mz tesisatından anlayan abiler

öncelikle selam siteye yeni üye oldum sayılır.geçen yaz sonlarında 96 model mz 301 aldım(2.el) 2 hafta falan bindim sonra kış gelince garajda kaldı ve 3 hafta önce çıkardım akü tamamen bitmişti şarj için götürdüğümde akü bitmiş yenısını alman lazım dedıler eyw dedik 45 kağıt bayıldık.3 gün falan bindim sıfır akü bitti motorcuya götürdüm konjektör,diyot,şarj lambası göstergesinin bir araya toplandıgı bı parçanın değişmesi gerekiyormuş yaklaşık bana 150 ytl ye patlıycak sizce o parçayı alıp bi elektronikciye tamiremi götüreyım yoksa yenisini alayımmı bayada pahalı ya:( veya başka bi çözüm yolu varsa yorumlarınızı bekliyorum tşk

sen başka tamirciye götür bence zaten arızanın hangisinde olduğunu bilmiyorki o şahıs ne var ne yok değiştirelim demiş. Diyelimki hepsi değişmesi gerekiyor elektronikten anlamıyorsan biraz zor elektronik tamircisine götürsen onunda ne kadar isteyeceği belli değil elektronikten anlıyorsan yada çevrende tanıdığın anlayan biri varsa yapılmayacak bişey değil sadece diyot tablasındaki dokuz diyodun hepsini yeni alıp kendin taksan fazla para tutmaz cuzi bişey olur yani..

bu senin mz elektronik ateşlememi yoksa platinlimi

eğer platinliyse yani orada iki plastik üzerinde metal parçalar krankın dönmesiyle ateşlemeyi sağlıyorsa o tamircinin söylediği parçanın değişmesi gerekir ama hatırladığım kadarıyla 150 ytl diil di sen yine bi parçacılara sor derim

elektronik ateşlemeyse motorun aküsüz çalışabilir bu avantajdır ama farların sinyallerin kornan falan çalışmaz sönük yanar vs vs...

he bu arada o elektronik parçayı elektronikçiye götürmene gerek yok astarı yüzünü geçer ve sağlıklı olmasıda garanti değil eğer çıkma bulabiliyorsan çıkma bulmaya çalış daha uygun olur senin için

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bi konjektör 15 ytl...Diyot 2 ytl....İşçilik 20 ytl olsa toplam 37 ytl eder...150 ytl neymiş?....Bence elektronikten anlayan arkadaşa yaptırt...Motor tamircileri mz sahiplerini yolunacak kaz zannediyorlar....

Eğer ki akünü yeni alıp binebildiysen büüyük bir ihtimalle şarz etmiyordur o da dediğim parçaların arızasındandır....Ama akü durduğu yerde bitiyorsa sen akünü değiştir...Kuru akü al.....

alp_tunay ;

elektronikten anlıyomusun dostum
konjektörün üstte gördüğün 3 tane diyot olduğunumu düşünüyosun

o zaman bu ampuller falan nasıl sağlam kalıyor bi açıklama yapabilirmisin

o konjektörün diyotlarının olduğu yerin arkasında transistörler zener diyotlar gibi bazı parçalarda bulunur... 150 milyon tutmasada astar yüz muhabbeti geçerlidir.... yani anlicanız %100 güvenle kullanıcan bir sistem olmaz boşa kürek çekmiş olursun ömrü kısıtlı olur yani.... benden bu kadar.....

Konjektörden sorun varsa öyle 15 lira falan değil onun fiyatı anacak kendin yaparsan 15 liraya maledebilirisin. Götürdüğün tamirci nasıl biri anlamadım. Şarj lambasının konjektörün sağlam olup olmadığına niye bakmamış? AVO metresi yokmuydu acaba? Bence elektrikçiye götür sanırım götürdüğün kişi motor ustası. aşağıdaki linkte konjektör şemaları ve linkleri var. 12 volt konjektör şemasına bakabilirsin.
http://www.motosiklet.net/forum/teknik-bilgiler/13135-elektronik-atesleme-devresi.html

yorumlarınız için tşk

bugün o parçayı elektronikciye götürdüm siyah kare şeklinde 3 ayaklı bi zımbırtı var o yanmış sanırım adı entegre.ve aradım aynısını bulamadım özel yüksek ampere dayanıklı olduğu için pek fazla bulunmuyormuş elektronkci onun özelliklerine yakın bir parçayla değiştirdi. bu seferde acayip bi şekılde çok şarj ediyor buda ampul patlaması akünün ömrunun kısalması gıbı sorunlara yol açabilirmiş tabiri caizse resmen ateş çıkıyor.onada artık düşürücü gibi bişey takarak akımı dengelıcez.sanırım yanlış anlasılma olmus .motorcu bana eger bunun yenısın alırsak 120ytl+30işçilik=150 malolur demişti ben tamire 35ytl verdim 30da işçilik versem 65 e kurtarıcaz yani:) ama ne kadar sağlıklı olucak onu zaman gösterir...iyi günler

arkadaşım o parça transistör ,dual diyot veya tristördür bana o parçanın üzeride yazan kod numarasını buraya yaz sana onun yerine olabilecek muadilini bulabilirsem yazarım muadilini bulamasakta sana o parçayı nerelerden bulabilceğin hakkında yardımcı olabilirim.

slm

parçanın üstünde yazan kod:L9480VB-8AN627 arkadaşım.
ya aslında sorun büyük ölçüde çözüldü bu ölçülerden daha yüksek akım veren bi parça taktık yerine fakat bu seferde fazla şarj ediyor aşırı şekilde yani buda tüm tesisat kablolarının yanmasına veya akünün ömrünü kısaltmak gibi sorunlara neden olabilir bunu önleyebilmek için akımı düşürücü bi parça takmamız gerekiyor yarın bi oto elektirikciye danısacağız akımı düşürmek için nasıl bir elektronik parça ekleyebiliriz bilgisi olan arkadaşlar varsa yorumlarını bekliyorum tşk ederim

Motosikleti
Forza250-cygnusL
alp_tunay ;

elektronikten anlıyomusun dostum
konjektörün üstte gördüğün 3 tane diyot olduğunumu düşünüyosun

o zaman bu ampuller falan nasıl sağlam kalıyor bi açıklama yapabilirmisin

o konjektörün diyotlarının olduğu yerin arkasında transistörler zener diyotlar gibi bazı parçalarda bulunur... 150 milyon tutmasada astar yüz muhabbeti geçerlidir.... yani anlicanız %100 güvenle kullanıcan bir sistem olmaz boşa kürek çekmiş olursun ömrü kısıtlı olur yani.... benden bu kadar.....

10 seneden fazladır Mz binicisiyim ama dediklerinden birşey anlamadım...Zener diyot,Konjektör diyotu falan ne anlatmaya çalıştığını anlamadım....?...

Konjektör diyotu diye birşey duymadım...Konjektör kapalı içini bile göremediğin bir parçadır...Ya sağlamdır ya bozuktur...Bozuksa 15- 20 ytl dir..

Konjektörün görevini bilirmisin motorda?......Motorun gerektiğinden az veya fazla şarz etmesini sağlar....Farların daha canlı yanmasını sağlayan röle dir.....Ama arkadaş şarz etmiyor akü boşalıyor demiş...Buna istinaden söyledim....

Konektör denen alet tek parça zaten transistöre benzeyen üzerinde soğutucu kanatları olan bir parça...Kendisi koltuğun altında durur.....Diyotlarla alakası yoktur.....:cat:

arkadaşım parçanın yani L9480VB için katologdan baktım muadili yok. parçanın ismi KFZ-Regler/car alternator regulator yani transistör vb. bir parça değil. parçanın datasheet dosyasını yani bilgilerini www.datasheet4u.com adresinden bulabilrsin sana bu parça hakkında yardımcı olabilcek bir kaç firma söyleyim irtibata geçersin.
INT-EL ELEKTRONIK LTD.STI.
Tel: 0216.338 96 31
Fax: 0216.349 20 33
GSM: 0532.235 16 47
[email protected]

Microdis Elektronik San. Ve Tic. Ltd.Şti 13. cadde, No:10 Beysukent 06800 Çankaya ANKARA
Telefon: +90 312 205 20 00, Fax: +90 312 205 20 07
E-mail: [email protected]
WWW: http://www.microdis.net

www.elkatek.com
mail : [email protected]
Merkez
Vedat Dalokay Cad. No: 51/3
G.O.P. / ANKARA

Teknik Servis
Vedat Dalokay Cad.No:51/2
G.O.P. / ANKARA
Tel: 0 (312) 446 81 78 (pbx)
Fax: 0 (312) 446 39 79

alp_tunay arkadaşım dediğin gibi konektör eskiden kotugun altındaymış fakat şimdi konektör,diyot ve şarj lambasının yanıp yanmamasını gösteren parçayı yani üçünü bir araya toplamışlar ve mz lerde dişli kutusunun yakın bobinlerin yanında bulunuyor ve değişmesi gerekince 3 ü birden değişmesi gverekıyor ondan bu kadar pahalı

10 seneden fazladır Mz binicisiyim ama dediklerinden birşey anlamadım...Zener diyot,Konjektör diyotu falan ne anlatmaya çalıştığını anlamadım....?...

Konjektör diyotu diye birşey duymadım...Konjektör kapalı içini bile göremediğin bir parçadır...Ya sağlamdır ya bozuktur...Bozuksa 15- 20 ytl dir..

Konjektörün görevini bilirmisin motorda?......Motorun gerektiğinden az veya fazla şarz etmesini sağlar....Farların daha canlı yanmasını sağlayan röle dir.....Ama arkadaş şarz etmiyor akü boşalıyor demiş...Buna istinaden söyledim....

Konektör denen alet tek parça zaten transistöre benzeyen üzerinde soğutucu kanatları olan bir parça...Kendisi koltuğun altında durur.....Diyotlarla alakası yoktur.....:cat:

anlamaman normal çünkü elektronikçi değilsin
o kapalı kutu dediğin şeyin altarnatif akımı doğru akıma çevirmekten başka görevi yoktur yani 5 tane kablosu vardır iki siyah altarnatif akım girişleri diğer bir siyah kablo şase ucu bir kırmızı kablo artı ucu ve birde mavi kablo

(dinamonun oradaki voltajı sabitlemeye yarayan üzerinde diyot ve arka tarafında zener diyot ve transistörler bulunan bi parça daha var onada motor tamircileri konjektör diyo yada onlarda bilmiyo doğruya nerden bilsin yılların tamircisi işte......)

neyse sorun çözülmüş gereksiz polemik yaratmaya gerek yok
herkese iyi geceler

Motosikleti
Forza250-cygnusL
o kapalı kutu dediğin şeyin altarnatif akımı doğru akıma çevirmekten başka görevi yoktur yani 5 tane kablosu vardır iki siyah altarnatif akım girişleri diğer bir siyah kablo şase ucu bir kırmızı kablo artı ucu ve birde mavi kablo

(dinamonun oradaki voltajı sabitlemeye yarayan üzerinde diyot ve arka tarafında zener diyot ve transistörler bulunan bi parça daha var onada motor tamircileri konjektör diyo yada onlarda bilmiyo doğruya nerden bilsin yılların tamircisi işte......)

herkese iyi geceler

Konjektör sadece ve sadece voltajı sabitlemeye yarar.....Alternatif akımı doğru akıma çeviren zımbırtı diyottur...O dediğimle alakası yoktur....

Konjektör denen şey sıcak ortamda çalışmaz....Onun için koltuğun altına hava akımı olan yere konmuştur mz lerde....Zaten kendi soğutucu kanatları vardır...Dediğin gibi dinamonun orda olsaydı 10 km bile gidemezdin...Motor ısınınca konjektörde ısınacak dolayısıyla yanacak.....

Sizin ordaki tamircilerin konjektör zannettikleri şeyi bende merak ettim şimdi...:p:p

Bir şeyi anlamak için illa elektrikçi veya elektronikçi olmak gerekmez...;Merak varsa insanda öğrenir....

Herkes bilgisayar kullanıyor...Ufak çaplı tamirler yapıyor....Şimdi hepsine naapıyosunuz siz hepiniz bilgisayarcı diilsiniz yapmayın diyebilirmisin?...

Son düzenleme:
yaw benim mz nin dinamosunda U V W çıkışları varya U olandaki kablo yanıp yanıp duruyo resmen kömür oluyo geçen gün konjektörüde yaktık birbirine bağlayı verdim konjektöre gelen 67 ve 15 uçlarını düşürse nolacak sanki bi ön lamba var diye geçen gün bi baktım hiç şarj belirtisi yok bu konjektörün elektronik devresi varmı kendimiz yapacamız ve benim motorda şase mi varki

olayı bu gün çözdüm bi 251 mz buldum onda benim parçaları denedim ve benim diyot tablası kollektör yanmış konjektör zaten yanıktı:) bide bazıı kablolar yanlış yerde bağlıymış düzelteces artık.:)

herkese iyi geceler

sende pek elektronikçiye benzemiyosun o kapalı kutu dediğiniz konjektör ve voltu 12 V'a sabitler hemde benimkinde 5 kablo filan yok 2 tane.:wiinkk:

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar