Motosiklette fren güvenliği hakkında nasıl kontroller yapabiliriz?

Arkadaşlar bazen yokuş aşağı inerken bir evhama kapılıyorum, ulan bu frenler birden bozulsa ne olur diye strese giriyorum. Ön fren hidrolik, arka kampana. Frenlerin sağlıklı olup olmadığını anlamak için ne gibi kontroller yapmalıyız? Balata kontrolü önemli fakat diğer unsurlar nelerdir?

Balata, disk, fren hidroliği.Arada bir anormallik var mı diye bakıyorum..On tutmazsa biraz arka tutar herhalde..

Birde yokusasagi gazlayarak iniyorum kompresyon kullanmak için gerekirse..Atıyorum 4000 devir 6.vites yerine 6000 devir 4. Vites gibi...Ağırlığı arkaya vermek için de iyi aynı zamanda..

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Fren gucunu disk boyutu,kaliper,fren sistemi ve balatalar belirliyor.bunlar icinde yapabilecegin en cabuk ve kisa iyilestirme fren hidroligini yenilemen,balatalari sinterli kullanmak ve bu isten anlayan birine fren merkezini,pistonlarini temizletmek ve yaglatmak,varsa fren piston kecesini yenilemek.

Motoru 15 dk dahi park etmişsem tekrar bindiğimde ilk yaptığım kontroller,

Ön-arka sağ-sol sinyaller,
Ön arka frene basınca fren lambasının yanıp yanmadığı,
Selektör
Korna kontrolü
Yaparım.
Günün ilk sürüşüyse daha garajdan çıkmadan ön-arka frenler kontrol edilir.
Sokağa çıkınca, caddeye çıkmadan evvel birkaç kez sert fren kontrolü yaparım.

Geçenlerde ön frene bastığımda fren lambasının yanmadığını farkettim mesela.
Halbuki akşam parkederken yanıyordu.

İki gün önce BN125 grubundan bir arkadaşın seyir halindeyken fren diskiyle kaliper aradına nylon poşet giriyor.
Ön fren komple iptal.
Poşet eriyip sıvazlanmış.

Günün ilk binişinden önce motoru elimle itiyorum biraz, yani şöyle, ön arka padok standda duruyor otoparkta. Standlardan indirip 2-3 metre ileri götürüyorum, garajın kapısına yakın biraz daha esintili bir yere götürmek için, o sırada elimle iterken de ön freni bir iki defa kontrol ediyorum. Basit bir şekilde mekanik bağlantı sağlam bunu anlamış oluyorum. (ittiğim yerde çalıştırıp dönüp montu eldiveni kaskı falan alıp geliyorum)

Bir de sürmeye başlayınca da bi ön freni yine fıkfık edip duruma bakıyorum.
Türkiye'de en yapılmayan şeyler şu ikisi:
Hidrolik kontrolü değişimi. Ömürlük sıvı muamelesi yapılıyor.
Bir de balata değiştirirken eskiyi söküp yeniyi takıp devam ediyorlar, biraz temizleyelim falan yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar