@taner_k dostum. Teşekkür ederim düşüncen için. Bende senin gibi burada bildiğim birkaç bilgi varsa onu herkesle paylaşıyorum. Allah herkesten razı olsun.
Benim motorda sübab ayarını yaptıktan sonra bahsettiğin sese benzer bir ses oluşuyordu. Sırf bunun için 3 defa motoru indirdim. Sonunda bizdeki sistem üstten egzantirikli. Zinciri geren plastik bir parça var. Bu parçayı takarken üst kapak contasını yenilemiştim. Ancak kapak contasını alenade kestirdiğimden dolayı, conta aynı zamanda bu plastiğin gövdeye sıkıştırılması görevinide üstleniyormuş. Sonunda kestim.
Ancak senin motora müdahale olmamış. 4500'de kesinlike krank arızası vermez. Ustanın emeğine veya tecrübesine saygım var. Ancak Krank arızası periyodik ses yapmaz. Şimdi;
Krank bizim motorlarda (abi bir becerebilsem resim eklemeyi. Ne yapsam beceremiyorum) krank mili ile birlikte sıkı geçmedir. Krank iki şekilde arızalanır. Uzun km'ler sonunda krank kolu, (pistonun bağlı olduğu kısım) krank mili üzerinde aşınmaya bağlı boşluk yapar. Bu boşluk yukarı aşağı salınımda belli olur. Daha çok motora tam gaz verildiğinde veya gaz kesildiğinde, yani motor yüke bindiğinde, piston büyük bir güçle bu boşluğa baskı yapar. Buda kütür kütür ses gelmesine neden olur. Bu arıza birde, modifiyeli motorlarda, bilinçsiz güç alımlarında ortaya çıkar.
Diğer boşluk krankın sağa sola yaptığı boşluktur. buda motor üst devre çıkıldığında, pistonu bir yönde kasmaya zorlar ve kranktan uğultu gelmesine yol açar. Tabi bu boşluğa bağlı olarak krank bilyalarıda aynı sesi verir. şimdi bunların hepsi, uzun km'ler veya bilinçsiz güç alma çabalarından ortaya çıkar.
Bir motorun ömrü, birim zamanda yaptığı devir sayısı ile ölçülür. Yani, 4 silindirli bir motorun 150.000km gibi bir ömrü varsa, bu motorun tüm ömrü boyunca son viteste 4500 devirde seyrettiği varsayılarak hesaplanır. Sübab ayarı gerektiren motorlarda, 10.000Km'dekontrol edilmesi gereken bu değer, bizim motorlar için yaklaşık 5000km civarıdır (benim el kitabında yazıyor). Ancak üst kapak açıldıktan sonra, sübab piyasonusun bir boşluk kontrolüne ihtiyaç olmalıdır.
Bujiyi yerinden çıkart. Ayak marşına elinle yavaş yavaş baskı uygula. Pistonun hareketleri esnasında bir zorlanma hissediyor musun kontrol et. İki gündür hastalıktan ruhu teslim etmekle uğraşıyorum evraklarda sorun çıkıyor. Ama yarın çarşıya ineceğim. Sana daha detaylı bilgi vermeye çalışırım.
Dünyada en zor şey seni dinleyen ve anlattıklarına değer veren birisini bulmaktır. Ve ben sizlerle bunu doyasıya yaşayan birisiyim. :rendeer: :rendeer: :rendeer: