Oksijen Sensörü Ne Şartlarda Arıza Lambası Yakar?

RTR200 motorum dün yolda giderken arıza ışığı yaktı. Motorda herhangi bir performans kaybı yoktu. Ertesi gün ustaya götürdüm; oksijen sensörünün hava karışımıyla ilgili bir hata algılamış olabileceğini söyledi ve cihazla hatayı sildi. İlerde tekrar olursa kendim çözmek istiyorum. Bu sorunun nedeni tam olarak ne olabilir ve nasıl düzeltebilirim?

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motorumda oksijen sensörü yok ama arabada var (Toyota Yaris). Son birkaç yıldır motor arıza ışığı ara ara yanıyordu, arıza kodu oksijen sensörü arızası olduğunu tespit etti. O arada benzin tüketimi 100 km'de 1-2 litre artmıştı. Birkaç yıl ilgilenmeden öyle kullandım. Sensörü sonunda kendim geçen yıl söküp yenisiyle değiştirim, motor ışığı bir daha yanmadı ve benzin tüketimi eski haline dönmüştü.

Sensörün egzozun içine giren bölümünde ince delikler var , kurum oluştuğunda arıza ışığı yakabilir , kablolarda yada sokette oksit varsa yine arıza ışığı yakabilir , söküp fiziksel kontrol ve temizlik çözüm olabilir..

o2 afr ye bakar, zengine veya fakire düşme varsa MIL yakar(Malfunction Indicator Light) , o2 ler kimyasal sensörlerdir, ömrü dolduysa yenilenmesi gerekir, temizlenmiş o2 15km sonra tekrar mil yaktı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

RTR200 motorum dün yolda giderken arıza ışığı yaktı. Motorda herhangi bir performans kaybı yoktu. Ertesi gün ustaya götürdüm; oksijen sensörünün hava karışımıyla ilgili bir hata algılamış olabileceğini söyledi ve cihazla hatayı sildi. İlerde tekrar olursa kendim çözmek istiyorum. Bu sorunun nedeni tam olarak ne olabilir ve nasıl düzeltebilirim?

hata kodunu ögrenseydiniz nedenine bakardık, afr bozuluyorsa enjeksiyon olabilir

Motosikleti
cbf 150
O2 sensörü motordan motora fark eder hatta açısına konuldugu noktaya kadar, ecu programlamasına kadar.

İtalyan motorları fakir karşımdadır devamlı benim vespa gibi hafif bir karşıdan rüzgar yada irtifa değişimi pat o2 sensörü arıza lambası yakar.

Keza İngiiz motorlarıda yakıt seçer onlarada yanar.

Japon v strom bilhassada alırsan bozulsa bile yanmaz

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Benim rahmetli Er6'yı aldığım hafta kaldırımdan atlarken oksijen sensörünü taşa çarpıp kırmıştım. Haliyle Fi ışığı yanmaya başlamıştı. Sonrasında yurtdışından yeni bir oksijen sensörü getirtip takmış olmama rağmen 100.000 km boyunca o Fi ışığı göstergede hep yandı. Yakıt tüketimim de çok yüksek olmadığı için ve de yetkili servisler hata kodunu silmeye yanaşmadıkları için motor pert olana kadar o şekilde sürmüştüm.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Sen öldürdün onu, yoksa o motor 100.000 daha giderdi. Yok ayar yapmadılar, yok kodu silmediler :D
İşin komik yanı Fi ışığının yanık kalması işime yaradı. Ne zaman statörüm yansa ve akü şarjım bitmeye yaklaşsa o Fi ışığı sönüyordu, ben de yolda kalmadan statörün cortladığını anlıyordum. :)

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
İşin komik yanı Fi ışığının yanık kalması işime yaradı. Ne zaman statörüm yansa ve akü şarjım bitmeye yaklaşsa o Fi ışığı sönüyordu, ben de yolda kalmadan statörün cortladığını anlıyordum. :)
Sen en güzel motürlerin katilisinnnn :p

o2 afr ye bakar, zengine veya fakire düşme varsa MIL yakar(Malfunction Indicator Light) , o2 ler kimyasal sensörlerdir, ömrü dolduysa yenilenmesi gerekir, temizlenmiş o2 15km sonra tekrar mil yaktı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

hata kodunu ögrenseydiniz nedenine bakardık, afr bozuluyorsa enjeksiyon olabilir
Usta bana söylemedi ne yazık ki oksijen sensörü dedi kodu kaldırdı ve bitirdi acaba motorun çok içinde mi yer alıyor kendim düzeltebilirdim belki

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Egzos çıkışını takip et, bir çıkıntı ve cıvata bulacaksın, arkasından kablo çıkıyor. Oha baktım bloğun üstünde manifoldun tam üstündeymiş.

Egzos çıkışını takip et, bir çıkıntı ve cıvata bulacaksın, arkasından kablo çıkıyor. Oha baktım bloğun üstünde manifoldun tam üstündeymiş.
yeni modellerde egzoz manifold çıkışında ve konvertör çıkışında olmak üzere iki adet olabiliyor..

Multistrada V4'de 6 tane lambda sensörü varmış, benim Spontini'de komple 6 tane sensör var. :D
silindir başına bir adet konvertör çıkışınada bir adet oluyor yeni modellerde , V4 dört silindir iki adette konvertör var demekki ,
şu V4 desmodan kurtuldu birde şaft koyaydı Ducati yav 2 milyon veren 2.250 de verir çok yakışıklı makina be..

Motosikleti
Ns200 15"
silindir başına bir adet konvertör çıkışınada bir adet oluyor yeni modellerde , V4 dört silindir iki adette konvertör var demekki ,
şu V4 desmodan kurtuldu birde şaft koyaydı Ducati yav 2 milyon veren 2.250 de verir çok yakışıklı makina be..
Aynen bi iki tane konvertör var ama zincir bana pek koymuyor, sportif his için var olsa gerek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar