Benim eski motorda 20.000km gittiğim lastik oldu, Dunlop Roadsmart mıdır nedir o tur lastiği. Zaten taş gibi bir bok tutmayan bir lastikti, çok da bir şey yitirmedi.

Yağmur kanalları falan olduğu gibi duruyordu neredeyse ama kanallarin içlerindeki çatlaklar artık gözüme gelmeye başlayınca gidip değiştirmiştim. Lastik ilk günden daha az mı tutuyordu? Mutlaka, ama nerede hangi koşulda ne kadar kaybetti? Zaten öyle dibine kadar zorlanacak bir lastik de değildir.
Bir de hangi asfaltta bunu tecrübe ettik, yine hangi sürüş tarzında, bu da çok önemli. 15dk boyunca birbirinin dibinden ayrılmamış iki motosiklet kenara çeksinler, lastiklerinde çok farklı izler görmek mümkün, herkesin hızlı gitme stili başka. Bu Dunlop'tan sonra Mitas almıştım, 5000'de hızlı bir şekilde düştü lastiğin verdiği güven, artık tread wear falan da çıktı ortaya bitti bu dedikten sonra 2000km tatile çıktım o lastikle, uygun bir yerde peg de sürttü motor. Bu lastik şahane tutuyor falan diyebilirdim o anda.
Normalde doğru koşullarda saklanırsa lastiğin üretimden itibaren 5-7 yıl arasında raf ömrü olduğu söylenir üreticiler tarafından. Buna hemen hiç birimiz güvenemiyoruz çünkü doğru saklama koşullarında tutulup tutulmadığından emin olamıyoruz. Ama kullanmaya başladıktan sonra, tabii ki km ve lastik türüne ve sürüşe göre çok değişmekle birlikte, performans aranıyorsa ikinci sezonunda lastik düşüşü hissettirmeye başlıyor. Başlıyor diyorum da burası da çok çok subjektif bir konu ve objektif kalan kısmını da belirleyen onlarca değişken var. Ben şimdi 8000km'deki RC2'li motorumu vereyim kaç kişi lastiğin nerede nasıl bıraktığını nasıl farklı farklı söyler, kimisi de RC2'ye kurban keselim adak ayalım der. Çok civcivli iş lastik.
Saklama kısmına gelecek olursak. Ben bu sene fuardan bir set lastik aldım hazır fiyatlar aşağıdayken diye. Yatak odasında karton üstünde dik bir şekilde duruyorlar, şu nemsiz kalması gereken ürünlerden çıkan silika nem alıcılardan attım 7-8 tane etrafa, 4-5 haftada bir lastikleri çeyrek tur çeviriyorum, üstlerinde de kışlık montum falan var güneş vurması diye. Şu an ne oldu işte 4-5 ay falan oldu, önümüzdeki Şubat'a kadar falan saklayabilirim böyle ama sanırım mevcut lastiklerim o kadar gitmeyecek. Evde uygun bir yerin varsa iyi güzel taze bir lastiği alıp saklayabilirsin iki günde yer yeksan olmaz.