Neden motosiklet yerine "makine" kelimesi kullanılır?

biraz daha karıştıralım, genişletelim :)

makine mi makina mı?

MMO Makina Mühendisleri Odası diye kullanır, İTÜ Makina Fakültesi der, Makina İmalatçıları Birliği vardır ama TDK Makine der.

komtan' Alıntı:
biraz daha karıştıralım, genişletelim :)

makine mi makina mı?

MMO Makina Mühendisleri Odası diye kullanır, İTÜ Makina Fakültesi der, Makina İmalatçıları Birliği vardır ama TDK Makine der.
Daha kibar diye mi acaba TDK makine diyor? oysa her iki durumda da kelime ses uyumuna uymuyor.

Ben makine denmesine karşıyım...

MAKİNA işte o kadar...

Soranlara Makina Yüksek Mühendisi'yim diyorum...

Makine denince çok yumuşakça oluyo yaw... Şey gibi... Anlarsınız işte... :mrgreen:

DinoF1' Alıntı:
Arkadaşlar ben bu işlerde yeniyim. Ama bu sorunun cevabını çok merak ediyorum.
Mantıklı bir açıklama bulamıyorum.
Teşekkürler.

Bence: Motorsikletin kendisine kısaca motor diyoruz, dolayısıyla motorsikletin motoruna da makina (makine) diyoruz. Yani makina dediğimiz, motorsikletin İngilizce'deki engine bölümü. Örneğin şöyle bir muhabbet: "Abi, motor eski ama, makinesi sağlam!".

makina kelimesi daha yırtıcı ve tutkulu..
Ve biz tutkulu olduğumuz şeyleri lakap ile anarsak daha bir mutlu oluyoruz..
hazdan yani..
kız arkadaşına hangimiz kız arkadaşım diye hitap ediyoruz yanımızda değilken; hatun diyoruz genelde..
onun gibi birşey..

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Bildiğim kadarıyla.

Makina Giriş ve çıkışı aynı enerji tipi olan mekanik düzeneklerdir Örnek:Bisiklet, fiziksel kuvvet alır yine fiziksel kuvvet verir. Yani makinadır (Basit makinalara alet denir. Örn: pense)

Motor : Giriş ve çıkışı farklı enerji tipleri olan mekanik düzeneklerdir. Örnek :İçten yanmalı motorlar Giriş yakıtın kimyasal enerjisi çıkış mekanik güç olarak veren mekanik düzeneklerdir.

Hımm konu derinleşiyor.

İnsanlarda yemeklerdeki enerjiden mekanik güç üretirler. O zaman insanlarda motormudur ?

Silahlar barut gücünün yanması ile mekanik güç üretirler Silahlar motormudur?

Fotoğraf makinaları pildeki kimyasal enerjiyi mekani enerjiye çevirirler o zaman bunlar aslında fotoğraf motorumudur.?

28 Mart 2000 tarihli Hakkı Devrim yazısından alıntı

İTÜ Makina Fakültesi son sınıf öğrencisi okurum Hakan Güvenli "Yıllardır makina mı, makine mi yazılır tartışması bizim fakültede de sürüyor. Doğruyu sizden öğrenmek istiyorum" diyor.

Bu sual bana kaç kere soruldu bilemem. Ama üç kere cevap verdiğime dair (23 aralık 96, 19 haz. 98 ve 15 may. 99) kayıt var. Bir daha tekrar edeyim.
Kelimeyi İtalyanca'dan (macchina) almışız. Eski sözlükler makina diyor. Meydan Larousse, makine veya makina diye, İstanbul Türkçe'sinde ÇaÈdan "e"ye geçişi işaret etmiş. Resmî kayıtlarda hâlâ makina ağır basıyor. Sözlükler makine'yi benimsemiş.

Not. Türkçe Sözlük (TDK) en çok başvurulan kaynaktır

sadbey açıklamaların için teşekkürler.özellikle kızlar bölümündeki açıklamana bütün içtenliğimle katılıyorum..

makina birden fazla parçanın uyum içerisinde çalışmasıdır diyebilirmiyiz? bu çalışma esnasında bir enerji dönüşümü mutlaka olacaktır. sistem ne kadar karmaşıksa (ve artık estetikse' yi de ilave etmeli) kullanıcısı ya da sahibi o kadar iyi hissetmezmi kendini ne dersiniz. makina veya makine senelerdir bu polemik devam ediyor ben oraya girmek istemiyorum. güzel olanı yapma veya sahip olma duygusu çoğumuzun içinde var. kendi adıma ehliyetten sonra güzel bir makina istiyorum. hedefim içinse yazılanların tamamını ilgiyle izliyorum. hepinize sonsuz teşekkürler.

denir işte arkadaş ortamında bişey anlatılırken. irdelemeye gerek yok
makine denir, alet denir, cihaz denir, denir de denir:queen:

Makine kelimesinde bir de GUC anlami yatar alt anlam olarak. Ornegin YBR 125'ten sozederken "iyi bir motor " denilir de Ducati monster'dan sozederken saglam makine denir...En azindan ben boyle algiliyorum bu kelimeleri duydugumda...:)

Akira' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla.

Makina Giriş ve çıkışı aynı enerji tipi olan mekanik düzeneklerdir Örnek:Bisiklet, fiziksel kuvvet alır yine fiziksel kuvvet verir. Yani makinadır (Basit makinalara alet denir. Örn: pense)

Motor : Giriş ve çıkışı farklı enerji tipleri olan mekanik düzeneklerdir. Örnek :İçten yanmalı motorlar Giriş yakıtın kimyasal enerjisi çıkış mekanik güç olarak veren mekanik düzeneklerdir.

Hımm konu derinleşiyor.

İnsanlarda yemeklerdeki enerjiden mekanik güç üretirler. O zaman insanlarda motormudur ?

Silahlar barut gücünün yanması ile mekanik güç üretirler Silahlar motormudur?

Fotoğraf makinaları pildeki kimyasal enerjiyi mekani enerjiye çevirirler o zaman bunlar aslında fotoğraf motorumudur.?

Ama bütün mekanik düzenekler motor değildir. :queen:

Akira' Alıntı:

Motorlar mekanik hareket üretir genelde Dönme şeklindedir.
İnsanın dönmüşüne motor değil top denir. :queen:

Toplu silahlarda vardır.

Pil konusuna gelince Ennergizer kimyasal enerjiyi Ayı enerjisine çevirir. :cherry:

bende sadece makina demiorum
Yavru-canavar gibi sıfatlarda soliorum
yani herkes ne isterse onu söyler
mesela benm bi arkadaşım sohbet edior yaa:pale:
utanmasa karşılık lı bira cekecek ler :p odurumda yanı

Bazı kelimeler, dilimize girdiği ülkenin dilindeki okunuşuna benzer. Veya biz birşeyler uydururuz.
Mesela : "müşir" Sanırım ingilizcedeki "measure" (miyşır gibi okunur) dan gelir.
Yine "Cemse" (ordudaki kamyonlar) kelimesi de öyle. Aslında markadır, GMC markasıdır. GMC, "ciemsi" diye okunur, cemse olarak yerleşmiştir.

Farklı bir şekilde, biraz karizma katmak istediğimizde olur. Elektronik sistemlerin ilk kullanıldığı sistemlere "bilgisayarlı veya beyinli" gibi ifadeler kullanırız. Aslında ufacık bir elektronik devre vardır ama biz "bilgisayarlı" demeyi tercih ederiz.

Farklı bir örnek, otomatik silahlar. Hani çocukken "taramalı" dediğimiz şey. Diğer adı da "makinalı" idi. Sanki içinde bir makina varmış gibi.
Acaba diyorum, motosiklet ilk Türkiye'ye geldiğinde, "makinalı bisiklet" veya "motorlu bisiklet" diye mi anıldı acaba ilk defa. Oradan mı kalma bu "makina" lafı.

niye makine diyoruz? çünkü motorları makine mühendisleri tasarlar. yani motorlar aslen makinedir.

Ben kendi açımdan yaklaşayım makine demeyi seviyorum çünkü işim teknikle alakalı bazı insanların mekanik elektrik cihazlara karşı sempatisi ilgisi oluyor bende onlardan biriyim imrenerek bakar çalışmasını parçalarını merak eder kurcalar oynarım
Kısacası ben hayranlık duyduğum sevdiğim mekanik cihazlara makine diyorum!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar