Motosiklet Özgürlük mü? Tehlikeli bir macera mı? / Ayşe Şule BİLGİÇ

ayse8tx.jpg
Kaç zamandır basında çıkan motosiklet kazası haberleri yine son dönemde tavan yaptı. Ne zaman gazeteyi elime alsam motosikletli bir kazanın manşete çıkarıldığını görüyorum. Sanki gazete yöneticileri özel motosiklet kaza muhabirleri tutmuşlar. Bir kişi sadece bu iş ile ilgileniyor gibi geliyor insana. Tabi yazsınlar ama keşke biraz daha bilinçli ve bilgilendirici içerikte olsa yazılanlar. Yani abinin arkasındaki hatun düşmüş ya da abi kendi atmış haberinde, sanki aman motora binmeyin hele arkasına hiç oturmayın, amenna tepesi atarsa atıverir öndeki sizi, sonracığıma, otomobilin sıkıştırması sonucu bariyerlere çarpan motor kazası ile ilgili yazılan haberde kaskı olmasına rağmen gözlerini hayata yumdu cümlesi ile kask mask ne takarsanız takın kafanıza, üstünüze başınıza, buyurun bakalım sonuç budur imaları benim acayip canımı sıkıyor. Bu haberler hiç yapılmamalı demiyorum elbet ama keşke medya çalışanları motosiklet konusunda biraz daha bilgili olsalar da, bu kazaların meydana gelmemesi için gereken bilinci, okuyuculara, yani trafiğe çıkan tüm sürücülere aşılayabilseler.

Tehlike Cehalet!

Gelelim asıl soruya; motosiklet tehlikeli midir? 4 senedir basbas bağırıyorum bu köşeden; EVET TEHLİKELİDİR! Özellikle Türkiye şartlarında çok tehlikelidir. Motosikletin en büyük tehlikesi trafikteki tüm sürücülerin hatta ve hatta motor sürücülerinin de içinde olduğu büyük CEHALETtir. Büyük bir mücadele gerektirir motosiklet. Yol şartları ile, trafikte motosikletleri umursamayan tüm sürücülerle müthiş bir mücedele gerektirir. Bu sebeple ben hep kendi kendime şöyle düşünüyorum motosiklet kullanırken. Trafikte benim altımdaki alet hakkında hiçbir fikri olmayan, bana yapacağı bir hatada başıma neler gelebileceğini hiç bilmeyen yüzlerce kişi ile büyük bir mücadeleye çıkıyorum. Ve benim tüm bu tehlikelerden haberim var. O zaman motorun marşına bastığım anda tüm sorumluluk benimdir. Bu yüzden motora binip kaskımı taktığım anda, beynimde hiç bir şey kalmaz. Motorum, ben ve mücadele etmem gereken şartlar karşımdadır. Tüm trafiği iyi taramam, sürekli kendim için en güvenli yeri bulup orada seyrime devam etmem, güvenliğimi tehlikeye atacak her türlü riskten uzak durmam, olası hatalarda zarar görmemek için tam korumalı giyinmiş olmam gerekir. En ufak bir dikkatsizlik anında, örneğin bir otomobilin sizi araçtan saymayarak önünüze atladığı bir anda benim içimdeki duygu hep bunun kendi hatam olduğudur. Şimdi aranızda bazıları nasıl yani hep motorcular hatalı Adam göz göre göre üstüme kırıyo nasıl ben hatalı olurum diyebilir. Buradaki mantık şu; eğer evet o hatalı dersek bir motorcu olarak elimize hiçbir şey geçmiyor, başımıza gelen kazada aldığımız yara dışında. Elbette ki sürücülerin trafikte motorlara karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor ama bunu tam olarak bir anda sağlamak mümkün değil. Bu yüzden bir motor kullanıcısı, o otomobilin önüne kırma ihtimalini, olay gerçekleşmeden düşünüp kendini yolda güvenli bir bölgeye almakla yükümlüdür benim gözümde. Sorumluluğu kendi üzerine almak, trafikte daha güvenli bir sürüşe kendini zorlamak anlamına geliyor.

Çevrenizi bilinçlendirin!

Bu arada tüm bu kazaların azalması için yapabileceğimiz bir şey daha var. Benim sürekli yaptığım bir şey. Şimdi sizlerden de rica ediyorum. Motosiklet konusunda bilinçli bir kişinin hele bir de aynı zamanda motora biniyorsa etrafındaki 100 kişiyi motosikletlerle alakasız kişiler bile olsa etkileme gücü vardır. Yani siz bilinçli bir motor kullanıcısı iseniz, isteyerek ya da istemeyerek çok yakınınızdaki (tüm aileniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, komşularınız) kişilerin motorlara karşı daha bilinçli ve daha duyarlı olmasına vesile olursunuz. Benim önerim ve yaptığım şey, iletişim halinde olduğunuz kişilere, özellikle de otomobil kullanıyorlarsa, motosikletlerin trafikte neden otomobiller tarafından korunup kollanması gerektiğini, motosikletin trafikte neden birinci öncelikli araç olduğunu anlatın. Size değer veren insanlarsa bunlar, aynalarında her motosiklet gördüklerinde, o motorun üzerindekinin siz olduğunu düşünerek, onu koruyup kollayacak, ona yol verecek, ona tehlikeli hareketler yapmayacaklardır. Vallaha ben yaklaşık 7 senedir konuşuyorum. Azıcık ışık gördüğüm herkese bıkmadan usanmadan anlatıyorum hep aynı şeyleri. Kulağım anlattıklarımı duymaktan yoruldu ama devam ediyorum. Benim konuşmalarım sayesinde belki de bir motorcunun, bir gün, bir yerde, hayatı kurtuldu diye düşünüp mutlu oluyorum. Lütfen bunu siz de yapın. Sizi seven herkesi motosikletler konusunda biliçlendirin. Belki sizin o bilinçlendirdiniz kişi tam bana çarpmak üzereyken söylediklerinizi hatırlayıp bana yol verecek, ya da benim biliçlendirdiğim biri sizin hayatınızı tehlikeye atmayarak, motorlarımız üzerinde mutlu mesut olmamızı sağlayacak. Ne dersiniz?

Ayşe Şule BİLGİÇ
[email protected]
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Son düzenleme:
allah var güzel yazıyo:cat::cat:

dikkatimi çekti belkide yanlış düşündüm ama sanki yazıda şöle bi hava var;:silent::silent:

madem araba sürücüleri bizi iplemiyor bizde bunu biliyoruz o zaman kendi başımızın çaresine kendimiz bakmalıyız bu iş araba sürücülerini adam etmeye çalışmakla olmayacak

Son düzenleme:
Son zamanlardaki tatsız haberlerdeki tırmanış bende etkisini gösterdi.

Valla doğru, siteyi açıyorum kaza haberi,
gazeteye bakıyorum kaza, her yerde...
En büyük nedenlerinden biri kesinlikle cehalet ve karşımıza çıkan diğer bilinçsiz sürücüler...
Sadece motor almakla olmuyor , motoru ve yolları ve diğer sürücüleri iyi tanımak gerekiyor demekki...

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
eskiden özgurluk olan bu hobi simdi tehlikeye donusuyor ozellikle buyuk kentlerde baslı basına sorun bile oluyor benim yolum genellikle bostancı anadolu hisarı ve uskudar arasında bu yollar cogu yola gore okadar tehlikeliki sagolsun kadikoy pendik hatlı minibus sahipleri okadar kibar davranıyolarki sasıyorum nede guzel yol veriyolar neguzel anlasıyoruz onlarla hele o beylerbeyi beykoz yolu kazmadık yer bırakmadılar kazdıkları gibide neguzel kapadılar scooterla cross yapıyorsun valla yeni heycan hele sucular bir hondaya 7 tane su bidonu ( dolu ) sıgarmı yaaa ama neyapsın ekmek parası donuslerde nasıl yapıyolar hala anlamıyorum bari kask taaaaaaakk yayalarda bilincsiz arabayı gorup motoru gormeyen okdar yaya varki o bu su derken saymakla bitmiyor tehlikeler galba tehlikeye donusmeye basladı ama geri cevirmekte bizim elimizde ama nasıl orası cgu kişinin bir araya gelip toplanıp uzun uzun konusup gerekirse yapılıcak kampanya anlatım soyleşilerle halkınkafasına işlemek saygılar

O kadar kaza haberinden sonra insan binmek istemiyor ama bir kere bindikten sıonrada araba kullanmak hiç cazip gelmiyor. ASlında herkes motosiklet kullansa ve arabalar trafikten kalksa onun yerine sadece toplu taşımalar için araçlar yolda olsa.

Malesef gazeteye veya siteye baktığımda hep üzücü bir haberle karşılaşıyorum.giden kocaman bir hayatla son buluyor.ve ne yazık ki,bunun için tabikide çevremizdekileri dikkat etmeleri için uyarmalıyız.ben çoğu kez araç sürücülerinin dikkatsiz kullandıklarına şahit oldum.ve yaptığının bilinçsiz bir davranış olduğunu anlatmaya çalıştım.ne kadarını uygular bilemiyorum.

Hayat ileri doğru yaşanır,geriye bakınca anlaşılır.geriye baktığımızda bizi seven insaların olduğunu unutmayalım.motosiklet telihkeli bir araçtır. sen ne kadar dikkatli bir sürücü olsanda, karşına çıkan diğer dikkatsiz sürücüler olduğu müddetçe üzücü haberleri hep duyacağız sanırım.:pale:duymamak için,çevremizi uyarmak mantıklı bence:cat:

Herkeze kazasız, belasız sürüşler,
sudenaz,

Arkadaşlar bu konuyla ilgili ne kadar konuşsak da bir adım ileri gidemiyoruz.
Nedenleri o kadar çok ki araç sürücüleri,bilinçsiz motosiklet kullanıcıları,
trafik kurallarına uymayan yayalar,kötü yol koşulları,trafik kanunları ve kanunların
uygulanmasındaki problemler vs vs daha aklıma gelmeyen bir sürü sebep varken
motosiklet kullanmak tehlikeli tabii tehlikede macera usurunu beraberinde
getirdiği için heyecan katıyo bu bizleri cezbeden en büyük unsur.
Bizde yararttığı bu heyecan trafikte de iken yol sıkışıklığından rahat hareket sağlaması da
özgürlüğü hissettirmesi bizi motosikletden ayrılamaz bir tutkuya dönüştürüyor.
Bırakmak istesekte araç kullanıp trafikte saatlerce kalınca yanında geçen motosikletlere nasılda bakıyoruz bir düşünün.
Bizim ülkemizde motosiklet kullanmak çok tehlikeli ve heyecanlı hepinize kazasız keyifli sürüşler :cat:

medya korkutuyo insanları o kask haberine bende cok kızmıstım kaska ragmen öldü..
her motorcu 100 kişiye anlatsa trafikte tehlike kalmaz heralde :)
bide utandırıcı laflar edersek belki enazından o sürücü bidaha yapmaz..
gecenlerde yavas yavas gidiyorum sehir merkezinde tam corlu heykeli gectim shellin ordan adam bi fırladıı zor durdum sonra yanına gittim tesekkürler dedim adam sasırdı bakıo ya fln dedi utandı, dedim bari sana kızgınlıgım gecsin arkamdan duaet bana dedim tmm dedi deki Allah benim gibilerden motorcuları korusun :) bişi diyemedi ama cok utandı :D belki bidaha yapmaz..

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Arkadaşlar bu konuyla ilgili ne kadar konuşsak da bir adım ileri gidemiyoruz.
Nedenleri o kadar çok ki araç sürücüleri,bilinçsiz motosiklet kullanıcıları,
trafik kurallarına uymayan yayalar,kötü yol koşulları,trafik kanunları ve kanunların
uygulanmasındaki problemler vs vs daha aklıma gelmeyen bir sürü sebep varken
motosiklet kullanmak tehlikeli tabii tehlikede macera usurunu beraberinde
getirdiği için heyecan katıyo bu bizleri cezbeden en büyük unsur.
Bizde yararttığı bu heyecan trafikte de iken yol sıkışıklığından rahat hareket sağlaması da
özgürlüğü hissettirmesi bizi motosikletden ayrılamaz bir tutkuya dönüştürüyor.
Bırakmak istesekte araç kullanıp trafikte saatlerce kalınca yanında geçen motosikletlere nasılda bakıyoruz bir düşünün.
Bizim ülkemizde motosiklet kullanmak çok tehlikeli ve heyecanlı hepinize kazasız keyifli sürüşler :cat:
işteeee konunun butun özeti bu gercekten cok dogru katılıyorum

AŞB nin yazısını neden sen koydun ki :silent: Mod falan mı olacaksın yoksa. :cyclopsan

Motosiklet Özgürlük mü? Tehlikeli bir macera mı?

Ülkemiz hepsi için müsait...

AŞB nin yazısını neden sen koydun ki :silent: Mod falan mı olacaksın yoksa. :cyclopsan

tubis ne alakası var kız...:) bir yerde okudum çok hoşuma gitti ve sizlerle paylaşmak istedim...haber başlığı açmak için mod olmak gerekmiyor...:cherry:

Çevremizdeki araç sürücülerine karşı çok dikkatli olunması gerekiyor,en kötü ihtimali göz önünde bulunarak gelebilecek tehlikelerin önceden farkında olup bu yönde motosiklet kullanmak en doğrusudur....Lütfen çok dikkatli olalım..(Araç çıkmaz,dönerim,geçerim,şeklinde düşünmeyelim) hayatımızı riske atmayalım.. Lütfen..!!!!!!

Slm Bende Bı Manyak Bı Kamyoncunun Salaklıgı Yuzunden Hayatımdan Oluyodum Ama Adamlarda Gam Yokkı Sen ölsen Nolcak Memlekette Trafık Kuralına Uyan Mı Var Senne Kadar Uyarsan Uy Karşindakı Arac Kullanmayı Bılmıyosa Yada Manyaksa Malesef Kazalar Oluyo Bencede Bızım Memlekette Motor Ne Surulmez

Ne bileyim bir an için yüreğime iniyordu da :queen:

valla tubis ne yalan söyleyim senin kadar meraklı değilim böyle şeylere...:p kaldıki buna ayıracak zamanımda yok gündüz iş akşam ders...:pale:

neyse konuyu dağıtmayalım...:) AŞB'nin yazdığı yazıları genelde pek sevmesemde bu yazısı gayet güzel ve anlamlı olmuş...o yüzden herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm için paylaştım...özelliklede bu sezon yeni başlayacak olan arkadaşlarımızın...:cat:

valla tubis ne yalan söyleyim senin kadar meraklı değilim böyle şeylere...:p kaldıki buna ayıracak zamanımda yok gündüz iş akşam ders...:pale:

neyse konuyu dağıtmayalım...:) AŞB'nin yazdığı yazıları genelde pek sevmesemde bu yazısı gayet güzel ve anlamlı olmuş...o yüzden herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm için paylaştım...özelliklede bu sezon yeni başlayacak olan arkadaşlarımızın...:cat:

MOD mu olcan biraderim...:p

en kral eğitimi...en kral makinayı alsanda ne kadar tecrübeli olsanda Yeni Sahra Çölünde dümdüz gitsende MOTOSİKLET tehlikelidir...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar