motora ilk olarak 12. saniyede dokunuyorlar, 19. saniyede araba içerisinde motorla beraber hareket etmeye başlıtor. 7 sn!
http://www.gaskrank.tv/tv/motorrad-fun/motorradklau-so-schnell-gehts--11659.htm
Ben yine bi soru sorucam benden baska soru soran yok zaten, bilgiye acim.:mrgreen:
Simdi hizlanma kiti denilen zincir-disli setini aldim on disliden 1 azalttim arkaya 2 ekledim ve tabiki daha guclu bi zincir taktim.
Sorum su, son hizda ne kadar azalma yapar?
Daha once deneyen oldu mu?
Son hizda gidicegimden degilde 6. viteste rahat,sessiz ve titresimsiz gitme hizini bulmak istiyorum eskiden 6. vites 8 bin devir falan cok rahat gidiyordum.
Simdi zincir yeni oldugu icin deneme sansim yok en az bi 150 km yavas yavas ani gaz acmadan motor freni yapmadan gitmek zorundayim.
Var mi deneyen?
http://www.sprocketcalculator.com
Bu site, sana tork ve hız konusunda oluşacak değişimi verebilir.
Üst tarafa orijinal ön-arka dişli sayılarını giriyorsun
Alt tarafa da yeni taktığın zincir dişli sayılarını giriyorsun. Tablo şekillenecektir.
Valla bu merakla yasiyamadim gidip 200 km yol yaptim az once 12 km oynuyor son hizda bu sefer 2 kisiydim dumduz bombos bi yolda bastim 165 milden gram yukari cikmadi eski denememde 173 mil gormustu gerci belki daha giderdi ama zorlamak istememistim.
Bu sefer kesiciye girmedi ama motorda guc bitti daha ivmelenme hizlanma olmadi bayada uzun bi sure oyle gitti bende yormak istemedim daha bi o kadar daha yol vardi ama basmadim.
Rahat yol alma hizi da 160 kmden 130 kmlere dustu hatta 120 falan yani titresim ve ses uzun sure cekilecek gibi degil 130 dan sonra.
Ama kit ise yariyor stok olan ayni motorla 6. viteste 5 bin devirde gazladik baya bi acik ara fark attim.En guzel yani son vitese takip hic vites derdi olmadan gitmek 2 bin devirde bile hemen hizlaniyor eskiden baya homurdanirdi.
Benim ön 16 arka 45 zincir de did 525...BU hız konusuna gelirse km saatindeki gsterdiğini mi söylüyorsun.Biraz karışık çünkü de o mevzu.dynodaki veri farklı olacaktır...
---------- Mesaj ekleme zamanı: 16:04 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 16:01 ----------
Hız olarak da kilometre saati son hız olarak 285leri geçiyor gerçek hız maksimum 265 civarıdır die tahmin ediyorum.
bende full sistem akrapovic evo var karbon tüplü.Dediğim vortex dişliler ve did zincir var.Ayrıca map ayarları için power commanderIII ve wideband commander var o çok da mühim bişe deil üzerinde kalması zaten onu diyeyim map oluşturulurken veriler toplanıyor ona göre harita hazırlanıp yükleniyor.power commander üzerinde durması gerekiyor her daim.Şu anda benim makina da dyno verisi olarak arka tekerde 107hp olarak ölçüldü.Son ayarları yapılmadan 98-99hp civarında idi.GErçekten usta eli değince bir başka oluyor.Hem yakıt minimuma iniyor hem performans maksimuma çıkıyor.Üzerinde ram airleri takılı deil benim makinanın onları takıp bikaç ayar daha yapıldığında ustanın dediğine göre 6hp civarında daha güç alınacakmış.
Soruyu pist için soruyorsan, arkadasin dogruyu söylüyor ama eksik söylüyor.
Ya da sen bize eksik anlatiyorsun.
Bu pistte frenaj meselesi ve freni virajin neresine kadar tasiyip, gazi nerede açacagin meselesi kullandigin motosikletin, hacmi ve karakterine göre degisken bir mesele.
Ustelik pistte daha çabuk yavaslama gibi bir kural geçerli degil.
Aksine geç yavaslama ve ideal hizda viraja girmek gibi bir durum söz konusu.
Toparlayacak durumda degilim.
Yarin aklima gelirse anlatirim, ya da sen yine bir hatirlat.
Pist için ince detaylar var, yol kullanimina benzemez.
Ama benim su anki kafayla da anlatilmaz.:wiinkk:![]()
Cook onemli bi sorum var?
Su zamana kadar frenlerin %70 on %30 arka seklinde kullanilmasi ogretildi bana.
Aldigim butun egitim ve okudugum butun yazilar boyle idi.
Ama su anda bilgisine guvendigim birisi bana arka freni sadece motorun arka tekerini kaydirip bi virajda cikis acisini daraltmak istiyosan, dusuk hizlarda donerken ve motoru duzeltmek icin yani daha stabil yapmak icin cok az kuvvetle kullanilmasi gerektigini soyluyor.
Sokak surusunden bahsetmiyorum pist icin bu tavsiye caddede boyle gitmenin ne kadar tehlikeli oldugunu pist te gitmenin nasil zevkli oldugunu gordukten sonra anliyor insan.
Ben hala mantikli olarak 2 frenede basmanin her zaman daha cabuk yavaslaticagini savunuyorum.
Bilgisine guvendigim vatandas ise arka frene dokunmadan on frenle yavaslayip apex e gelene kadar frende gidip apexten sonra gaza asilmanin dogru oldugunu soyluyor.
Simdi birincisi motordan ne kadar sarksam bile motor on frene bastigimda viraj icinde dikelmek istiyor.
Ikincisi mantiken dusunuldugunde 2 disk yerine 3 disk her zaman daha fazla fren demek.
Her ne kadar bende durmak icin arkayi yetersiz bulsamda ve on frene basildiginda butun agirligin one gelip arka lastigin traksiyon kaybettigini bilsemde yine de o yolu tutan az biraz arka lastik bana durmada yardimci olmaz mi?
Ben genelde 2 frene birden basarim on frenede virajda hic dokunmam eger virajda cok hizliysam ve cizginin disina cikiyorsam arka frene cok az dokunurum ve gaz azaltirim.
Simdi nolur su konuyu bi acikliga kavusturalim ben olmeden.
Mrb, Lee Parks'ın "tam hakimiyet-yüksek performanslı motosiklet sürüş teknikleri" kitabını tavsiye ederim. Senin sorunun cevabı kısaca sadece önfren kullanılarak girilen viraj-apex çıkış için; fren(ön) basıncını azaltırken aynı anda gazın düzeyini paralel düzeyde arttırmaktan geçiyor. Ancak bunu yapabilmek için gazı vermeyi değil gazı bırakmayı öğrenmek gerekiyor. Yani kısaca hepimiz gazı sıkıyor "lak" diye bırakıyoruz, bu da motorda çökmeye sebebiyet veriyor. Halbuki gazı makinanın anlayamıyacağı-hissedemeyecği yumuşaklıkta bırakmak gerekiyor. Bu da çok çok çalışma gerektirir ki makina suspansiyonunda hissedilmesin, çatalın kapanmasına hakimiyeti bu şekilde gerçekleşirenler var ve bu da diğerlerine nazaran daha az gaz verdiği halde daha yumuşak dönülmesi makinanın ve senin bu anlamda (frendeyken gaz verme) tamamen mutabakata varmanıza bağlı. Bu durumda ise arkayı kaydırarak viraja yatırma, içeriye girme meselesini yeniden değerlendirmene sebep olur. Alıştığın tarzdan çıkıp bunu şiar edinmen ise istisnalar klübü olur ki, bence gerekli değil. Ancak pist gününde bence de arka fren viraj içi hariç kesinlikle gereksiz. Arkayı toplamak haricinde işe yaramaz. Günlük kullanımda ise viraj öncesi önfren yeterli, hele ki abs varsa... Ancak düz yolda daha keskin durmak istiyorsan, daha az mesafe istiyorsan her iki freni de kullanman gerekiyor (panik fren) veya da ön çökmeyi elimine etmek için arkayı da alıp, motorun yere olan paralel -doğal duruşuna gelebilsin. Aksi halde ani duruşlarda zaten ön frenn seni atmasa bile yeterli olmayacaktır.
Acizane okuduğumdan anladığımı yazdım. Hata olabilir. Kitabı kendini geliştirmek isteyen herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Benim okuduğumdan anladığım bu olduğu için ifade etmeye çalıştım. Ancak en doğrusu kitapta tabii ki. Ben de uygulamaya çalışıyorum. Ama gazı makinaya hissettirmeden bırakmaya çalışmak gerçekten zor, ama makinayı da üzmediği ve konfor sağladığı kesin.
Buraya yazdığın yorumlarını zevkle-iştahla okuyorum.
Saygılar.
Abi valla o kitaplardan bende yok yok.
Dedigine ek olarak
"Smooth Riding-The Pridmore Way"-Reg Pridmore with Geaoff Drake.
"A Twist Of Wrist"-Keith Code(1 ve 2 ayrica filmide mevcut artik)
"Sport Riding Techniques"-Nick Ienatsch
"Performance Riding Techniques Second Edition: The MotoGP Manual of Track Riding Skills"-Andy Ibbott
Bu kitaplarin hepsini aldim okuyorum yavas yavas ama bu kitaplari okumak icin bile neyin ne oldugunu bilmek gerek cok kolay anlasilir degiller.
Ayrica kitabi okurken cok bosluk birakiyorlar aklima milyon tane soru geliyor yani adam yaziyor bu boyle diye ama o niye oyle nasi oyle oralari bazen atliyor bende butun gun aklimda onunla dolasiyorum.
Gaz kontrolunu ilk motora bindigim gunden beri yaparim motorun ustunde sarsilmayi hic sevmem haz etmem motor kesintisiz olmali bana gore yani oyle bas cek olmaz
sirf bu yuzden gittim 200 dolar verdim zinciri degistirdim.
Gevsek nokta vardi zincirde yani zincirin bi kismi diger kismina gore daha fazla esnemisti ve bu sabit hizda bile motoru ileri geri sarsiyodu 1 hafta dayanabildim kiydim paraya gittim yenisini aldim aynisi olmasin diye dislileri de degistirdim.
Gaz kontrolu konusunda kendime guveniyorum istedigim hiza istedigim devire gozum kapali sabitlerim gazi, istedigim hizda da dusururum.On suspansiyon yag akitiyor haliyle cok yumusak bu halde bile sarsmadan gidebiliyorum en nefret ettigim seydir essege biner gibi sarsilmak.
Ama on frende aklimi karistiran olay motor nasil cizgiyi acmiyor,
ben on freni siktigimda motor benim istedigim yonden ziyade cizgiyi acarak dikelerek gidiyor ne kadar sarksamda motor donmekten ziyade duz gitme istegi icinde oluyor hadi benim suspansiyon kotu baska motorlada denedim yine ayni sonuc frene mi cok basiyorum sarkamiyor muyum yoksa sen bu motoru birak supermoto ya geri don mu diyosunuz?:cherry:
Bu arada supersport topigine katilan insan sayisi guzellesti cok guzel bilgiler var artik cok guzel oldu bu.:mrgreen:
Tekrar Mrb,
Acizane;
Önfren motoru diker, doğal olarak da dikilen motor düz gitmek ister, bu yüzden sağa dönen virajda solda, sola dönen virajda sağa geçiyoruz, pozisyon alıyoruz, ve yatmadan önce frenle işimiz bitiyor ve gazla iş başlıyor. Benim anlattığımda ise daha hızlı giriyor, gazı kesmiyor, ön freni devreye alıyor(gaz devam) benim dikkat çekmek istediğim fren ve gazı aynı anda ve basınç olarak ters orantılı olarak kullanabilmekte. Yani apex hazırlığında gazı verirken freni azaltabilmekte, gazın yumuşak azaltılması ile gazın bu kombinasyonda bırakılması/suspansiyon çökmesi yaratmayacak kadar(yani ön susp.) yumuşak hareket ve aynı anda fren vs maharet gerektiriyor, göreceli düşük hızda seçim yapmaya gerek yok, ancak bahsettiğim teknik tamamen şahsa münhasır, agresif-pist kullanımında susp. nu rahatlatmak için gazı yumuşak azaltmak ayrı bir maharet, keza aynı anda freni ters orantılı kullanabilmek yine öyle.
Neyse, benim tecrübem fazla değil. Ancak kitabı tavsiye ediyorum. Benden öte kitaptan içeri değerlendirmekte fayda var. Senden ziyade Türkçe olduğu için TR'deki arkadaşlara da faydası olur.
Saygılarımla,