Tek anlayamadığım husus şu, dükkan sahibi bazı arkadaşların işini yapmayınca yada çok para isteyince inatla orada iş yaptırmak istemesi.
Yahu para sizde, emek onda. Tavrı hoşunuza gitmedi mi, hay hay de çık dükkandan. İsterse sonsuza kadar tok takılsın, eğer para kazanmamak onun için bir sorun değilse bu niye sizin sorununuz olsun ki, takmayın kafanıza
İğneyi kendimize çulvaldızı ustalara; birde ustalar yönünde işe bakarsak, onlara da hak veriyorum bazı konularda. Mesela bi arkadaşın motorunu onun tanıdığı bir ustaya götürdük. Bizim işle uğraşırken başka bir motor geldi, usta kibarca ben bu motordan anlamam ben yapamam deyip yolladı ki motor tek silindirli basit bir çinli. Yani ben bile söker takarım komple, ustanın anlamıyor olması imkansız.
Sonra bize sebebini anlattı, çin malı motorlara artık bakmıyorum dedi. Nedenini sorunca da açıkladı, bi tarafını yapıyorum başka yeri bozuluyor, sonra da sahibi geliyor "usta sen geçen tamir ettin bak şimdi de bu sorun çıktı, sen düzgün tamir edemedin, bunu da bedavaya tamir et" diyormuş.
Ben motorun debriyajını değiştiriyorum, adamın bir hafta aküsü bitiyor, "usta sen tamir etmeden önce akü sorunum yoktu, sen yaptın" diye benle tartışıyor diyor. Bende baktım olacak gibi değil, illallah ettim, çin malı hiçbir motora bakmıyorum artık dedi.
Düşündüm, vallahi adam o konuda haklı. Dükkana gelen her müşteriyi kendimiz gibi sanıyoruz ama ne hanzolar o kapıdan giriyor görseniz şaşarsınız.
Tabii bunun yanında müşteriye düzgün davranmayan, 15 dk anca sürecek işi sıfırdan motor topluyormuş edasıyla yapan, birde motorcunun acemi olduğunu anlarsa 50 liralık işe 200-250 lira isteyen, kendine usta diyen "at hırsızı" da bolca var memleketimizde. Giriş kısmında belirttiğim gibi, para sizin emek onun. Baktınız tok takılıyor, yada kazıklamaya çalışıyor, hadi bana eyvallah deyip başka dükkana gitmek en iyi seçenek.
Velhasıl bende ufak tefek işler için usta usta, dükkan dükkan gezmeyi sevmediğimden ve ufacık bir şey için yetkili servislere öpülmek de hoşuma gitmediğinden gerekli takım taklavatı aldım, ufak tefek tüm işlerimi kendim hallediyorum. Herkese de tavsiye ederim.