NArgile Severlere Kötü Haber!

Nargile kafeler kapanacak!!!
Hükümet, aromalı nargileleri sigara gibi tütün yasağı kapsamına alırken, tütün ürünlerinin markasını, logosunu veya bunları çağrıştıracak herhangi bir işareti, işletme ismi veya tabelasında kullanmayı yasaklıyor

Sigaradan sonra daha tehlikeli gördüğü aromalı nargilelere savaş açan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Ak Partili Cevdet Erdöl, nargilenin yasaklanması için bir süredir üzerinde çalıştığı yasa teklifi çalışmasını sonuçlandırdı. Nargile ve mecut sigara yasaklarına yönelik yaptırımları daha da ağırlaştıran 7 maddelik teklif, önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Teklif özetle şu düzenlemeleri çeriyor:

NARGİLEYE SİGARA MUAMELESİ: Tütün içerip içermediğine bakılmaksızın, nargile ve çeşitleri tütün ürünü olarak kabul edilecek. Böylece sigara için uygulanan tüm yasaklar ilk kez aromalı nargileler için de geçerli olacak.

İNDİRİM YAPILMAYACAK: Firmalar, tüm tütün ürünleri gibi nargileyi de, bayilere ve tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacak. Firmalar bu ürünlere “indirim” de uygulayamayacak. Mevcut düzenlemede sigara dahil “indirim” şartı aranmıyor.

NARGİLE KAFE KALKACAK: Tütün sektöründeki firmaların isimleri, amblemleri veya tütün ürünlerinin isim, marka, amblem, logo ya da bunları çağrıştıran işaretleri, tütün sektörü dışındaki mal sektöründe olduğu gibi hizmet sektöründe de kullanılamayacak. Böylece sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin isim, marka, amlem ve logoları, kafeler dahil hiçbir hizmet ve satış sektörü işletmelerinin adında kullanılamayacak. Sadece nargile üzerine kurulu kafeler kapatılacak. Hizmet sektöründeki işletmeler, tabelasına sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinin isimleriyle veya onu çağrıştıracak herhangi bir logo, amblem kullanamayacak. Tütün üretici firmalarının isim, marka ve diğer alametleri de aynı şekilde yasak kapsamında olacak.
250 BİN TL CEZA: Bu şekilde tütün ürünleri ile üretici firmaların isim, marka, logo, amblem veya bunları çağrıştıran işaretleri mal ve hizmet sektöründe kullananlara 50 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Bu cezaya Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu karar verecek.

NARGİLE ŞİŞESİNE UYARI YAZISI: Nargile şişelerinin tabanı hariç yüzeyinin yüzde 65’inden, ithal ve yerli sigara paketleri başta olmak üzere tüm tütün ürünlerinin geniş alana sahip her iki yüzünün her birine yüzde 65’inden az olmayacak şekilde “sigara zararlıdır” gibi tütün ürünlerinin zararlarını anlatan yazılar yazılacak, resimler konulacak. Uyarı ve mesajlar özel çerçeve içinde olacak. Yabancı tütün ürünlerine 6 ay içinde Türkçe uyarılar yerleştirilecek. Mevcut düzenlemede bu oran yüzde 40 oranında özel çerçevesiz olarak uygulanıyor.

UYARMADAN CEZA VERİLECEK: Tütün ürünlerine ilişkin yasak ve tedbirleri yerine getirmeyen işletme sahiplerine, yazılı uyarı yapılmadan, belediye encümeni veya mülki amir tarafından doğrudan 1000 TL ile 5 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Mevcut düzenlemede, işletmeler önce uyarılıyor, uyarı yazısı tebliğ ediliyor, buna rağmen işletmesinde sigara içilmesine izin verenlere para cezası uygulanıyor.

Kaynak: Milliyet.

Sağlığımızı ne kadar çok düşünüyolar dimi :p
Allah razı olsun hükümetten milleti sigaradan değil stres ve kirlilik den kanser edip yollamaya çalışıyorlar :)
Neyse bizde nargile içmek isteyen olursa beklerim :rendeer:

Sağlığımızı ne kadar çok düşünüyolar dimi :p
Allah razı olsun hükümetten milleti sigaradan değil stres ve kirlilik den kanser edip yollamaya çalışıyorlar :)
Neyse bizde nargile içmek isteyen olursa beklerim :rendeer:

ilk ben gelsem olurmuyduydu acep :D harbi bu olmadı bak . sıgara okeyde nargileye dokanı vermeyin gari :)

Kocaeli İl Temsilcisi
valla görkem şimdiye kadar nası gözyumdular hayretttt:santa:

ya arkadaş sabah sabah keyif kaçırmaya mı çalışıyorsunuz. sigara içmem ama kırk yılda bir nargile keyfim olurdu. ulan hükümet millete sor önce, millet istiyor mu bunu ne kendi kendine karar alıyorsun milletine mal etmek istediklerinizi millete sorarsınız ama.

397495_199505890143200_199499330143856_435414_937688206_n.jpg

Belliydi zaten padişahlık sistemine geçeceğimiz...Saltanat babadan kızına geçiyor yakında..bakalım daha ne göreceğiz..
arkadaşlarla bi zevkimiz vardı onuda alıyorlar..

sigarayı bıraktım, nargilede çok aramam aslında ayda yılda 1-2 tane içerim. bu uygulamayı istemeyenler kadar isteyenlerde olacaktır mutlaka. Tabi en zararlı çıkacak kısım ise nargile cafeler olacaktır.

Olan tophane esnafına oldu...sonucta sigarada zehir nargilede..bana uyar..yasak olsun ulaşımı zor olsun..insanlar kendilerini zehirlemeyi bir keyif aracı görüp sağaaaneee la lebraaaamm keyfim değil mi demesin..

Ohh ohh suyundanda koy...

Zamanında kapalı mekanlarda ve topluca bulunulan otobüs duraklarında sigara içenlere az saydırmadım küfürü:)

Sigara içenler bilinki herzaman size söven insanlar var:p

Bunun için geç bile kalındı zaten.. Sigara yasakları ve gelen fahiş vergiler zamlar bizim millete nasıl ilham verdide:cherry: patır patır sigarayı bırakmaya başladı insanlarımız

Bu illet zaten gelişmemiş ülkelerin başına bırakılmak istenen tuzak günümüzde. Bunu satanlar ve çıkaranlar çoktan %90 oranında kurtuldu sıyırdı bu işten.

Nargilede de son 5-10 yılda içimi ilkokul çagına kadar inmişti nerdeyse... Ortaokul ve liselerde ise bi salgın hastalık gibi yayılmıştı.

Geç bile kalındı... bu zamana kadar bunu bile bile yaşaklamamları çok büyük hata

Olan tophane esnafına oldu...sonucta sigarada zehir nargilede..bana uyar..yasak olsun ulaşımı zor olsun..insanlar kendilerini zehirlemeyi bir keyif aracı görüp sağaaaneee la lebraaaamm keyfim değil mi demesin..
Tophanedeki esnafı tabırı caizse ancak bu şekilde şutlayabılırler tahmınımce . Çünkü tophane denınce akla ilk gelen nargile. eee adamlar nargıle satamazsa işler azalacak gelir giderden az olacak ,dukkanlar kapanacak, işsizlik artacak. Burdan duman savunucusu gibi oldum ama aslında öyle değil sadece en kötü senaryoyu yazdım.

Nargile ve sigaranın zaman kaybı olduğunu mu düşünüyorlar acaba..(İş gücü bakımından)
hani sigaraya harcıyacağınız zamanı çalışarak geçirin ... kimsenin sağlığı kimsenin umrunda değil

Tophanedeki esnafda çalışanlarda kürt...geneli ssksız...üç kuruşa talimdirler..orada patronlar kazanıyor zaten..manzara yok bişey yok batmaları doğaldır...90 larda levıs 501 almaya giderdik oraya amerikan pazarına...nargilenin sigaradan fazla zararı olduğunu duydum..doğrumu acaba..daha dün kulübede sigara içen bir mesai arkadaşıma şarj cihazımı vermedim..nedeni eli sigara kokuyor siner diye..bozuldu biraz..valla kocam olsa koynuna girmem:)

Tophanedeki esnafda çalışanlarda kürt...geneli ssksız...üç kuruşa talimdirler..orada patronlar kazanıyor zaten..manzara yok bişey yok batmaları doğaldır...90 larda levıs 501 almaya giderdik oraya amerikan pazarına...nargilenin sigaradan fazla zararı olduğunu duydum..doğrumu acaba..daha dün kulübede sigara içen bir mesai arkadaşıma şarj cihazımı vermedim..nedeni eli sigara kokuyor siner diye..bozuldu biraz..valla kocam olsa koynuna girmem:)
Evet bir nargile 5 paket sigaraya eşdeğer miş. Yıllar öncesi çok nargile içerdim. Birde sigara içmiyorum ama nargile içiyorum diye övünürdüm.Birgün Babam ; oğlum nargile içeceğine sigara iç daha iyi demişti. Ozamanlar bir nargileden ne olacak ki diyordum. ta ki gerçeği öğrenene kadar. O yüzden de çok nadir içiyorum.

Haberi dikkatlice okumak lazim. Sonucta nargile icmek yasak denmiyor. Amaci sadece nargile satmak olan cafeler kapanacak diyor.

Yani mesala bazi gece klupleri sigara satarlar barin arkasinda. Istersen verirsin parasini alirsin, cikarsin disari icersin.

Bu mantiga gelecek. Sonucta insanlarin tutun icmek icin bir kafede bulusmasi mantigi yanlis.

Buna bu kadar sasirmayin , tamam ben bu hukumetin idolojisini sevmiyorum ama bu dunya genelinde uygulanan bir calisma.

O nargile tutunlerinin icinde ne oldugu belli degil.

Ona bakarsaniz Amerikanin bir cok eyaletinde elinizde bira sisesi ile sokakta dolasmaniz yasak , halka acik alanda yada parkta icki dahi icemezsiniz. Ama Turkiyede boyle bir yasak yok.

Sigara yasağı ilk uygulandığında kıyamet kopmuştu ama şimdi bi kaç sene öncesiyle cafeleri vs karşılaştırın gayette güzel oldu.Bu hükümetin her yaptığını eleştirmeye alışmışız ama bu konularda doğrusunu uyguluyor bence.Bi çok avrupa ülkesine bakın onlarda zaten yıllardan beri yasak barlarda cafelerde sigara içmek.Hatta bazı filmlerdede dikkatimi çekmişti
Bir ingiliz dizisinde barda bi kızla oturan eleman ''dışarı çıkalım bi sigara içelim'' dediğinde jeton düşmüştü :))
Kapalı alanda yasaklanabilirde tamamen kapatabilceklerini sanmıyorum.Yada nargilelerde kullanılan tütünlere bi standart koyulur.

Onlar yasak koymaya çalışsınlar kapalı alanda hala sigara içiliyor.

Doğal olarak bende dahil herkes oraya akın ediyor. :cherry:

mantıklı gibi görünse de alt metinlerinin içeriğinden dolayı hoş karşılanmayacak bir karar.
zira nargile ile sigaranın karşılaştırılması abes olmuş.

sebebine gelince sigara denilen illetin işlenmesinden dolayı insan sağlığını ciddi oranda tehdit edecek materyaller barındırıyor ve sigara kartellerinin kuvveti ve pazarlama stratejilerinden dolayı toplumsal hayatta kendisine çok rahat yer bulabiliyor, ulaşılabilirliği ve kullanımı pratik ve basit.

nargile ise hazırlanması ve içimi aşamalarında kullanıcıyı sigaraya oranla daha yoran bir nimet olduğundan dolayı sigara ile aynı kullanım şekline ve pratikliğine haiz değil.

nargile tamamen keyif amaçlı bir tüketim maddesi.
sigara ise bağımlılık göstergesi.

ayrıca bireyin bu ihtiyacının, isteğinin önüne yasak konularak geçilmeye çalışılması ise en basit tabiri ile kişisel özgürlüklerin ve hakların sınırlandırılmasıdır.
gerçi ben bu tamlamadan ziyade faşistlik demeyi tercih ederim.

yasaklama zihniyeti ile hiç bir yere varılamayacağını anlayamamış insanlar tarafından yönetiliyor olmak da ayrıca acı acı gülümsetiyor insanı.

toplumsal ihtiyaçlar ve sosyal yaşamın gereği olarak ortak kullanım alanlarında sigara ve tütün maullerinin tüketilmesine şahsen karşıyım.
ama sadece nargile tüketimi için açılmış bir işletmenin kapatılması fikri saçmalık,
birey nargile hizmeti verilen bir yere sadece çay içmek için gitmez.

bireyin bu ihtiyacı engellenmemeli.

ayrıca bu "zihniyet" ile bakılırsa bu zihniyetin zararlı gördüğü her nimetin ve materyalin yasaklanması gayet doğal.
idris naim şahin hazretlerinin terör tanımına beziyor bu zararlı tanımı.

ben de sigarayı bıraktım, bir ara nargilede içiyodum artık aramaz oldum...
arada bir pipo tüttürüyorum, tütününü bulmak zor olsada bazı yerlerden alınıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar