Merhabalar. 2011 model Yuki markalı bir scootera sahibim. Motorumla kaza yaptım birkaç ay önce, ardından da kontrol etmesi için bir ustaya verdim. Motorumun yağına yakıt karışmıştı ve ben usta değiştiriyor diye biliyordum, değiştirmemiş. Geçen gün hava filtresini söktüğümde filtreden yağ geldi, forumdaki bir arkadaş bana kazadan dolayı yağ birikmiştir dedi. Mantıklı da geldi aslında. Bugün söktüm hava filtresini ancak sünger gibi bir şey, ne yapacağımı bilemedim. Filtreler yıkanmaz diye biliyorum, yıkamadım o yüzden. Ek olarak motorumda hava akışı çok az, motor 1000 devirde bile çiğ yakıt atıyor aşırı yakıt kokusu geliyor. Bu motora hava filtresini nasıl bulabilirim, nereden bulabilirim acaba? Veya yapmam gereken başka şeyler var mı?
Eğer süngerimsi bir filtreyse ve yağlanmışa, kararmışsa gazyağı ya da benzinle batırarak yıkayabilirsin. Ancak, bildiğim kadarıyla sünger filtreler bir miktar yağ emdirilerek kullanılır, giren havadaki partiküller yapışıp içinde kalsın diye. Yani temizleyip yeniden takarken ufaktan yağlı olmalı. Kağıtlarda böyle bir durum yok doğal olarak.
Hava akışı azlığı çok göreceli, zaten motorlar havayı biraz zorlayarak alacak şekilde üretilir (o yüzden küçük motora performans filtresi takanlar şaşırıp kalır, motor öldü diye

). Tabi filtre tıkanıklığından bahsetmiyorum, temiz ve gerektiği kadar geçirgen olmalı.
Karbüratöre bakılmalı, bir iki ayar vidası var.
Motorun yağına benzin hangi yoldan karıştı merak ettim. Yaklaştıkları yer silindir, o bölgede yağ yukarı, egsoz gazı aşağı kaçabilir eğer piston segman problemliyse. Benzin nerden iner ilginç...
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:42 ----------
İlave olarak hava kaçağı ihtimaline karşı, filtre muhafazası-karbüratör, karbüratör-manifold, manifold-altkapak bağlantılarını gözden geçirin..Kazada çatlamış bükülmüş bir yer olabilir.