okculuga baslamak

Arkadaslar son birkac gundur acayip bir sekilde okculuga merak sardim ama bu spor dali hakkinda hicbir bilgim yok yasim 20 cok mu gec kaldim diyorum kendi kendime bilen arkadaslar varsa yardimci olmalarini istiyorum ne yayim nede okum var su an bunlar nereden alinir hangi markayi tercih etmeliyim yay makarali mi yoksa klasik mi olmali oklar aluminyum tahta plastik karbon yada fiber mi olmali vs...

bi ara bakmıştım, yaklaşık bin lira harcandığında başlangıç için güzel bir set alınabiliyor

Arkadaslar son birkac gundur acayip bir sekilde okculuga merak sardim ama bu spor dali hakkinda hicbir bilgim yok yasim 20 cok mu gec kaldim diyorum kendi kendime bilen arkadaslar varsa yardimci olmalarini istiyorum ne yayim nede okum var su an bunlar nereden alinir hangi markayi tercih etmeliyim yay makarali mi yoksa klasik mi olmali oklar aluminyum tahta plastik karbon yada fiber mi olmali vs...

Ne için yapacağına bağlı hepsi. Kendi çapımda bir kaç hedef çalışması yapcam. Yarışmada falan işim olmaz dersen. Çok da para harcamak istemezsen klasik bir yay işini görür. Klasik yayla makaralı yayın genel farkı. Klasik yayda her zaman sabit bi kuvvet çekersin. Yani yay 12 kilo çekmeli bir yaysa 12 kiloyu hedefe odaklanırken sürekli çekili tutmak zorunda kalırsın. Makaralı yay klasik yaya göre çok daha güçlüdür 25-30 kilo arası. Yayı ilk başta 30 kilo olarak çekersin fakat son çekme noktasında makaralar sayesinde ağırlık transferi olur ve sen hedefe odaklanacağın noktada yayı çekmek içim 9 kiloluk bi güç uygulamış olursun. Hem daha etkili atışlar yaparsın hem daha rahat nişan alabilirsin. Ben klasik yayla başladım bir süre sonra az geldi gücü orta sınıf bi makaralı aldım çünkü sadece boş hedefe atış yapıyodum. Fakat o makaralı yayı da kullanmak nasip olmadı bir türlü. Hem gücüne dayanacak okum yoktu hem de hedefim yoktu. Hala durur evde beni bekler :). Ok konusuna gelince de konu biraz da dayanıklılık ve alacağın yayın gücü ile ilgili. Her ok her yayda atılamıyor. Güçlü yaylar ince okları atış esnasında parçalayabilir. Hafif yaylar da kalın okları çok etkisiz atabilir. O yüzden yayına göre yapmalısın seçimi. Ahşap oklar benim hoşuma gider fakat hedefi tutturamadığında yüksek ihtimalle kırılıyorlar. Aliminyum oklar biraz daha dayanıklı fakat onlar da sert yüzeye çarptığında yamulabiliyor. En azından düzeltme ihtimali var. Karbon ok denemedim henüz ama fiyatlardan doları daha kaliteli olduğunu düşünüyorum :). Tercihim antreman ve boş atış işin ahşap ya da aliminyum olur. Nerden alacağına gelirse ben yay ve oklarımın hepsini. www.okculuk.com adlı siteden banka havalesiyle ısmarladım. Tunç okçuluk bu konuda epey iyi ve yardımcı oluyolar her konuda. Geleneksel yaylara ilgin varsa onlara da bak. Şahsen o zaman bunlar satılıyor olsaydı onlardan alırdım kesin :)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
yaş farketmez ama para farkeder,

ilk önce nasıl yay kullanmak istediğini bulman lazım makaralı yoksa makarasız düz bir yay mı ?

makaralı yayın faydası çektiğin kuvveti uzun süre sabit tutabilmekdir ama sınırlı gücü vardır(makaranın gerildiği oranda)

makarasız yaylarda nekadar çekersen ok okadar uzağa gider ama bunu sabit 2 dakika tutamazsın , acemiyken zorlanabilirsin çünkü biraz alışmak gerekiyor,

bunların dışında eğer pratik yapabilecek alanın yoksa,ve kısa süreli bir heves ise hiç bulaşma derim,

okculuk da motosiklete benziyor, birsürü malzeme bulunmakta ama çok pahalı fiyatlarda, sana tavsiyem ilk başlarda (eğer başlamak istersen) zaten boyuna uygun olan yayı almak zorundasın ok yuvasnı alırken dikkat et,benim kullandığım ok yuvası orta kalitede birşeydi, ok yaydan çıkarken hem oku çiziyordu hemde 4-5 atıştan sonra okun tüyleri parçalanıyor ok kullanılmaz hale geliyordu, ayrıca ben ilk aldığımda eldiven yada mekanik tetiğim yoktu,ellerim su toplamıştı 20-30 atıştan sonra, mekanik tetikler çok pahalı eldiven alman başlangıç için daha uygun olacaktır diye düşünüyorum,

daha yazasım var ama kavaltı yapmam lazım :) sorularınız varsa alayım

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Kendimi bildim bileli hevesim vardır okçuluğa, küçükken ağaç dalından yay, su kamışlarından ok yapar dağda bayırda kızıldericilik oynardık kardeşimle.. :)

Geçen sene bayağı araştırdım ve en uygun kursu İtü'de bulmuştum. Maslak şantiyemize başlamam Mart evi taşımam Nisan ayını bulunca kursu kaçırdım. Başkanın cevabını aşağıya ekliyorum, senin başlamana faydası olursa sevinirim! :cat:

İTÜ OK [email protected]
09 01 2011

Kime: bana
Ancak dönüyorum:

Yeni kurslarımız 14 yahut 21 Şubat'ta açılacak. Dışarıdan kayıt imkanı var.

Pzt-Çarş günleri İTÜ Stadyumu/Maslak'ta 18.30-20.30 arası çalışıyoruz. Çalışmaların birine antrenörümüz katılıyor, diğerini tecrübeli öğrenciler yönetiyor. Cmt. günü ayrıca 10.00-12.00 arasında çalışma imkanımız var.(kurs harici, isteğe bağlı)

Malzemeleri biz temin ediyoruz, siz spor kıyafetiyle geliyorsunuz.

Ücretler:

Dönemlik(10 hft.lık)
180 TL öğrenci, 200 TL öğrenci olmayan.

10 hft. sonunda tesislerde atış yapmaya devam, sadece antrenör olmayacak :)

İletişim bilgilerinizi yollarsanız, size kurs öncesi mail ve SMS atarım.

Selamlar,

Burak BOYACIOĞLU
İTÜOK Başkanı

@raphae1 barbar conan gibi çıkmışsınız :)

birde yayı tutarken parmak uçları aşıkta olucak,yani birnevi yayı ittireceksiniz, sıkı kavramak hedeften saptırır:cat:

Tam Türk geleneği oluyor aslında.. :)
Zamanında da atın üzerinde ok, yay, kılıç kullanmışız. Aslında bütçesi uygun olan her motorcu yapmalı bunu :p :)
Ben de takipteyim merak etim bu konuyu.. :)

Aslinda spor olarak dusunuyorum liseden beri cok hamlastim hali saha maclari yapardik ama 4 yil olmus mezun olali simdi yenide doneyim dedim spora anladigim kadaiyla yaklasik bin lirayi gozden cikarmak lazim birde demissiniz ki(telden girdigim icin alinti yapamiyorum)boyunuza gore yay alin ama internetten alirsak bunu nasil hesaplicaz yani kayak yapar gibi kayaklari tam boy olcusunde mi alicaz yoksa boya gore bir oran var mi birde verdiniz linklerde bir cok marka mevcut ben makarali alayim dedim hangisini onerirsiniz

bu iş öyle internetten eve getirsinler de takılalım misali olmaz, yerine gidip bakmalısınız,oradaki görevli size en uygun olanı verecektir zaten

VIA

Çocukken ağaç dallarından yapıp oynardık okların uçlarınada çivi ve gazoz kapağı yapardık :) bende konunun takipçisiyim.

bu iş öyle internetten eve getirsinler de takılalım misali olmaz, yerine gidip bakmalısınız,oradaki görevli size en uygun olanı verecektir zaten

Bandırmada bıldıgım kadarıyla yok su internet sorununu cozselerde bende adam gibi girsem diye bekliyorum yoksa boyle iphonedan zor oluyor birde hat uzerinden girdigimden iskence gibi

Bulunduğun ildeki halk eğitim merkezi, Belediye, veya spor kulüpleri ile Gençlik ve spor müdürlüklerine müracaat edebilirsin. Ben Denizli de belediyenin kurslarına katıldım. Müsabakalara her yaştan ve ilden katılımlar olmuştu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar