Motosiklet Eğitimi Sürücü Kursları Yetersiz Olması

Motosikleti
İki Teker Havada
Motoru yatırıp viraj alma yok
Apex eğitimi yok
Kontra tekniği yok
Ön arka kombine panik fren eğitimi yok
Daha saymadığım bir çok eğitim sürücü kursları vermiyor

8 çiz, Dairesel çiz, Düz zemin ortalama 8 cm genişliğinde plakanın üstünden geç, Şehir içi trafikte kullanım hepsi bu kadar
Bir de utanmadan motosiklet sürmesini bilmiyorsan çoğu kurs eğitim vermek bile istemiyor

2016 da motosiklet A sınıfı ehliyetimi almıştım o zamanda böyledi şimdi de böyle hiç bir şey değişmemiş

Motosikleti
İki Teker Havada
Daha iyisi için daha fazla ödemek lazım.
Kurs fiyatları 2012'den bu yana asgari ücret endeksli fiyatlanir. Adı üzerinde temel kurs verir. Çoğu aracı da hırpalanmıştır falan.
Özetle;
Tavuk döner fiyatına et döner yiyemezsin.
Sürücü kursları et döner fiyatı alıyor ama
Alıyorsa hakkını verecek o kadar

Motosikleti
Suzuki Inazuma
Hâlâ A2 ehliyetim var. Verdikleri motor Bajaj NS160'tı
Motor vitesteyken de rolantide istop etmiyordu. Sıfır debriyaj eğitimi ile işi tamamlıyordun.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bizde ehliyet kurslarının eğitimi almanya seviyesinde olsa o zaman fiyatları da o seviyede olurdu. Keşke öyle olsa, ehliyet alabilmekç in en az 2500-3bin euro harcanacak olsa ve sahiden hakeden, ehil olan ehliyet alabilse.
Motosiklet ehliyeti için kurslar sadece o sınav parkurunu geçebilecek kadar eğitim veriyor, bu da yetersiz, en iyisinin verdiği eğitim bile yetersiz ama tavuk döner fiyatına et döner olmaz.
Araba ehliyeti verenler de daha iyi değil, çoğu ezber eğitimm veriyor, trafikte gördüklerinizden anlayın işte bunlar ehliyet alabilip trafiğe çıkıyor. Keşke Almanya standartlarında olsa ehliyet konusu.

Her yapılan uygulama maliyet demek. Şimdi biri insan canı edebiyatı yapmasın.

Kursların amacı, artislik yapmadan yolda sürecek kadar temel bilgileri öğretmek ve bence de yeterli çünkü temel eğitimi bir yerde kesmek.

Öğle viraj da pekleri değdirecek kadar işi uzatırsan milletin % 99.99 ehliyet alamaz.

Bizde ehliyet kurslarının eğitimi almanya seviyesinde olsa o zaman fiyatları da o seviyede olurdu. Keşke öyle olsa, ehliyet alabilmekç in en az 2500-3bin euro harcanacak olsa ve sahiden hakeden, ehil olan ehliyet alabilse.
Motosiklet ehliyeti için kurslar sadece o sınav parkurunu geçebilecek kadar eğitim veriyor, bu da yetersiz, en iyisinin verdiği eğitim bile yetersiz ama tavuk döner fiyatına et döner olmaz.
Araba ehliyeti verenler de daha iyi değil, çoğu ezber eğitimm veriyor, trafikte gördüklerinizden anlayın işte bunlar ehliyet alabilip trafiğe çıkıyor. Keşke Almanya standartlarında olsa ehliyet konusu.
o kadar kastırsalar keşke, €5000 bile veririm hiç de üzülmem. hiç olmazsa doğru düzgün insanların arasında kullanacak olurum, kafam rahat olur.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
sürücü kursları motosiklet sürmeyi öğretmez ehliyet sınavını geçmeyi öğretir ülkemizdeki ehliyet sınavı da dünyadakilerle hemen hemen aynı slalom engelden kaçış keskin manevralar cart curt

Motosikleti
Cf moto 250 nk
2025 in sonunda ehliyet kursuna yazıldığımda a ehliyet için kurs ücreti 14.000 tl idi yaklaşıkta 6-7 saat eğitim aldım. Devlet sürücü kursuyla anlaşmayı zorunlu kılmasa gider honda yada yamaha'dan aynı paraya 5 tam gün eğitim alırdım en azından seviyemi net bir şekilde öğrenirdim.Bana kalsa sürücü kursu zorunluluğu kalkmalı sadece sınav olmalı parkur zorlaştırılabilir

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
2025 in sonunda ehliyet kursuna yazıldığımda a ehliyet için kurs ücreti 14.000 tl idi yaklaşıkta 6-7 saat eğitim aldım. Devlet sürücü kursuyla anlaşmayı zorunlu kılmasa gider honda yada yamaha'dan aynı paraya 5 tam gün eğitim alırdım en azından seviyemi net bir şekilde öğrenirdim.Bana kalsa sürücü kursu zorunluluğu kalkmalı sadece sınav olmalı parkur zorlaştırılabilir
O zaman da "zaten sinavdan gecerim ben, ne vercem o kadar parayi egitime bi daha" diyenler %99u olur motosiklet kullananlarin. Burada bile baya bi kullanico egitimin gerekliligine inanmiyor. Ne profiller geliyor surucu kurslarina, o begenilmeyen egitim bile bir miktar ise yariyor.

Motosikleti
Cf moto 250 nk
O zaman da "zaten sinavdan gecerim ben, ne vercem o kadar parayi egitime bi daha" diyenler %99u olur motosiklet kullananlarin. Burada bile baya bi kullanico egitimin gerekliligine inanmiyor. Ne profiller geliyor surucu kurslarina, o begenilmeyen egitim bile bir miktar ise yariyor.
sürücü kursu zorunluluğunun amacı zaten kursiyeri sınav parkurunu bitirse yeter seviyesine getirmek. Yani bu sistemde sınavı geçerse sıkıntı yok hiç eğitim almadan parkuru tamamlayan biriyse zaten sürücü kursunda fazlasını öğrenmeyeceği için boşuna yarım asgari ücreti kursa vermesine gerek yok az paralardan bahsetmiyoruz harç dahil motosiklet ehliyeti 20 yi araba 30 u aşıyor bugün

Motosikleti
Kuba TK03
A alırken kurstaki eleman trafikteki sürüş güzergahına bile götürmedi, sorunca baktım wpdan youtube linki atmış bu güzergahlar izleyin diye. Parkuru göstermeyecek misiniz dedim yine link geldi. 8 çizmek için nasıl yapayım gaz-debriyaj kontorlüyle mi yoksa hızlanıp belirli hızda motoru salarak mı diyorum, püf nokta nedir diyorum, sadece başka dilde bir insana cümle kurmuş gibi baktı.
Kalmadım ilk seferde geçtim Allahtan. Motor MT07 baskı bitmiş, motorda kavrama yok, N'ye geçmiyor motorsiklet, manet sıkmaktan elime agrı girdi sogukta.
Trafige cıktık sınavda, sinyal vermedin dediler, oysaki ben ara sokakta boş yolda bile sinyal vermekten keyif alan biriyim. Durduk müsait yerde, verdim sinyali, baktılar sinyal çalışmıyor. Velhasılı motorlarına bakım yapmaktan aciz insanların, sürüş egitimi vermelerini beklemek boşa. Uçuk meblalar ile bunu sürücü kursu harici yerlerden alma gerekliligini oluşturmuşlar millete.

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Sürücü kurslarındaki eğitim en azından temel seviye eğitim olması çok önemli. Halihazırda bir çok sürücü kursunda sekiz olsun U dönüşü olsun "karadüzen" gösteriliyor. Tekniklerinden bi haber bir çoğu.

İyi olanları tenzih ederim fakat "Usta öğretici " eğitimi motosiklet için ayrı bir eğitim değil. Ben Motosiklet güvenli ve ileri sürüş teknikleri eğitiminden önce Usta öğretici ve eğiticinin eğitimi belgelerini aldım.

Usta öğreticilikte pratik dersleri araba ile yaptık.

Yönetmelikte sürücü kurlsarında eğitmen olmak için bu belge şart. Ama bir çoğunun motosiklet tecrübesi yok. Diyorum ben Motosiklet Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri eğitmeniyim, belgem var. Olmaz diyorlar usta öğretici belgen olması gerekiyor.

İki üç ay sırf kendimi denemek için sürücü kursunda çalıştım. Aman Allahım içler acısı. Koskoca kapalı alanda 8-9 farklı kurs eğitmeni içinde yeminle iki hoca gerçekten ilgiliydi. Kendimi saymıyorum ben tüm gün sadece yemek ve çay molası verdiğimde oturuyordum. Adayın başında olmadan uzaktan nasıl öğretilecek.

Bu durumu kısaca özetleyim;

İlk gün sahaya gittim, oturudğu yerden hoca öğrenciye bağırıyor "Ahmet abiii 3 gündür sekizi yapamadın, abi kasma kendini rahat ol"
Baktım adamın bakışı yerde, bacaklar yelken gibi açık. dedim " hocam müsaade eder misin ben bir iki şey söyleyim adaya" "tabi hocam buyrun" dedi.

Gittim yanına sadece 10-15 dakika çalıştırdım. Peglere basış düzeldi, bacak sıkıldı, bakış olması gereken şekilde düzeldi, kollar gevşedi. Adam 15 dakika sonra fıtı fıtı sekizi yaptı.

Aday çekti kenara motosikleti hocanın üzerine yürüdü " ulan pezevenk 3 gündür cebelleşiyorum sekizi yapmaya, hocam geldi 15 dakika da öğretti" diye.

Aday ilk geliyor bakıyorlar biraz motosikleti kaldırabiliyor, 5-10 mt sürüyor. hadi diyor hoca slaloma gir. Gidip kulağına söylüyorum hocanın " aman hocam slalomun nasıl yapacağını, tekniklerini anlatmadın, nasıl olacak?" Hocanın verdiği cevap "karadüzen öğreniyorlar hocam merak etme"

İşte sürücü kurslarının ekseriyetinde durum bu. Tabiki iyileri de var.

Bir genç motosiklet ehliyet eğitimi aldığında motosikelte nasıl inilip binileceği, bacaklarının, ayaklarının pozisyonu, bakış kültürü, temel dinamikler, yavaş sürüş, kontra vb gibi motosiklet dürüşünde olmazsa olmaz kaideleri öğrenmiş ve hatta bazı yabancı ülkelerde olduğu gibi artçı ile sürebilmeyi başarıyor olması gerekiyor. (Yurt dışında snav komisyonu üyesi adayın motosikletine artçı olarak biniyor. Ehliyeti aldıktan sonra artçı alacaksın bakalım başarabiliyor musun hesabı.)

Bizlere güvenli ve ileri sürüş tekniği eğitimine geldiğinde temel konuları sadece hatırlatma olarak değinip, asıl ileri seviye sürüş tekniklerine daha fazla ağırlık vermemiz gelişim açısından mükemmel olurdu.

Motosikleti
1190 ADV
Sürücü kursları biraz gelişmiş yazdıklarına göre.

15-20 yıl öncesinde ehliyet alanlar bilirler.

Şahsen ben hem otomobil hem motosiklet için ehliyet alacağımda parasını verip hiç kursa gitmedim. Kurs binası nerede onu bile bilmiyordum.

Otomobil direksiyon sınavı için 500 metre düz gittik, sağa döndük 500 metre gidip dönel kavşaktan U dönüşü yapıp başlangıç yerine geri döndük.
1 kişi sınavı geçememişti, o da başlangıçta başka bir sınav aracına çarptığı için.

Motosiklet direksiyon sınavında ise A sınıfı ( o zamanlar A2 idi ) için 125cc lik bir scooter getirmişler. Dedim ben vitesli ehliyetine yazıldım bak yanlış ehliyet vermeyin, ya başka motosiklet yok bununla al dediler. Verdikleri kaskın camı yoktu. Sınavda ne yapacağım diye sordum, geniş bir yolda 200 metre düz git, ayağını yere koymadan geri dön gel dediler.

Aynı dönemlerde bir yakınım motosiklet sınav yerine gitmiş, ortada motosiklet yok. Bulamamışlar da bir motosiklet, motosiklet sürmesini bildiğine dair yemin et demişler. O şekilde sınavı geçmiş :)

Eskiden öyleymiş, ben şimdiye bakarım diyorsan daha 1 hafta önce ülkenin resmi plaka verme yetkisi olan kurumun başkanı verdikleri orjinal plakaya polis 4000 bin lira ceza yazabilir diye açıklama yaptı.

Yani 2 ay sonra sürücü kurslarının verdiği ehliyet geçerli değil diye ceza yazarlarsa şaşırmayın, saksıya fesleğen gibi oturturum anlamı da çıkarabilirsiniz.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Sürücü kursları biraz gelişmiş yazdıklarına göre.

15-20 yıl öncesinde ehliyet alanlar bilirler.

Şahsen ben hem otomobil hem motosiklet için ehliyet alacağımda parasını verip hiç kursa gitmedim. Kurs binası nerede onu bile bilmiyordum.

Otomobil direksiyon sınavı için 500 metre düz gittik, sağa döndük 500 metre gidip dönel kavşaktan U dönüşü yapıp başlangıç yerine geri döndük.
1 kişi sınavı geçememişti, o da başlangıçta başka bir sınav aracına çarptığı için.

Motosiklet direksiyon sınavında ise A sınıfı ( o zamanlar A2 idi ) için 125cc lik bir scooter getirmişler. Dedim ben vitesli ehliyetine yazıldım bak yanlış ehliyet vermeyin, ya başka motosiklet yok bununla al dediler. Verdikleri kaskın camı yoktu. Sınavda ne yapacağım diye sordum, geniş bir yolda 200 metre düz git, ayağını yere koymadan geri dön gel dediler.

Aynı dönemlerde bir yakınım motosiklet sınav yerine gitmiş, ortada motosiklet yok. Bulamamışlar da bir motosiklet, motosiklet sürmesini bildiğine dair yemin et demişler. O şekilde sınavı geçmiş :)

Eskiden öyleymiş, ben şimdiye bakarım diyorsan daha 1 hafta önce ülkenin resmi plaka verme yetkisi olan kurumun başkanı verdikleri orjinal plakaya polis 4000 bin lira ceza yazabilir diye açıklama yaptı.

Yani 2 ay sonra sürücü kurslarının verdiği ehliyet geçerli değil diye ceza yazarlarsa şaşırmayın, saksıya fesleğen gibi oturturum anlamı da çıkarabilirsiniz.
Evet hatırlıyorum, motosiklet ehliyeti verirken Polis "karşıdaki şu ağaca kadar git gel" diyordu.

Ben araba ehliyetini alırken de sadece düz gittim o da 500mt falan.

Şu andaki parkurlar ve istenen yetenek düzeyi biraz daha zorlayıcı. Bundan yana hiç bir şikayetim yok. Fakat eğitenlerin biraz daha bilinçli olması, özellikle araç motosiklet ise bu konuda özel bir eğitiminin olması gerekiyor.

Benim iş yerimden emekli olan yakın dostum, 50 yaşında motosiklet ehliyeti aldı. Usta öğreticilik belgesini de aldı. Şimdi motosiklet usta öğretici olarak çalışıyor. İnanın motosiklet eğitimi ile uzaktan yakından alakası yok. Kendi motosileti de yok. Kursa gelince görüyor motosikleti.

Bu "hoca" nın verdiği eğitimden ne olur?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar