Motosiklet Zinciri Nasıl Ayarlanır? Adım Adım Zincir Gerginliği Rehberi

zincir-ayari.jpgMotosiklet Zinciri Kontrolü ve Ayarı: Teknik Rehber​

Motosikletlerde zincirli aktarma sistemi, motor çıkış milinden arka tekerleğe güç iletimini sağlayan temel mekanik bileşendir. Zincir gerginliğinin doğru aralıkta olmaması; güç kaybı, düzensiz aşınma ve uzun vadede şanzıman hasarı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle zincirin periyodik kontrolü ve doğru şekilde ayarlanması gerekir.

Zincir Gerginliği Neden Kritik?​

Zincir, arka süspansiyon hareketi boyunca sürekli farklı açılarda çalışır. Salıncak hareket ettiğinde zincir hattının geometrisi değişir. En yüksek gerilim noktası; ön dişli, arka dişli ve salıncak pivot noktasının aynı hizaya geldiği andır.

Bu nedenle zincir ayarı yapılırken:
  • Süspansiyon boşta konumdayken,
  • Üretici tarafından belirtilen boşluk değerleri esas alınarak
ayar yapılmalıdır.

Aşırı gevşek zincir:
  • Dişli atlamasına,
  • Vuruntuya,
  • Salıncak ve zincir kılavuzu aşınmasına
neden olabilir.

Aşırı gergin zincir:
  • Çıkış mili rulmanlarına aşırı yük bindirir,
  • Şanzıman yataklarına zarar verir,
  • Süspansiyon çalışmasını kısıtlar.
Pratikte en riskli durum aşırı gerginliktir.

Zincir Boşluğu (Slack) Nasıl Ölçülür?​

1. Motosiklet düz ve sabit bir zemine alınır.
  2. Mümkünse orta sehpa veya paddock sehpa kullanılır.
  3. Zincirin alt hattı orta noktasından yukarı–aşağı hareket ettirilir.
  4. Minimum ve maksimum konum arasındaki toplam mesafe ölçülür.
Çoğu yol motosikletinde ideal boşluk 20–35 mm aralığındadır. Ancak kesin değer üretici servis kitabında belirtilir ve modele göre değişiklik gösterir.

Önemli nokta:
Zincir her noktada eşit aşınmaz. Arka teker birkaç tur çevrilerek en gergin nokta bulunmalı ve ölçüm o noktaya göre yapılmalıdır.

Zincir Ayar Prosedürü​

Genel prosedür şu şekildedir (model bazlı farklılıklar olabilir):
  1. Arka aks somunu gevşetilir.
  2. Zincir ayar cıvataları eşit miktarda çevrilir.
  3. Sağ ve sol ayar referans çizgileri kontrol edilir.
  4. Zincir boşluğu tekrar ölçülür.
  5. Aks somunu üretici tork değerine göre sıkılır.
Tork anahtarı kullanılması tavsiye edilir. Aşırı sıkılan aks somunu rulmanlara zarar verebilir.

Zincir, Dişli ve Aşınma Kontrolü​

Zincir ayarı yapılırken yalnızca boşluk değil, sistemin genel durumu da kontrol edilmelidir:
  • Dişlilerde kanca şeklinde aşınma var mı?
  • Zincir baklalarında sertleşme mevcut mu?
  • O-ring veya X-ring contalar zarar görmüş mü?
  • Zincir aşırı uzamış mı?
Zincir belirli bir noktadan çekildiğinde arka dişliden belirgin şekilde ayrılıyorsa set ömrü dolmuş olabilir.

Genel kullanımda zincir seti 20.000–30.000 km aralığında değişir; ancak sürüş tarzı, bakım sıklığı ve hava koşulları bu süreyi ciddi şekilde etkiler.

Zincir Bakımı ve Yağlama​

Zincir ömrünü belirleyen en önemli faktör düzenli temizlik ve yağlamadır.
  • Her 500–700 km’de yağlama önerilir.
  • Yağlama işlemi sürüş sonrası, zincir sıcakken yapılmalıdır.
  • Uygulama zincirin iç kısmına (dişli temas yüzeyine) yapılmalıdır.
  • Basınçlı su doğrudan zincire tutulmamalıdır.
Yanlış temizlik kimyasalları O-ring contalara zarar verebilir. Zincir temizliği için uygun solvent kullanılmalıdır.

Zincir gerginliği yalnızca sürüş konforunu değil, aktarma organlarının ömrünü de doğrudan etkiler. Doğru boşluk değerinde, düzenli bakımı yapılmış bir zincir sistemi hem performansı korur hem de mekanik hasar riskini minimize eder.

Periyodik kontrol alışkanlığı edinmek, zincir setinin ekonomik ve güvenli kullanımını sağlar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Lastikçi'nin gerginlik ayarını bilmemesini normal karşılamak gerek , gerginlik ayarı için motosiklet usta/servisini tercih edin, motora münhasır bilgileri onlar bilebilir lastikçi değil.

Hava değerleri ps/bar bir türevi daha vardı sankim, herne ise 85 değeri nedir yahu, kamyon lastiğimi bu?

Öneri ; Fıtı fıtı çok yavaş şekilde , servis/usta yolu utun yahut halen lastikçi ise seçenek geri gidip hem astik değerini bildiğiniz değere sabitlemesini, hemde gerginliği içinize sinecek idarelik pozisyona aldırıp yine/yeniden servis/usta yoluna gidin şakası olmaz bu işlerin.

Lastikçi'nin gerginlik ayarını bilmemesini normal karşılamak gerek , gerginlik ayarı için motosiklet usta/servisini tercih edin, motora münhasır bilgileri onlar bilebilir lastikçi değil.

Hava değerleri ps/bar bir türevi daha vardı sankim, herne ise 85 değeri nedir yahu, kamyon lastiğimi bu?

Öneri ; Fıtı fıtı çok yavaş şekilde , servis/usta yolu utun yahut halen lastikçi ise seçenek geri gidip hem astik değerini bildiğiniz değere sabitlemesini, hemde gerginliği içinize sinecek idarelik pozisyona aldırıp yine/yeniden servis/usta yoluna gidin şakası olmaz bu işlerin.

Yanlış anlaşılmasın ama ufak bir bilgi .
"Lastik büyüdükçe hava değeri küçülür. Yani atıyorum rakamı. Tonajlı araçlarda lastik basıncı 10 psi iken motosiklette 33 bisikletlerde 60 psi olmalıdır. (Rakamlari salladim)"

Herkese merhaba.Bugün lastikleri değiştirdim fakat gittiğim yerdeki adam bi halttan anlamıyormuş.Lastiklere göz kararı hava bastı bunu görünce gittim kontrol ettim 33 olması gereken hava 85 ! Sanırım zincir gerginliğini de b*k etti.Yukardan aşağı doğru bastırınca 2-3 cm esneme olmuyor, zincir çok zor oynuyor.Birde zincir dönerken yukarı aşağı sallanıyor.Böyle bişey olacağını bile bile sırf üşengeçlik yüzünden bu lastikçiye gittim ve ayar etti beni resmen.Her yaptığı hareketten cehalet akıyordu.Yaşadığım yer de geri kalmış bir bölge ve lastik değiştirmek için 50 km gitmeyeyim diye düşünmüştüm sadece

Merhaba, belki yanlış yazmışsınız ama, zinciri yukarıdan aşağıya değil aşağıdan yukarıya bastırmanız gerek. cbf'nin zincir gerginliği 2-3 santim olmalı bildiğim kadarıyla. bu da zincirin alt tarafından, aşağı yukarı tam ortadan ölçülmeli. cbf'nin lastikleri 85 psi basınçta iyi ki patlamamış, sansınız varmış bu arada. eliniz değmişken arka lastik hizalı mı onu da kontrol edin derim. arka maşanın somunlarının olduğu yerde, her iki tarafta da ayar işaretleri olmalı. Bunlar maşanın iki tarafında da eşit mi kontrol ettin. çok fark varsa başınıza iş açabilir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:58 ----------

Yanlış anlaşılmasın ama ufak bir bilgi .
"Lastik büyüdükçe hava değeri küçülür. Yani atıyorum rakamı. Tonajlı araçlarda lastik basıncı 10 psi iken motosiklette 33 bisikletlerde 60 psi olmalıdır. (Rakamlari salladim)"

dostum bu kullanıma göre değişiyor. Benim motor 29 psi, başka bir motor 42 psi, yarış motorları 15-20 psi olabiliyor. Yük taşıyan tonajlı araçlar 100 psi civarında basabiliyorlar.
http://www.conti-online.com/www/dow...eneral/tech_info/download/hava_basinci_tr.pdf

Merhaba, belki yanlış yazmışsınız ama, zinciri yukarıdan aşağıya değil aşağıdan yukarıya bastırmanız gerek. cbf'nin zincir gerginliği 2-3 santim olmalı bildiğim kadarıyla. bu da zincirin alt tarafından, aşağı yukarı tam ortadan ölçülmeli. cbf'nin lastikleri 85 psi basınçta iyi ki patlamamış, sansınız varmış bu arada. eliniz değmişken arka lastik hizalı mı onu da kontrol edin derim. arka maşanın somunlarının olduğu yerde, her iki tarafta da ayar işaretleri olmalı. Bunlar maşanın iki tarafında da eşit mi kontrol ettin. çok fark varsa başınıza iş açabilir.
Zinciri yukardan aşağı da bastırsam yine aynı.bunu yapan adam motor tamiri de yapan birisi.nasıl bu kadar bilgisiz olabilir aklım almıyor.altı ustu bi lastik değiştirecek.lastiklerin havasını kontrol etmeye giderken motor bi sağa çekiyor bi sola az kalsın düşecektim.lastik basıncını azaltınca düzeldi neyseki

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:03 ----------

Lastiklerle o şekilde bi 5 kilometre gittim sizce zarar vermiş midir lastiklere?

Zinciri yukardan aşağı da bastırsam yine aynı.bunu yapan adam motor tamiri de yapan birisi.nasıl bu kadar bilgisiz olabilir aklım almıyor.altı ustu bi lastik değiştirecek.lastiklerin havasını kontrol etmeye giderken motor bi sağa çekiyor bi sola az kalsın düşecektim.lastik basıncını azaltınca düzeldi neyseki

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:03 ----------

Lastiklerle o şekilde bi 5 kilometre gittim sizce zarar vermiş midir lastiklere?

zincirin alt tarafından, aşağıdan yukarı bastırın. yukarıdan aşağıya boşluğu ölçemezsiniz zaten.

bir 5 km'de bir şey olacağını sanmıyorum lastiklere.

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:58 ----------

dostum bu kullanıma göre değişiyor. Benim motor 29 psi, başka bir motor 42 psi, yarış motorları 15-20 psi olabiliyor. Yük taşıyan tonajlı araçlar 100 psi civarında basabiliyorlar.
http://www.conti-online.com/www/dow...eneral/tech_info/download/hava_basinci_tr.pdf

Hocam tonajlı araçtan kastım lastik büyüklüğü .
Yanlış kelime kullanmışım kusura bakmayın.
Düzelteyim o zaman teker boyutu büyüdükçe gereken hava basıncı azalır.
Mesela :https://youtu.be/EWaiDrEvYE4

zincirin alt tarafından, aşağıdan yukarı bastırın. yukarıdan aşağıya boşluğu ölçemezsiniz zaten.

bir 5 km'de bir şey olacağını sanmıyorum lastiklere.
Öyle de yaptım çok az oynuyor zaten zincir 18000 km'dir aynı. Değişim zamanı yakın sanırsam?

Öyle de yaptım çok az oynuyor zaten zincir 18000 km'dir aynı. Değişim zamanı yakın sanırsam?

yok zincir eğer gerginse, gevşetebilirsiniz ancak nasıl yapılacağını yazarak tarif etmek zor. belki şu linkteki videolardan biri işinize yarar :

https://www.youtube.com/results?search_query=cbf+150+zincir+ayarı

zinciri, eğer çok bollaşmışsa ve artık tekerleği geriye çekecek yer kalmamışsa veya zincirin farklı yerleri farklı miktarda uzamışsa o zaman değiştirmek gerek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar