TÜrkiye Cumhuriyetine eski veya ikinci el herhangi bir motorlu taşıt ithalatı ister şahıs ister firmaya olsun yasaktır .
Son noktayı koydum sanırım . :cherry:
Arkadaşlar okumuyorsunuz sanırım .
YASAK diyorum YASAK .
99 model motoru ithal edemezsiniz . bırak 99 u 2005 i bile ithal edemezsin . ithal edildiği senenin modeli olacak . Öyle almanyada veya çin de rafta 5 sene beklemiş 2002 model çok ucuz getirteyim olayı yok .
Bedelsiz ithalat diye birşey var o ise yurtdışında 3 yıldan fazla kalmış olanların Yurda kesin dönüş yapmaları halinde 6 aydan fazladır kendi üzerlerine olan en fazla 3 yaşında olan araçların ithali serbest . Yine Gümrük vergisi + ÖTV+KDV dahil olmak şartıyla.
Sadece gümrük yaşına göre vergiyi sıfır modelini baz alarak amortisman hesabı yapıp az alıyor okadar .
Bedelsiz kelimesi de gümrükleme sırasında eşyanın Mal bedelinin Yurtdışına tranfer edildiğini gösterir belgenin aranmaması ( yani vaktiyle yurtdışında almış olmanız ).
Peki ithalat nasıl yapılır ? .
Firma veya Şahıs farketmez 0 yaşında olan istediğiniz motorlu taşıtı ithal edebilirsiniz .
Fakat şahıs olarak sadece 1 adet araç ithal edebilirsiniz .
50 tane araç getirtecekseniz ticari unsur taşır ve sanayi bakanlığından garanti belgesi + karayolları uygunluk raporları , TSE vs devreye girer .
Şahıs olarak 1 adet aldığınızda Vergi olarak hiçbir avantaj sağlayamazsınız sadece uygulama olarak yukarıdaki bazı şeylerden biraz muaf olursunuz okadar .
Şirket olarak ise Garanti şartlarını yerine getirmiş Parasını ödeyen vergisini ödeyen her şirket istediği aracı getirebilir .
Distribitörünün olması size yasaklayıcı unsur değildir .
Nitekim piyasada Borusan çıkışlı BMW ler olduğu gibi başka firmaların getirttiği bmw ler de vardır .
Sonuçta Yurtdışındaki fabrikadan almaya kalktığınızda size " TR deki distribitörüm şu şirket lütfen ona müracat ediniz " der . Ama siz bir bayiden alabilirsiniz .
Neyse uzun lafın özeti şu :
2. el veya 1 yaşından eski motorlu taşıt ithal edemezsiniz .
0 yaşında ithal edebilirsiniz fakat hiçbir vergi avantajınız olmaz .
Soru : Çinden 0 Yamaha YZF r6 aldım faturayı 2990 $ kestirdim. bu şartlarda o fatura kıymeti üzerinden vergilendirilip gümrüğü yanıltıp düşük vergi ödeyerek Motor sahibi olabilir miyim ?
Cevap: Hayır olamazsınız . İhtisas gümrükleri bu yüzden vardır zaten . Noter satış listeleri gibi Gümrükte de model ve fiyat istatistikleri vardır . Öyle birşey yaparsanız Gümrük kıymet araştırmasına girer ve ilk uygulama Aynı eşyanın ditribitör fiyatı referans alınıp kaçırmaya çalıştığınız vergi farkının 3 katı misli cezasıyla ödeme durumunuz olur .
Soru: Almanyaya gittim 5 yaşında 1000 RR sudan ucuz motor buldum adam 1000 Euro ya satıyor .Alıp getirebilir miyim ?
Cevap: Hayır getiremezsiniz. Türkiye kanunları sıfır olmayan motorlu taşıtların ithaline izin vermemektedir .