Ne yapacağımı bilmiyorum, yardım edin.

iyi forumlar, sizden bi akıl istiyorum çünkü gerçekten inanılmaz soğudum ve ne yapacağımı bilmiyorum.

1 ay önce 2016 model bi mt07 satın aldım, 16.500km’de. kazasız hatasız şekilde aldım 2 ustayla baktık ikisi de gayet güzel olduğunu kazası olmadığını bloğun açılmadığını söyledi.

fakat gel gelelim 2 gün önce ben ufak bi araştırma yapmak istedim motor hakkında (evet satın aldıktan sonra araştırdım cins bi hareket oldu.)

ptt km sorgusu yaptığımda 2016 senesinde motorun ilk sahibinin 2021 yılında muayeneye soktuğunda 6507 km’de olduğu gözüküyor.
daha sonra bu motoru satıyor bu arkadaş.

2. sahibi 2024 ocak ayında satın alıyor ve direkt muayeneye sokuyor motoru. 6669km’de… yani 3 senede 162km gezilmiş demek bu. ankara baydar verilerine baktırdığımda bu sahibinin 2024 ağustos ayında baydar bayide yıllık bakım yaptırdığında 13.500km’de olduğu verisi gözüküyor.

3. sahibi ise 2025 nisan ayında alıyor ve daha sonrasında 50 gün sonra borçları dolayısıyla ilana koymak zorunda kalıyor ve ben alıyorum. şimdi gelelim benim soruma.

bu motor 190km/s’i geçtikten sonra kafa sallaması yapıyor, kronik sorunlarından birisi olarak geçiyor keçe patlatması ama emin olamıyorum önden kazalı mı değil mi çünkü herhangi bir kaydı yok.
ellerimi bıraktığımda sağa sola çekme gibi bir olayı yok motorun.

km’si eğer ki düşürüldüyse ben hangi bakımı yaptırmam gerektiğini nasıl yaptıracağımı nerden öğreneceğim.
bu motora ben binmeli miyim gerçekten bilmiyorum çok soğudum.
“ulan acaba ne zaman patlar verir?” diye şüphe ederek binmek istemiyorsam nelerini yaptırmam gerekiyor bana yardımcı olur musunuz ?

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
Servislerde genel görmüş durum olarak gördüğüm bir konu gibi duruyor şöyle servis çalışanı km yanlış yazmış olma ihtimalide var işin içinde bence bunu muayene istasyonlarında sorgulama ile görülen kmye göre yapmalısın yada herhangi bir servisde geçmişe dönük km bilgisini istemelisin atıyorum 6 bakıma girdi 1. bakım 1000 2. bakım 3000 3. bakım 13500 4 bakım 6000 gibi bazı danışman arkadaşlarının işine saygısından karşımıza çıktığı oluyor ( not: bir zamanlar yetkili servis danışmanı)

Servislerde genel görmüş durum olarak gördüğüm bir konu gibi duruyor şöyle servis çalışanı km yanlış yazmış olma ihtimalide var işin içinde bence bunu muayene istasyonlarında sorgulama ile görülen kmye göre yapmalısın yada herhangi bir servisde geçmişe dönük km bilgisini istemelisin atıyorum 6 bakıma girdi 1. bakım 1000 2. bakım 3000 3. bakım 13500 4 bakım 6000 gibi bazı danışman arkadaşlarının işine saygısından karşımıza çıktığı oluyor ( not: bir zamanlar yetkili servis danışmanı)
bu şekilde herhangi bi düşürülme bilgisi yok, kafamı kurcalayan zaten muayene verisine göre 3 senede 162km yapılmış olması, yetkili serviste 2 kayıt görünüyor, birisi satın alınırken 0, diğeri 13.500de yıllık bakım.

Motosikleti
D400
Exper raporu var ise elinde tüketici hakem heyetine başvur hem adamı hem dükkanı şikayet et.

Hem tazminat hem para iadesi alırsın.

Yetkili servisteki bakım km'si rakamı geçerlidir.

Km'si ile oynanan motorda kim bilir neler vardır, değişen vs. vardır anlamamış bile olabilirler.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
bu motor 190km/s’i geçtikten sonra kafa sallaması yapıyor, kronik sorunlarından birisi olarak geçiyor keçe patlatması ama emin olamıyorum önden kazalı mı değil mi çünkü herhangi bir kaydı yok.
ellerimi bıraktığımda sağa sola çekme gibi bir olayı yok motorun.

Bütün derdiniz buysa boşuna evham yapıyorsunuz...

Naked motosikletten ne bekliyorsunuz ki? 200+ hızlarda ip gibi gitmeyi mi? Öyleyse satacaksınız...

Exper raporu var ise elinde tüketici hakem heyetine başvur hem adamı hem dükkanı şikayet et.

Km'si ile oynanan motorda kim bilir neler vardır, değişen vs. vardır anlamamış bile olabilirler.
yani şu an bile ben gidip ankara baydar’ın eksperine soksam çıkacak rapor ile şikayetci olabiliyorum öyle mi ?

dipnot: baydar bayiden km bilgisi almak için aradığımda “getirin motoru beyinden bakalım, fakat km saati değiştiyse elimizden bi şey gelmez” şeklinde bi cevap aldım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bütün derdiniz buysa boşuna evham yapıyorsunuz...

Naked motosikletten ne bekliyorsunuz ki? 200+ hızlarda ip gibi gitmeyi mi? Öyleyse satacaksınız...
aynı model aynı motora sahip 2 arkadaşım var, birisininki ağır hasarlı 60bin km’de, ip gibi gidiyor. bu yuzden de ayrı uzuluyorum zaten.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
yani şu an bile ben gidip ankara baydar’ın eksperine soksam çıkacak rapor ile şikayetci olabiliyorum öyle mi ?

dipnot: baydar bayiden km bilgisi almak için aradığımda “getirin motoru beyinden bakalım, fakat km saati değiştiyse elimizden bi şey gelmez” şeklinde bi cevap aldım.

aynı model aynı motora sahip 2 arkadaşım var, birisininki ağır hasarlı 60bin km’de, ip gibi gidiyor. bu yuzden de ayrı uzuluyorum zaten.
Üzülecek bir şey yok. Naked motosiklet (en azından MT07 gibi orta sınıf olanları) 200 km/h hızda ip gibi gitmez. Amacı da bu değil, gerek de yok.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
07 ile 190+ hızlara çıkmak..
CBF1000 le 200 km deki kafa sallanmasından şikayet etmemiştim, 07 deki sallanmaya takılmışsın.. 07 dediğin YBR nin kaslısı.. Nasıl bir stabilite bekliyorsun ki ?

Motosikleti
NC750X '22

KM verilerinde geriye gidiş yok ki, KM düşürülmüş gibi bir iddiayı buradaki verilerle ispatlayamazsınız. 2024 Ocak'ta 6600, Ağustosta 13500km ise, ayda 1000 km civarı kullanılmış görünüyor, bu da gayet normal bir kullanım. Öncesindeki 3 sene içinde kullanılmamış (sadece 130km kullanılmış) olması da mümkün, ki motor 2021 muayenesine kadar 5 yılda 6500 yapmış (ayda 100km civarı).
Ben bu sayılara baktığımda ilk sahibi zaten pek kullanmıyormuş, 2021'den sonra motor kullanmayı bırakmış olabilir, 2.sahibi de ayda 1000km gibi makul bir kullanım yapmış diye düşünürüm.

Üzülecek bir şey yok. Naked motosiklet (en azından MT07 gibi orta sınıf olanları) 200 km/h hızda ip gibi gitmez. Amacı da bu değil, gerek de yok.

Başka arkadaşların da dediği gibi, naked bir motor, 190'a kadar problem yokken 190+'da kafa sallıyor diye dert etmemelisiniz bence, lastik balansı, amortisörün düz olması, keçelerin sağlam olmasını kontrol ettirip kullanmaya devam edin.

Motosikleti
D400
Ben yazıyı okurken 3 sene içerisindeki 130km kullanım sırasında girilen servis bakımında 13500 olarak işlendiğini ancak vizeye girerken bunun düşürülüp 130 km yapmıs gibi gösterildiğini anladım.

eğe tarih ve km artışı aynı oranda yükseliyor ise birşey yapılamaz ki bu düşürülmemiş olabilir sadece adam motoru 3 yıl yatırmış anlamına gelir.

eğer 13500 km servis bakımından sonra girdiği muayanede 6bin küsür olarak işlenmiş ise o zaman hak arıyabilir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
190'a kadar kafa sallamayan Mt07 bulmuşsunuz ne güzel :) 70 küsür beygir naked için çok iyi bir değer.

Lastikleri kontrol ettikten sonra ek olarak arka amortisör preload ayarını artırmayı deneyebilirsiniz. (Büyük ihtimal yetersiz...)

Ayrıca öne Puig Rafale tarzı burnu yere bastıran ve sizi de rüzgârdan koruyan bir siperlik taktırabilirsiniz. Türbülans da çok etkiler...

Şöyle:
images

Bunu CB500F'te kullanmıştım, göğüsün tam ortasına kadar gelen rüzgârı kesiyor, kask temiz hava akımında kalıyor. On numara siperlik.

KM verilerinde geriye gidiş yok ki, KM düşürülmüş gibi bir iddiayı buradaki verilerle ispatlayamazsınız. 2024 Ocak'ta 6600, Ağustosta 13500km ise, ayda 1000 km civarı kullanılmış görünüyor, bu da gayet normal bir kullanım. Öncesindeki 3 sene içinde kullanılmamış (sadece 130km kullanılmış) olması da mümkün, ki motor 2021 muayenesine kadar 5 yılda 6500 yapmış (ayda 100km civarı).
Ben bu sayılara baktığımda ilk sahibi zaten pek kullanmıyormuş, 2021'den sonra motor kullanmayı bırakmış olabilir, 2.sahibi de ayda 1000km gibi makul bir kullanım yapmış diye düşünürüm.

Başka arkadaşların da dediği gibi, naked bir motor, 190'a kadar problem yokken 190+'da kafa sallıyor diye dert etmemelisiniz bence, lastik balansı, amortisörün düz olması, keçelerin sağlam olmasını kontrol ettirip kullanmaya devam edin.
değerli yorumunuz için teşekkür ederim, içimi bi nebze olsa rahatlattı, kafa sallama muhabbetindeki takıldığım konu, aynı motora binen arkadaşlarımda herhangi bi head wobble olmaması, bu beni kazalı mı kazasız mı şüphesine düşürdü. km konusuna gelecek olursak sadece mt07 gibi bi motorun 3 sene yatmış olabilme ihtimali beni çok inandırmıyor, ben hiç denk gelmemiştim bu kadar düşük km bi mt07ye. o yüzden içime kurt düştü.

Ben yazıyı okurken 3 sene içerisindeki 130km kullanım sırasında girilen servis bakımında 13500 olarak işlendiğini ancak vizeye girerken bunun düşürülüp 130 km yapmıs gibi gösterildiğini anladım.

eğe tarih ve km artışı aynı oranda yükseliyor ise birşey yapılamaz ki bu düşürülmemiş olabilir sadece adam motoru 3 yıl yatırmış anlamına gelir.

eğer 13500 km servis bakımından sonra girdiği muayanede 6bin küsür olarak işlenmiş ise o zaman hak arıyabilir.

2021 ile 2024 ocak arası 162 km fark gözüküyor,
2024 ağustosta servis verisi 13.500km gözüküyor.
2025 nisanda da 14.500km olarak satın alıyor benden önceki sahibi.
tutarsız değil sadece şüphe düşürüyor çünkü 7 ayda 1000 km yapan birisi geri kalan 9 ayda nerdeyse ayda 100 km bile binmiyor.

Lastikler kaç senelik? Eski mi? Eski ise lastiklerden yapabilir.
lastikleri yeni

190'a kadar kafa sallamayan Mt07 bulmuşsunuz ne güzel :) 70 küsür beygir naked için çok iyi bir değer.

Lastikleri kontrol ettikten sonra ek olarak arka amortisör preload ayarını artırmayı deneyebilirsiniz. (Büyük ihtimal yetersiz...)

Ayrıca öne Puig Rafale tarzı burnu yere bastıran ve sizi de rüzgârdan koruyan bir siperlik taktırabilirsiniz. Türbülans da çok etkiler...

Şöyle:
images

Bunu CB500F'te kullanmıştım, göğüsün tam ortasına kadar gelen rüzgârı kesiyor, kask temiz hava akımında kalıyor. On numara siperlik.
teşekkür ederim yorumunuz için, dediğiniz şeyleri tek tek yaptıracağım, sperlik fikri de aklıma yattı araştırıyorum şu an, alacağım.

Son düzenleme:
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yahu arkadaş siz hiç mi okumazsınız? Zincire bak kapama baklası orjinal mi? Arka dişliye bak, elciklere bak yıpranmış mı? cıvatalara bak sök tak var mı? Km yaptıysa illaki eskimiştir, değiştiyse zincir ezme baklalıdır, vs. vs.

Yahu arkadaş siz hiç mi okumazsınız? Zincire bak kapama baklası orjinal mi? Arka dişliye bak, elciklere bak yıpranmış mı? cıvatalara bak sök tak var mı? Km yaptıysa illaki eskimiştir, değiştiyse zincir ezme baklalıdır, vs. vs.
civatalarda sök tak yok, zinciri de tertemiz.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Zincir temiz mi demedim. Birleşme parçası diğer baklalar gibi mi fabrika çıkışı, yoksa değişmiş ve ezilerek kapatılmış mı? Ezilerek kapatıldı ise zincir değişmiştir. Ve dediğin gibi km tutarsız olabilir. Aç youtube zincir değişimi seyret ne dediğimi anlayacaksın. Km fazla ise elcikler aşınır ona bak.

Zincir temiz mi demedim. Birleşme parçası diğer baklalar gibi mi fabrika çıkışı, yoksa değişmiş ve ezilerek kapatılmış mı? Ezilerek kapatıldı ise zincir değişmiştir. Ve dediğin gibi km tutarsız olabilir. Aç youtube zincir değişimi seyret ne dediğimi anlayacaksın. Km fazla ise elcikler aşınır ona bak.
şu an motorun yanında değilim, zincire akşam eve geçtiğimde detaylı şekilde bakacağım, alırken çektiğim fotoğraflardan internetteki 0 elcik görseli ile karşılaştırdım. elcikler aşınmış değil.

hocam İstanbuldaysanız ümraniyede ki analiz moto ekspertize gidebilirsiniz gördüğüm kadarı ile motorun inciğine cıncığına feln her şeyine bakıyor bilgi alabilirsiniz belki oradan

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar