Motosiklet Kazalarının Önlenmesine Yönelik Hazırlanan Taslak Eylem Planı

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
AbfVri.jpg

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Motobike İstanbul Fuarı'nda motosiklet sürücülerinin kural ihlali yapması durumunda uygulanacak yeni cezalara ilişkin çalışmayı paylaştı.

Hazırlanan taslak TBMM'de kabul edildikten sonra yasalaşacak.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Motobike İstanbul Fuarı’nda motosiklet sürücülerini yakından ilgilendiren çalışmanın sunumu yaptı. Buna göre artan motosikletli sayısı ile birlikte kazaların da arttığı trafikte iki tekerli araçta kural ihlali yapan sürücüleri yeni cezalar bekliyor.

KAZALARIN ÖNLENMESİ İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLANDI

Bakan Yerlikaya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Motosiklet kazalarının önlenmesine yönelik hazırlanan eylem planı ile ilgili çalışmalarımızı açıklıyoruz… Motosiklet denetimleri ve işlemleriyle ilgili yeni uygulama taslağı, Motosiklet istatistikleri."

Bu açıklamayla birlikte, motosiklet kazalarının azaltılması ve güvenliğin artırılması amacıyla atılacak adımların kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Yeni düzenlemenin, hem denetim süreçlerinde hem de sürücülerin bilinçlendirilmesinde etkili olması hedefleniyor.

Kask kullanmama cezası

Mevcut halde 993 TL olan kask kullanmama cezası ilk kez tespit edilmesi halinde hem sürücü hem de varsa yolcuya (artçıya) olmak üzere 1500 TL olacak. 1 yıl içinde tekrar etmesi halinde bu ceza 3 bin TL olacak. 3 kez ve daha fazla kask kullanılmaması halinde bu ceza 9 bin TL olacak.

M1n1Re.jpg

9yWQta.jpg

NCDhIs.jpg

LuFhaF.jpg

xBu2Ss.jpg

MbNYSq.jpg

1PJ9mD.jpg

ZoPMDO.jpg

yaMTd3.jpg

1.Kask Takmama
my9DUZ.jpg

2.Sürücü Belgesiz Araç Kullanma
yxUm4Z.jpg

3.Dur İhtarına Uymama
YFKmN1.jpg

4.Kırmızı Işık İhlâli
cxX56Z.jpg

5.Kuryelere Yönelik Düzenleme

ISUsxu.jpg

8 Mart 2025 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan "Posta Sektörüne İlişkin Yetkilendirme" yönetmeliği baz alınarak kısa süre içerisinde Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde değişiklikler yapılacaktır.

Bunların dışında polis ekiplerince kullanılmakta olan yaka kameralarının sayısının yıl sonuna doğru artırılacağı, üretimin ASELSAN tarafından yapıldığı ve yüz tanıma özelliğine sahip olan yeni modellerle değiştirileceği de açıklandı. Kontrol esnasında bu yüz tanıma özelliği geçmişte bir suçu var mı, mevcutta aranan biri mi gibi bilgilere hızlı erişim imkanı sağlayacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
D400
Durumun insanları düşündükleri için değil gelir kaynağı için yapıldıgı belli olsa da yine de işe yarar bir durum.

Özellikle ekipman kısmında daha da revizyon yapılmalı.

Mesela şehirler arası yollar ; otobanlarda kask harici korumalar da zorunlu olmalı. En azından ceket giyerek hayati organları koruması sağlanmalı.

Sürücü belgesiz araç kullanma 18 k az ; en az 100 olmalı ve yatarlı 3 ay hapis gelmeli.

ya şu silme geçen ve duran trafikte aradan 200le giden gevşekleri polisin vurma hakkı olsun başka bir şey istemiyorum :D

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Durumun insanları düşündükleri için değil gelir kaynağı için yapıldıgı belli olsa da yine de işe yarar bir durum.

Özellikle ekipman kısmında daha da revizyon yapılmalı.

Mesela şehirler arası yollar ; otobanlarda kask harici korumalar da zorunlu olmalı. En azından ceket giyerek hayati organları koruması sağlanmalı.

Sürücü belgesiz araç kullanma 18 k az ; en az 100 olmalı ve yatarlı 3 ay hapis gelmeli.
Ben de insanları düşündükleri için bu ceza tutarlarının getirildiğini düşünmüyorum. Yani 22 yıldır düşünmediler normal şekilde arttı da şimdi mi aşırı düşünmeye başladılar.

Fakat kesinlikle memnunum.

Şöyle ki;

Yurt dışına çıktığımda, yoğun trafikte bile korna sesi duymadığımda, dönel kavşaklar (Bursa da "baba" :)) da içeride bir araç varsa bütün yollardaki araçların içerideki bir aracı beklediğini gördüğümde, yaya geçitlerinde yayalar karşıdan karşıya geçerken yolda araba var mı diye bakmayıp, nasılsa duracaklar modunda olmalarına hem şaşırır, hem biz neden yapamıyoruz diye üzülürdüm.

Cezalar yüksek diye kurallara uyduklarını düşünürdüm. Doğruluk payı da var. Fakat onlara çocukluktan bu yana çok sıkı ve uygulamalı trafik , adap, toplumsal yaşam vb konularında eğitimler verildiğini, adeta içlerine sindirdiklerini ve insan olmanın gereği olduğunu, gittiğim yabancı ülkedeki bir vatandaş anlatmıştı.

Bizde bu bilinç, ceza ile olacak ise sıkıntı yok. Yeter ki göz göre göre kırmızı ışıkta geçen, ehliyetsiz, sigortasız, belki de araması olanların dur ihtarına uymayıp, kendinin ve başkalarının canını tehlikeye atmasına, canlarını yakacak cezalar gelsin ki kurallara uyanlar olarak bir nebze rahat edelim. Koruyucu kıyafetle ilgili cezalar daha da arttırılmalı ki kendi canlarının da kurtulma yüzdesi artsın.

Motosikleti
D400
@Mallaca ben de düşündüklerinden dolayı zannetmiyorum ama faydalı az da olsa.

Ne yazık ki insanlar cahil olunca ceza sistemi devreye girmeli.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.

Taslak değil, Taşşak Eylem Planı​

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Anladığımız La casa da para yok...
Acil eylem planı yapmışlar ama kendileri için.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Daha geçen hafta sonu Ankara-Kayseri-Ankara yaptım. Defalarca gidip geldiğim, artık ezbere bildiğim yol. Bugüne kadar bu kadar çok radar, kontrol noktası, hız uyarısı vs. görmemiştim. Vallahi çatır çutur yazıyorlar cezayı...bayılacak kadar yavaş gidip geldim ama mecburen de uydum hız sınırlarına...

Memnun muyum? Kesinlikle...

Hiçbir toplum, kendiliğinden, can sıkıcı kurallara uyayım demiyor. Hele hele bizim gibi, çağdaş normlara uzak, şehir ve toplu yaşam biçimine ayak uyduramamış, trafik kurallarını benimsememiş, öz disiplinini içselleştirememiş, günlük yaşayan toplumlarda bu durum daha da vahim.

Tabii, öylesine bozulan bir adalet ve vergi sistemimiz var ki, her türlü düzenlemeyi vatandaşa yapılan bir zulüm önyargısıyla karşılamayı makul buluyorum. Ancak yine de, gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, can yakıcı önlemlere kucak açmayı da doğru buluyorum.

Burada ki nüans şu; tüm kurallar; toplumun hiç bir kesimi, hiç bir makamı, hiç bir ayrıcalıklı sınıfı gözetilmeksizin adil ve eşitlikçi yaklaşımla uygulanacaksa...diğer türlü yine tartışmalı retoriğe davetiye çıkaracağız...

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Daha geçen hafta sonu Ankara-Kayseri-Ankara yaptım. Defalarca gidip geldiğim, artık ezbere bildiğim yol. Bugüne kadar bu kadar çok radar, kontrol noktası, hız uyarısı vs. görmemiştim. Vallahi çatır çutur yazıyorlar cezayı...bayılacak kadar yavaş gidip geldim ama mecburen de uydum hız sınırlarına...

Memnun muyum? Kesinlikle...

Hiçbir toplum, kendiliğinden, can sıkıcı kurallara uyayım demiyor. Hele hele bizim gibi, çağdaş normlara uzak, şehir ve toplu yaşam biçimine ayak uyduramamış, trafik kurallarını benimsememiş, öz disiplinini içselleştirememiş, günlük yaşayan toplumlarda bu durum daha da vahim.

Tabii, öylesine bozulan bir adalet ve vergi sistemimiz var ki, her türlü düzenlemeyi vatandaşa yapılan bir zulüm önyargısıyla karşılamayı makul buluyorum. Ancak yine de, gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, can yakıcı önlemlere kucak açmayı da doğru buluyorum.

Burada ki nüans şu; tüm kurallar; toplumun hiç bir kesimi, hiç bir makamı, hiç bir ayrıcalıklı sınıfı gözetilmeksizin adil ve eşitlikçi yaklaşımla uygulanacaksa...diğer türlü yine tartışmalı retoriğe davetiye çıkaracağız...
Burada ki nüans şu; tüm kurallar; toplumun hiç bir kesimi, hiç bir makamı, hiç bir ayrıcalıklı sınıfı gözetilmeksizin adil ve eşitlikçi yaklaşımla uygulanacaksa.

%1,5 ihtimal uygulanacak anlamına geliyor mu acaba? :)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Burada ki nüans şu; tüm kurallar; toplumun hiç bir kesimi, hiç bir makamı, hiç bir ayrıcalıklı sınıfı gözetilmeksizin adil ve eşitlikçi yaklaşımla uygulanacaksa.

%1,5 ihtimal uygulanacak anlamına geliyor mu acaba? :)
Onu bilmiyorum da, "ki" yi bitişik yazmalıymışım, onu fark ettim :)

Ben işin neticesinde iyi niyet göremiyorum. Temel'in Fıkrasında olduğu gibi..

Kuş besliyormusun ? hah...o halde ib..sin

Apaçi Motorcuları savunacak degilim , velakin gerçek amaç farklı olduğu için böyle mevzulara sadece tebessüm ediyorum.

Hatta.. tebrik ediyorum.. cezalar artsın . La Casa de Bomboş !

Motosikleti
D400
Mehmet bey yeni kazanc yolları kazanmakta çok başarılı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar