Neden 5 silindirli motosiklet yok? ya da var mı?

Aslında başta ne lüzumu var demiştim, ama sonradan biraz daha aklıma yattı buradan sizlere sorayım dedim.

5 silindirli motosikletler neden yok? ya da var mı?

3 silindirlileri var, ki bence çok başarılılar

Mesela Honda Goldwinge boksör 6 silindir bir motor yerine sıralı 5 silindir bir motor koyulamaz mıydı?

Ya da Honda CBX1000'e?

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Aslında başta ne lüzumu var demiştim, ama sonradan biraz daha aklıma yattı buradan sizlere sorayım dedim.

Mesela Honda Goldwinge boksör 6 silindir bir motor yerine sıralı 5 silindir bir motor koyulamaz mıydı?

Ya da Honda CBX1000'e?
Autobahn'da amcanın biri saatte 300km/s ile giderken tıra arkadan girip kaza yapmasın diye... Şaka bir yana sıralı 5 çok geniş durur, dar yapmak isterlerse VR5 şeklinde ayarlamaları lazım ama çok ar-ge gerektirir, 4 silindir risksiz ve Motogp gibi yarışlarda da kullanılan bir düzen olduğu için oradan devam ediyorlar. Boxer 5 yapacaklarına 6 yapsınlar daha iyi.

Ben sıvı soğutma ile zamanında yaşanan ısınma sorunları giderilebilecek Kare 4 bloğu bekliyorum. Temelinde birbirine paralel 2 tane sıralı 2 var.

Alakalı video

Ya da Honda CBX1000'e?

Honda Mühendisleri şok !

• Haha
Tepkiler: F54
Honda Mühendisleri şok !
:D Bende zaten Honda'nın mühendisleri neden bunu düşünememiş demedim.
Autobahn'da amcanın biri saatte 300km/s ile giderken tıra arkadan girip kaza yapmasın diye... Şaka bir yana sıralı 5 çok geniş durur, dar yapmak isterlerse VR5 şeklinde ayarlamaları lazım ama çok ar-ge gerektirir, 4 silindir risksiz ve Motogp gibi yarışlarda da kullanılan bir düzen olduğu için oradan devam ediyorlar. Boxer 5 yapacaklarına 6 yapsınlar daha iyi.

Ben sıvı soğutma ile zamanında yaşanan ısınma sorunları giderilebilecek Kare 4 bloğu bekliyorum. Temelinde birbirine paralel 2 tane sıralı 2 var.

Alakalı video
Genişlik olarak bence boksör 6 silindirliyle hemen hemen aynı olur. Zaten sorumun sebebi tamamen merak ettiğimdendi teşekkür ederim.

Motosikleti
Ns200 15"
Adamlar güzelim v motorlardan vazgeçiyorlar, durum böyleyken bunun ihtimali uzayda yok. :)

Motosikleti
Ns200 15"
Mesela, 5 silindir bir motor 6 silindir bir motordan daha az yakmaz mı?

Bu biraz abartı değil mi hocam 4 silindirin yanına bir silindir daha koyacaklar sadece.
O bir silindir için bir sürü arge gerekiyor, en başında eksantrik milinin dayanımı değişiyor, ekstradan 1 tane yanma odası daha ekleniyor. Pratikte evet tek silindir daha eklensin gibi ama bunun yağlaması, ateşlemesi, zamanlaması ve ekstradan gelen ağırlığı var. 5 silindirin yapısı gereği istenmeyen titreşimlerde var olabilir.

Motosikletin şasesindeki genişlemedende bahsetmiyorum bile, hem daha bizim ülkemizde 2 silindir motora senkron ayarı yapmaya çekinen elemanlar varken 5 silindirli motora sahip olan bir motosiklete şeytan gözü ile bakar taşlarlar.

Motosikleti
Suzuki Inazuma
Zamanında Honda, 5 silindir 125cc motosikletler üretiyordu diye biliyordum. Wikipedia'da 1-2 dakikada doğruladım.
2 model üretmişler:

1-) Honda RC149

1024px-Honda_RC149.jpg

Honda bu motorla 1966'da 125cc kategorisinde şampiyon da oluyor hatta.

Sonra daha yeni olarak da V-5 motosiklet üretmiş:

2-) Honda RC211V

Motogp_rossi_300.jpg

2002-2006 arasında kullanılıyor. V-5 motor bloğuna sahip. Fotoğraftaki sürücü de GOAT Valentino Rossi :)

Zamanında Honda, 5 silindir 125cc motosikletler üretiyordu diye biliyordum. Wikipedia'da 1-2 dakikada doğruladım.
2 model üretmişler:

1-) Honda RC149

1024px-Honda_RC149.jpg

Honda bu motorla 1966'da 125cc kategorisinde şampiyon da oluyor hatta.

Sonra daha yeni olarak da V-5 motosiklet üretmiş:

2-) Honda RC211V

Motogp_rossi_300.jpg

2002-2006 arasında kullanılıyor. V-5 motor bloğuna sahip. Fotoğraftaki sürücü de GOAT Valentino Rossi :)
Teşekkür ederim buraya sormadan önce bende googleda arattım fakat hiçbir sonuç çıkmadı. Doktorun motoru neden seri üretime geçmedi acaba?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Mantıklı olsaydı, ihtiyaç olsaydı, talep olsaydı adamlar üretirdi. Demek ki bize mantıklı gelen bir şey adamların gözünde "çok skindirik bir fikir"

O bir silindir için bir sürü arge gerekiyor, en başında eksantrik milinin dayanımı değişiyor, ekstradan 1 tane yanma odası daha ekleniyor. Pratikte evet tek silindir daha eklensin gibi ama bunun yağlaması, ateşlemesi, zamanlaması ve ekstradan gelen ağırlığı var. 5 silindirin yapısı gereği istenmeyen titreşimlerde var olabilir.

Motosikletin şasesindeki genişlemedende bahsetmiyorum bile, hem daha bizim ülkemizde 2 silindir motora senkron ayarı yapmaya çekinen elemanlar varken 5 silindirli motora sahip olan bir motosiklete şeytan gözü ile bakar taşlarlar.
Haklısınız ama zamanında üretilip şimdi adının bile geçmemesi merak konusu.

Motosikleti
Suzuki Inazuma
Yarış kuralları değişince RC211V'nin 989CC motor bloğu 800CC'ye düşürülüyor. Öyle olunca model rafa kaldırılıyor :(

Motosikleti
Ns200 15"
Haklısınız ama zamanında üretilip şimdi adının bile geçmemesi merak konusu.
Zamanında 8 silindir üretilmiş motosiklet motoru bile vardı fakat günümüze gelemedi, motosiklet motorundaki temel unsur hafifliktir. Mesela verdiğiniz Goldwing örneği, Goldwing'te sıralı 5 olsaydı o ipeksiliği yakalanması çok daha zor olurdu. Sıralı 6 motorlar en dengeli çalışan motorlardan biri.

Zamanında 8 silindir üretilmiş motosiklet motoru bile vardı fakat günümüze gelemedi, motosiklet motorundaki temel unsur hafifliktir. Mesela verdiğiniz Goldwing örneği, Goldwing'te sıralı 5 olsaydı o ipeksiliği yakalanması çok daha zor olurdu. Sıralı 6 motorlar en dengeli çalışan motorlardan biri.
Yanlış hatırlamıyorsam Boss Hoss markasıydı hocam v8 motoru vardı, ama diğer dediklerinizde haklısınız.

Motosikleti
Ns200 15"
Yanlış hatırlamıyorsam Boss Hoss markasıydı hocam v8 motoru vardı, ama diğer dediklerinizde haklısınız.
Boss Hoss değil, o Chevrolet'in V8 motorunu bir şaseye koymaları. Bahsettiğim zamanında Ducati'nin ürettiği Elenore motoruydu.

Bu motor pratikte güzel ama tüm güç tek krank koluna bağlanıyor ve ömrünü ciddi derecede kısaltır.

Mantıklı olsaydı, ihtiyaç olsaydı, talep olsaydı adamlar üretirdi. Demek ki bize mantıklı gelen bir şey adamların gözünde "çok skindirik bir fikir"
60 lı yıllarda Honda 250 cc 6 silindir motosiklet üretmiş yani bu işler mantıkla değilde teknikle yürüyor 🤔
tek sayılı motorların bazı avantajları var , 5 silindir Audi ve Volvo'da oldukça popülerdi , Bmw K1600 de sıralı 6 silindir var rahatlıkla 5 silindirde kullanılabilir ama geçmişte hiç denenmemiş ilginç..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar