Motosikletimizi hangi ustaya veya servise bakıma götürmeliyiz?

Merhabalar öncelikle başımdan geçen son olayı anlatmak istiyorum ve sonrasında fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Suzuki Burgman 400 umu sattım ve bir Mt 09 sahibi oldum. Motorumu aldığımda led farlar vardı ve pekte anlamıyorum bu far olayını. Burgmandan sonra farlar beni pek tatmin etmedi ve ayarı bozuk fazla yukarıya bakıyordu. Cevrede birkaç kişi de bu farlara ayar yapılamaz gibi şeyler soyledi ve bende gece önümü görmek istiyordum. Izmır de bir japon markanın servisine gittim. Usta bir iş yapıyordu fazla meşgul de etmeden hayırlı işler diyerek motosikletimden olan şikayetimi anlatmak için izin istedim ve tamam bakalım dedi. Aslında sadece bu far ayarlanıyor mu diye sordum. 5 dakika kadar kapı önünde bekledim. Çalışan insanı meşgul de etmek istemiyorum bende esnafım çok iyi bilirim. Sonra kapıya bir mercedes yanaştı ve usta içeriden çıktı. Oooooo abim hoşgeldin gibisinden oturdu sohbet etti ve abisini gönderdi. Biz hala bekliyoruz bu arada. Sadece bir sey öğrenmek için geldiğimizden kısa sürede yapılacaksa da bekleyip gitmek istediğinizden kimseyi işinden etmemeye de özen gösteriyoruz. Sonra usta içeriden tamir ettiği motoru çıkardı üzerine bindi ve teste cıktı bekledik 10 dk daha gelen giden yok bastık gittik artık.

Ben bir esnaf olarak mekanima bir insan gelince buyrun hoşgeldiniz ne istersiniz nasıl yardımcı olabilirim diyerek gözlerinin içine bakarak, işlerini en kısa sürede en kaliteli şekilde yapabilmek, hem parasını hem gönlünü alabilmek için çabalarken böylesine iplenmemek çok zoruma gitti ve motorcu esnafına karşı bende olmayan güveni dibe vurdurdu.

Yamaha iz moto ya geldim sağolsun usta yardımcı oldu aşağıdan yukarıya geldi benim için Allah razı olsun insan yerine konulduk. Orjinal far takmami önerdi aciliyeti yoksa birgün sonra getirirsen yarım saat bekleyip alabilirsin dedi fakat üzerindeki farlar ayarlaniyormuydu oda bir çözümde bulunmadı.
Geçen gün rasgele eski motorumun bakımlarını yapan ustaya denk geldim ona sordum ve bir yıldız tornavida getir dedi megerse ayar fara yapilmayacakmiş.
Ayar farin çevresindeki reflektör gibi olan parlak zeminmis (adını bilmiyorum doğru telafuz edemedim). O yukarıya baktığı için ışık yukarıya gidiyormuş. Arkadaki vidaları sıkarak onu aşağıya egdirdi ve sıkıntı çözüldü ve farlarda gayet güzel gösteriyor.

Motorumu ustadan ustaya götürmek istemiyorum 10 bin bakımından 100 bin bakımına kadar götüreceğim tavsiye edeceğiniz bir servis veya usta var mıdır?
Beni üzmeyecek sahtekarlık yapmayacak motoruma kendi motoru gibi bakacak ve işi bilen hangi ustaya götürmeliyim ? Yoksa çok mu şey istedim.

malesef motosikletin dolu dolu eksiklerinden biri de bu hem pahalı hem sallamasyon işcilik, referansla öneriyle gidicen denicen benim 4. 5. motorum falan hala her işim düştüğünde farklı yere gidiyorum her gittiğim yer kazıklıyo gönderiyo

deneme yanılma yöntemi ile doğru ustayı bulacaksınız elbet ancak bulana kadar epey bir kazık yiyeceksiniz..

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Bulmuşsun ya işte.
Daha neyi arıyorsun?

Şu kullanma klavuzunu baştan sona bir oku. Orada far ayarından yağ filtre değişmine veya ampul değiliminden grenajların akünün nasıl söküleceğine kadar herşeyi anlatıyor. Bakımını ve ufak tefek arızaları kendin yap. Arıza olursa o zaman usta ararsın

Service manuel çıktı alıyorum ve bakımı elimden geldiğince tamirini kendim yapıyorum. Sana da tavsiye ederim yoksa çok sıkıntı çekersin senin yaşadıklarının aynısını ben de yaşadım ve çözüm olarak bu şekilde yapıyorum ve memnunum :D

Değerli yorumlariniz için çok teşekkür ediyorum. Çok tornavida tutmaktan anlayan biri değilim yalnız kitapçık olayı çok doğru bir öneri yürekten teşekkür ediyorum. Oraya baksam hiç kimseye muhtaç kalmayacağım. Okumuyoruz işte bugün kitapciga baktım çok net bilgiler yer alıyor. Eski motorumu goturdugum usta pek buyuk motordan anlamadığını söylediği için arayış içerisindeyim. Sanirim en iyisi biraz fazla para verip servisi tercih etmek olucak. Cok sagolun tekrar cok tesekkurler

Hangi ustadan sakinacaksin;

1-Motorun neyi var diye sorarak sadece o arizayi yapan,ve o arizayi tetikleyen kismi atlayarak,ayni zamanda diger aksami bozan.

2-Duzgunce motoru kullanip,mekanigi,alt motoru vs.test etmeden ezbere,şu arizasi var diyen.

3-Ufak ve hemen yapilacak bir tamirat için,vakti varken,abi birak yarin al diyen.(maksat işçiligi zor oldu,tosla 100-150tl)

4-10gun sonra tekrar gelsin diye,duzgun iş yapmayan.

5-Bariz bir ariza oldugu belli bir durumda,abi boyle biraz idare et,tekrar geldiginde elden geçiririm.

6-Ustam debriyaj tam ayirmiyor,baski balatada kaçiriyor?abi bu modeller yapar boyle zamanla alişir diyen.

7-Ariza açik açik bağiriyor sorun burada diye,ama usta komple sökup bakmam lazim diyen.(3.madde gecerli)

8-Modele uygun parça siparişi vermek yerine,elinde ne varsa uydur kaydir takip gonderen,abi bu modeller hepsi uyar birbirine diyen.

9-Yaptigi işcilige guvenmeyen özensiz is yapan ve abi sorun olursa tekrar gel diyen.

10-Karşisindaki kullanici biraz bilgili ve teknikten anlayan biri denk geldiginde,abi sen başka ustaya gotur motorunu diyen.

Uzak dur sevgili kardeşim...

(İşin erbabi,durust ustalari tenzih ederim)

Son düzenleme:
Hangi ustadan sakinacaksin;

1-Motorun neyi var diye sorarak sadece o arizayi yapan,ve o arizayi tetikleyen kismi atlayarak,ayni zamanda diger aksami bozan.

2-Duzgunce motoru kullanip,mekanigi,alt motoru vs.test etmeden ezbere,şu arizasi var diyen.

3-Ufak ve hemen yapilacak bir tamirat için,vakti varken,abi birak yarin al diyen.(maksat işçiligi zor oldu,tosla 100-150tl)

4-10gun sonra tekrar gelsin diye,duzgun iş yapmayan.

5-Bariz bir ariza oldugu belli bir durumda,abi boyle biraz idare et,tekrar geldiginde elden geçiririm.

6-Ustam debriyaj tam ayirmiyor,baski balatada kaçiriyor?abi bu modeller yapar boyle zamanla alişir diyen.

7-Ariza açik açik bağiriyor sorun burada diye,ama usta komple sökup bakmam lazim diyen.(3.madde gecerli)

8-Modele uygun parça siparişi vermek yerine,elinde ne varsa uydur kaydir takip gonderen,abi bu modeller hepsi uyar birbirine diyen.

9-Yaptigi işcilige guvenmeyen özensiz is yapan ve abi sorun olursa tekrar gel diyen.

10-Karşisindaki kullanici biraz bilgili ve teknikten anlayan biri denk geldiginde,abi sen başka ustaya gotur motorunu diyen.

Uzak dur sevgili kardeşim...

(İşin erbabi,durust ustalari tenzih ederim)

E Usta kalmadı :cherry: En iyisi dalaverelerle uğraşmayıp servise gidip rahat kafa dolaşmak olucak yorumunuz için çok teşekkür ediyorum sağolun varolun

Ustamı bulduğumdan beri başkasına gitmiyorum. Bizimki biraz da ahbap ilişkisi gibi. Yanına gitmeden önce eğer aciliyetim varsa arayıp gidiyorum. Acil değilse gezmeye diye çıkıp yanında takılırım. Zamanı müsaitse yapar, değllse de çay ve kahve eşliğinde muhabbet eder dönerim. İlle yap diye de tutturmam yoksa kovar bile valla. Yaptığı iş içine sinmeden de bana teslim etmez. Gerçekte motosiklet camiasının göbeğinde İzmir Kahramanlarda çalışmama rağmen, Ustam için git-gel 60 km yol yapıyorum. Ben fazlasıyla memnunum. Ara sıra anahtar tutup, yapılan bir tadilat yada bakımda katkım olması hoşuma gidiyor. Ara sıra yaptığımız mangal muhabbetineyse doyum olmuyor..

Hoşgeldin diyen,
Seni can kulağıyla dinleyen,
Olası ihtimaller hakkında bilgilendirme yapan,
Maliyet bilgilendirmesi yapan,
"FATURA KESEN",
Esnaflık bilen, müşteriye değer veren,
Mümkünse sarf malzemesi stoğu bulunan serviste çalışan......

Usta budur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar