Patron çıldırdı, Yamaha'nın yeni sahte motorlu elektrikli motosiklet patenti

evbTiQ.jpg

Yamaha, elektrikli motosikletler için 'sahte motor' tasarımının patentini aldı.

Patent, elektrikle çalışırken bile içten yanmalı bir motosikletin içgüdüsel hissini yansıtmayı amaçlayan bir sistemi özetliyor.. Patent, elektrikle çalışırken bile içten yanmalı bir motosikletin içgüdüsel hissini yansıtmayı amaçlayan bir sistemi özetliyor.

Geleneksel bir pistonlu motora benzer bir görünüme sahip, araç tahrikli bir motor ortaya çıkarılmıştır. Patent dokümanı 1'de açıklanan yukarıda bahsi geçen araç tahrikli motor, pistonu (doğrusal motor hareket ettirici) silindir içinde ileri geri hareket ettirerek krank milini döndürür. Ayrıca, yukarıda bahsi geçen aracı çalıştıran motor, piston ileri geri hareket ettikçe emme valfinden hava emecek ve egzoz valfinden hava atacak şekilde yapılandırılmıştır.

Kısacası Yamaha, gerçek karşılıklı kütle sayesinde emme ve egzoz gürültüsünün yanı sıra titreşim yaratan sahte ama işlevsel bir piston-silindir düzeni tasarladı. Bu düzenek itiş gücü üretmese de, sürücülerin benzinli motosikletlerle ilişkilendirdiği geri bildirimi sağlıyor.

Peki Neden?

kısaca, elektrikli motosikletlerde titreşsin ve ses çıkarsın diye böyle bir şeye para harcamış.
ilgili video
yazı versiyonu

zihn-i yamaha beyin bu yeni, yağ değiştirmeli, süpap ayarlı elektrikli motosikleti hakkında ne düşünüyorsunuz?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
Yok
Elektrikli motosiklet, otomobil vs. benim pek hoşlanmadığım bir şey. Örneğin kaldırımda yürüyorsun, elektrikli bir otomobil dibine kadar geliyor, ses olmadığı için fark edemiyorsun. Dalgınlıkla kaldırımdan bir-iki adım inen insan olabilir, kendim de dahil. İçten yanmalı motora sahip araçlar, motor sesi duyulabildiği için bana göre çok daha iyi.

Zaten böyle bir motor yapılmıştı. Hakka videosunu da koymuştum buraya

Elektrikli motosiklet, otomobil vs. benim pek hoşlanmadığım bir şey. Örneğin kaldırımda yürüyorsun, elektrikli bir otomobil dibine kadar geliyor, ses olmadığı için fark edemiyorsun. Dalgınlıkla kaldırımdan bir-iki adım inen insan olabilir, kendim de dahil. İçten yanmalı motora sahip araçlar, motor sesi duyulabildiği için bana göre çok daha iyi.
Elektrikli otomobiller çok düşük hızlarda içten yanma motorlu taşıtlardan daha çok ses çıkarıyor , tabi bu sanal bir ses , mesela Togg vouzzzzyyyy diye tarif edebileceğim dikkat çekici , uzay yolu dizisindeki seslere benzer bir ses üretiyor ve yirmi metreden bile rahat duyuluyor , mesela Toyota nın hibritleride çok yavaş hızlarda sadece elektrik ile ilerlerken garip metalik bir ses üretiyor..
Son yıllarda üretilen dizeller bile çok sessiz hatta benzinlilerin kaputu açsan sesini çok sessiz bir ortamda fark edersin..

Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250

Elektrikli araçlardan yaya güvenliği ile ilgili regülasyondan dolayı ses çıkartma şartları bulunuyor. Düşük hızlarda duyduğumuz sesler bu yüzden.

Motosikleti
Ns200 15"
Elektrikli otomobiller çok düşük hızlarda içten yanma motorlu taşıtlardan daha çok ses çıkarıyor , tabi bu sanal bir ses , mesela Togg vouzzzzyyyy diye tarif edebileceğim dikkat çekici , uzay yolu dizisindeki seslere benzer bir ses üretiyor ve yirmi metreden bile rahat duyuluyor , mesela Toyota nın hibritleride çok yavaş hızlarda sadece elektrik ile ilerlerken garip metalik bir ses üretiyor..
Son yıllarda üretilen dizeller bile çok sessiz hatta benzinlilerin kaputu açsan sesini çok sessiz bir ortamda fark edersin..

Ne güzel şunlar, bununla mahallede dolaşsam Mısır'daki sağır sultan bile duyardı. :D

Motosikleti
Ns200 15"
Bu seviyede ses rahatsız edici ama. Uzaktan izleyende direkt "kıro" izlenimi uyandırır. (Bu kadar yüksek ses yapmayan, derinden / kalın gelen V8 sesi güzeldir ona itiraz yok...)
Ya zaten abi işin şakasıydı bu tarz sesler benide rahatsız ediyor. Stok egzoz sesleri bana yeterli oluyor fazlası abartı.

Mesela kendi arabamın sesi çok hoşuma gidiyor çünkü rahatlatıcı kedi mırıltısı gibi sesi var, fan açınca (manyetik fan su pompasına bağlı) üst devirlerde roket gibi ses çıkartıyor buda bana yetiyor.

Zaten su pompası, daha düşük dereceli termostat ve kaliteli antifriz kullanınca motor ısıyı dahada iyi transfer etmeye başladığı için daha az fan açıyor.

Eski arabaların iyi yanıda harareti anlık olarak gösteriyor yani yeni arabalar gibi sabit 90 değilde 90'nın biraz üstüne çıksa bile onuda gösteriyor. Üstünde şuan 79 derecelik termostat var sıkışık trafikte 90 civarına çıktığında fan açıyor biraz boşluk bulup aracı devirlendirdiğimde hemen 80 derece civarına iniyor. Yine bu iş yaptığımda fan sesi çok tatmin ediyor. :D

Edit: Bahsettiğim ses bu şekilde:

Son düzenleme:
Motosikleti
cbf 150
bu elektirikli motorlarda en iyi ses hd livewire da çünkü jet motoru sesi çıkarıyor alet hemde mekanik olarak.

Motosikleti
Yok
Elektrikli araçlardan yaya güvenliği ile ilgili regülasyondan dolayı ses çıkartma şartları bulunuyor. Düşük hızlarda duyduğumuz sesler bu yüzden.
İyi de bana niye denk gelmiyor hiç bunlar? :)

Daha yarım saat önce, Bursa, ATATÜRK Heykeli'nin aşağısından, Gümüşçeken Caddesi'nde yürüyorum dükkana doğru. Tuhaf bir şekilde hem yayaya açık, hem de taşıtlara açık bir yol/cadde orası.

Bir Volkswagen ID Buzz'muş taşıt, yine dibime kadar girmiş ve ben sesini duymadım, eleman korna basınca irkildim.

Sizlere göstermek için resmini de çekeyim istedim, ama net yakalayamadım (sağ üstteki beyaz VW, damatlık mankenle bitişik gözüküyor).
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

pzmymed.jpg

Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250
Hocam regülasyonda belli bir desibel limiti var. Az da olsa gürültülü ortamlarda o sesi duymak pek mümkün değil, zira bende bazı durumlarda zor duyuyorum. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda düşük kilometrelerde seyreden elektrikli araçların çıkması gereken ses limitini yükselteceklerini düşünüyorum. O ID Buzz da ses çıkartıyor ama caddede duymak zor, haklısınız. Kapalı bir ortamda o aracı test etme şansım olmuştu, ses çıkardığını ordan biliyorum :)

Motosikleti
Yok
Hocam regülasyonda belli bir desibel limiti var. Az da olsa gürültülü ortamlarda o sesi duymak pek mümkün değil, zira bende bazı durumlarda zor duyuyorum. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda düşük kilometrelerde seyreden elektrikli araçların çıkması gereken ses limitini yükselteceklerini düşünüyorum. O ID Buzz da ses çıkartıyor ama caddede duymak zor, haklısınız. Kapalı bir ortamda o aracı test etme şansım olmuştu, ses çıkardığını ordan biliyorum :)
Evet, muhtemelen o kalabalık caddede çok gürültü vardır diye duyamadım o zaman.

Motosikleti
DUKE 250
İyi de bana niye denk gelmiyor hiç bunlar? :)

Daha yarım saat önce, Bursa, ATATÜRK Heykeli'nin aşağısından, Gümüşçeken Caddesi'nde yürüyorum dükkana doğru. Tuhaf bir şekilde hem yayaya açık, hem de taşıtlara açık bir yol/cadde orası.

Bir Volkswagen ID Buzz'muş taşıt, yine dibime kadar girmiş ve ben sesini duymadım, eleman korna basınca irkildim.

Sizlere göstermek için resmini de çekeyim istedim, ama net yakalayamadım (sağ üstteki beyaz VW, damatlık mankenle bitişik gözüküyor).
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şarjlı vidalama gibi bir ses çıkarıyor ama, merkezi yerlerde duymak baya zor oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar