Piston Boyu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Motor devrini doğru bir şekilde arttırmak için daha hafif parçalar (piston, subap, biyel kolu), bu devre uygun açıda egsantrik mili ve yüksek devre uygun balanslanmış krank. Modifiye basit bir işlem değildir. Çok iyi bilgi gerektirir. Bu işlemlerden birinde olacak bir hata motorunda ciddi arızalara sebep verebilir. Hatta motorunuz patlayabilir.

Makine' Alıntı:
Motor devrini doğru bir şekilde arttırmak için daha hafif parçalar (piston, subap, biyel kolu), bu devre uygun açıda egsantrik mili ve yüksek devre uygun balanslanmış krank. Modifiye basit bir işlem değildir. Çok iyi bilgi gerektirir. Bu işlemlerden birinde olacak bir hata motorunda ciddi arızalara sebep verebilir. Hatta motorunuz patlayabilir.
makine dostum motor devrini artırmak için karbüratörle oynanabilir mi acaba.şart mı hafif materyal kullanmak.devir göstergelerinde sayılar yuksek fakat kitapçıklarda max.devir daha düşük.göstergelerdeki fazlalık modifikasyonla devrin artırılabileceği anlamına gelir mi?
birde bir arkadaşım tiger almak istiyor teknik olarak nasıl bir motor herhangi bir kusuru varmı 2.el alacak da o bakımdan.kendisi dişlileri değiştirerek hızı artırmayı planlıyor da olur mu? biraz fazla oldu ama yardımcı olabilirsen sevinirim

purifier,

makine dostum motor devrini artırmak için karbüratörle oynanabilir mi acaba.şart mı hafif materyal kullanmak.devir göstergelerinde sayılar yuksek fakat kitapçıklarda max.devir daha düşük.göstergelerdeki fazlalık modifikasyonla devrin artırılabileceği anlamına gelir mi?

Karbüratör sadece uygun hava yakıt karışımını motora sağlayıp gaz kelebeği ile gaz açıklığını kontrol edip düzügn çalışmasını sağlayan bir parçadır. Devir arttırmak için karbüratörde birşey yapamazsınız. Öyle olsaydı tüm racing motorlar sadece karbüratörle oynar tek bir motoru hem racing hemde chopper motoru yapardı. Kitapçıklarda yazan maximum devir doğru devirdir. Örneğin birçok arkadaşımız motoru redline (kırmızı çizgi)'a sokarak kullanır. Redline motorun artık devir bitirdiğini ve parçaları zamansız ve dengesiz savurmaya başladığı devri ifade eder. Ve motoru patlatmaya kadar giden ciddi arızalara sebep olur.

birde bir arkadaşım tiger almak istiyor teknik olarak nasıl bir motor herhangi bir kusuru varmı 2.el alacak da o bakımdan.kendisi dişlileri değiştirerek hızı artırmayı planlıyor da olur mu? biraz fazla oldu ama yardımcı olabilirsen sevinirim

Motoru Suzuki GN250 ile birebir aynı. Mekanik olarak eğer doğru kullanılır bakımları yapılırsa çok uzun süre kullanılabilecek bir makine. Ben tüketimindende kullanımından da çok memnunum. Zaten spor kullanan bir insan olmadığım için performansıda bana yetmekte. Fren olarak ön ve arka freni oldukça iyi. Yalnız dikkat etmek gerekiyor özellikle viraj içlerinde ön fren tamamen sakıncalı (zaten vriajda fren olayı yanlış ama acil durumlar için konuşmaktayım). Düz gidiş dengesinden memnunum. Görünüş güzel. Sadece bazı parçaların plastik olması can sıkıyor. Genel olarak güzel motor. Tüketimi düşük.

Dişli değiştirme dediğin sanırım arka dişli diş sayısında azaltma yapacak (çap küçülecek). Evet yapılabilir. Çok da kolay bir işlem zaten. Yalnız eksiltilecek dişli sayısı çok önemli. Ona dikkat edin aksi takdirde çok hantal bir motorda ortaya çıkabilir. Son sürat tam devride teknik verilerde 120 diyor. Şehirler arası yolda 90'ı geçmediğim için daha son sürat denemesi yapmadım. Otobanda bir ara deneyeceğim.

Görüşmek üzere.

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
:) burada modifiyenin tersi uygulanmış, yani 50 HP olan zaten normali, 27 HP olan 1992 modelin gücü sınırlandırılmış. Zaten adı üstünde reduced effect

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Gokcell,merhaba..

aslında yapmak istediğin bence çok güzel ama ne yazikki olucağını zannetmiyorum olsa bile, ki zor fazla gideceğinide zannetmiyorum.. neden...

1-bahsettiğin motor 125 cc bir motor 180 cc lik bir piston koyman başta olmaz çünkü o kadar bloğu genişletemezsin.(blokta belli genişme payları vardır.)

2-silindir kapağınıda pistonla aynı oranda genişletmen gerekiyor ki o da biraz zor...

3-piston kolunu uzatman için krankla oynaman lazın buda tabi farklı bir krank veya revize edilmesi demek...hadi bunuda geçtik

4-125 cc motoru 180 cc yapınca zincir +dişliler fazla dayanmaz,motor hacmı farklı olucağı için egsoz da motoru sıkmaya başlıcaktır,avans ayarını tuturmak,ana yatakla.subapların çapı emiş için yeterli olmayacak........yani sana daha sayabiliceğim çok şey var.....bunların hepsi birbirine bağlantılı şeyler..
ama dersen ki, biraz daha performans artsa yeter kapağı taşla derim

yani arkadaşım senin istediğin biraz zor. bence sen en iyisi bir runner 180 al :thumleft:

Eyong' Alıntı:
:) burada modifiyenin tersi uygulanmış, yani 50 HP olan zaten normali, 27 HP olan 1992 modelin gücü sınırlandırılmış. Zaten adı üstünde reduced effect
kısmak için ne yapılmış acaba , karbüratör mü değişiyor iğneyle felan oluyor mu? dişli mi değiştirmişler tam anlayamadım. işlemin tersi yapılabilir mi acaba, mesele orda zaten. her motorun bir esneklik payı vardır bence. kitapçiğinda max devir 7500 yazılan bir motorun iç aksamı mutlaka 8500-9000 deviri kaldıracak şekilde tasarlanmıştır bence.rüzgar rampa etkenlerini düşünmüştür mutlaka mühendisler.

purifier,

Üstteki motor farklı yıllarda olması sebebiyle birçok farklılığı olabilir. Motordaki değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgide göremedim orda. Bu bilgilerle birşey diyemem. Ama gücü kısmak çok kolay sıkıştırma oranın düşür, devri düşür. Hava girişini kıs (belli sınrlarda tabiki) vb.

kitapçiğinda max devir 7500 yazılan bir motorun iç aksamı mutlaka 8500-9000 deviri kaldıracak şekilde tasarlanmıştır bence.rüzgar rampa etkenlerini düşünmüştür mutlaka mühendisler.

Kırmızı çizgi motorun sağlıklı olarak kendine zarar vermeden çevirebileceği maksimum sınırdır. Eğer kırmızı çizgiyi geçersen öncelikle subap gaydları, subap üst baskı paraçaları, egsantrik mili zarar görmeye başlar. Daha da zorlarsan savurma yapan piston biyel'e yük bindirir ve salınıma giren bir hareket gösterir ve biyel boşanması yapar. Biyel boşanırsa blok patlar, krank dağılır savrulan piston üst kapağa biner ve ne var ne yok dağıtır. Buna boşa dönme hareketide denir. Basit bir örnek vereyim o zaman daha iyi anlarsın. Bisikleti tüm gücünle düşük viteste çevridğinde ayağın pedaldan atma eğilimi gösterir ve pedalı çevirmen dengesizleşir. Aynısı aşırı devride piston, biyel ve krank'a oluyor.

Olayın ne kadar ciddi olduğu ve sonuçlarının ne kadar kötü olduğunu aşağıdaki birkaç resimde size ifade etmek isterim. Motorunuzu aşırı devir yaptırıp zorlamayın arkadaşlar.

Bu resimde biyel boşanmış ve bloku patlatıp çıkmış adamın eli birtaraftan girip öteki taraftan çıkıyor.
JK__0017.jpg

Burda da boşalan biyel kolu aşağıdan fırlamış. Tabi bunlar sadece fazla devir çevirmeden kaynaklanmaz. Yanlış yağlama, kötü mekanik tamir bunlara sebep olabilir.
lycoming_birth.jpg

Sanırım bunlar size fikir vermiştir.

Görüşmek üzere.

gücü kısmak çok kolay sıkıştırma oranın düşür, devri düşür. Hava girişini kıs (belli sınrlarda tabiki) vb.

makine dostum bu işlemler zor mu kendimiz yapabilir miyiz? 600 lük bir enduro almayı düşünüyorum lakin çok yakıyorlar 5,5 lt. civarı. bu kısma işlemi ile yakıt tasarrufu yaparmı yoksa sadece güç mü azalır? 160 km son sürat var ama bana 120 yeter uzun yolda

Motor hacmi = Yakıt tüketimi

İstediğiniz kadar gücü kısın ama 600cc bir motorun düzgün çalışması için belli bir miktar havayakıt karışımı gerekli. Eğer bu miktar sağlanamazsa da motorun verimi düşer. Tavsiyem hiç uğraşma motoru riske atma. Daha küçük hacimli bir motor al.

mesela bir honda transalp in 27 bg ve 50 bg modeli var motor, hacim, çap,strok hepsi aynı.burdan 27 bg olanı az yakar diyemez miyiz acaba.
ben son sürati 140-150 olan bir motorun 110-120 de kullanırken çok az vibrasyon yapacağı düşüncesi ile hareket ediyorum. yoksa 250 cc. endurolar var 120 yapar ama son süratleri olduğu için vibrasyon fazla oluyor.yüksek hacimli istememin sebebi budur aslen. 93 yılından beri hastayım transalp'e alıyım diyorum ama hem V motor tamircisi zor bulunur diyorlar hemde yakıt meselesi malum. yoksa enduronun kralıdır

DERYA' Alıntı:
Gokcell,merhaba..

aslında yapmak istediğin bence çok güzel ama ne yazikki olucağını zannetmiyorum olsa bile, ki zor fazla gideceğinide zannetmiyorum.. neden...

1-bahsettiğin motor 125 cc bir motor 180 cc lik bir piston koyman başta olmaz çünkü o kadar bloğu genişletemezsin.(blokta belli genişme payları vardır.)

2-silindir kapağınıda pistonla aynı oranda genişletmen gerekiyor ki o da biraz zor...

3-piston kolunu uzatman için krankla oynaman lazın buda tabi farklı bir krank veya revize edilmesi demek...hadi bunuda geçtik

4-125 cc motoru 180 cc yapınca zincir +dişliler fazla dayanmaz,motor hacmı farklı olucağı için egsoz da motoru sıkmaya başlıcaktır,avans ayarını tuturmak,ana yatakla.subapların çapı emiş için yeterli olmayacak........yani sana daha sayabiliceğim çok şey var.....bunların hepsi birbirine bağlantılı şeyler..
ama dersen ki, biraz daha performans artsa yeter kapağı taşla derim

yani arkadaşım senin istediğin biraz zor. bence sen en iyisi bir runner 180 al :thumleft:

DERYA;

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Cumartesi günü motor tamircisi bir arkadaşım var ona götürdüm motoru, o da az çok senin bahsettiğin şeylerden bahsetti, ama motor daha 1000 km de olduğu için henüz bişeyler yapmanın yanlış olacağını söyledi (ki bunu zaten bende biliyordum :)) Bakalım motor 4000 km yi geçtikten sonra bi dağıtıp bakıcaz bakalım neler yapabiliyoruz.

Zaten şöyle bir şey varki ben eski bir SRAD 750 kullanıcısıyım, yani çok yüksek bir performans istesem gider bi tane race makina alırım (ki yaza düşünmüyor değilim) ama şehir içinde hem kullanması zor hemde işe gidip gelmek için pahalı bir yol. Benim istediğim ARN den alabileceğim en yüksek performansı alabilmek, yoksa ARN den Race performansı felan beklediğim yok tabiki :bounce: :thumleft: :queen:

Gokcell, Bence git bir çinli 150cc piston+silindiri al belki matriks te olabilir.İncelemedim ama büyük ihtimalle birbirlerine uyar.

Bizde motor tamircisi arkadaşımla onu düşündük, (seninle karşılaştığımızda da onun yanına gidiyordum zaten) muhtemelen Matrix in bloğuyla ARN nin bloğu aynı. Kafamıza yatan işlemler şu oldu;

Piston ve gömleği matrixinkilerle değiştireceğiz, karbüratör değişecek (muhtemelen Kanuni Hussar karbüratörü olacak), gerekirse de krank ve eksantrik mili ile de oynayacağız. Yani anlayacağın aslında baya bi pahalıya mal olacak ama değeceğini sanıyorum. Düşünsene yanıma bir 151rs gelecek hadi test edelim diyecek ve ben ARN ile basıp uzayacağım :) güzel olmazmı :queen: :queen: :queen: :queen: :queen:

ulams ben de sana geçilirsem motorun her yerini delip kesip içine içine nitro koymazsam nooliyim yaws muhahaa!!
şaka bi yana diğerlerini bilmiyorum ama benim mondinin çok güzel iri çaplı,diyaframlı bi karbüratörü var lazım olursa onları da incele..

Dikkat et nitroyu fazla koyma patlar matlar allah göstermesin :p

Senin motor açılmadı gerçi ama yinede kendini belli eder diye düşünerek bi soru sorayım sana. Nasıl abi kalkışları sıfırdan??? Hissetiriyormu yani 151 lik olduğunu??? Yani 125 ile arasında çok fark varmıdır aceba??? :silent: :silent: :silent:

yaw iki kişi bile öyle hem tork hem sürat iyi kardeşim 105 kilo olmama rağmen...

ii o zaman, modifiye yaparken seninkinin karbüratöründende düşünmemiz lazım yani.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar