Motosikletlerde ABS

Biz de aynısını demişiz zaten ; seçenekli olur diye!

ABS genellikle geleneksel frenlerden daha çabuk durdurur ancak, fizik kanunlarını değiştiremez!
ABS genellikle tozlu ; kumlu , kaygan - ıslak yüzeylerde ve buzlu veya sertleşmiş kar kaplı yollarda iyi frenleme sağlayabilmektedir.

ABS (ANTİ BLOKE BRAKE SYSTEM) KİLİTLEME ÖNLEYİCİ SİSTEM

kaynak : Çanakkale Üniversitesi Motor Bölümü Tez Konusu :

2. kaynak ben ! 16 yıldır ABS li araç kulanıyorum...

Son düzenleme:

boy

@eczaci101
ABS de fren mesafesi kısalır arkadaşlar....
ABS genellikle tozlu ; kumlu , kaygan - ıslak yüzeylerde ve buzlu veya sertleşmiş kar kaplı yollarda iyi frenleme sağlayabilmektedir.
Demek ki neymiş, ABS kuru zeminde fren mesafesini kısaltmıyormuş değil mi? ABS'nin her şartta avantaj olmadığını öğrenmek için birazcık araştırma yeterli :bounce:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
ABS'nin her şartta avantaj olmadığını öğrenmek için birazcık araştırma yeterli

araba icin konusuyorum: tek dezavantaji kuru zeminde 100'den 0'a fren yaparken 2-3 metre daha gec durmasi - bir arabanin o süratte 2-3 metre gec durmasi sürücünün saniyenin onda biri kadar gec frene basmis olmasiyla es anlamli olup bu degerin aslinda ne kadar kücük oldugunu gösteriyor.

ABSsiz arabanin durus mesafesindeki avantaji da ancak ve ancak engelsiz fren testlerinde. fren yolunun üstünde engel varsa ve bundan kacmak zorunda kalindiginda ABS daha kisa mesafede duruyor.

Bugün yeni kasa 600RR 155kg ağırlığı ile en hafif motor şeklinde övülüyorsa, inan o 2-5 gramın bile önemi büyük.

haklisin ama simdi millet zannedecek ki 155kiloluk 600cc motosiklet ile yarisa girmek mümkün. halbuki degil cünkü 600cc motorlarin en azindan 159kg agirliginda olmalari lazim. yani 600RR'a agirlik takmadan yarisa sokmak yasak... ABSnin agirligi da tesadüfen 3-4 kilo arasi ...

Son düzenleme:

boy

@Predator[23rd], burada ABS'nin motosiklette kullanımını tartışıyoruz, arabadan örnek vermeyelim. Bir de bu tür kıyaslamalar yaparken kullanıcı deneyimi ve becerisini aynı kabul etmek gerekiyor.

Yeni 600RR'ı boş yere hafiflettiklerini mi söylüyorsun? Sence Kenan Sofuoğlu motorun kuyruğuna kurşun ağırlık mı bağlıyor? Ya da ABS koymak için mi bu kadar hafiflettiler diyorsun? Komik adamsın vesselam :mrgreen:

Yeni 600RR'ı boş yere hafiflettiklerini mi söylüyorsun? Sence Kenan Sofuoğlu motorun kuyruğuna kurşun ağırlık mı bağlıyor? Ya da ABS koymak için mi bu kadar hafiflettiler diyorsun? Komik adamsın vesselam :mrgreen:

yok yahu, onun icin söylememistim. hafifletmedeki en önemli amac agirlik merkezini ek agirliklarla daha iyi kontrol edebiliyor olmalari. eninde sonunda reglemanin belirttigi agirligin altinda inmemeleri gerekiyor ki su anda sokak versiyonu bile kurallarin koydugu limitin cok altinda. yaris versiyonu herhalde 15-20kg daha hafiftir, büyük ihtimalle daha fazla bile ...

ABS konusuna arabayi karsitirmanin nedeni bu sistemin cok yetersiz biliniyor olmasindan. olabildigince cok yönlü bilgi vermek istiyorum. motosikleti virajda tutan neyin oldugunu millete anlatip da üstüne birde ABSyi kattik mi burada isin icinden cikilamaz zaten...

bu cümleyi yeniden bir kursana. bu haliyle cok sacma olmus ...

herhalde yani. ABSli arabalarin sayisi ABSsizlerin birkac misli ...

senin genel olarak ne anlatmak istedigini anlamadim. modern ABS sistemlerinde durus mesafesi ABSsiz modellere göre ancak 2-3 metre daha fazla. bu da cok fazla degil. ayrica önünde gercekte engel oldugunda yapilan fren testlerinde (yani dümdüz fren yerine engelden kacmayi gerektiren fren testleri) ABSli arabalar biraz daha kisa mesafede duruyorlar.

bu yukarida yazdigin son sey sanki ABSnin kötü birsey oldugunu anlatmaya calisir gibi. halbuki ABSnin en büyük avantaji her seferinde ayni "kalitede" ve daima arabaya hakim olunacak sekilde fren yapmayi saglamasi. ABSsiz arabalarda sürücünün o andaki (ve sürekli degisken) becerisine kaliyor. yani ABSsiz olarak 10 defa arka arka fren yaptiginda fren mesafesi her seferinde degisecektir (frenin isinmasindan dolayi meydana gelen degismeler haric). ABSli arabada ise her seferinde ayni olacaktir. bence bu kaygan zemin ivir ziviri bosverek bile iyi bir avantaj...

Sen benim dediklerimi anlamıyor musun yoksa anlamak mı istemiyorsun. Ya da sadece yorum olsun diye mi yazıyorsun :silent:

ABS'li modeller tabi ki ABS'siz modellere göre çok daha fazla .. Yalnız kafandaki insan modelini canlandırmayı düşünsene ...Herkes bu sistemi ABS var aracımda rahatlıkla dururum şeklinde düşündüğü ve kazaların bu yüzden daha fazla arttığı için böyle bir istatistik yapılmış. Yorum yazmadan önce tekrar düşün :wiinkk:

ABS'yi yanlış algılayan çok var ..

kabul etmek lazim ki bu forumda ABS'nin hangi sartlarda nasil görev yaptigini ve ne faydasi veya zarari oldugunu gercekten bilenlerin sayisi bir elin parmaklariyla sayilabilir. millet daha hala "saniyede 18 defa" felan diyor. sanki ABS sistemleri gelismiyor da bu 18 sayisi evrensel bir sabitmis gibi düsünüyor...

Şeklinde bir yazı yazmışsın ... Ben tam hatırlayamadığımdan dolayı saniyede 18 dedim .. Dikkat edersen yanlış hatırlamıyorsam yazmıştım başına. Yani sadece tahmin bu.. Gelişen teknoloji ile birlikte tabi ki bu rakamlarda da bir ilerleme söz konusu olacaktır ..Ben sadece son hatırladığımı belirtmiştim ..

Burda yanlış bilgi veren ben değilim de sensin galiba ..
ABS her zaman devrede değildir bunu unutma .. ABS sadece tekerlekler kilitleneceği zaman devreye girer ve pompalamaya başlar.. Her frene bastığında ABS aktif halde olmuyor zaten ...

[/QUOTE] 2° ABS'nin SBK/SS/MotoGP gibi yaris motosikletlerine konulmayacak olmasinin nedeni senin dedigin gibi "Virajlara yattığınızda ABS'nin devreye girmesi pek de güzel olmuyor motor hakimiyeti açısından" degil. virajda normal sokakta kullandigin teknikle freni ABSnin devreye girmesini gerektirecek kadar sIkarsan öyle de böyle de düsersin. ABS'nin yariscilar icin istenmeyen iki özelligi var: a- frenin duyarliligini azaltiyor, yani yariscinin frenin nerede ne kadar "kaptigini" anlamasini zorlastiriyor ki bu cok hassas fren yapma imkanini elinden aliyor. b- yaris sirasinda viraj dönme teknikleri arasinda "sliding" de var ki burada arka tekerlegin anlik kilitlenmesi istenen birsey ki arka tarafini kaydirabilesin. ABS buna engelleyecektir.[/QUOTE]

Benim sana anlatmak istediğim de buydu .. Madem anladın neden 2 defa açıklama gereği duydun

ABS'nin yeni bir teknoloji olup olmamasi degil önemli olan. nede olsa bunu 40 yil önce ucaklara koymaya baslamislardi (yanilmiyorsam DeHavilland'in bir icadi idi ...

Bak bu verdiğin bilgi de yanlış aslı şöyle olacak ;

ABS fren sisteminin mazisi 1920'li yıllara kadar gitmektedir. Almanyada Voisin firması "Frenlemenin tekerlekleri kilitlemesini önleyici donanım" tanımıyla hidrolik sistemle çalışan ilk örneğini yapmışlar ve 671925 Almanya nosuyla ilk patentini de almışlardır.

Biraz teknik tabi kullanmak ve insanların açıklarını görüntülemeye çalışmaya çalışırken kendi yazdıklarına da baksan sevinirim ..

Laf olsun diye laf yazmayalım lütfen :cherry:

neyi tartışıyorsunuz 2 saatir anlamadım arkadalar kusurabakmayın ama abs çok mu gerekli motorda
bence hayır abs hayatmı kurtaracak
zaten motora biniyorsak hayatımız riskte demektir
arabanın en ufak bi dikkatsizliği ve üzerimize kırması abs mabese bırakmaz
abs mi kurtaracak bizi tabii ki hayır ve motor kazalarının ve ölümlerinin çoğu inanınki arabalar yüzünden oluyor ve fren basmaya bile zamanımız olmaz o şanssız an geldiği zaman

Bak bu verdiğin bilgi de yanlış aslı şöyle olacak ;

ABS fren sisteminin mazisi 1920'li yıllara kadar gitmektedir. Almanyada Voisin firması "Frenlemenin tekerlekleri kilitlemesini önleyici donanım" tanımıyla hidrolik sistemle çalışan ilk örneğini yapmışlar ve 671925 Almanya nosuyla ilk patentini de almışlardır.

Biraz teknik tabi kullanmak ve insanların açıklarını görüntülemeye çalışmaya çalışırken kendi yazdıklarına da baksan sevinirim ..

Laf olsun diye laf yazmayalım lütfen :cherry:

evet, ABS daha eskiymis. ama Voisin fransiz ve patent almamis, ucaklarinda (Gabriel Voisin fransiz ucak ve araba üreticisiymis) inis sirasinda frenlerin kilitlenmesini engelemek icin bir sistem gelistirmis - 1920'de olmus bu. 1928'de alman Karl Wessel patentini almis ama "icadi" sadece kagit üstünde kalmis. Ilk olarak calisir bir versiyonun patentini ise 1936'da BOSCH alabilmis... felan filan

benim daha yukarida yaptigim düzeltmeler icin özür dilerim. sizlerin birseyi tarif ederken bana göre cok kaba (not precise) ve yaniltici bir türkce kullanma aliskanliginiza ben bir türlü alisamadim. "viraja yatmisken ABS'nin devreye girmesi" denilince sanki viraja coktan girilmis de viraj icinde fren yapiliyor diye anliyorum. halbuki dedigine göre benim de anlatmaya calistigim viraja girmeden/yatmadan ÖNCEKi fren teknigini kastediyormussun... yanlis tarif edip dogru seyi anlatmis olmanizi anlamak biraz zaman alacaktir ... belki beceririm ...

abs mi kurtaracak bizi tabii ki hayır ...

yagmur yüzünden fren yaptiginda kayip bir kamyonun altinda dogru gidenler farkli düsünebilir ... ABS her sert fren yaptiginda hayatini tabii ki kurtarmiyor veya baska tehlikelerden de korumuyor. belki 10 yilda bir ciddi olarak isine yarayacaktir ama o anda da olmasini isteyip de olmadigini fark etmek güzel olmayabilir ...

Son düzenleme:

boy

1920'lere dayanan bir teknolojiyi, motorlar arasında en teknolojik olan yarış motorlarında kullanmamaları ilginç...

Cidden ABS'yi motosikletlerde kullanmak yararlı mı zararlı mı diye tartışmak zaman kaybından başka birşey değil. Dünyanın teknoloji devi ülkesi Almanya (Japonlar bence çok iyi taklitçiler, bazı taklitleri orjinalinden bile güzel oluyor). BMW Alman markası, BMW motoruna koyuyorsa yararlıdır, bitti!

Zaten SS tipi motosikletlere ABS koymak isterlerse, opsiyon koyarlar. İsteyen ABS'li alır, isteyen ABS'siz...ABS opsiyonu olursa belki ben de bir SS alırım:)

ABS benim motorumda duruş mesafesini kısaltıyor. Neden? Çünkü aklımda kayar mıyım, düşer miyim gibi bir düşünce yok. Acil bir durumda levyeye asılıyorum ve kendimi teknolojinin şefkatli kollarına bırakıyorum:) Arkadaşlarım yanımdan kayarak geçerken ben onları arkadan izliyorum. Bu konfora alıştığım için de aklımda zorunlu kalmadıkça ABS'siz motor alma gibi bir düşünce kesinlikle yok, yarışmıyorum etmiyorum, ne gerek var...

Cidden ABS'yi motosikletlerde kullanmak yararlı mı zararlı mı diye tartışmak zaman kaybından başka birşey değil. Dünyanın teknoloji devi ülkesi Almanya (Japonlar bence çok iyi taklitçiler, bazı taklitleri orjinalinden bile güzel oluyor). BMW Alman markası, BMW motoruna koyuyorsa yararlıdır, bitti!

Zaten SS tipi motosikletlere ABS koymak isterlerse, opsiyon koyarlar. İsteyen ABS'li alır, isteyen ABS'siz...ABS opsiyonu olursa belki ben de bir SS alırım:)

ABS benim motorumda duruş mesafesini kısaltıyor. Neden? Çünkü aklımda kayar mıyım, düşer miyim gibi bir düşünce yok. Acil bir durumda levyeye asılıyorum ve kendimi teknolojinin şefkatli kollarına bırakıyorum:) Arkadaşlarım yanımdan kayarak geçerken ben onları arkadan izliyorum. Bu konfora alıştığım için de aklımda zorunlu kalmadıkça ABS'siz motor alma gibi bir düşünce kesinlikle yok, yarışmıyorum etmiyorum, ne gerek var...

Helal kardeşim ;

Ben de bunu dedim günah keçisi oldum...

Ne çok bilen varmış da haberimiz yokmuş ;
yaşımız 40 olmuş ; el kadar çocuk aklınca laf sokmaya çalışıyor...

Bunların ne ehliyeti var ne de deneyimi...Hatta motoru bile yok çoğunun!

Allah korusun orada burada kamyona refuje patlıyorlar biz de burada üzülüyoruz...

Niye üzülüyoruz ki bunlar ukala zaten !
Laf anlamıyorlar...

eczaci101, 40 yaşındaysan benden de büyüksün demektir:) O dediklerinden bu forumlarda çok var, fakat seni temin ederim boy onlardan değildir. Kendisinin boyuna bakma, benim yaşım kadar motor kullanmışlığı vardır:) Her zaman eğitimi savunan, elinden geldiğince yazılarıyla bizleri de eğiten bir arkadaşımızdır. Diğer arkadaşları tanımıyorum, ben sadece boy'a kefil olabilirim:) Boy'un yazılarından kendini beğenmiş bir üslup algılanabilir, fakat bu yanlış algılamadır:) Hiç de öyle birisi değildir, sadece kıvırmadan çok düz yazdığı için öyle anlaşılıyor. Fakat ABS konusunda onunla ben de anlaşamıyorum sanırım:) Olsun her güzelin bir kusuru vardır:p

Ama bırakalım da herkes kendini nasıl güvenli hissediyorsa öyle araç kullansın...

"Boy "mehmeti ben de çok severim...

Şahsen tanımasam da çok efendi ve düzgün bir kardeşimiz onun yarışlarına da gideceğim ekibimizle...

Kendisini daha da geliştirecek ve çok başarılı olacaktır buna da adım gibi eminim...

Zaten her yazısında teşekkür ederim "bizi bilgilendirdiği için" kendisi bilir...

Ben arada hoplayıp zıplayanlara kızıyorum ; forumu kasmak için (300-500 yazı olsun hitim yükselsin diye) ota b.ka yazı yazanlara kızıyorum...

Senin motor da çok güzel ;ben seninki ile Honda VFR 800 interceptor arasında kaldım...(ABS Lİ MOTOR ALMAK İSTEDİĞİMDEN)
Biraz daha düşünmeye çalışıyorum...

(Bir de muhtemel vergi indirimi ihtimali varmış bir süre sonra kesin bir bilgi olmasa da...)

Paylaşım için teşekkurler

:rendeer:

Son düzenleme:

boy

@Shamyl
Dünyanın teknoloji devi ülkesi Almanya (Japonlar bence çok iyi taklitçiler, bazı taklitleri orjinalinden bile güzel oluyor). BMW Alman markası, BMW motoruna koyuyorsa yararlıdır, bitti!
Teknoloji devi Almanlar mı? Emin misin? Teknoloji deyince benim aklıma Japonlardan başka kimse gelmiyor? Teknoloji ile ilgili ürünleri ve markaları düşünürsen anlarsın... Almanların güvenlik konusuna takıntıları var sadece. Yarış motorlarının teknolojisi tamamen Japon, BMW'nin neden yarış motoru üretmediği belli.
Bu konfora alıştığım için de aklımda zorunlu kalmadıkça ABS'siz motor alma gibi bir düşünce kesinlikle yok, yarışmıyorum etmiyorum, ne gerek var...
Tartışma konusu zaten ABS'nin SS'lerde olup olmaması. Yarış motorları dışındaki her motorda ABS'nin faydası olacağını düşünüyorum. Senim motor SS olmadığında göre sorun yok :)

Bu arada beni tanıyan biri olarak, yorumların için teşekkürler... :)

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
abs sürücünün istemi dışında araca hükmeder, yarış motorlarında kontrolün tamamen sürücüde olması gerektiğinden abs olmaz...

ABS bence lastikten sonra icat edilmiş EN FAYDALI şey.
Frenleri sonuna kadar sıkmışken hala motora kumanda edebilmek, yada lastikler kilitlenip motorun altından kaymayacagunı bilmek mükemmel birşey.
-t

yarışlarda ztn çelik fren hortumları kullanıyolar hatta mümkünse diskleri bile küçülttüler 2007-08 lerde... pist için zaten gerekte yok abs ve dcbs ye
benim anlayamadığım zzr1400 de abs varken
neden 2008 hayabusada koyulmamış

yarışlarda ztn çelik fren hortumları kullanıyolar...

belki bilmeyen vardir diye söylüyorum:

celik hortum kullanilmasindaki amac fren sisteminin pilota kavrama noktasini olabildigince hassas bir sekilde geri bildirmesi. normal fren hortumlari fren sIkIldiginda balatalar diske bastigi anda biraz genisleyerek fren kolunun yumusamasina neden olur. celik hortumlar genlislemediginde fren balatalarinin ne zaman basmaya basladigini anlamak cok daha kolaydir. dolayisiyla da dozunu ayarlamak daha kolay.

boy

@ERDEM860
abs sürücünün istemi dışında araca hükmeder, yarış motorlarında kontrolün tamamen sürücüde olması gerektiğinden abs olmaz...
İşte olayın özeti bu...

@glock
yarışlarda ztn çelik fren hortumları kullanıyolar hatta mümkünse diskleri bile küçülttüler 2007-08 lerde...
Yanlışın var, diskleri küçültmediler aksine büyüttüler. 2004-2005 1000RR ön disk 310mm, 2006-2007 1000RR ön disk 320mm çapında. Benim motorda çelik fren hortumu var. Predator arkadaşımızın da dediği gibi çok daha iyi şekilde frenaj yapılıyor. Tabi limit fren yapabiliyor olmak lazım bu avantaj için, yoksa alıp caddede her zaman kullandığınız frenaj ile bir fark olmayacaktır. Normal fren boruları frene basıldığında yağ basıncı nedeniyle esneme yapıyor ve daha çok basmanız gerekiyor, çelik hortumda bu esneme olmadığından ne kadar basarsanız o.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar