Periferik Bakışın Önemi

Katılım
26 Şub 2010
Mesajlar
1,071
" Aşağıdaki Yazı One Mor Mile Riders e-posta grubundan alıntıdır. "

Hep bahsettiğimiz BAKIŞ olayının önemini birkez daha irdelemek amacıyla.



Motosiklet kullanırken tek yöne bakmak, başka yönden gelen tehlikeleri görmememize neden oluyor. Aynı durum otomobil kullanırken de oluyor. Kazaların en büyük nedeni görmedim mazereti. Gözleri arada bir sağa sola kaydırmakta yarar var. Belki inanmazsınız ama siz de görmedim diyeceksiniz.

Aşağıdaki linki çalıştırın. Yanıp sönen yeşil noktaya bakın. Sarı noktaların bir veya birkaçını bazan görmeyeceksiniz. Aslında hep oradalar.


http://www.msf-usa.org/motion.html
 
Katılım
20 Eyl 2009
Mesajlar
1,475
bu harbiden doğru bişey mi? Çünkü bildiğin noktalar kayboluyo. Bence yaptıkları şeyden ayarlamışlar. gerçi o zaman diğerlerine bakınca da ara ara kaybolması lazım enterasan bişey bu ya insan inanamıyo.
 
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
5,574
çok üzel bir uygulama ama dönen ızgara neyi temsil ediyo sürüş esnasında...
 
Katılım
3 Tem 2009
Mesajlar
6,399
Sonuç olarak gözlerimizi sürekli bir noktaya kırpmadan sabitlememeye dikkat ediyoruz, yanılıyor muyum??
 
Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
2,823
dönen ızgara, hareketli bir tabanı(yolu), yeşil nokta da gözü belli bir noktaya sabitlediğimiz yeri temsil ediyor.
 
Katılım
10 Haz 2006
Mesajlar
6,542
Gözümüzde herzaman görmeyen bir kör nokta mevcuttur. İnanılmaz ama beynimiz o noktayı bizim için tamamlar. Yani herşeyi gördüğümüzü düşünürüz ama o noktayı görmeyiz.
Bu şekilde bir test mevcutttu , bu şekilde gözünüzün kör noktasını bulabiliyorsunuz. Kağıtta iki kırmızı nokta var. Birine odaklanırken kağıdı gözünüze yakınlaştırıyorsunuz. Bir noktada 2. nokta kayboluyor çünkü kör noktaya giriyor. Ama o noktayı siyah görmüyorsunuz , kağıdın devamı olarak görüyorsunuz çünkü beyninizde tamamlanıyor. Ama orada bir nokta mevcut.

Burada buna benzer bir test mevcut.
http://www.blindspottest.com/
İlk sayfada next'e basın.
Gelecek sayfada sol gözünüzü elinizle kapatın.
Soldaki yıldıza bakın ve gözünüzü yavaş yavaş yakınlaştırın.
Bir noktada yuvarlak sembol kaybolacaktır.
 
Son düzenleme:
Katılım
26 May 2011
Mesajlar
186
İki uygulamada çok ilginç.Astronotlarda görülen bir takım görsel sebepli rahatsızlıkları önlemek için flaşlı gözlükler kullanıyorlardı.Sık göz kırparak yada hızlı bakış kaydırmalar ile bunun önüne geçilebilir.Güzel paylaşım.
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
18 May 2011
Mesajlar
561
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sabit bir noktaya odaklandığımızda, çevresel hareketleri algılamamız zayıflar.Burada anlatmak istediği ise, motor kullanan sürücü sabit bir noktaya odaklanmadan sürekli olarak yolu taramalıdır.
 
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
5,574
araç kullanırken dalmamak gerektiğini çok iyi gösteriyo...büyükler der ya..hayırdır daldın misafir gelecek...bu misafir hiç iyi olmaz sanırım:)
 
Katılım
4 Eki 2008
Mesajlar
837
ilginç testler gerçekten,araba sürücülerinin motosikletleri
görmeme sebepleride buna benzer bişey aslında.
 

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
11,740
Motosiklet kullanırken tek yöne bakmak, başka yönden gelen tehlikeleri görmememize neden oluyor. Aynı durum otomobil kullanırken de oluyor. Kazaların en büyük nedeni görmedim mazereti. Gözleri arada bir sağa sola kaydırmakta yarar var. Belki inanmazsınız ama siz de görmedim diyeceksiniz.

Aşağıdaki linki çalıştırın. Yanıp sönen yeşil noktaya bakın. Sarı noktaların bir veya birkaçını bazan görmeyeceksiniz. Aslında hep oradalar.


http://www.msf-usa.org/motion.html

Dogru bir konu biraz hatali anlatilmiş.
Öncelikle bakmak kelimesi yanliş,çünkü bakmak ve görmek ayni sey degil.
Biz buna periferik görüş diyelim.
Periferik görüş, aslinda sürüş yaparken etrafimizda olan biteni algilamakla ilgili bir konu.
Yani bakislarinizi saga sola çevirmeniz olan biteni anlamaniza yetmiyor.
Görmeniz gerekiyor ve bunu saglamanin bir çok yolu var.
Biraz karmaşik oldu degilmi?:)
Açmaya çalişayim.

Trafikte hareket halindesiniz ve olasi bir tehlike aninda çok az zamaniniz vardir.
Basketbol oyununu düsünün.
Maçin bitmesine 3 saniye var.
basketi yapmazsaniz oyunu kaybedeceksiniz.
Hücuma geçtiginizde topu tasiyan ve bostaki oyuncuya pasi verecek eleman, eger periferik görüse sahip degilse, diger 4 oyuncuya tek tek bakarak hangisinin bosta oldugunu görüp,uygun olan oyuncuya pas verecek.
O zamana kadar oyun biter.
Oysa periferik görüsü gelismis bir oyuncu sadece önüne bakarak diger arkadaslarinin nerede oldugunu algilayabilir ve atisi kullanmak için zamani yaratir.

Motosiklet kullanirken periferik görüs, olasi bir tehlikeye karsi önlem alacak zamani kazandirir.
Bir de bunun bir baska yönü daha vardir.
Olacaklari tahmin etme.
Onu da açalim.
Siz sürüsünüzü yaparken kaldirimda yayalar var.
Size paralel hareket ediyorlar.
Bu paralelligi bozan bir yayayi fark ettiginizde onun aniden yola çikabilme ihtimali oldugunu düsünmelisiniz.
Ya da yola bir top firladi.
Arkasindan o topu almaya gelecek ve yolu belki de hiç kontrol etmeyecek bir çocuk olacagini bilmelisiniz.
Tabi önünüze bakarken yan tarafta top oynandigini algilamaniz gerekiyor.

Bu aslinda çok da insan üstü bir çaba gerektirmiyor.
Bazi egzersizler yaparak bu yetenegi kisa sûrede kazanabilirsiniz.

Bu egzersizler hakkindaki dökümana asagidaki EBAY linkinden ulasabilirsiniz.
Normal fiyati 5300 lira olan bu egzersiz setini siz MT üyeleri için kisa bir süreligine 4250 liraya indirdik.
Bu firsati kaçirmayin, kampanyamizdan yararlanin.


SATIN ALMAK ICIN TIKLA
 
Katılım
24 Eyl 2011
Mesajlar
1,703
Aslında BU Sadece Bakış Acısı Farkılıklarından olan bir kavramdır Gözün Hassasiyetina bağlı olarak kurulmuş bir şey bu yani gözü tamamen yanıltmaya yönelik
eTRAFINDAKİ KARELERİN Dönmesi seni tamamen yanıltıyor Trafikdeki Görmedim Mazereti Bu konuya tmm olarak bağlı olmasada cok azda olsa gerçeklik payı vardır
Aslen Kazaların neredeyse tamamı dikkatsizlikden sürcü hatalarından kaynaklıdır Çoğunlukla aşırı hız tabiki
Trafikde İnsan gözünü Yanıltacak Tek Yer Gece üstüne basarakdan söylüyorum Geceleri deniz kıyısında biten yoldurr HATTA O YÜZDEN ORAYA GEREĞİNDEN FAZLA TABELE KOYULUR
Ve 2 ciside Güneşli Havada Tünel bitimi Oda göz yanılmasından ziyade Göz kamaşmasıdır
Bu Göz yanılmasını daha önceden de duymuştum Çok iyi bir şekilde araştırdım Hatta Karaylları Genel Müdürlüğünden emekli Bi Sağlık Müfettişimiz vardı Onada sordumm
Ama dediğim gibi bakış açısı farkı vardır her insanda Senn Sade önüne bakıyosan sağa sola bakmıyosan zaten ki sen bittin yandan girerler artık
 
Son düzenleme:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
11,740
Periferik gôrûse gûzel bir örnek buldum.
Fotografta dikkat etmemiz gereken sey nedir?

405214_10150477805243517_643818516_8853817_738431996_n.jpg
 
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
344
Arkadaki beyaz arabayı köpek kullanıyoooo,, o ne be :p photoshop mu bu, liqufy sanki :)
 
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
344
Abicim ne diyeyim bilemedim.
periferik görüsün baya saglam diye sevinsem mi?
Nereye baktigina bakip üzülsemmi?:p

Durum sadece bununlada kalmıyor, ayrıca karşı yönden gelen yaya da yaya geçidini ihlal etmiş.
İki kat üzülürsün artık :)

---------- Post added at 23:24 ---------- Previous post was at 23:17 ----------

Bir durum daha var, geçenlerde forumdaki eski bir periferik bakışla ilgili yazıyı okurken bir gözümün odaklanma ve netlemeyi diğerine göre daha yavaş yaptığını farkettim. Bu durum çevrenizde olan biten bir şeye bakışınızı yönelttiğinizde daha yavaş ayrıntı yakalamaya neden oluyor. Nasıl tespit edeceksiniz? Anlatayım.
Önce bir gözünüzü üzerine bastırmadan kapatın. Başparmağınızı diğer gözünüzün bir karış önünde tutun ve tırnağınıza bakın. Sonra hemen arkasında bir kaç metre uzağında ne varsa o nesneye odaklanın, odaklanma işini sıra ile tırnak-uzak nesne şeklinde bir kaç kez yapın. Çok kısa sürelerde gözünüzün odaklanması gerek.
Diğer göz içinde aynısını yapın. birinde odaklanmada yavaşlık yada tam netleşememe gibi bir durum olursa bu egzersizi yapın ve bir kaç dakika sonra çok daha hızlı ve net odaklandığınızı farkedeceksiniz.
Sizlerede denemenizi tavsiye ederim.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst