Merhaba. Dün CBR 250 sahibi oldum, sıcak sıcak acemi bir sürücü olarak totalde 110km lik kısa bir incelememi anlatayım.
CBR 250 güzel motor, ben en son tam 10 yıl önce CBR 125 kullanıyordum, ne yazık ki çaldırdım. O yüzden sıfırdan motor kullanıyor gibiydim dün. Haftanın 6,5 günü çalıştığım için eğitime zaman ayıramadım, hatta motoru bir ustaya bile göstermeden gidip aldım. Kısacası epey risk aldım.
Öncelikle, sana ilk ve en önemli tavsiyem gidip eğitim al. Honda' nın çok iyiymiş eğitimleri, bütçen yetmiyorsa "merdiven altı eğitmen" dedikleri insanlardan cüzi miktarlarda eğitim al. Ama ne olursun al. "Ya abi nolacak el kadar alet öğrenirim" deme. Ben epey zorlandım, özellikle virajlarda hala durma noktasına gelerek dönüyorum. Mesela yokuş aşağı viraj dönerken, benim gibi salaklık edip ön frene asılma. Motor neredeyse gidiyordu altımdan, hala anlamıyorum nasıl toparladığımı. Tamamen şans.
Ekipman olarak, geçici olarak LS2 kask aldım 165 TL ydi fiyatı. Sanırım en ucuz ve dandik kasklardan. Ama almak zorundaydım, dediğim gibi zamansızlıktan motoru teslim almaya giderken aldım ekipmanları. O yüzden araştıramadım, aceleye getirdim. Kask konusunda tecrübeli arkadaşlar güzel tavsiyeler verirler zaten. Mont olarak Prosev aldım, 4 mevsim, içinde içliği falan var. Çıkardım haliyle onu, ve öyle kullanıyorum. Sırılsıklam terledim iki gündür, hani tamam zaten normalde de kilolu birisi olduğumdan terliyorum, fakat bu şekilde bildiğin yandım. Hele trafikte aman yarabbi. Hani mont alırken en azından yaz için yüksek korumalı ama daha havadar birşey almaya bak. Hoş kimse giymiyor neredeyse ama sen giy. 2 kaza yaptım, ilkinde montum yoktu, sürtünmeden derim falan paramparça olmuştu. İkincisinde Revit marka mont ile olaya tanık edenlere göre 10 bana göre 20 takla attım. Sapasağlam kalktım yürüdüm. Önemli yani.
Eldiven mutlaka al, mümkünse motor pantolonu al, alamam giyemem dersen dizlik al. Kimse kusura bakmasın, kaza yapmama lüksün yok gibi birşey şuan. İlk defa motora bineceksin, epey zorlayıcı bir tecrübe olacak senin için. Başlangıç için ise, şekil-görüntü vs için sakın Kawasaki alma, CBR 250 e benzemiyor hiç. CBR 250 gayet sakin, uslu bir araç. Öğrenmek için birebir.