Motosikletlerin km bilgileri ne kadar doğru?

Motosikleti
Honda CRF250L
Hız(km/sa) = (π.D.n.60)/1000000
D: lastik dış çapı
n: teker tur sayısı

1. Evet ,km saati %5-10 fazla gösterir.
2. Lastikteki aşınma, orjinalinden farklı çaplarda lastik kullanma direk olarak toplam km yi, etkiler.
3. Gps sadece düz yolda doğru sonuç verir. Fazla virajlı yollarda hem hız, hem toplam km farklı çıkar.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
GPS ile hız ölçmek Prosofi isimli arkadaşın çektiği videolar ile herkese yaydığı saçma sapan, anlamsız bir yöntemdir. Bir diğeri de motorun her viteste kaç km/saat hıza çıkabildiğini ölçmektir. Eğer bu ikisi sizin için gerçekten önemliyse oturun kendinizi bir sorgulayın. 10 -15 km/saat hızlı gitsen ne olur, gitmesen ne olur? Sen yoldaki hız limitlerine uyduktan sonra bunların hiçbir önemi yok. Birileriyle yarışacaksan da kimse sana en son kaç yaptığını sormayacaktır. Ben bu farklara göre motor alan adamın zekasını sorgularım. Ayrıca GPS ne kadar doğru ölçüm yapar orası da aynı konu...

Baştaki soruya dönersek, navigasyon sistemi süreyi araç dururken de hesaplayabiliyor. Dolayısıyla gerçek hayatta aracın o andaki hızına göre hesap yapmak diye bir şey yok. Yol durumuna göre ortalama bir hız belirleyip hesabı kabaca yapıyor. Genel olarak gösterge sapmaları yüzde ile ölçülür, fark ile değil.
Üstat düşük cc kullananlarda 3-5 km fark bile maalesef takıntı. Geçmişte ben Sym Wolf 250 kullanırken sırf 3-5 km fazla hız yapayım diye Gp Kompozit'in Yamaha Mt 25 için ürettiği spor tur camını motoruma adapte etmiştim. Tabi ki aerodinamiden kaynaklı son hız çok az artmış olsa da o dönem beni tatmin etmişti. Şu an daha kuvvetli motor sürüyorum inan son hızmış, kırmızı ışıklarda arabalarla kalkışmış hiç umrumda değil, Pcx'e bile yol veriyorum. Çünkü kapışsam parçalayacağım, içlerinden geçeceğim. O nedenle sallamıyorum. Bu da böyle bir süreç.

Motosikleti
Voge 250RR
Odometrenin de fazla saydığını düşünüyorum, sen 2x olarak bakmışsın ama o kadar fark etmiyor. Benim motorum 148 giderken göstergede 152 yazıyor. Motorum diyelim 1520km yol gitmiş gösteriyor ama aslında 1480km yol gitmiş, ne fark eder ki. %10un üstünde sapması olan çok az motor var bu farklar kafa yormayı gerektiren farklar değil. Bu arada benim totalkm tripmetre de aynı sekil %3 sapmalı, gostergedeki hız gibi.

Üstat düşük cc kullananlarda 3-5 km fark bile maalesef takıntı. Geçmişte ben Sym Wolf 250 kullanırken sırf 3-5 km fazla hız yapayım diye Gp Kompozit'in Yamaha Mt 25 için ürettiği spor tur camını motoruma adapte etmiştim. Tabi ki aerodinamiden kaynaklı son hız çok az artmış olsa da o dönem beni tatmin etmişti. Şu an daha kuvvetli motor sürüyorum inan son hızmış, kırmızı ışıklarda arabalarla kalkışmış hiç umrumda değil, Pcx'e bile yol veriyorum. Çünkü kapışsam parçalayacağım, içlerinden geçeceğim. O nedenle sallamıyorum. Bu da böyle bir süreç.
Konuyu takıntı veya kompleks yaptığım için açmamıştım. Bir çok konuda kendi kendime analizler yapıyorum ve işkembeden ezbere konuşup eline gps alan tayfanın atladığı bir noktaya parmak basmak istedim. Ortada cevabını merak ettiğim mantıksız bir durum var ve buradan paylaştım. Çok saolsunlar işin matematiğiyle açıklayan arkadaşlar oldu ama hala kafamda oturmayan parçalar var.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
GPS şaşar, GPS uyduları sivil kullanıma açık frekanslarında özellikle rastgele hatalı sinyal gönderiyor, asıl hatasız gps sinyallerine ABD ordusu erişebiliyor, GPS uygularının atılma nedeni zaten askeri kullanım, sonradan sivil kullanıma da açtılar ama güvenlik kaygıları nedeniyle rastgele hata ekleyerek açtılar. kimi gps cihazları ve telefonlarda bu hatayı düzeltmek için ayrıca yerde kurulu yani konumu kesin tam bilinen baz istasyonu vb. sinyallerini de işin içine ekleyip hesaplarına katıyorlar. Yani 3-5 metre hata olması GPS'de normal. Bu 3-5 metre hata da düz giderken hız hesaplarken çok farketmez ama virajlı dönüşlü yollarda GPS tam doğru hız ölçemeyebilir.

Araçların kendi hız göstergeleri ve odometre sayaçları tekerin dönüş sayısını sayıp tekerin çevresi ile çarpıp sonuç verir, büyük ihtimalle doğru çıkar ama tekerin çapı lastiğin basıncına göre bile çok küçük değişir, tekerin çevresi diyelim 1 metre olsun 1km yol için teker bin kez döner, bu küçük fark toplana toplana daha büyük fark eder ama araç üreticileri ortalama %10 fark olur dmeişler, bu büyük bir fark değil, çok da sallamayın.
Hız göstergeleri de ortalama %10 fazla gösterir ama bu araçtan araca değişebilir, kiminde daha fazla gösterir kiminde daha az. Yine çok takılacak bir konu değil. Hız göstergesi fazla gösteriyor ama odometre bilgisi tekerin dönüşünden çıkıyor, aracın bakım aralıkları vb. gibi şeyler için bu odometre değeri yeterince doğru kabul edebiliriz, zaten motorun yağı 3bin km'de yağ değişmiş ya da 3100km'de değişmiş çok farketmeyeceği için sorun değil. Zaten km aralıklarında bakım yaptırmak da tam kesin doğru bir ölçüm şekli değil, kimi yüksek devirde kullanır kimi düşük devirde kulllanır bu yüzden bakım aralıklarını takip edebileceğimiz en kolay ölçü km bilgisi olduğundan bu seçilmiş. Kimi iş makinaları ya da deniz araçları motorlarında mesela makina çalışma süresini sayan saat sayacı olur bakım aralıkları km'ye göre değil saate göre olur bunlarda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar