En başta eğitim derim. Hangi cc ya da hangi marka motosiklete binerseniz binin fark etmez. NC bence olup olabilecek en uysal, aynı zamanda da güçlü bir motosiklet. Ben katıra benzetiyorum. Gerçekten güçlü ama gücü siz kontrol edebiliyorsunuz. Bu başlangıç vs konusuna girmeyeceğim. Maalesef hiç NC'ye binmemiş, belki de yakından görmemiş olanlar bile okuduğu, duyduğu şeylerle yazıp çiziyor.
125 ya da 250'lik motosikletlerle neler yaptıklarını her gün okuyoruz forum üyelerinin. Motosiklet kendi başına gaz açmadığı gibi, üstüne binince de şahlanıp gitmiyor. Eğer çok değil, biraz aklınız ve iradeniz varsa siz ne isterseniz onu yapar. Düşmez misiniz? Düşebilirsiniz. Kaza olmaz mı? Olabilir. Ama hemen 'O motosiklete binmeyecektin' bilmişliğinden önce nedenlerine bakmak lazım.
Evim çok işlek bir caddede, abartmadan söylüyorum, hemen hemen her hafta yerde bir pizzacı görüyorum. E hadi o motosiklet küçük, güçsüz, hafif?
Hiç korkmasın gözünüz, alın eğitiminizi, gözünüz açık olsun, dikkatli olun, yanınızdan size sürtünürcesine geçen diğer motosikletlilere uymayın yeter. Her yazdığımda paylaşıyorum. Ben otomobillerden korkmuyorum, diğer motosiklet kullananlardan korkuyorum. Birbirlerine hava atacaklar, kendilerini ispat edecekler diye yapmadıkları yok.
Çoğu kişi yine aksini iddia edecek ama başlangıçta yavaş akan, dur-kalklı düz yolda akan trafik hem motosikleti tanımak, hem de fren-debriyaj işine hakim olmak için en güzeli. Şeridi otomobil gibi tam kullanın, göreceksiniz ne sıkıştıran ne taciz eden olur. Öyle aralardan gir çık yapmadan kullanan motosikletlere herkes saygı gösterir. Sadece motosiklet kullanan değil, 30 yıldan fazladır otomobil kullanan birisi olarak söylüyorum.
Hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız binin. En güzel motosiklete sahip olmuşsunuz.