- Konu Yazar
- #1,301
Yahya KEMAL'IN sessiz gemisini bilirsiniz sanırım.Evet düşünmeliyiz.Hem bu dunya hem ahiret için
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır
İnananların birbirine hakkı tavsiye etmesi Allah'ın ayetinde açıkça belirtilmiştir.
Bu davete "sen bana karışamazsın kendine bak" şeklinde cevap vermek gelenek olmuş. Bunlarda beriki tarafın çomarları işte yapacak birşey yok..
1- Asra yemin olsun ki,
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır
İnananların birbirine hakkı tavsiye etmesi Allah'ın ayetinde açıkça belirtilmiştir.
Bu davete "sen bana karışamazsın kendine bak" şeklinde cevap vermek gelenek olmuş. Bunlarda beriki tarafın çomarları işte yapacak birşey yok..
neyzen şimdi nasıl kabirde.?
bir cevap verse de bilsek bizde.
BE HEY DÜRZÜ
ne ararsın tanrı ile aramda
sen kimsin ki orucumu sorarsın
hakikaten gözün yoksa haramda
başı açığa niye türban sorarsın
rakı şarap içiyorsam sanane
yoksa sana zararım içerim
ikimizde gelsek kıldan köprüye
ben dürüstsem sarhoşkende geçerim
esir iken mümkünmü ibadet
yatıp kalkıp Atatürk'e dua et
senin gibi dürzülerin yüzünden
dininden de soğuyacak bu millet
işgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma sebebsiz
sen anandan yine çıkardın amma
baban kimdi bilemezdin şerefsiz
Neyzen Tevfik
1- Asra yemin olsun ki,
ya harbiden birisi bana öğüt vermeye kalktığı zaman acayip irite oluyorum ha.
beyler, kusura bakmayın; sizin kadar bizim de kafamız da çalışıyor. öğütlerinize ihtiyacımız yok. kendinize saklayınız.
Hocam bence yanlış taraftan bakıyorsun. Burada motosiklet konusunda tavsiyeler verirken -özellikle yani başlayanlara- sen akılsızsın, kafan çalışmaz mı demeye çalışıyoruz? Aksine aramıza katılan bireyin güvenliğini düşündüğümüz için bunları söylüyoruz. Senin belki ihtiyacın yok ama burada öğüt alan insanlar da muhakkak olabilir. Şimdi ben tutup bir konu açsam; "Ekipman çok önemlidir!" diye. Sen girip "öğüdünü kendine sakla" mı yazacaksın?
BE HEY DÜRZÜ
ne ararsın tanrı ile aramda
sen kimsin ki orucumu sorarsın
hakikaten gözün yoksa haramda
başı açığa niye türban sorarsın
rakı şarap içiyorsam sanane
yoksa sana zararım içerim
ikimizde gelsek kıldan köprüye
ben dürüstsem sarhoşkende geçerim
esir iken mümkünmü ibadet
yatıp kalkıp Atatürk'e dua et
senin gibi dürzülerin yüzünden
dininden de soğuyacak bu millet
işgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma sebebsiz
sen anandan yine çıkardın amma
baban kimdi bilemezdin şerefsiz
Neyzen Tevfik
Yaygın bir şekilde Neyzene ait olduğu söylenen bu şiir, Neyzen Tevfik Kolaylının şiiri değil.
Bu şiirin sahibi, Emekli Polis Müdürü Mutlu Çelik.
Konu, yakın geçmişte verilen mahkeme kararlarıyla aydınlatıldığı ve basın organlarında bütün açıklığı ile yazılıp çizildiği halde, hala birçok İnternet haber sitesinde, Behey Dürzü başlığıyla bu şiirin Neyzenin şiiri olduğu yönünde yayımlar devam ediyor...
Polis Müdürü Mutlu Çelik, 1994 yılında, Yalnızlık Pusuda Bekler adıyla bir kitap yayımlar. Kitabında yer alan şiirlerinden birisi de Cevaben başlıklı bu şiirdir.
Barış Partisi bu şiiri, Neyzen imzasıyla, bir poster haline getirerek seçim çalışmalarında kullanır. Şiirin sahibi Mutlu Çelik, şiirinin izinsiz kullanımından dolayı mahkemeye başvurarak dava açar.Yürütmeyi Durdurma Kararı alır. Mahkeme, bilirkişi olarak Alpay Kabacalı ve Ataol Behramoğlunu belirler. Her iki bilirkişi de yaptıkları incelemeler sonucunda, Cevaben başlıklı şiirin Neyzene ait olmadığını, şiirin yazarının Mutlu Çelik olduğunu mahkemeye bildirirler.
1997 yılında, bu kez de Akşam gazetesi, bu şiiri, yine Neyzen imzasıyla yayımlar. Mutlu Çelik, Akşam gazetesine de dava açar. Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda Cevaben başlıklı şiirin Mutlu Çelike ait olduğu yönünde karar verir. Akşam gazetesi, 1997 yılında alınan bu mahkeme kararı sonrasında; Sayın Mutlu Çelik, Cevaben adlı şiirin kendisine ait olduğunu Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinden aldığı kararla kanıtladı. Düzeltir, okurlardan özür dileriz yazısıyla mahkeme kararını yayımlar
18 Mayıs 2003 günü, Hürriyet gazetesinde; Bu Dava Tam Aziz Nesinlik! başlığı ile bir haber yayımlanır. Haberde; Bülent Ulusoy adlı Ankaralı bir esnafın, çiçekçi dükkânının vitrinine, Mutlu Çelikin bu şiirini Behey Dürzü başlığı ile astığı. Ankara Cumhuriyet Savcısının bu esnaf hakkında, Atatürke Hakaret iddiasıyla dava açtığı belirtilmektedir
Şiirin sahibi Mutlu Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak; Şiiri kendisinin yazdığını, başlığının da Cevaben olduğunu, 1994 yılında basımı yapılan Yalnızlık Pusuda Bekler adlı kitabında bu şiirin yer aldığını, 1990lı yıllarda şiiri hakkında iki ayrı mahkeme kararı bulunduğunu Ankara Cumhuriyet Savcısına bildirir.Savcının; çiçekçi dükkânı sahibi Bülent Ulusoy hakkında, Atatürke Hakaret edildiği gerekçesiyle açtığı dava, şairin başvurusu ve daha önceki mahkeme kararlarının ilgili Savcılığa sunulmasısonrasında, kendiliğinden düşmüş olur
Araştırmacı gazeteciliğin Türkiyedeki önde gelen isimlerinden olan Özgen Acar, Cumhuriyet gazetesindeki Kavşak köşesinde, aynı şiiri, Neyzenin şiiri diye yayımlar. 27 Aralık 2005 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, Şaire Özür Borçluyuz başlığıyla, konuyu aydınlatan bir yazı yayımlar
"Cevaben", "Behey Dürzü" başlığı ile bu şiir, hala Neyzenin şiiridir diye,bazı yazılı ve görsel medya organlarında yazılıp çizilmeye devam ediliyor. Şiirin içeriğinden mi, her geçen gün yaşananlarla güncellenmesinden mi, Mutlu Çelikten mi, Neyzenin malum ününden midir bilinmez, "Cevaben", "Behey Dürzü" başlıklı şiir hala gündemde