Neden 5 silindirli motosiklet yok? ya da var mı?

F54

4 silindir neyine yetmiyor da 5 istiyorsun hadi 4 yetmedi 5 dedin merak etme oda yetmez git 6 silindir bir motor al sende rahat et bizde

Zamanında Honda, 5 silindir 125cc motosikletler üretiyordu diye biliyordum. Wikipedia'da 1-2 dakikada doğruladım.
2 model üretmişler:

1-) Honda RC149

1024px-Honda_RC149.jpg

Honda bu motorla 1966'da 125cc kategorisinde şampiyon da oluyor hatta.

Sonra daha yeni olarak da V-5 motosiklet üretmiş:

2-) Honda RC211V

Motogp_rossi_300.jpg

2002-2006 arasında kullanılıyor. V-5 motor bloğuna sahip. Fotoğraftaki sürücü de GOAT Valentino Rossi :)
Bunlar Google da çıkmadı bende merak edip baktım , Wiki farkı 👍

Mesela, 5 silindir bir motor 6 silindir bir motordan daha az yakmaz mı?

Tek silindir hepsinden az yakar? O zaman hepsi tek silindir olmalı.

Ayrıca sıralı 6 silindir de motosiklette anlamı olmayan, romantik baktığımız eski bir kaç modelin denediği bir şey. Bir de motosiklete pek benzemeyen güncel bir modelde var. =)

Motor tasarımı için silindir sayısı isimli bir tane değişkenle hazır tarifler üzerinden yürüyen bir konu değil. Hepsinin çeşitli avantajları ve dezavantajları var. Tamamen teorik olarak baktığımız zaman en mükemmel motor konfigürasyonu sıralı 6 silindir gibi görünür mesela, onun da farklı dezavantajları var. Motosiklet özelinde bakarsak da o dezavantajları yok eden V4 en iyi konfigürasyon gibi görünüyor. Ama onun da tasarım, üretim ve işletme maliyeti yüksek oluyor.

Özetle sunulacak motosiklete karar veriliyor önce, Türkiye'de maalesef motosikletler silindir sayılarından "ölçülüyor" olsa da işin aslı o değil. Adam satmak istediği motosikleti düşünüyor tasarlıyor, sonra ona uyumlu bir motor seçiyor. Misal eski motorum RS660, sıralı iki silindirli bir bloğu var. Sürü sepet adam "bu sıralı 4 olsaydı ne iyi olurdu" falan diye söyleniyor. Kişinin zevkine bişey diyemem, ama Aprilia'nın yapmak istediği motor bok olurdu sıralı 4 kullansalardı. Belki V2 olabilirdi, o da maliyeti artırırdı, en doğrusu olarak sıralı 2 seçildi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar