Motosikletlerde ABS

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
okudugum bir yazidan önemli buldugum birkac noktayi size de aktarmak istedim.
kaynak: http://www.1000ps.at/forum.asp?thema_id=2201126&id=2201126#view
ne yazik ki sadece almanca ...

"BMW und Honda waren jene Motorradhersteller welche das Thema ABS am Motorrad aktiv in die Breite getragen haben. BMW verbaute das ABS zuerst in den hochpreisigeren Motorräder, mit der CBF 600 von Honda wurde das ABS dann zur echten Massenware. Im Jahr 2007 werden in den wichtigsten Produktsegmenten sämtliche Motorräder mit ABS Angeboten. Bei diesen Modellen liegt der Anteil der dann auch tatsächlich mit ABS verkauften Motorräder bei 75%. Nur bei den Supersportlern hat das ABS zur Zeit noch nicht den breiten Einzug geschafft. Honda möchte jedenfalls bis spätestens 2010 ALLE Motorräder über 250 ccm mit Ausnahme der Offroad-Modelle mit ABS auf den Markt bringen.

Die Bremse und das Anti-Blockier-System rücken bei Thema Sicherheit in Gefahrensituationen klarerweise in den Mittelpunkt. Denn der Bremsvorgang bringt auch routinierte Piloten in Gefahrensituationen gehörig unter Druck. Beim Motorrad soll das ABS nicht nur den Bremsweg verkürzen, sondern vor allem die Stabilität des Fahrzeuges aufrecht erhalten. Blockiert ein Rad fehlen die Kreiselkräfte welche dieses Rad stabilisieren, und das Rad wird instabil.
"

"ABS konusunu motosikletlerde aktif olarak genis bir platforma tasiyan üreticiler BMW ve HONDA idi. BMW ABS'yi önceleri sadece pahali modellerine koyarken, HONDA CBF600 ile ABS'yi ilk defa yaygin olarak kullanmaya basladi. 2007 yilinda artik en önemli modellerin hepsinde ABS opsiyonu bulunuyor ve satilan modellerin yaklasik %75inde de bu opsiyon kullaniliyor. Sadece superbike/supersport sinifinda daha hala ABS yaygin degil. HONDA en gec 2010 yilina kadar 250cc üstündeki BÜTÜN modellerine -OFFROAD haric- ABS koymayi planliyor.

Frenler ve ABS tehlike aninda merkezi bir rol oynayiyorlar. Fren süreci cok tecrübeli pilotlari bile zorlayabiliyor. ABSnin görevi motosikletin sadece fren yolunu kisatlmak degil, ayni zamanda da tekerlegin kilitlenmesini engelleyerek onu stabilize eden dönme hareketinin kesilmesini önleyerek motosikletin dengesini korumak."

"Schon sehr lange in Verwendung hat Honda das System CBS (Combined Brake System). Einfach gesprochen bremst bei einem CBS System bei Betätigung der Fußbremse auch die Vorderbremse mit.
In der Version Dual CBS bremst auch umgekehrt bei der Verwendung der Vorderbremse die Hinterbremse mit.

Anders als ein ABS System soll das CBS System im täglichen Gebrauch für Komfort und Sicherheit sorgen. ABS verbaut Honda ganz klar mit folgender Aussage: "Wird für einen Ernstfall einmal in 10 Jahren als Lebensretter benötigt."
"

"HONDA uzun zamandir CBS sistemini (Combined Brake System - Kombine Fren Sistemi) kullanmakta. Basitlestirilmis olarak CBS ayak freni kullanildiginda el frenini de devreye sokmakta. DUAL CBS (cift CBS) sisteminde ise CBS'in fonksiyonu genisletiliyor ve el freni kullanildiginda ayak frenini de devreye sokuyor.

ABS'den farkli olarak CBS sürüs esnasindaki konforu ve emniyeti artirmak icin motosikletlere konuluyor. HONDA ABS'yi cok net olarak "Ancak her 10 yilda bir ihtiyac duyulacak bir emniyet sistemi" olarak lanse ediyor."

"Die letzte Evolutionsstufe in Sachen Bremstechnik lautet bei Honda CBS / ABS. Mit einem solchen System sorgt das CBS-System zum Einen für eine nahezu perfekte Bremslastverteilung zwischen Vorder- und Hinterbremse. Zum Anderen verhindert das ABS das Blockieren der Räder und das Motorrad bleibt so stabil. Im Fahrsicherheitszentrum in Teesdorf testeten wir in einer sicheren Umgebung die Vorteile der einzelnen Systeme.

Mein persönliches Ziel war natürlich klar: Die technischen Wunderwerke dürfen niemals kürzere Bremswege zusammenbringen als ich selbst. Doch leider gelang mir das nicht immer. Erst mit warmen Reifen auf perfektem Asphalt und nach mehreren Probebremsungen konnte ich mit der Bremse so sehr ans Limit gehen um die Vorgabe des gleichen Modells mit ABS zu erreichen. ...
"

"ABS + DUAL CBS HONDA'nin fren sistemlerinde geldigi en son noktayi teskil etmekte. CBS fren gücünün hemen hemen mükemmel olarak tekerleklere dagitilmasini saglarken ABS herhangi bir tekerlegin kilitlenmesini engelliyor. Teesdorf'daki Ileri Sürüs Teknikleri parkurunda bu sistemin etkinligini test etme imkani bulduk.

Kisisel hedefim ABS + DUAL CBS sistemli motosikletlerden daha kisa fren mesafesinde durmakti. Ancak bunu her zaman beceremedim. Lastikler iyicene isindiktan sonra mükemmel asfalt üstünde birkac deneme yaptiktan sonra ancak ABS'li motosikletin degerlerine ulasabildim ..."

boy

@Predator[23rd]
Sadece superbike/supersport sinifinda daha hala ABS yaygin degil. HONDA en gec 2010 yilina kadar 250cc üstündeki BÜTÜN modellerine -OFFROAD haric- ABS koymayi planliyor.
Sport modellere ABS koyacakları konusu ne kadar doğru acaba? Bence koymazlar çünkü bu Sport modellerde istenen bir özellik değil. Aksine profesyonel kullanımda ABS'nin devreye girmesi sürücünün motora olan hakimiyetini azaltıyor.

valla ben haberi yazanin dediklerini bire bir tercüme ettim. eger ona HONDA yalan söylemisse veya o bize sadece 2 satir daha olsun diye birseyler uyduruyorsa bilemiyecegim.

ayrica HONDA'nin profesiyonel kullanimi kast ederek bu sözleri söylemis olduklarini zannetmiyorum. ne de olsa profesiyonel kullanimda en sert stok süspansiyon ile yumusak kaliyor, en iyi yol lastigi bile kelek oluyor ... profesiyonel kullanimda hersey farkli. yan ayna bile yok ...

@ Predator[23rd] ; Kaynak, Alıntı ve Tercüme için teşekkürler... :cat:

@ boy ; Abi , tabiki profesyonel kullanımda ABS sistemleri tercih edilmez ama günlük hayatta kullanılan (şehir için, şehirler arası vs) sport modellerde ABS fayda sağlayabilir...

Pistte önümüze araba veya yaya çıkmıyor :mrgreen: fakat , trafikte kullanırken kavşakta olabilecek bir kazayı önleyebilir :cat:

Ben de Touring ve sport touring makinalarda kullanılması taraftarıyım...

Lakin ss sınıfında frenler Abs li olursa muhtemel kaza oranı artacaktır ; bence kullanılmamalı (bir diğer seçenekte özellikle benim beklentim ; ABS li tüm araçlarda , airbag sistemin istenildiğinde devre dışına alınması gibi bir seçenek olmalı)

Yani kullanıcı Abs sistemini devre dışına alabilmelidir.

(Honda VFR 800 için tek tereddutum bu )

@Predator[23rd]

Sport modellere ABS koyacakları konusu ne kadar doğru acaba? Bence koymazlar çünkü bu Sport modellerde istenen bir özellik değil. Aksine profesyonel kullanımda ABS'nin devreye girmesi sürücünün motora olan hakimiyetini azaltıyor.

Sport modellerde koyarlar çünkü nasıl satılan spor ayakkabıların % 1'i spor yaparken giyiliyorsa %99'u günlük kullanımda giyiliyorsa aynı şekilde motosikletlerinde %1'i profesyonel kullanımda geri kalan %99'u caddede.
Bu durumda sport modellerde ABS uygulanması çok ta mantıksız değil. Profesyonel kullanacaklar da söküverir bi zahmet!

ss leri bilmem ama dl 650 de daha tekeri kitlemeyi başaramadım.

tek sıkıntı ön abs devreye girdiğinde gidonun aşırı sarsılması.

boy

@yucika
Sport modellerde koyarlar çünkü nasıl satılan spor ayakkabıların % 1'i spor yaparken giyiliyorsa %99'u günlük kullanımda giyiliyorsa aynı şekilde motosikletlerinde %1'i profesyonel kullanımda geri kalan %99'u caddede.
Bu durumda sport modellerde ABS uygulanması çok ta mantıksız değil. Profesyonel kullanacaklar da söküverir bi zahmet!
Oranları neye göre verdin? Belki ülkemizde çok yaygın değil (toplam 100-150 yarışçı var) ama yurtdışında bu motorları yarışlarda kullanan çok insan var. Caddede kullanım tabi ki fazla ama bu motorların esas kullanım amacı caddede binmek değil pistte yarışmak. WSBK ve WSS yarışlarında piyasada satılan motorları alıp belli sınırlarda modifiye ediyorlar. ABS'yi iptal etmek o kadar kolay değil. Üstelik 10gr ağırlığın bile önemli olduğu ve teknoloji geliştikçe üreticiler motorları hafifletmeye çalışırken (bugün 600cc bir Supersport 155kg ya kadar indi) neden ekstra ağırlık yapacak ve talep edilmeyen bir özellik koysunlar? Yarış motorları için böyle bir talep yok. Bu motorların amacı hafif ve süratli olması, güvenli olması için çalışmıyorlar, daha iyi nasıl hızlanabilir, daha iyi nasıl viraj alabilir şeklinde çalışmalar var.

@yucika

Oranları neye göre verdin? Belki ülkemizde çok yaygın değil (toplam 100-150 yarışçı var) ama yurtdışında bu motorları yarışlarda kullanan çok insan var. Caddede kullanım tabi ki fazla ama bu motorların esas kullanım amacı caddede binmek değil pistte yarışmak. WSBK ve WSS yarışlarında piyasada satılan motorları alıp belli sınırlarda modifiye ediyorlar. ABS'yi iptal etmek o kadar kolay değil. Üstelik 10gr ağırlığın bile önemli olduğu ve teknoloji geliştikçe üreticiler motorları hafifletmeye çalışırken (bugün 600cc bir Supersport 155kg ya kadar indi) neden ekstra ağırlık yapacak ve talep edilmeyen bir özellik koysunlar? Yarış motorları için böyle bir talep yok. Bu motorların amacı hafif ve süratli olması, güvenli olması için çalışmıyorlar, daha iyi nasıl hızlanabilir, daha iyi nasıl viraj alabilir şeklinde çalışmalar var.
Oranları elbette afaki verdim ama sonuçta sende WSBK ve WSS yarışlarında piayasada satilan modelleri alıp belli oranda modifiye ediyolar demişsin. ABS nin iptalide bir nevi modifikasyon zaten. İleride Supersport modellere ABS koymaya başlasalar bile opsiyonel olacağını düşünüyorum. Yani istemeyen almaz:) . ABs yi sökmen gerekirse getir ben sökerim:p

boy

@yucika, sanıyorum ne kadar anlatırsam anlatayım olayın ince noktasını yakalayamayacaksınız. Ben yarış motorlarına anlattığım nedenlerden dolayı hiçbir zaman ABS koyacaklarını düşünmüyorum. Kimin haklı olup olmadığını ancak zaman içerisinde görebileceğiz...

@boy haklısın sonuçta ikimizde tahminlerimizi söylüyoruz. Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek.
Bir malın alıcısı vars sonuçta satıcısı da olur. Yarın SS motora ABS koysalar OOOO bunun ABS side var diyip tercih edecek insanlarda var.

@yucika, sanıyorum ne kadar anlatırsam anlatayım olayın ince noktasını yakalayamayacaksınız. Ben yarış motorlarına anlattığım nedenlerden dolayı hiçbir zaman ABS koyacaklarını düşünmüyorum. Kimin haklı olup olmadığını ancak zaman içerisinde görebileceğiz...

olayin ince noktasi, supersport/superbike motosikletlerini dükkandan alip yarisa girmek üzere modifiye etmek, kimseyi ilgilendirmiyor. sokakta siradan sürücüler tarafinda kullanilmak üzere motosikletlerde ABS'nin faydasi var mi yok mu ona bakiyoruz.

10 yil sonra bütün üreticiler her motosiklete ABS koyduklarinda agirlik avantaji/dezavantaji zaten kalmaz. ABS kullanmak istemeyen sensörün fisini ceker veya kablosunu keser - o kadar basit is. cockpitinde yanan isiktan rahatsiz olan da varsa ampülünü cikarir veya kirar, sorun kalmaz.

HONDA motogp'de kazanabilmek icin tek basina motosikletleri 1000cc'den 800cc'ye düsürmeyi beceriyorda stock superbike yarislari icin ABS'le ilgili modifikasyon reglemanini degistirtmeyi mi beceremiyecek???

2-3 yil sonra hepimiz aradigimiz cevaplari bulmus olacagiz ...

bu gelişme bana arabalardaki hidrolik direksiyon kullanımını anımsattı...hidrolik direksiyonların kullanımı süper spor araçlarda bilhassa yüksek hızlarda direksiyon hassasiyeti ve tepki süresini azalttığı için üreticiler tarafından pek rağbet görmüyordu...ancak gelişen teknoloji ile hemen tüm araçlarda hidrolik direksiyona geçildi...

sanırım morosikletlerde abs kullanımının akibetide böyle görünüyor...

bu gelişme bana arabalardaki hidrolik direksiyon kullanımını anımsattı...hidrolik direksiyonların kullanımı süper spor araçlarda bilhassa yüksek hızlarda direksiyon hassasiyeti ve tepki süresini azalttığı için üreticiler tarafından pek rağbet görmüyordu...ancak gelişen teknoloji ile hemen tüm araçlarda hidrolik direksiyona geçildi...

sanırım morosikletlerde abs kullanımının akibetide böyle görünüyor...

Olay budur....:cat:

Ben de aynı fikirdeyim ; zaman içinde tüm araçlarda bu sistem kullanılıyor olacaktır.

Bu bilgiyi hepimiz biliyor muyuz. ABS sistemi fren mesafesini KISALTMAZ. Sert bir fren esnasında tekerlek kilitlenmek üzereyken devreye girer ve saniyede 60'dan fazla pompa yapar. Bu durum lastikten gelen ciyak sesini kesik kesik duymamıza ve asfalttaki lastik izini kesik kesik görmemize yol açar. Örneğin; Münübüsçülerin tıs tıs tıs diye fren yapması :cat:

walla öyle havalı tıs tıs frenlerimiz olsa ne gusel olurdu

:p

Aklıma geleni paylaşayım istedim ;

saatte 300 km hıza fren falan dayanmaz , bu makinalara paraşüt takmak yada fırlatan sele gibi yenilikler yapılsa , bence ABS den daha fazla tutulur...

fırlatan sele gibi yenilikler yapılsa , bence ABS den daha fazla tutulur...
fırlatan selemi koptum valla.silvester stallonenin yargıç diye filminde vardı.kaza anında arabanın içi bildiğimiz beyaz eşya köpüğünden doluyordu.motorda olabilirmi bilmiyorum.ama kıyafet o hale gelebilir mesela.

keşke kaza anında bizi yatağımıza ışınlayan bir alet olsa :p

herşey kötü bir rüya gibi geride kalırdı

boy

@eczaci101
saatte 300 km hıza fren falan dayanmaz
O zaman gel yarışları izle de gör, dayanıyor mu dayanmıyor mu...

Yer : İzmit Körfez Pisti
Tarih : 9 Eylül 2007 Pazar

Japon motosiklet polislerine hava şişmeli tulum verdiklerini okumuştum. Motora binerken tulum üstündeki bir ipi gidondaki yerine kitliyorsun ve çarpışma anında
ms ile ifade edilen bir sürede tüm tulum hava ile doluyor. Bir nevi airbag yani...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar