ön disk fren balatası yamuk aşınmış..

motorum 5000km de. şimdiye kadar 2 kez ön balata değiştim.
taktığım balata 1000-1500km gidip ötmeye başlıyor.
öten balatayı söküp baktığımda yan aşındığını görüyorum. yani bi balatanın üstü aşınmış diğerinin altı.
diski söküp tornacıda taşlattım. sonuç gene aynı. balatayı başka marka taktım gene aynı..

neden yapar bunu ? kaliperimi değişeyim ? tekerimi değişeyim ? motorumu değişeyim.. ? kendimimi değişeyim..

motor devamlı şehir içi durkalk kullandığımı ve 150kg taşıdığını belirteyim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:12 ----------

motorun orjinal balatası bundan. 3,5 tl fiyatı. rialliden en iyisini aldım oda 5 tl lik balata.. kare balata. titanes yada 150cc scooter balatası diyede geçer..

fren kaliperi belli ki diske an basıyor bu sebeple balatalar yan aşınıyor. kaliper takıldığı yerde sağa sola gezmesi lazım serbest değilse ondan yapıyor olabilir.

Bir balatanın altı diğerinin ise üstü aşınmış ise bu disk fren alt merkezin tam düz olmadığını gösteriyor. Amortisör kovanına freni sabitliyen iki vidanın aynı oranda sıkılmış olması gerek bunada dikkat edin .

bence kaliperin eşit basmamasından kaynaklanıyor gibi geldi bana. eğer kaliperin bağlantı yeri ybr ile uyumluysa bir adet 2009 ve üstü model ybr kaliperi al (gri).
ayrıca jantta yamukluk var mı baktır, varsa düzelttir.

tahsin bence motoru değiştir :cat:

bu ön fren mevzuu canımı sıkıyor çok.
valla şu an gidip 0km ybr yada cbf alacak durumum var. ama şerefsizler anında çalıyolar. çalınırsa canım yanar. wolfe pek tenezzül etmiyolar allah vere..
bu sorunu halledersek motor yoluna girecek..

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:40 ----------

bence kaliperin eşit basmamasından kaynaklanıyor gibi geldi bana. eğer kaliperin bağlantı yeri ybr ile uyumluysa bir adet 2009 ve üstü model ybr kaliperi al (gri).
ayrıca jantta yamukluk var mı baktır, varsa düzelttir.

bi motorcuya öpüleceğiz anlaşılan. ybr nin ön fren aksamını inceliyeyim. uyuyorsa hemen kaliperi değişeceğim. 0km den beri ön fren aksamı sıkıntılı. janttan değildir düşüncesiydeyim..

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:02 ----------

Bir balatanın altı diğerinin ise üstü aşınmış ise bu disk fren alt merkezin tam düz olmadığını gösteriyor. Amortisör kovanına freni sabitliyen iki vidanın aynı oranda sıkılmış olması gerek bunada dikkat edin .

iki civatayıda öküz gibi sıkıyorum hocam.

Tahsin, bi balata alttan öteki üstten yediğine göre cantta ve ya fren merkezinde yamukluk olduğu kesin. Tek bir adet pulu fren merkezini söküp uygun olan yere takarsan sorunun çözülecektir bence. Balataların aşınma yönüne göre tahmin edebilirsin nereye takacağını. Pul taktıktan sonra boştayken balatalar sürtmüyorsa sorun çözülmüştür. Eğer sürtme varsa temasın yönüne göre pulu inceltip kalınlaştırabilirsin.

Tahsin, bi balata alttan öteki üstten yediğine göre cantta ve ya fren merkezinde yamukluk olduğu kesin. Tek bir adet pulu fren merkezini söküp uygun olan yere takarsan sorunun çözülecektir bence. Balataların aşınma yönüne göre tahmin edebilirsin nereye takacağını. Pul taktıktan sonra boştayken balatalar sürtmüyorsa sorun çözülmüştür. Eğer sürtme varsa temasın yönüne göre pulu inceltip kalınlaştırabilirsin.

Aslında devamına bende aynısını yazacaktım ama biraz üşendim gerçi arkadaş yazmış büyük ihtimalde sorununu çözecektir

F54

senin motorda gerçekten bi terslik var allah kolaylık versin 99 tane wolf sağlam 1 tane si sıkıntılı oda sana denk gelmiş

@F54: "ChatKiller" terimi vardır İngilizce'de... ;)
@varan22: Tespitin tam yerinde, çok kolay kurtulabilir bu şekilde... ;)

İyi geceler. Balatalarda görüler dengesiz aşınma, kaliper içerisinde birşeylerin yanlış gittiğine işarettir. Kaliper içerisinde marka veya modele göre değişkenlik gösterse de, balataları iten bir piston bulunur. Piston yada pistonlar, zaman içinde oksitlenmiş ise, dengesiz bir sıkmaya sebebiyet verebilir. Uzun süre yatan motorlarda, sürekli ıslak yollarda kullanılan motorlarda görülen bir durum. Diğer sebep, kaliperin içerisinde balataları dengeleyen ve kaliperin sıkma işlemi sonunda balatanın diskten ayrılmasını sağlayan ince saç plakalar mevcuttur. Bunların ömrünü tamamlaması neticesinde de balatalarınız dengesiz aşınır. Her iki parçayıda kontrol etmenizde fayda var derim.

senin motorda gerçekten bi terslik var allah kolaylık versin 99 tane wolf sağlam 1 tane si sıkıntılı oda sana denk gelmiş

benim kadar bu motoru son limitinde kullanan yok ondan sanırım.. 3 aylık motor 5000km de. bide hergün min 50-60km yapıyorum. büyük kısmı dur kalk yaparak geçiyor. haliyle zayıf olan aksam hemen dökülmeye başlıyor.
mesela zincir. her hafta uzuyodu.bende geriyodum. kaliteli zincir aldım. 3 haftadır kullanıyorum. yeni uzamaya başladı. idare eder.
ama frene çözüm bulamadım..

---------- Mesajlar birleştirildi - 06:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 06:23 ----------

resimdeki balatalardan biri hiç kullanılmamış. diğeri bir ay kullanılmış.
bide ses yapmaya başlayınca balatayı söktüğümde bişey dikkatimi çekti.. sadece pistonun bastığı balata eskiyor. diğer taraftaki balata çok eskimiyor. o yüzden bir tanesini değiştim sadece.
farkı görelim diye resim yükledim..

balatadaki görülen deliklere giren pimler vardır..görünüşe göre o pimler deliklere çok sıkı geçiyor..sıkıntı burada...

balata pimler takılı iken ileri geri rahatça hareket edebilmelidir..bu durumda çalıştığı için kaliperin balata yuvası da kasıntıdan en azından tırnak yapıp balatanın rahat gidip gelmesini engelliyor olabilir..

en kötü durumda kaliperin amortisöre bağlanan yerine bakın..balataların diske değme şekline göre bağlantı civatalarının altına pul koyarak paralel hale getirin..

Diski taşlatmışsın. Hiç akıllıca bir şey değil bence sen diskide değiştir

neden akıllıca değil ? araçlardada sıkça taşlanır. daha doğrusu atıklık varsa düzeltmek için üstünden tozpaso aldırdım. doğal bişey bu. kullandığım arabalardada her balata değişiminde diskten tozpaso aldırırım ben.

sabahın körü okadar resim çekip buraya attım. kimseden yorum yokmu yav ?
üstte balata resimleri..

neden akıllıca değil ? araçlardada sıkça taşlanır. daha doğrusu atıklık varsa düzeltmek için üstünden tozpaso aldırdım. doğal bişey bu. kullandığım arabalardada her balata değişiminde diskten tozpaso aldırırım ben.

Motosiklet diskleri daha ince olduğu için taşlamayı önermiyorlar. Kırılabilirmiş bile ben bi araştır derim kardeş ama yine de sen bilirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar