Motosiklet ve Otomobil Frenlerinin Karşılaştırılması

Motosikletle otomobilin durma mesafeleri çok farklıdır otomobil bana göre durma konusunda daha güvenli

ikisi birbirinden farklı kavramlar anlaşılan sizde araba var ve motora geçemye niyetlsiniz :)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kimse birbirlerini kandırmasın.otomobiller kadar güvenli ve kısa mesafede motosikletler duramaz.varsayalım dursa bile motosiklette yüksek hızlarda ani frenleme yapmak büyük ustalık ister bu canbazların ipte yürümesine benzer.motorun dengesi sarsılır heleki direksiyonu düz tutamazsanız düşersiniz.kızaklamayı geçtim ön frene asılırsanız tepe taklak gelmenizde muhtemel:)

Otomobiller kesinlikle daha kısa mesafede duruyorlar. Ayrıca absli otomobillerde panik fren sırasında aracın yönünü bile değiştirebiliyorsunuz ki bu nereye çarpmayı seçtiğinizle ilgili büyük avantaj sağlıyor.

motor 300 kg,2 teker ön teker 200 kg arka 100 desen frenlerken
araba 2-3 ton,4 teker ön 1 tekere 600-700kg düşse arkaya da 400-500 kg düşse
frenlemeyi bilen kişilerin kontrolünde aynı fren sistemine sahip motor ve araba frenlemesini kıyaslarsak motosiklet çok daha,belki 2 kat daha erken durur...
yanlış mıyım?

motor 300 kg,2 teker ön teker 200 kg arka 100 desen frenlerken
araba 2-3 ton,4 teker ön 1 tekere 600-700kg düşse arkaya da 400-500 kg düşse
frenlemeyi bilen kişilerin kontrolünde aynı fren sistemine sahip motor ve araba frenlemesini kıyaslarsak motosiklet çok daha,belki 2 kat daha erken durur...
yanlış mıyım?

Kesinlikle tecrübeli insanların yapabileceği bir frenleme olmalı o:cat:

ama bu ss makineler 600r cbr 600 gibi... 260 270 le giderken 1 2 snde 120 130 lara düşüyolar sadece profesyoneller değil birçok ss sürücüsü bastığı yerde aniden 100 kmh yavaşlıyor :silent:

ama bu ss makineler 600r cbr 600 gibi... 260 270 le giderken 1 2 snde 120 130 lara düşüyolar sadece profesyoneller değil birçok ss sürücüsü bastığı yerde aniden 100 kmh yavaşlıyor :silent:

motorlarda bulunan kompresör gücüden yani motor freninden kaynaklanıyor. 200 ile giderken gazı çektiğimizde birden 150-160 a düşüyor frene basmadan 1 kaç saniye içinde...

260-270 lerden bahsettiğin km lere düşerken kat ettiği mesafeye bakmak lazım diğer bir arkadaşın dediği gibi motorsikletin motor komprosörü arabadan çok farklı motorda gazı bırakınca ,arabadan daha fazla komprosör yapar ,yapmasa zaten daha güç frenlemeler söz konusu olur ..

Bence otomobil frenleme açısından motorlardan daha emniyetli 4 teker avantajı yönü ile ,frene basıldığında 4 tekerleğede eşit oranda güç basması çok önemli motorda ani frenlemerde iki tekerleğede eşit oranda güç vermek zordur,özellikle virajlarda yüksek sürat ile seyrederken araba ile mukayese bile edilemez ,otomobil 140-150 arası hatta daha fazla suratlerde virajda rahatça frene basar ,ama motorlu basamaz ya düşer ya da frenleyemediğinden dolayı virajın aksi istikametindeki duvar ve bariyere yapışır

yanlış test bence yada kıyasla motor araba kıyası yapılacaksa değerleri aynımı bir f1 aracından daha iyi duramaz kabul ama f1 aracı yada diğer spor arabalarda kullanılan malzeme nasıl ? sıradan araçlarda düz disk yapısı var ama motorlarda hava kanallı disk var karşılaştırma yapılacaksa 200 km re hıza kadar ve eş değer motor ve arabalarda olması lazım bir sıradan tofaş veya ayarında araç ile sıradan 600 lük motoru karşılaştırınca motor erken durur kendimde test ettim ama iki aynı sistemi test edip karşılaştırma yapmak lazım bence yoksa bu test iki ayrı teknik ve kalite ile olursa olmaz düz yoldan bahsediyoruz zaten virajda ıslak ve kum çakıl olan yolda zaten motor da ani fren zor motor da ani frende en önemli konu direksiyonu eşit şekilde sıkmak ve dengelemektir sağ el ile frene asılırken sol eli gevşek bırakırsak eşit ağırlık vermessek gidona % 90 yerdeyiz :) başıma 2.3 kere geldi aynı disk yapısı aynı teker kalitesi ve aynı balata kalitesi ile karşılaştırma yapmak lazım ve sıradan araçlar ile zaten piyasada 200 km re üzeri çıkan az sayıda araç var mesela eski kartal aracımda ani fren bile yapamıyorsun hortumları patlıyor yada fren merkezi bir keresinde deneme amaçlı bastım ertesi gün fren merkezi yağ boşaltmış şimdi bu araç erken dursa ne olur durmasa ne olur ? sistemi iyi değilki zaten yada şöyle diyelim bir iki kere ani fren yapma hakkın var sonra gene sistemi değiştir değiştirmessen freni unut böyle sonuç çıkıyor :)

motor nekadar agırsa okadar rahat durur arkama birini oturttugumda cok rahat durabiliyorum ama tek oturdugumda arka frene abandıgım zaman durmuyo kayıyo

Arabanın ağırlığının motosiklet ağırlığına oranı göz önüne alınırsa -ki alınsa iyi olur - Araba daha kolay duruyor olabilir.

Ve motorda tekerleri kilitleme şansın da yok. kontrol her an sende olmalı

Motosiklet mi yoksa kamyon mu derseniz kesinlikle motosiklet derim..
Bugün canlı şahidi oldum bu olayın bi tana 100 cc lik mondial tali yoldan bi fırladı kamyonda karşıdan geliyodu motorcu hızlı geldiği için kendi şeridine geçemedi frene bastı ve kamyon duramayınca motosikleti altına ve motordaki 2 kişi olay yerinde öldü ben bu anlattıklarımı evimimn balkonundan gördüm çok kötü oldu ya motordaki adamlarda hiç ir şey yoktu ne kask ne mont hiç bir şey..Her zaman dikkatli olun ve yavaş gidin..
Benimde bugün arka lastik patladı yarın yaptırırım diye düşünüyodum ama yaptırmıycam ailemden de yasak geldi zaten kazadan dolayı..Bu sezona başlamadan motosiklet olayını bıraktım..

Bugün canlı şahidi oldum bu olayın bi tana 100 cc lik mondial tali yoldan bi fırladı kamyonda karşıdan geliyodu motorcu hızlı geldiği için kendi şeridine geçemedi frene bastı ve kamyon duramayınca motosikleti altına ve motordaki 2 kişi olay yerinde öldü ben bu anlattıklarımı evimimn balkonundan gördüm çok kötü oldu ya motordaki adamlarda hiç ir şey yoktu ne kask ne mont hiç bir şey..Her zaman dikkatli olun ve yavaş gidin..
Benimde bugün arka lastik patladı yarın yaptırırım diye düşünüyodum ama yaptırmıycam ailemden de yasak geldi zaten kazadan dolayı..Bu sezona başlamadan motosiklet olayını bıraktım..

şimdi bunun ne alakası var desem yanlış anlarmısın....anlasanda benim için farketmez gerçi.....bu yazının yeri değil...burası...:farao::farao:

çok kötü olmuş. motosikletlilere de Allah rahmet etlesin.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bence havada kalmış bir sorudur
Hangi motosikletle hangi otomobil?
100 km/h den 0 a inişte otomobillerin fren destek sistemlerine bağlı olarak aralarında
15-20 m ye yakın,hatta eşit fren destek sistemlerine rağmen otomobiller
arasında 5-10 m gibi ölümcül farklar olabiliyorken hangi motosikleti hangi otomobil ile kıyaslayacağız?

üstelik sürücülerin dikkat ve deneyiminin de büyük önemini inkar etmemek lazım.

üzerlerinde ortalama sürücülerin olduğunu varsayarsak,kişisel tecrübelerime dayanarak
ABS li bir BMW motosiklet elbette şahin'den,Broadway'den,Toros'tan biraz daha kolay duracaktır.(biraz daha diyorum çok bariz farkların olmadığı bir durum çünkü)
ABS li bir Megan'da ABS li BMW motosikletten kesinlikle çok daha kısa mesafede duracaktır.
Daha üst sınıf ve ilave fren desteği olan otomobillerden bahsetmeye bile gerek yok sanırım.
Motosikletlerin teknik verilerinde asla fren mesafesini yazmazlar,çünkü uzundur, korkunçtur,kaos yaratır.

ABS fren durma mesafesini kısatlmaz. Hatta frene nasıl basacağını bilirsen hiçbir farkı yoktur ABS'nin.

Arkadaşların yazdığı birçok önemli etkene katılmakla beraber otomobillerin daha güvenli ve kısa bir mesafede durabileceğini düşünüyorum. Çünkü; motosikletlerin iki lâstiğinin yere basan toplam alanları ile otomobillerin yere basan dört lâstiğinin toplam alanlarının arasındaki farkı düşünecek olursanız ( ki motosikletlerin lâstiklerinin otomobillere oranla daha ince olduğunu düşünecek olursak bu fark en az 5-6 kat olacaktır!) bana hak vereceğinizi düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar