30 bin km Cb250r kullandım. Mt25 arkadaşımda olduğu için deneme amacıyla arada kendisinden alarak farklarını kıyaslardım.
Öncelikle ben 2019 senesinde almıştım ve herkes Cbr250r' da olan krank kırma sorununun burada da olacağını asla alınmaması gerektiğini söylüyordu. 2019' dan bu yana sadece tanıdığım olup 7-8 tane Cb250r eskiten kişiler oldu. Bunun haricinde sosyal medyada da gördüğüm kadarıyla şahsen ben bu konuda kronik denebilecek bir şey hiç görmedim.
Artılar
-Toplamda 40 bin küsür kilometrelere gelen motosikletimde kullandığım 2 sene boyunca bir kere bile sorun yaşamadım. Ne elektronik ne de motor bloğuna dair. En büyük artısı bu diyebilirim. Sadece bir aylık dönemde arıza ışığı yanmıştı, 2-3 kontak açışımda yanıyordu fakat kullanımı etkileyen hiçbir şey yoktu. Servise götürdüm enjeksiyon hatası değişebiliriz, şu an sorun olmaz ama sönmezse ilerde sorun yaratabilir dediler. Kendiliğinden söndü sanırım kirli yakıt denk gelmişti o da geçmiş oldu.
-Yakıt tüketimi olarak 5000 km Trip B ortalamam 3.1' di. %90 ağırlıklı şehir içerisinde ve haftanın belirli günlerinde artçıyla ulaşım sağlardım. Ortalama olarak Tem otoyolunda 110-150 arasında gider gelirdim. Artçısız işe git- gel sürüşlerinde ortalama uzun km yakıt verim hep 2.9 olarak kaldı. Redline yapmadan, performanslı süreyim dediğim kilometrelerde bile 3.3 gördüm. 100 kilometre üzeri uzun yollarda 100-110 ortalamayla gittiğimde vardığımda 2.4 litre yakıyordu ve bu rotayı 200 km git- 200 km gel şeklinde yazlığımdan dolayı sürekli tekrarladım. Her seferinde böyle yaktı. Ben motosiklette yakıta çok takılmam fakat bu kadar ekonomik olması açıkçası güldürüyordu
-Son hız olarak 171' de kesiciye giriyordu bence bu yeterli ve rahat olmayan bir hız. 140-150 km' ye kadar seri fakat bahsettiğim son hızın gerisi rüzgar ve yavaş bir ivmeyle oluşuyor bunu da belirteyim.
-Görsel olarak far tasarımı ve yandan estetik görünüşü benim için önemli artılardandı.
-Çok kıvrak ve hafif, neredeyse bisikletle yapabileceğiniz her şeyi yapabilirsiniz. İstanbul trafiğinde bu kıvraklık çok rahatlatıcı oluyordu.
-Gaz tepkimesi ve seriliği tatlı ve yeni başlayanlar için heyecan verici. Alt devirleri Mt25' e göre daha torklu.
-Bu kanıtlanabilir mi emin değilim fakat yıllardır yaptığım gözlemim, kullanıcı kitlesinin kesinlikle MT25 kitlesine göre daha efendi kişiler olduğu yönündeydi. Bu gözlemim cb650r ve mt07 kitlesi için de geçerli. 2. El alımda daha rahat tercih edilebilir. 2018 ilk çıkış yılı olduğu için eski model alınacaksa şayet 7 yılda defalarca el değiştirmiş olma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerek.
Gelelim eksilerine
-Bu motosikletin benim gözümde en büyük sorunu ebat olarak minyatür gibi üretilmiş olmasıydı. Normal bir 250cc 1x oranındaysa bu motosiklet 0.75 gibi.Motosiklete bakıyorsun çok yakışıklı fakat 250 cc olmasına rağmen bir Activa' dan daha cılız ve küçük duruyordu. Yandan yine neyse fakat özellikle karşıdan ve arkadan bakıldığı zaman 2 boyutlu dururcasına bir havası vardı. Mt 25'in bu noktada en büyük artısı kallavi deposu ve genel iri duruşu diye düşünüyorum.
-Deposu 10 litre yerine 13-15 litre civarı olabilir hem sık yakıt alma ihtiyacı azalır hem de daha kalıplı olabilirdi.
-Zincir sesi yenilerde nasıl bilmiyorum fakat benim motorum 2019 modeldi ve vardı. Aslında olay zincirde sorun olması değil. Zincirin arka dişlisi üzerinde halka şeklinde bir koruyucu sac olduğu için sesin orada dönmesi ve yankı oluşturmasından kaynaklı oluşuyordu ve gerçekten de rahatsız ediciydi. Bir süre sonra RK520 KLO zincir dişli seti alıp taktım ve sorun çözüldü.
-İşe gidip gelirken çanta ve soğuk havada cam ihtiyacım oldu. Çok işlevseldi fakat görseline lanet ediyordum. Böyle bir motora hiçbir şey yakışmıyor adı üzerinde çıplak kullanmak gerekli.
Özetle şehir içinde Mt25' e kıyasla kesinlikle daha mantıklı fakat haftanın 2+ günü 100-150 km üzeri uzun rotalara da çıkarım diyorsanız Mt25 daha konforlu olacaktır.