Orjinal hava filtresi vs Aftermarket

Motosikletim için güzel bir hava filtresi alayım diye düşündüm, şuradan: https://www.e-dnafilters.co.uk/product/

Şimdi biliyoruz ki genelde motosikletler euro normlarına uymak için düşük emisyon amacıyla fakir karışıma ayarlanmış olarak satılıyor. E zaten silindirde yakıtın yakabileceğinden daha fazla hava varken, daha fazla hava geçiren bi filtre takmak boşa değil midir? ECU'ya ya da egsoza bir müdahale yapmayı düşünmüyorum. Temizlenebilir olması hariç bi işe yarar mı?

Bilemiyorum ama fakir karışıma ayarlı motosiklete fabrika çıkışı zengin karışıma uygun filtre takmazlar mantıken, üzerinde gelen filtre de kendi emisyonuna göredir yani.

Temizlenebilir olması dışında tek silindir makinada bir işe yaramaz. Nereden baksan 500 lira civarına gelecek. Birde bu filtrelerin temizleme ve yağlama için özel spreyleri var. 100-150 de ona harcarsın. Zaten orijinal 250nk filtresi 150 lira sanırım. Kendini amorti etmesi 4-5 filtre değişimini buluyor. Ortalama 10-15 binde bir hava filtresi değiştirsen muhtemelen ikinci filtre değişimine kadar motoru satmış olursun.
Artı olarak denilebilecek tek noktası belki hava emiş sesi daha duyulur hale gelebilir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
performan filtre + beygir alıncak motorlara daha uygun.size birşey katmaz.onun yerine kaliteli buji alın daha iyi...
atıyorum 80 beygir bir motora dna filtre + egzos + yazılımla 10 beygir katar...siz gene de isterseniz kn yada dna takın zararı çok olmaz ama gereksiz masraf.kaliteli buji daha iyi harcama olur.zevk sizin

Gaz tepkisini biraz yumuşatıyor. Ama kayda değer bir etkisi yok.

Yıkayıp kullanabildiğiniz ve bunun için de çok büyük maliyete katlanmadığınız için devamlı temiz hava filtresi ile gezmeye teşvik ediyor ve bunun da toplamda kayda değer bir etkisi var. Motosikletin gidişine en çok etki eden parçalardan biri.

Hava filtreniz pahalı değilse, motosiklet üzerinde depo altı gibi ulaşması zor bir yerdeyse ve devamlı uğraşamayacaksanız yada tozu pisliği bol olan bir yerde değilseniz çok bir anlamı yok.

Ben xsr900'de kullandım memnundum. cb için de aldım henüz takmadım. 2 motosiklette de 2. değişim zamanında parasını amorti etmiş oluyordu. Aslında en ucuz upgrade bu.

Alacak olursanız bazı markalarda bazı filtreler 2 tip. Pist için olanlar yazılım gerektiriyor ve normal kullanımda motor ömrünü kısaltıyor.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Aslında motorun kompresyonu yani hacmi büyüdükçe yakıt ve hava değerleriyle oynamak önem kazanır. Mesela yüksek hacimli cruiser motorlarda açık hava filtresiyle, karbüratör, egzozla oynanınca bile ciddi beygir artışı sağlanabilir. Ancak tek silindir, çift silindirli düşük hacimli motorlarda kayda değer bir güç artışı sağlanamaz. Eğer motorunuzun gücü yetersiz geliyorsa benim tavsiyem normal bakımlarını yapıp binin ve belli bir kilometreden sonra satıp daha yüksek hacimli motosikletlere yönelin.

Motosikletim için güzel bir hava filtresi alayım diye düşündüm, şuradan: https://www.e-dnafilters.co.uk/product/

Şimdi biliyoruz ki genelde motosikletler euro normlarına uymak için düşük emisyon amacıyla fakir karışıma ayarlanmış olarak satılıyor. E zaten silindirde yakıtın yakabileceğinden daha fazla hava varken, daha fazla hava geçiren bi filtre takmak boşa değil midir? ECU'ya ya da egsoza bir müdahale yapmayı düşünmüyorum. Temizlenebilir olması hariç bi işe yarar mı?

Motorda yakılan havadır, yakıt havayı yakmakta kullanılır (bu şekilde anlatmak daha kolay olacak). İçten yanmalı motorlarda esas olan ani ve kontrollü basınç değişimidir (en düşük genleşme oranlarından birisi olan LPG' nin doğru şekilde yakıldığında 40.000 katına genleştiğini bilin isterim). Ne kadar çok hava = O kadar çok yakıt = O kadar fazla güç diye kabaca izah edebilirim. Buradaki havaya uygulanan yakıt miktarı birebir arttırılmaz. Oran, içten yanmalı standart otto çevrimli motorlarda İstisnai durumlarda ilk marş esnasında 1/1 i dahi görebilirken, normal çalışma esnasında 28/1' e kadar düşürülebilir.

Emisyon standartlarını tutturabilmek için düşünülenin aksine fakir karışım her zaman istenen sonucu vermez. Özellikle 24/1 - 28/1 gibi çok düşük oranlardaki yanma sonrasında egzoz gazı içinde istenmeyen NOx gazları daha da artar. Bunu engellemek için birçok durumda motor yakıt sistemine müdahale ederek fazladan yakıt gönderir, veya dizel sistemlerde bitim atımı diyebileceğimiz yanma sonu yakıt enjeksiyonunu yapar. Yani yanma işi biten, egzozdan atılmak üzere olan ve yanması devam eden yakıta tekrar yakıt gönderir. Bunu, bazı araçlarda egzoz manifoldu üzerinde bulunan yakıt enjektörü ile karıştırmayalım, o genellikle partikül filtresi veya katalizörün otomatik temizliği için egzoz sistemine belirli aralıkla veya gerektiğinde yakıt gönderen sistemdir.

Kısaca; emisyon standartları sadece yakıt/hava oranını fakirleştirerek tutturulmaz... Emisyon standardı konusu olmasaydı bugün araçlar çevreyi daha çok kirleten ama daha az yakıt tüketen araçlar olurdu emin olun, hem de bunu daha ucuz yakıtla yapabilirdi. Emisyon standartlarının tek amacı çevreye salınan atık gazları en alt seviyeye çekmektir. Bunun için gerekirse fazla yakıt tüketilmesi önem arz etmez.

Yapacağınız basit değişiklik motor performansına gözle görülmesi, kullanıcı tarafından farkedilmesi zor olumlu etki yapacaktır. Eğer orjinal filtre fiyatı, alacağınız temizlenebilir filtre ile kıyaslandığında çok yüksek ise tavsiye edebilirim. Aksi halde temizlik kitinin de fiyata eklenmesi ile, veya çok kullanılmayan bir motosiklette fazla önermem. Hele hele kulağınız hassas ise ve hava emiş sesi sizi rahatsız ederse (genellikle motosiklet sürücüleri bu sesi sever) hiç tavsiye etmem.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar