Motosiklet Eğitimi Sürücü Kursları Yetersiz Olması

Motosikleti
1190 ADV
Evet hatırlıyorum, motosiklet ehliyeti verirken Polis "karşıdaki şu ağaca kadar git gel" diyordu.

Ben araba ehliyetini alırken de sadece düz gittim o da 500mt falan.

Şu andaki parkurlar ve istenen yetenek düzeyi biraz daha zorlayıcı. Bundan yana hiç bir şikayetim yok. Fakat eğitenlerin biraz daha bilinçli olması, özellikle araç motosiklet ise bu konuda özel bir eğitiminin olması gerekiyor.

Benim iş yerimden emekli olan yakın dostum, 50 yaşında motosiklet ehliyeti aldı. Usta öğreticilik belgesini de aldı. Şimdi motosiklet usta öğretici olarak çalışıyor. İnanın motosiklet eğitimi ile uzaktan yakından alakası yok. Kendi motosileti de yok. Kursa gelince görüyor motosikleti.

Bu "hoca" nın verdiği eğitimden ne olur?
Mevcut sistemin doğru olan hiç bir yanı yok ki.

Öncelikle sınava girmek için kursa gitme zorunluluğu kaldırılmalı.

İnsanlar zaten bildiği şeylerin yarısını öğretsin diye niye kursa onca para veriyor. Sınava girsin, geçemezse nasıl istiyorsa kendisini geliştirsin.

Sınava girecekler alacağı ehliyetine uygun aracı isterse kendisi getirebilmeli. Adamın boyu 2 metre, çoğu motosiklete sığmıyor. Eğitim gördüğü yada sınava girdiği motosiklet mt07. Yada adamın süreceği araç 2025 model Volvo çekici, sınava 20 yaşında BMC ile giriyor.

Sınavların hepsi uygulamalı sınav olmalı.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Neredeyse forumun yarısı doğmadan önce ben ehliyetimi almıştım . Çok kısa sürdüğünü hayal meyal hatırlıyorum. Almanyaya yerleştikten sonra mecburen Alman ehliyetine geçmem için sınavlara girmem gerekiyordu. Kursa kayıt oldum ama derslere katılma zorunluluğum yoktu . Kendi isteğimle sınav parkurunu tanıma amacı ile otomobil ve motosiklet için birer saat eğitmen gözetiminde sürüş yaptım. Yazılı sınav gözetmen denetiminde elektronik ortamda yapılıyor. Daha sonra otomobil için en az 45 dk her türlü şehir içi dışı ve otoyol koşullarında hatasız sürüş yapmanız gereken direksiyon sınavı yapılıyor. Buna ilaveten acil fren , u dönüşü ve park manevrası yapmanız isteniyor. Motosiklette bunlara ilaveten sürüş öncesi kapalı alanda bizimkine benzer bir parkurda hakimiyetiniz sınanıyor ve ondan sonra yine en az 45 dakikalık sürüş sınavı yapılıyor. Ben yurtdışı eğitmenlik eğitimim olduğu için sürüşe oldukça aşinaydım ama Türkiyeden gelen 10-15 yıllık ehliyetli bıçkın sürücü dostlarımız arasında sınavi ilk seferde geçebilen olmadı. 3. veya 4. seferde alabilenler kendilerini şanslı saydılar. 7-8 defa giren ve hala sınavı geçemeyen o kadar çok kişi var ki görseniz şaşırırsınız.

Sonuçta bu koşullarda ehliyet almayı başarabilenler ekstra bir eğitime ihtiyaç duymadan araç kullanabiliyorlar. Eğitimime gelen öğrencilerime ise Türkiyede başladığım seviyenin çok daha üzerinde bir seviyeden başlayabiliyorum çünki temelleri ehliyet eğitiminde doğru atılmış oluyor.

Almanyada durum böyle

Sevgilerimle

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Neredeyse forumun yarısı doğmadan önce ben ehliyetimi almıştım . Çok kısa sürdüğünü hayal meyal hatırlıyorum. Almanyaya yerleştikten sonra mecburen Alman ehliyetine geçmem için sınavlara girmem gerekiyordu. Kursa kayıt oldum ama derslere katılma zorunluluğum yoktu . Kendi isteğimle sınav parkurunu tanıma amacı ile otomobil ve motosiklet için birer saat eğitmen gözetiminde sürüş yaptım. Yazılı sınav gözetmen denetiminde elektronik ortamda yapılıyor. Daha sonra otomobil için en az 45 dk her türlü şehir içi dışı ve otoyol koşullarında hatasız sürüş yapmanız gereken direksiyon sınavı yapılıyor. Buna ilaveten acil fren , u dönüşü ve park manevrası yapmanız isteniyor. Motosiklette bunlara ilaveten sürüş öncesi kapalı alanda bizimkine benzer bir parkurda hakimiyetiniz sınanıyor ve ondan sonra yine en az 45 dakikalık sürüş sınavı yapılıyor. Ben yurtdışı eğitmenlik eğitimim olduğu için sürüşe oldukça aşinaydım ama Türkiyeden gelen 10-15 yıllık ehliyetli bıçkın sürücü dostlarımız arasında sınavi ilk seferde geçebilen olmadı. 3. veya 4. seferde alabilenler kendilerini şanslı saydılar. 7-8 defa giren ve hala sınavı geçemeyen o kadar çok kişi var ki görseniz şaşırırsınız.

Sonuçta bu koşullarda ehliyet almayı başarabilenler ekstra bir eğitime ihtiyaç duymadan araç kullanabiliyorlar. Eğitimime gelen öğrencilerime ise Türkiyede başladığım seviyenin çok daha üzerinde bir seviyeden başlayabiliyorum çünki temelleri ehliyet eğitiminde doğru atılmış oluyor.

Almanyada durum böyle

Sevgilerimle
Hocam İsviçre' de yaşayan öğretim görevlisi arkadaşım, 4. denemesinde aldı çabuk aldım diyor. :)

2026 yılı Haziran ayında "Serbest Parkur" geliyor Türkiyeye.

Belirli sınav güzergahında değil de o anda eğitim komisyonunun karar vereceği bir güzergahta sürüş yapılacak. Ne derece uygulanabilir bilmiyorum fakat ezberlenmi bir güzergah dışında da çalışılmasının faydalı olacağı kesin.

Türk ehliyetimi Alman ehliyetine cevirmek icin ben de tekrardan sinava girmistim. Hem yazili hem de pratik sinava girdim. Yazili sinav icin teorik derslere girme zorunlulugu yoktu ama Applikasyon üstünden calisarak sinava girmistim. Türkiye'deki bilgilerime güvenerek girseydim daha teorik sinavdan gecebilmem mümkün degildi. PRatik sinava hazirlanirken de 5 ya da 6 ders almistim. Sonrasinda her ikisinden de ilk seferde gecmistim. Bir arkadasim 4 defa sinava girmisti.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Türk ehliyetimi Alman ehliyetine cevirmek icin ben de tekrardan sinava girmistim. Hem yazili hem de pratik sinava girdim. Yazili sinav icin teorik derslere girme zorunlulugu yoktu ama Applikasyon üstünden calisarak sinava girmistim. Türkiye'deki bilgilerime güvenerek girseydim daha teorik sinavdan gecebilmem mümkün degildi. PRatik sinava hazirlanirken de 5 ya da 6 ders almistim. Sonrasinda her ikisinden de ilk seferde gecmistim. Bir arkadasim 4 defa sinava girmisti.

Aslında aplikasyon konusunu da açmak lazım.

Arkadaşlar Almanyada yazılı sınava hazırlanırken bir aplikasyon üzerinden defalarca sınav simulasyonu yapmak zorundasınız. Yeterince tekrar yapmadan ve gerekli ortalama skora ulaşmadan kurs size yazılı sınav için tarih vermiyor.

Yazili sinavda da hicbir sekilde motor ya da saglik ile ilgili bir soru gelmiyor. Genel olarak trafik kurallari ve isleyisi ile ilgili sorular geliyor. Saglik konusunu ise harici kurslardan alacak oldugunuz 1 günlük egitim ile alinan sertifikalar yeterli oluyor. Bir de göz testi yaptirmaniz gerekiyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Almanya'da uygulanan sistemi merak edip bir iki video izledim de engelden kaçış, acil frenleme ve kukalar arası yürüme hızında slalom gibi farklılıklar var.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Bizim ehliyet sınavında engelden kaçış yoktu ve slalomda daha hızlıydık, yürüme hızında değildik ve yürüme hızında slalom daha zor.
10 senedir parkur aynı sadece u dönüşü eklendi acil freni de var engelden kaçışı da var slalomu da düşük hızda olmasa da var ekstra 8 var zaten

Motosikleti
Suzuki Inazuma
2022'de a2 alirken yaptiklarimiz
Rölantide slalom (10 kmh hız falandı yürüme değildi.)
8 çizme
Gaza basıp 30 40'a çıkma
Engel kaçış
Tekrar gazlayıp 50lere çıkıp ani fren

Ama hicbiri çok ciddi degildi. Teknik olarak varlar fakat gerçekçi değil.

Punctum'un regl tribi de bundan olsa gerek. Yaşı itibariyle benzer bir parkurdan geçmiş olabilir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
10 senedir parkur aynı sadece u dönüşü eklendi acil freni de var engelden kaçışı da var slalomu da düşük hızda olmasa da var ekstra 8 var zaten
Len o zaman 2015'te bana dümenden motor ehliyeti vermişler. Slalomda bizde hız sınırı yoktu, metal levha üzerinden geçerdik, engelden kaçış ve panik fren yoktu, 8 çizmek bizde de vardı ama alan çok genişti, kolaydı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Desene Almanya bizden bir kaç gömlek üstün
Bizdeki yeni sistem de o zaman Almanya gibi olmuş, Sampsonte'nin dediklerinden ben bunu anlıyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Len o zaman 2015'te bana dümenden motor ehliyeti vermişler. Slalomda bizde hız sınırı yoktu, metal levha üzerinden geçerdik, engelden kaçış ve panik fren yoktu, 8 çizmek bizde de vardı ama alan çok genişti, kolaydı.

Bizdeki yeni sistem de o zaman Almanya gibi olmuş, Sampsonte'nin dediklerinden ben bunu anlıyorum.
6.2.1.Putting the motorcycle on and off its stand and moving it, without the aid of the engine, by walking alongside the vehicle;
6.2.2.Parking the motorcycle on its stand;
6.2.3.At least two manoeuvres to be executed at slow speed, including a slalom; this should allow competence to be assessed in handling of the clutch in combination with the brake, balance, vision direction and position on the motorcycle and the position of the feet on the foot rests;
6.2.4.At least two manoeuvres to be executed at higher speed, of which one manoeuvre in second or third gear, at least 30 km/h and one manoeuvre avoiding an obstacle at a minimum speed of 50 km/h; this should allow competence to be assessed in the position on the motorcycle, vision direction, balance, steering technique and technique of changing gears;
6.2.5.Braking: at least two braking exercises shall be executed, including an emergency brake at a minimum speed of 50 km/h; this should allow competence to be assessed in handling of the front and rear brake, vision direction and the position on the motorcycle.

2016dan itibaren türkiye bu ab direktiflerini uygulama başlamış

F54

Aynı dönemlerde bir yakınım motosiklet sınav yerine gitmiş, ortada motosiklet yok. Bulamamışlar da bir motosiklet, motosiklet sürmesini bildiğine dair yemin et demişler. O şekilde sınavı geçmiş :)
keşke bende ehliyet alrken bana a2 de verin diyeydim boşuna masraf etmezdim sonradan
ki ben araba ehliyeti alırken motor kullanmayı biliyordum direksiyon sınavına bile motorla gitmiştim o zaman motora kimse ehliyet sormadığından böyle birşey lazım olur diye düşünmedim

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Türkiye'de sürücü ehliyeti verilmesi konusunu yüzeysel bir bakışla anlama imkanımız yok. Eski sistemde ehliyet işleri EGM'nün yönetimindeydi. O sistem eğitim değil sınav odaklıydı. Sınavlar polis memurları tarafından yapılıyordu. Uzatmadan söylersek son derece laçka bir durum vardı. Bu işi MEB yönetimine verirsek düzelir diye düşünüldü. MEB'nın kurduğu sistem sürücü kurslarının eğitimi nasıl yürüteceğini, sınavları nasıl yapılacağını belirledi. Sınavları MEB'na bağlı sertifikalı öğretmenler uyguladı. Aynı zamanda MEM yöneticileri ve bakanlık müfettişleri sınavları yerinde izledi ve denetledi. Başlarda bu sistem oldukça zayıftı. Sabah 9'dan 11'e kadar 12 kişi sınava alınıyordu. (20 yıla yakın görev yaptım) Zaman içinde ciddi iyileştirmeler yapıldı. Öğretmenler tekrar tekrar eğitim ve sınavlara alındı. Zayıf unsurların sistemin dışına çıkması için çaba gösterildi. Günümüzde de sınavların nasıl uygulandığı müfettiş gözlem ve raporları ile tesbit ediliyor. Tesbitler ışığında öğretmenler gerek birgilendirme, gerekse cezalandırma ile daha iyi uygulama yapmaya sevk ediliyor. MEM yöneticileri teorik ve uygulamalı eğitimleri denetleyip rapor tutuyor.
Mevcut sistemde de eksiklikler var tabii ki. Sürücü kursu ücretleri çok düşük. Bu çalışan ücretlerine yansıyor. Sürücü kursunda part time da çalıştım. Kadrolu da çalıştım. Müdürlük de yaptım. Ücretler çok düşük. Hatta sınava katılan sürücü kursu eğitmeni ücret almaz. Sınav komisyonu üyeleri ve diğer MEM görevlileri ücret alır. Bu garabet uzun yıllardır sürmektedir. Kursun öğrencisinin ödediği sınav ücretinden sadece kurs hocaları payına düşeni almaz. Karşılıksız hiç bir hizmet yoktur. Avrupa'da 2-3 bin euro ödersiniz ehliyet için. Sınav görevlilerinin eğitiminde de eksiklikler var. Sınavlarda hala yetersiz görevliler görülüyor.

Konu çok uzun. Kısa keseyim. Kurs seçimine dikkat edin. Kayıt olmadan önce gidin hocalarıyla tanışın. Eğitimlerini izleyin. Ucuzunu aramayın. İyisini arayın.

Motosikleti
SYM Wolf SB 250 NI RKS Freccia 150
Keşke ehliyet alırken iyi eğitim verilse, insanlar trafikte sürmeyi bilmediği aletin tepesinde bulmasa kendini ama ben kendimden örnek vereyim, ilk ehliyetimi elime geçirdiğim gibi, o zamanlar kymco agility 125'im vardı kendimi pazar alanı gibi bir yere götürtüp yavaş yarış yapmıştım gün boyunca. Yavaş manevralarda motora hakimdim ama kontra veremiyordum :D Viraj döneceğim zaman başımdan kaynar sular dökülüyor gibi oluyordu :D Tam yeni başladığım dönemler Allahtan bilinç sahibi bir motosiklet grubuna dahil olmuştum da orada çok fazla şey öğrenmiştim. Hatta bana ilk vitesli motor sürmeyi bu forumdaki endurocu bir arkadaş öğretmişti :D

Motosikleti
İki Teker Havada

İlk motorunuz neydi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar