var çocuklarla oynayan, sevimli ve zararsız. Fakat yinede her an dengesizleşip birilerine saldırma ihtimali var bu türün.

Onun işi bu çünkü, içinden gelen bu. Neden böyle olduğunu da merak edenler üretilme aşamalarını ne için ve nasıl üretildiklerini okusunlar.

İstisnalar hariç karşı çıkan hemen hemen hepimiz hayvansever insanlarız, ve hatta bir çoğumuz köpek besleyen veya zamanında beslemiş veyahut beslemek için can atan (ben) kişileriz.

Fakat mantık çerçevesinde bu ırk ve benzeri saldırgan ırkların yasaklanması ve üretilmemesi taraftarıyız. Zaten Ülkemizde olduğu gibi dünyanın bir çok yerinde bu ve benzeri ırklar yasaktır.

Bazı gelişmiş toplumlarda hem hayvanın hem sahibinin bazı testlere tabi tutularak çeşitli sınıflarda sertifika verilerek beslenmesine izin veriliyor.

Mesela (tamamen benzetmedir)
* Tasmalı Gezebilir
* Tasmalı ve ağızlıklı gezebilir
* Kalabalık bölgelerde tasmalı ve ağızlıklı bile gezemez

Gibi...Tabii ki çok yüksek vergilerle.

Şimdi gerçek şu dur ki yukarıda bahsettiğim testler filan bizim ülkemizde henüz olamaz. Çünkü ilgilenmemiz gereken daha önemli konular var. Doğal olarak bu ve bezneri saldırgan hayvanların nasıl insanların eline geçebileceğini kontrol edemeyeceğimiz için bir çok dünya ülkesi gibi direk yasaklamak zorundayız.

Lütfen bana "sahip, eğitim, ama" gibi kelimler içeren cümleler kurmayın.

İyi o zaman "silahlarda tehlikeli ama sahibi iyi niyetli ise zararsızdır" diyelim ve silah satın alım ve kullanımını yasalarla belirlemeyelim. İsteyen herkes silah sahibi olsun.

Hatta patlayıcı bulundurma ve taşımayıda bu kapsama alalım, isteyen beline TNT kalıpları bağlayıp dolaşsın şehirde. "Ne yapıyorsun kardeşim ya patlarsa" diyenlere "ben bilinçli bir sahibim kokrma patlamaz" desin.

Bakın çok daha güzel bir örnek vereceğim ;

Silah ruhsatı almak için başvurduğumda neler yapıldığını sayacağım.

* Daha önce basit dahi olsa bir suç işleyip işlemediğime
* Gözlerimin sağlam olup olmadığına
* Kulaklarımın iyi duyup duymadığına
* Ellerimin titremediğine ve bir sakatlığım olmadığına
* En önemlisi Psikolojik olarak bir sorunum olup olmadığına bakıldı.

Bunlar bürokratik birer işlem olarak kağıt üzerinde yapılmadı, her bölümün doktoru tarafında özellikle psikiyatr kısmı çok büyük ciddiyetle yapıldı.

Şimdi sorarım size;

Kendi kendine çalışmayan, patlamayan, kendi kendine karar veremeyen, kızmayan, sinirlenmeyen bir demir parçasına bile sahip olabilmem için bunların yapılması gerekliyken.

Kendi kendine karar verebilen, kızan, sinirlenen, saldıran ve istediğinde öldürebilen bir şeyin
(köpek yada canlı olarak düşünmeyin) birileri tarafından serbestce sahiplenilmesini ve sokaklarda dolaştırabilmesini hayvan haklarına ve hayvan sevgisine bağlamak sizce nasıl bir anlayıştır.

Yukarıda saydığım zorluklar ile kişinin alabilirliğine uzmanlar tarafından karar verilen silahı, kişinin toplum içinde göstermesi dahi yasakken.

Buluğ çağında güce tapan bir çocuğun yada ezik egoları yüzünden bu canavarı bir güç göstergesi olarak parklarda sahilerde gezdiren ahmakların *2 bu hayvanları beslemesine nasıl göz yumabiliriz?

Bu yasağı çiğneyip suç işleyecek kadar çok mu seviyorsun bu köpeği?

O zaman suçu göze alıp kaçak yollardan bir tane edinirsin ve bunu toplumdan gizli olarak çiftliğinde, villanda, bahçende beslersin. Ama insan içine çıkaramazsın. Buna ne kanuni nede vicdanı olarak hakkın yok.

Bu köpek cinsi ile ilgili bir internet sitesinin forumundan bir örnek:

Bunun gibi örnekler çok var, sen kendinden yola çıkıp bu türü savunabilirsin. Ama ne yazık ki bu türü sahiplenenlerin genel profiline bakıldığında hiç iç açıcı bir durum yok.

Bilmeyenler için yazalım;

5199 sayılı hayvanları koruma kanununun 14. maddesinin L bendi şu şekildedir:

"pitbull terrier, japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek." yasaktır.

Anı kanunun 1. maddesinde ise ;
"bu kanunun 14 üncü maddesinin (l) bendinde belirtilen hayvanlardan, yurda bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sokulmuş olanların sahipleri; üç ay içerisinde hayvan koruma kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldırmak; altı ay içerisinde kısırlaştırarak kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim etmek zorundadırlar."

Yani "besliyorum, üretiyorum, satıyorum" diyen üyelerimiz eğer bu kanun çıktıktan sonra (2004) bu eylemleri gerçekleştirdiler ise veyahut kanun çıkmadan önce bu hayvana sahip olduklarından dolayı 1. madde de belirtildiği gibi hayvanlarını kayıt altına alıp kısırlaştırmadılar ise cezaya tabii olduklarını unutmamaları gerekir.

2007 yılında kesilen ceza tutarının 3290 YTL olduğunu okudum az önce. Her yılbaşı ceza ve harçlara zam yapıldığına göre şu an bu cezanın 4.000 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Bu başlığa yazdığınız mesajlar, birisi şikayetci olursa savcılık tarafından suç duyurusu olarak kabul edilebilir. Yetkili merciler yasal çerçevede bizden üyenin bilgilerini istediklerinde vermek zorunda olduğumuzu tahmin edersiniz sanırım.

Notlar:

*1 : Üretilmiş derken hayalinizde laboratuarda çalışan çılgın bilim adamı tiplemesi gelmesin, istenilen özelliğe ulaşmak için farklı ırkların çaprazlama yoluyla çiftleştirilip istenmeyen karakterdeki yavrular elenerek diğerlerini istedikleri özellikte elde edene kadar çaprazlamaya devam edip ırkın saflaştırılması ile devam eden bir süreçtir. İnternette daa detaylı bilgiler mevcut.

*2: Besleyenlere değil, insan içinde sahilde parkda gezdirenlere ahmak dedim.

İşsiz güçsüz adam nasılda belli oluyor, sinekleri avladın bitti yazı yazıyorsun demi.::151::

Ellerine sağlık, olaya son noktayı koymuşsun ::biggrinn::biggrinn::biggrinn

Eyong durumu özetlemiş sanırım =)
"Çocuk üzerine koşmuş, o yüzden saldırmış " cümlesine hayran oldum. Çocuk bu ne zaman ne yapacağı belli olmayan devlet başkanlarının burnunu sıkan varlık.
Evet pitbull'lar bile kendilerine doğru tavır sergilendiğinde zararsızdır. Fakat bizim komşularımız, gezdirdiğimiz parkı paylaştığımız insanlar ..vs neyin doğru tavır neyin yanlış tavır olduğunu " BİLMEK ZORUNDA DEĞİLLER "
Yani burada ortaya çıkan sonuç "X yapmasaydı köpek onu ısırmazdı yada Y yaptığı için ısırdı ben ne yapayım? " tavrının bırakın geçerli bir mazeret oluşunu, komik bile değil !
Ben hayvan delisi bir insanım ama her hayvana ihtiyaç duyduğu alanın verilmesi lazım. Ona doğal yaşam ortamında yada en azından buna yakın bir hayat sunamıyorsanız sadece kendi sevginizi,egonuzu vs artık siz hangi sebep için besliyorsanız tatmin etmek için beslemek pek doğru değil BENCE.

hemen hemen 6 senedir bu ırkla ilgileniyorum ve her günde araştırma yaparım interten üzerinde veya bu ırkı iyi tanıyan kişilerle fikir paylaşımında bulunuruz yazdığın çoğu şeyde katılıyorum sana üretimine bizlerde karşıyız ben beslediğim ilk günden beri hiç bir zaman köpeğimi gündüz çıkarmadım çıkarmamda en erken gece 23,30veya 24,00 oda tasmalı ve ağızlığı takılmış bir şekilde hiç bir zamanda salık gezdirmedim denize götürdüm ama milletin yüzdüğü yerde değil kimsenin denize girmediği ıssız bir yerde yüzdürdüm dediğim gibi bizde üretimine karşıyız ve hiç bir zaman bu köpeği farklı amaçlar içerisinde beslemedim bundan öncesindede bir çok cins köpek besledim ama en çok kanımın ısındığı ırk buydu ve bunda karar kıldım ben burda ne yazsam ne anlatsam boş bazı gerçekler var bunları kabul ediyorumki bu ırkın yasaklanmasındaki en büyük etken zaten kendini bilmeyenlerin elinde olması veya yetişmesi kendini bilen kişilerin elinde olduğu sürece hiç bir problem yok ve bakıldığındada her şehirde %100 köpek besleyten varsa emin olun bunun en az % 40veya %50 PiTBuLL besliyordur ha bunların içinde kaçı PiTBuLL u köpek olduğu için besliyordur dersen en fazla %10 derim çünkü herkesin bildiği PiTBuLL çok hırsı bir köpek olduğu için dövüşlerde veya farklı amaçlarda kullanılıyor bu ırkı besliyorum çünkü seviyorum herkezin bakış açısı farklıdır bunuda unutmamak lazım ve şuan elimdeki köpeklerimde kısır ve her aşıları belediye tarafından yapılıyor bunun haricinde 2 veya 3 ayda birde kontrole götürüyorum köpeklerimin yaşını daha öncedende belirtmiştim biri 2,5 yaşında diğeride 4,5 yaşında ve bir iki ay içinde 5 yaşına giricek keşke herkes kayıt yaptırsa dicem ama emin olki buna ben bile inanmam kimsede inanmaz çünkü şuan 2004 yılı kanunundan sonra PiTBuLL satışı müthiş derecede yükseldi ve şuan bakıldığındada 12-13 yaşlarında PiTBuLL üreticileri var

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar