Ölme karabaş (bir cup hikâyesi)

Motosikleti
Arora kasırga
Yaklaşık 2 aydır düldülün yağına hiç bakmadan zırt oraya zırt buraya gidip gezip duruyordum. Bugün çamurlu yolda kayıp malak gibi düşünce bir de yağına bakayım şu keratanın dedim ve ne göreyim. "Oo May gaatt, domatis çorbası" diyen teyze gibi şaşırdım. Moturda yağ kalmamış,çıbığın ucuna ya değiyor ya değmiyor öyle bir konumda. Hemen motül 3100 şişesini kaptım ve açılın ben doktorum diyen o adam edasıyla hızlı bir sekilde yaklaşık 400 ml ekleme yaptım. İyi ki düşmüşüm. Az daha bakmasam yatak yorgan sarardı bu hınzır çocuk.
Topal mopal, eşeg bizim eşeg. Kahrımızı çekiyor..
Siz siz olun,motur nasılsa gidiyor diye yağına suyuna bakmamazlık etmeyin. Yarı yolda bırakırsa far görmüş tavşan gibi kalırsınız.

Motosikleti
Yok
Şunu merak ediyorum, ama motosiklet ama otomobil vs., taşıtlara tıpkı benzin göstergesi gibi yağ seviyesi göstergesi de konulamaz mı?

Teknik olarak mümkün olmuyor mu, yoksa mümkün oluyor da üreticiler böyle bir şey düşünmüyorlar mı?

Bence çok önemli motordaki yağ seviyesini anlık olarak görebilmek. Eksik yahut bitik yağ yüzünden motorda büyük masraf açılabilir diye biliyorum ben. (Benzer şekilde, radyatör suyu seviyesini de görebilsek daha da iyi olur benim için)

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Şunu merak ediyorum, ama motosiklet ama otomobil vs., taşıtlara tıpkı benzin göstergesi gibi yağ seviyesi göstergesi de konulamaz mı?
...
Pek çok motorda yağ seviyesini gösteren bir pencere olur. Benim için önemli bir özellik; olmaması canımı sıkar. Pencereden hem seviyeyi hem yağın rengini hem de köpüklenme durumunu vs. görebiliyorsun. Çubukla bunların hepsi birden olmuyor ve anlık bir geri bildirim yok.

Motosikleti
Ns200 15"

Teknik olarak mümkün olmuyor mu, yoksa mümkün oluyor da üreticiler böyle bir şey düşünmüyorlar mı?

Bence çok önemli motordaki yağ seviyesini anlık olarak görebilmek. Eksik yahut bitik yağ yüzünden motorda büyük masraf açılabilir diye biliyorum ben. (Benzer şekilde, radyatör suyu seviyesini de görebilsek daha da iyi olur benim için)
Otomobillerde hem yağ seviye sensörü hemde yağ çubuğu bulunur, eski arabalarda bu sensör güncel arabalar gibi çalışmaz (Her eski arabada yağ seviye sensörü bulunmaz), o seviye altına indiğinde gösterge uyarı verir yeni nesil arabalarda ise bu sensör tam seviyeyi ölçer ve düşük olduğunda yine uyarı verir. Son çıkan otomobillerde yağ çubuğu pek kullanılmamaya başladı, bu veriyi sadece yağ seviye sensöründen alıyorlar (eski araçlardada yeni araçlardada karterin altına takılan bir parça). Motor çalışırken bu veriyi anlık olarak okumak zor, çünkü araç hareket halindeyken karterde olan yağ miktarı %30 civarıdır buda yanıltıcı olacaktır.

Soğutma sıvısı içinde otomobillerde genleşme tanklarında sensör bulunuyor, seviye düştüğü zaman göstergede uyarı işareti çıkıyor, buda gayet yeterli oluyor.

Motosikletlerde maalesef alan çok kısıtlı, seviye kontrollerini sağlamak içinde herhangi bir yeri açmadan seviye durumları görülebiliyor bu durumda çokta ihtiyaç duyulan durumları yoktur.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

radyatör suyu seviyesi zaten arabalarda kaputu açınca orada radyatör suyunun genleşme tankı var, onun üzerinde min-max diye çizgilerle seviye görünüyor. zaten silecek suyu dldurmak için kaputu açınca kolayca görünen bir şey. Genelde arabalarda 100bin kmlere kadar hiç eksilmem yapmaması lazım, toyota'da 160bin km'de değiştirin yazıyordu mesela, usta kapağını bile açmamıştı.
yağ seviyesi de kimilerinde yağ çubuğu var kimilerinde motorun yan tarafında şeffaf pencere var motor dik konumdayken görünüyor içindeki yağ seviyesi.

Periyodik olarak yağ, radyatör suyu ve fren hidrolikleri kontrol edilmelidir. Ben, yola çıkmadan önce mutlaka lastik basınçlarını kontrol ederim. Motosikletin etrafını gezer, inceler gevşeyen veya gözüme normal görünmeyen her şeyi detaylı kontrol ederim.
Eğer tamir veya bakım gibi işlemler yaptıysanız da iki kere kontrol edin. Genelde bu tip problemler eksik veya hatalı yapılan bakımlardan sonra daha çok olur.

Yağ basıncı ile yağ seviyesini ayrı bir durum olarak bahsetmiştim.
Fark ettiysen araçlarda su göstergesi de yok. O da olsa fena olmaz. Neden koymuyorlar acaba? Hadi diyelim ki yağın akışkanı daha ağır belki ölçüm hatalı olur ama su öyle değil. Yedek su kabına bir şamandıra koyabilir. Yağ göstergesi için şamandırayı nereye koyacak. Olsa kötü mü olur. Hayır mükemmel olur. Kafamız daha rahat eder.

Sabah sabah çok acıklı ve öğretici bir anınızı bizimle paylaştığın için teşekkür ederim.

Neymiş motosikleti devirince yağına bakmakta fayda var, yol ıslaktı, kaygandı, viraja hızlı girdim de düştüm deyip geçiştirmemek lazım.

Motosikleti
Ns200 15"
Fark ettiysen araçlarda su göstergesi de yok. O da olsa fena olmaz. Neden koymuyorlar acaba? Hadi diyelim ki yağın akışkanı daha ağır belki ölçüm hatalı olur ama su öyle değil. Yedek su kabına bir şamandıra koyabilir. Yağ göstergesi için şamandırayı nereye koyacak. Olsa kötü mü olur. Hayır mükemmel olur. Kafamız daha rahat eder.
Soğutma sıvısı seviye sensörü bir çok arabada mevcut, seviye altına inince uyarı veriyor. Buda bence gayet yeterli.

Soğutma sıvısı seviye sensörü bir çok arabada mevcut, seviye altına inince uyarı veriyor. Buda bence gayet yeterli.
Biliyorum o uyarıyı. Soğutma suyu azaldı diyor. Ekranda bir çaydanlık beliriyor. Demek istediğim bu değil. Bildiğin benzin göstergesi gibi gösterge.

Motosikleti
Ns200 15"
Biliyorum o uyarıyı. Soğutma suyu azaldı diyor. Ekranda bir çaydanlık beliriyor. Demek istediğim bu değil. Bildiğin benzin göstergesi gibi gösterge.
Soğutma sıvısı motor ısındıkça belli bir seviye yükselir ve azalır, benzin gibi stabil olmadığı için bence mantıksız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar