Periyodik bakımlar yeterli mi?

Merhabalar,

Ben sizlere şunu sormak istiyorum, motosikletle yola çıkmadan önce yaptığınız kontroller nelerdir? Düzenli servis bakımları dışında sizin motorunuza yaptığınız herhangi bir yağ değişimi (ek olarak), yağlama yada ayar işlemi var mıdır düzenli olarak? Örneğin zincirin yağlanması, civataların sıkılması vs gibi. Yada herhangi problem çıkarmadığı sürece periyodik bakımdan bakıma, motosiklet sağlıklı olur mu? Benim motorum sym xs-125. Vitesli ybr 125 benzeri bir motor. Özellikle ybr kullanan arkadaşların cevaplarını merak ediyorum.

Teşekkürler

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Periyodik bakım sadece yağ değişimi değil; hava filtresi değişimi, zincir bakımı, gaz ve debriyaj tellerinin yağlanması, far ayarının kontrolü, gerekiyorsa gevşeyen vidaların sıkılması gibi kapsamlı bir şey olduğu için kılavuzda yazanlar haricinde başka bir şey yapmaya gerek yok bence. Kılavuzda yazan haricinde aklımda gelen sadece motoru yıkayıp nikelajlarını parlattığım :p

Motorunu sadece periyodik bakımlarda kontrolden geçirten birisi, bence motoruna eşek muammelesi yapıyodur.
Hani şu her marka modelde sürekli yakınıp motorunu kötüleyip duran adamlar vardır ya, onlar bu gruptandır işte :)

Kullandığın yağa, yol durumuna, geçen zamana bağlı olarak her 300-500 km'de bir zinciri yağlamalısın. Bu km'ler dolmadı ise her 3 ayda bir kontrol etmelisin. Bunlar ortalama değerlerdir.
Yağ işine elini atmışken zincir gerginliğini de kontrol etmelisin.
Motor yağı seviyeni, lastik basınçlarını sıklıkla kontrol etmelisin.
Motorunda muhtemelen titreşim de var, bu nedenle civataları arada bir kontrol etmelisin.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Motorunu sadece periyodik bakımlarda kontrolden geçirten birisi, bence motoruna eşek muammelesi yapıyodur.

İyi de, senin yazdıkların hatta kimsenin kontrol etmeyeceğini düşündüğüm "yakıt hortumunun değiştirilme zamanı" da dahil olmak üzere periyodik bakım listesinde bir sürü detay var zaten. Benim motorun kullanım kılavuzu mu sadece bu şekilde :silent:

Edit: Dediğin şöyle olabilir; servislerin/tamircilerin yaptığı periyodik bakımdan bahsedersek, genelde sadece hava filtresi ve yağ değişimi olduğu için dediğin doğru olabilir. Ama kullanım kılavuzunda (en azından kullandığım motorun kılavuzunda) yapılması gereken tüm detaylar yazılmış.

Son düzenleme:
İşin aslı, servisler bazen çoğu şeyi geçiştiriverirler. Benzin hortumunun durumunu bile senin takip etmen gerekebilir. Ya da ben öyleyim, bilemiyorum.
Servisler için bazen eğer senin bir şikayetin yoksa, herşey tamamdır :)

Merhaba kaptan sensin.Oluşacak bi problemde servis hiç bi zaman kendini sorumlu hissetmeyeceği için herşeyle sen ilgilenmelisin.Doktoruda sen olmalısın servis değil.Şahsen hiç bi servise güvenip ne bakım yaptırdım nede tamir motorumun herşeyiyle ben ilgilendim.Biraz uğraşır biraz da makinanı kollarsan inan servise ihtiyacın olmaz.Sonuçta onlar senin bindiğin makinayı senden iyi tanıyamazlar.Servisin en iyi yaptığı kaşeyi basmak yaptığı şeyin artık her neyse bedelini almak.

Konuyu yukarı taşımak istiyorum, örneğin binmeden önce neleri kontrol ediyorsunuz, yada motorun sağını solunu kurcalarken neleri temizliyorsunuz, kontrol ediyorsunuz? Zinciri ne sıklıkla yağlıyorsunuz yada yağ değişimini ne sıklıkla yapıyorsunuz? Farklı yorumlar bekliyorum :)

Konuyu yukarı taşımak istiyorum, örneğin binmeden önce neleri kontrol ediyorsunuz, yada motorun sağını solunu kurcalarken neleri temizliyorsunuz, kontrol ediyorsunuz? Zinciri ne sıklıkla yağlıyorsunuz yada yağ değişimini ne sıklıkla yapıyorsunuz? Farklı yorumlar bekliyorum :)

Periyodik bakımları geç, çoğu servis bunları tam kitabına göre yapmıyor. Dök yağı yolla mantığı. Senin yapacağın motorunun yanında bir sigara içimliği bile dururken sağını solunu kontrol etmen. Hafta da bir yağ çubuğunu çek bak
eksilltmeyi takip et var mı yok mu diye yada bir arızadan dolayı olabilecek eksiltmeyi görürsün. Zincirini mümkün olduğunca temiz tut. Tabi kuru değil yağlı şekilde. Üstünde birikinti bırakma. Binerken amörtisör keçelerinin orayı görürsün bak yağ var mı diye, arka frenini zaten kendinde farkedersin ne durumda olduğunu, sübap sesini takip edersin. Direksiyon boşluğuna bakarsın durduğunda. Orta sehpaya motoru al ön tekeri iki elinle tut ve yerden kaldırarak yere paralel yönde ileri geri hareket ettir. Boşluk olmayacak. Orta sehpa da iken moturu vitese bırak ve arka tekeri elinle çevir. Dişli boşluğundan hariç teker göbeğinde kaplin lastiğini sürekli takip et. Yine orta sehpa da iken arka dişlide, motorun arka kısmı yönünde yere paralel şekilde dişli üstünden zinciri elinle çek boşluğuna bak. Zincirdeki olası uzamaları görürsün, aynı şekilde dişlideki aşınmayıda. Eğer elinle çektiğinde zincir yerinden geliyorsa o zinciri sök at. Şimdilik aklıma gelen bunlar...

Hiçbir servis işi bilen motordan anlayan bir binicinin motoruna yaptığı bakımın onda birini yapamaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar